Nije uvek jedna te ista, ali kad skuvam, onda gledam da tu jednu jedem bar tri dana zaredom, da mi što više dosadi.

E sad, kod mene je to uklopljeno u neki celodnevni okvir kalorija - meso oko 400-500 cal obavezno, mlečni proizvodi oko 300, povrće oko 200, a u ostatak do 1500 uturim ono za čim tog dana najviše kriziram i što osećam da mi fali (još mesa ili mlečnih proizvoda, ili dvopek, ili
pivo), tako da je to neki put najobičnija supa od nemasne junetine i bilo kog povrća radi ukusa - pa kad se ohladi, jedan deo procedim za uveče ili za "krizne momente" između obroka; sad je npr. najprostija klot čorba od sitno seckanog kupusa, celera, luka, paradajza; neki put spremam čorbe koje se jedu hladne i u koje može da se doda jogurt (npr. od krastavca ili cvekle), itd, ali koju god da kuvam, sipam tonu vode, tako da usput imam i moj "niskokalorični napitak". Sad mi se s vremenom stvarno smanjila potreba za tolikim punjenjem želuca, ali u početku nikako nisam mogla bez supe 4-5 puta dnevno.

Ako napraviš neku zaista niskokaloričnu (npr. samo od malo povrća, bez mesa) i procediš je, onda ti doslovno po tanjiru pliva nekoliko kalorija, možeš da se nalivaš ceo dan.

Evo ti za primer jedan od mojih favorita (zovem je "grčka" jer sam recept smakla s kesice neke grčke supe, inače nemam pojma kako se zove

):
1 l domaćeg paradajz soka bez šećera
oko 1/2 kg zeleni (šargarepa, celer, paškanat, peršun), na kolutiće
pregršt (oko 150-200 g) svežeg zelja/blitve/spanaća/vinovog lista/lobode (šta već imaš od toga)
nekoliko čenova belog luka
estragon, origano
MNOGO VODE
malo soli ili 1-2 kocke za supu
limunov sok
po želji biber ili komadić ljute paprike
Dakle, sve se kuva zajedno (čenovi luka očišćeni ali celi), osim začina, limunovog soka i zelja odnosno spanaća ili čega već, to zeleno lisnato ubacuje se narezano na rezance na samom kraju, samo da ga malo probije ključ, isto kad i začini, a limunom dokiseliš naknadno. (Ako jede još neko, zakuvaš posebno knedlice od griza i dodaš komadić butera ili margarina ili maslinovog ulja, tako i izgleda originalan recept.) Čitava ova lončaga čorbe ima oko 250 kalorija sa sve povrćem, podeli na tri dana i dobijaš osamdeset i nešto kalorija dnevno. A ako piješ samo proceđenu tečnost, to su onda kalorije u tragovima.
Izvinjavam se ako sam se raspisala, ali supe i čorbe su mi oduvek slaba tačka.

Mogla bi da teram nedelju dana s recopisima i da mi ne dosadi.