Odgovori 701 post
Moj dnevnik ...
  • oliveras
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 9 godine

Re: Moj dnevnik - Olivera

od oliveras » pre 9 godine

volja cini cuda bas tako :mahalo:

sutra:
    80/91 S

D 2 jabuke sa lanom i cimetom
    U kivi
    R varivo sa krompirom, boranijom i sargarepom, kupus salata, tostiran hleb
    V pola od rucka, salata krastavac
    Poslednja izmena od oliveras u 16 Feb 2016, 21:12, izmenjeno 1 put ukupno.
    Slika
    12.07.2013-04.2015 pocetak 97.7 kg. kraj 80 kg.
    UN 29.11.2015-27.02.2016 pocetak 86.6 kg. kraj 79.5 kg.
    07.05.2016 pocetak 78.5 kg.
  • oliveras
    Amater
    Amater

17.02.
    81/91 UH
    D 2 jabuke sa lanom i cimetom
    R testo za picu sa sasvim malo tomatelo sos, pecurke,suva paprika,masline i susam
    V kolac sa makom 2 parceta + jedna kocka cokolade
    Poslednja izmena od oliveras u 17 Feb 2016, 13:12, izmenjeno 1 put ukupno.
    Slika
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 9 godine

Olivera, tek sam sad pročitala kao treba one jelovnike tj predložene dijete za dijabetes.
    U svakom slučaju, kod dijabetesa savet treba potražiti kod (dobrog) lekara a ne na forumu, ali sam sklona da se složim da i mnoge od tih ,,doktorskih,, dijeta nose razne zamke i nepravilne predloge.
    Poznato mi je vrlo dobro koliko studiozno i sa kakvih izvora, već godinama, Duda proučava ishranu bilo za zdrave ili za ljude sa bolestima, sindromima, poremećajima ili jednostavno za zdrave ljude sa akcentom na prevenciji bilo kakvih oboljenja... Poznato mi je takođe da se ishranom koja se preporučuje za dijabetes bavila vrlo detaljno a poznato mi je i zbog čega i koga...
    Zato bih ti preporučila da poslušaš njene savete na ovu temu i naravno lekare.
    :)
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • oliveras
    Amater
    Amater

Hvala za savjet Debeliccka, no nazalost svaki doktor koliko i da je "dobar" (a isla sam kod puno, i privatnih i drzavnih, i potrosila brdo para..) prvo kaze smrsaj i bice se dobro....e sad a KAKO da smrsam ???
    pitala sam na forumu jer ima puno toga da se nauci....
    Hvala puno ;)
    Poslednja izmena od oliveras u 17 Feb 2016, 23:08, izmenjeno 1 put ukupno.
    Slika
  • pink rose
    Amater
    Amater

od pink rose » pre 9 godine

Blizi se kraj UN-ke....izgurala si ti to lepo, cini mi se ..... nadam se da ces biti zadovoljna i krajnjim rezultatom.. :wink: Bese to jedno ne ni tako kratko putovanje od 90. dana, a svako takvo iskustvo mora da donese i neke lekcije....nadam se da odprilike imas negde na pameti kako i sta dalje.
  • oliveras
    Amater
    Amater

Hvala ti pink rose jos samo malo je ostalo do kraja, zadovoljna sam sa rezultatom :wink:

82/91 V

D casa cedenog soka od cvekla,sargarepa,jabuka i limun
    U narandza
    R karfiol,brokula kuvani bez ulja i soli i lentice od tikvice
    V pecena bundeva i narandza
    Poslednja izmena od oliveras u 19 Feb 2016, 11:13, izmenjeno 1 put ukupno.
    Slika
  • volja cini cuda
    Amater
    Amater

od volja cini cuda » pre 9 godine

Super ti je ovaj jelovnik! :007: :wink: I ja volim cedjene sokove. Ti vitamini se najbrze nadju u nasoj krvi..kad popijemo pa vec za 15 minuta. Takodje jako je zdravo da se ubaci i zelenis tipa kelj spanac ili blitva(bogato hlorofilom). Pomešaju se ukusi i ni ne osetis da si stavila..
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 9 godine

Ja stalno nešto razmišljam o tvom šećeru ... ti ograniči UH kako je već za šečer predviđeno, sigurno je da su integralne žitarice, pogotovu u vidu dvopeka bolje od belih za sve nas, ali pažljivo prati reakcije organizma. Nisam videla da je nephodno izbaciti mahunarke, samo ih ograničiti (to su ipak zdrave namirnice ... ali ti opet prati svoj organizam).

