Bilo bi jako dobro kad bi i ćera htela da otvori dnevnik.
Dnevnici imaju funkciju psihologa
Ne mislim da kritikujem njihov rad i profesiju, naravno da ima puno situacija u kojima je njihov savet dobrodošao, ali ... ima situacija kad ti bolji savet može dati čovek koji prolazi kroz iste probleme i krize i nađe neki svoj način da taj problem i reši .... isto kao što ćeš ponekad tebi ukusniji i praktičniji recept naći kod komšinice pored nego kod profesionalnog kuvara u najboljem restoranu...
Ja nikad ne bih izdržala bez dnevnika. Podeliš sa nekim, ko je u istoj/sličnoj situaciji, svoje nedoumice, svoje padove (niko nije bezgrešan), a ... nekako te i sramota od sapatnika da iz dana u dan ponavljaš istu grešku pa se trudiš da poštuješ pravila ishrane koja si odabrao. A i nauči se puno korisnih stvari. Da ne pričam o tome koliko zdravih, praktičnih recepata, novih načina pripreme jela sam našla na ovom forumu. Jednostavno, većina nas ovde smo gurmani i trudimo se da svoj obrok pripremimo što ukusnije znamo sa raspoloživim namirnicama. A dokle god mi je jelo ukusno, ja nemam nikakvu potrebu da jedem nezdrave dodatke ...
Velika kilaža vuče mnoge zdravstvene probleme sa sobom. Cilj skidanja kilograma nije samo promena fizičkog izgleda (naravno da nama ženama, a i muškarcima prija da nam neko kaže da dobro izgledamo, ali to je sporedan efekat procesa). Ja ne mogu da opišem koliko mi se kvalitet života poboljšao (pisala sam to na nekoj od mnogobrojnih stranica mog dnevnika). Naše kosti su predviđene da nose određenu težinu. Sa preteranim opterećem propadaju. Iz dana u dan. I tu nema povratka. Što je propalo, propalo je, ali ... bolovi se više ne osećaju ili se puuno manje osećaju kad se težina smanji. Visok šečer, holesterol, pritisak, srce koje se "guši" u salu ... sve to dovodi do mnogo ozbiljnijih oboljenja. Neverovatno, ali kad nađeš optimalni način ishrane svi ovi pokazatelji se normalizuju ili bar dovedu na puno optimalniji nivo. Ovde ne pričam o višku od 5-10 kg koji je više estetski problem ... da li ću se uvući u haljinu od prošle godine ili neću (mrzi me da kupujem novu garderobu, sviđa mi se ona prošlogodišnja, a i ne bih da imam dodatne troškove

). Ovde pričam o onom višku od 32 kg koji sam ja nosila i koji je bio strašan teret.
Sigruno je da se i tvoja ćera puno bolje oseća kad je izgubila 20-ak kila. To uopšte nije malo. To je veliki uspeh. Naravno da krize dolaze. Dnevnik bi joj pomogao da tu krizu i prevaziđe i nastavi sa UN-kom ili nekim drugim optimalnim načinom ishrane ako joj je UN dosadila. Zaista bi bila šteta da odustane. BMI je još uvek velik i rizici po zdravlje su još uvek tu. Pokazala je da ima volje i da može.
Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).
Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.