Za voće opet prati reakcije organizma za svako voće ponaosob ... ne sadrže sve voćke isto šećera ...

Tvoji jelovnici u svemu ostalom su zaista pametni, tako da ne vidim probleme ... brzo češ ti sama zaključiti šta tebi odgovara, a šta ne ...
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • oliveras
    Amater
    Amater

Probacu sledeci put da ubacim nesto zeleno, imala sam samo brokulj kuci, ali idem sutra po zalihe... :mahalo:

Ubacicu svakako ovesne i rzane zitarice to sigurno znam, najverojatno kao dorucak, ne svaki dan ali povremeno ..., bice i voce jedna uzina pred rucak, a za rucak cu se drzati protein+neutralno povrce+salata, skrob+n.povrce+salata, vecera ce biti razlicna od rucka ali opet ista kombinacija mlecno (sir,jogurt,k.mleko) ili jaja sa neut.povrce... Izmegju rucka i vecere obicno nemam potrebe od uzinu, ali ako moram razmislicu sta bi moglo ...

Mislim da nesto ovako probam i pratim ....

83/91 P

D pecena bundeva 2 komada
    R pilece na zaru, pecene tikvice i crn paradajz u rerni (na papir), paradajz salata, tonus 1/2 parce (konecno uspela da nadzem) i supa
    V parce pilece meso, malo tikvica i crvena paprika

sutra:
    84/91 S

D 2 narandze
    R paprikas sa krompirom,sargarepom,crni luk,crn i crven patlidzan,bamlji (neznam dali se tako zovu), salata od kiselog kupusa
    V pola od rucka
    Poslednja izmena od oliveras u 20 Feb 2016, 18:54, izmenjeno 1 put ukupno.
    Slika
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 9 godine

Naletela sam na savete jednog lekara za dijabetis ... valjda zna o čemu priča.

http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.304 ... ga-po-malo

Opet to ograničenje za jaja ... to mi baš nije jasno ... mislim da je to iz starih knjiga ... treba proveriti, dobila sam ja jednu najnoviju knjigu o ishrani veoma priznatog američkog lekara koji je uključio brojne rezultate relevantnih istraživanja, a nikako nemam vremena da je pročitam ... ima istraženih raznih bolesti (mislim efekat ishrane na razne bolesti), pa verovatno i dijabetis, sad ću za vikend imati vremena, pa ću da prelistam.

Našla sam negde da je neskrobno povrće neograničeno (postoji neko ograničenje za šargarepu i paštrnak, ima mi logike, pošto znaju da budu slatkasti).
    Za voće se ni lekari ne slažu ... znači samo eksperimenti !!!
    Tvoj plan mi deluje veoma pametan, samo bih ja na tvom mestu pratila onu kombinaciju skrob + povrće ... možda ne više od 2 puta nedeljno ... videćeš sama.
    Mene ta tema zanima lično ... u familiji mm-a ima dosta dijabetičara ... prosto im je to nasledno ... pa se trudim da budem informisana za svaki slučaj i zbog njega i zbog dece ... od genetike ponekad ne možeš pobeći ..
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • pink rose
    Amater
    Amater

od pink rose » pre 9 godine

Svakako podrska onom sto planiras da bude tvoj nacin ishrane u narednom periodu. Negde se i ja trudim da e drzim upravo toga, ili manje vise toga....samo napred. :hi-fi:
  • oliveras
    Amater
    Amater

U osnovi to je isto ono sto skoro svi kazu leonida, nema bas neka ogranicenja, ali po malo od svega sto nije slatko,masno. rasporedzeno u vise obroka....sa puno neskrobnog povrca...kako sto i bi trebalo da se hranimo, izbegavajuci samo ono sto ima visi GI za dijabeticare...za sargarep nisam znala da ima toliko visok GI kuvana, zato sada ide samo sveza...
    pink rose hvala, dobro ide i tebi super si :mahalo:

85/91 UH

D 3 narandze (kasno ustala i bila sam gladna)
    R jedno parce dom.pite sa k.kupusom
    V 2 male strudle sa bundevom i jabuke

sutra:

86/91 V

D 2 par. pecena bundeva
    U 2 kivi
    R bareni karfiol i brokulj (a mozda napravicu pire od njih sa sasvim malo soli)
    U grejp
    V 2 narandze,jabuka i 2 kivi
    Slika
  • alfa
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 14 godine

od alfa » pre 9 godine

Svojevremeno sam na ovom forumu nasla ljude od kojih sam dobila "zivotne" odgovore na pitanja o dijabetesu koja su me u to vreme zanimala.
    Ako su i delje isti urednici i ucesnici, svakako mogu biti od koristi.
    https://www.doktor.rs/forum/dijabetes/? ... 64f795b21f
  • oliveras
    Amater
    Amater

Zdravo, evo mene nakon kratke pauze...
    Zavrsila sam sa UN na 27.02. rezultat na vagi je ostao isti (bilo je 79, ali tih 500 gr. setaju), pa tiker ostaje na mesto. Jelovnike nisam pisala poslednih dana, ali bile su u skladu sa UN, osim sto nisam drzala vodeni dan.
    Pocela sam UN 29.11. sa kilazom od 86.6 kg. . prvog meseca sam skinula 5.6 kg., onda je pocelo stagniranje drugog meseca koje se produzilo i na treceg meseca, i za ovih dva meseca skinula sam jos 1.5 kg. Znaci ukupno za tri meseca 7.1 kg., u obem sam isto puno namalila no nisam se merila na pocetak, tako da neznam tacno.
    Ja sam zadovoljna rezultatom, mada je moglo da bude i vise ne bi se bunila, ali sta je tu je :). Ja se osecam odlicno, lakse, imam vise energije, lakse obavjam poslove, krvna slika mi je odlicna, secer isto... Najvise sam zadovoljna sama sa sobom sto sam uspela prvo da izdrzim tri meseca, da stavim sebe u neki red, da se nateram da jedem puunoo povrce (osim krompir i pirinac koi su bili za mene glavni), da doruckujem i sto sam naucila kako da kombinujem hranu. Moram reci da nije bilo foruma sigurno ne bi izdrzala, Vi ste mi bili velika podrska i motivacija da nastavim dalje i onda kada nisam imala minuse, hvala Vam :30:
    Kad pogledam unazad mogu reci da sam se dobro pridrzavala pravilama, nisam puno brljala, mozda ukupno nekoliko puta za praznike, ali opet to je bilo pravilno, nisam imala FA osim svakodnevnih setnji od 30 min. porcije su mi bile umerene i dovoljne, retko kada sam imala uzine do rucka, izmegju rucak i vecere nije mi trebala uzina, nisam imala napade za hranom, niti za slatkom duri sam ga i na UH izbegavala, malo sam imala mozda vise testa na UH danima...
    Ukratko to je bilo ovih 91 dana...
    Sada nameravam da produzim sa neki svoj nacin ishrane, za rucak drzacu se u principu pravila kao na UN, samo za vecere bice neki lagani protein (sir,jaja ili mlecno), dorucak isto nesto voce ili povrce sa hlebom ili zitarice, ali videcu kako ce mi to uspeti, no definitivno MORAM pisati i planirati jelovnike unapred, jer bez toga nemogu jos... znaci ostajem na forumu :wink:

1 dan

D smuti od jabuka,spanac,malo brokulj,ovesne pahuljice,lan,dzumbir i 200 ml.vode.
    U narandza
    R pileci kopan 2 komada, sa pecurkama, crni patlidzan i zelena sveza paprika, svezi krastavac, parce tonus i supa bez testenina
    V parce sira, kasika ajvar, masline, krastavac

FA: setnja 5 km. (60 min.)

sutra:
    dan 2
    D jogurt sa ovesnim pahuljicama
    R pleskavica, hleb 1 parce, salata sa patlidzanom i paprikom
    U 1 kivi
    V paprike sa pecurkama i 1 jaje, malo parce sira

FA: brzo hodanje 30 min.
    Poslednja izmena od oliveras u 02 Mar 2016, 14:44, izmenjeno 1 put ukupno.
    Slika
  • volja cini cuda
    Amater
    Amater

od volja cini cuda » pre 9 godine

Cestitam oliveras! Trebalo je izdrzati i praznike i dijetu, svaka cast! :veseljak: :veseljak: :hi-fi:
Odgovori 701 post