Zaključana tema 122 postova
Nutricionista odgovara (Januar/Februar 2009)
  • ankica
    Urednik
    Urednik
    Pridružio se: pre 16 godine

od ankica » pre 16 godine

Draga Lara, moje mišljenje o UN dijeti imaš na prvoj strani ove teme....a što se tiče efekata na organizam je da ga jako iscrpljuje i iz tog razloga ne sme da se drži duže od 3 meseca i mora da se pravi pauza od najmanje tri meseca da bi organizam upseo da napravi rezerve koje je ova dijeta iscrpela do "temelja"....
    Allien, što se mog mišljenja o voću za doručak tiče piše o postu napred....naravno svako je apsolutno slobodan da misli drugačije bilo da je lekar, nutricionista ili laik (isto se odnosi i na UN dijetu i njoj slične)...ni ja ne prihvatam svako mišljenje lekara nego saslušam, razmislim pa na kraju radim kako mislim da treba. U krajnjoj liniji ljudi sami sebi rade mnogo gore stvari nego što je voće za doručak (svi znaju da ne treba da puše, da piju-pa to ipak čine i opet treba dosta vremena da telo "kapitulira " čak i kod tako loših stvari, ono je prilagodljivo, naročito kad su kratkotrajni tretmani u pitanju kao što su to dijete mahom.....).
    Voće da ne bude zabune nije štetno ali bi bilo bolje telu obezbediti nešto kaloričnije, nutritivno hranljivije, to bilo bi znatno korisnije. To je moj stav i ja nikad pacijentima ne propisujem voće za doručak. Ako ništa drugo nije u duhu naših navika i nema smisla čoveka menjati iz korena misleći da će tako dijeta imati uspeha-naprotiv!
    Ella, moraću da se raspitam prvo šta je taj Nutrilans....kako deluje, nisam čula za njega. A ja ne mislim da je pametno zamenjivati ceo obrok bilo čime a naročito ne dva obroka.....u principu, bolji se rezultati postižu ako pacijenti uzimaju neki preparat-tada ima više uspeha....to malo deluje stvarno a malo deluje i psihološki. Ljudima je bolje i od same činjenice da znaju da su počeli da piju lek....a opet ljudi veruju u lekove mnogo više nego u "kupus i krompir" i nekako im je krajnje neozbiljno da je "hrana lek" iako je stvarno tako....
    A meni je cilj da pacijent postigne uspeh a ne da pokuša pa da "batali" i da bude da je džabe platio i u tom smislu se trudim da propisujem pomoćna sredstva tamo gde procenim da će to pomoći. Inače ima i korisnih stvari i nisu svi vezani za zaradu.....nekad je i neophodno da neko pije nešto jer je recimo anemičan, ima visok holesterol isl i samo dijetom bi sve to bilo sporo i mučno....
    :007:
  • Ella
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 17 godine

od Ella » pre 16 godine

O Nutrilansu možete pročitati ovde:

Kod: Obeleži sve

nutrilans.net
    Ne želim da branim UN dijetu ali želim da kažem da svi oni koji ovde na forumu drže UN dijetu ne drže stvarno dijetu koja je napisana na prvoj strani, to je samo "kostur" u stvari svi drže "Rina's90". Ona se drži 90 ali se nastavlja i nakon 90 dana. Ujutru se jede voće i to ne samo 2 voćkice već voće na svaka dva sata i to ne samo sveže već mogu i kompoti, orašasto voće, suvo voće, voćne salate,...Ručak je takođe raznovrstan ako imamo mašte i ako tražimo recepte, jedino što se u prva 3 meseca traži da se za večeru jede polovina ručka, a nakon dijete ne mora već je dovljno samo pravilno kombinovati namirnice. Cilj ovog programa jeste da nas u prvih 90 dana nauči da ispravno kombinujemo namirnice, da ograničimo odbroke, ali i da slušamo svoje telo i prilagodimo ovaj program sebi i svom načinu životu. Ova dijeta nije ni malo iscrpljujuća ako se sledi znači "Rina s 90" program a ne list papira koji je nazvan un dijetom.

Drugo ja sam protiv "modernih" dijeta. Inače "gutam" sve u vezi zdravog života (samo slabije primenjujem :oops: ) i slažem se sa jednim starim dr koji je u nekoj emisiji govorio kako trebamo jesti hranu svog podneblja. Da recimo Vojvođani terba da jedu i slaninu, čvarke, šunku,...jer se to oduvek na ovim prostorima jelo, ali treba biti umeren, a ne hraniti se kao na Mediteranu ili u Kini i sl...
  • Lara
    Početnik
    Početnik

od Lara » pre 16 godine

Ankice hvala na odgovoru.
    Setila sam se da sam citala o nekm istrazivanju kada su deci dozvolili da samostalno biraju sastav obroka u okviru svih namirnica. Deca su takva birala jednu namirnicu i nju jela citav dan. Ali se ispostavilo da su tokom nedelje zapravo unela sve potrebne namirnice i na neki nacin zadovoljila sve potrebe...
    Slika
  • tigrica
    Amater
    Amater

od tigrica » pre 16 godine

Dobrodosla, :) , lepo je od tebe sto si ponudila svoju pomoc.

Ono sto moram reci, jeste da su kroz moje ruke prosle razne dijete od eminetnijih do manje nutricionista. Sama sam dosta citala i dosta proucavala zdravu ishranu. Sve dijete koja sam imala prilike da vidim su bile iste, ali potpuno iste, male su razlike.

Recimo dijetu koju je @ella dobila, dobila je i moja koleginica sa povisenim secerom, samo sa vise hleba i manje mesa. Ja sam dobila od endokrinologa istu takvu dijetu. Necu reci da je losa osim nekih sitnih zamerki. Takodje imam i dijetu nutricioniste. Manje vise sve je to isto.

Slazem se da dijetu treba da napise nutricionista, pa za to je i strucno osposobljen, ali ako se uz dijetu ne dobiju detaljna objasnjenja sta i kako jesti, kako pravilno rasporediti obroke to onda nije to. Ono sto se desava jeste da neko smrsa dok ga nutricionista prati a posle se vrati na staro. To znaci da nije nista naucio i da se vratio potpuno starim navikama. Hocu da naglasim da je jako bitno nauciti o ishrani jer kad tad mozda za 1 godinu ili za 20g kg se vrate. Ja sam zadovoljna onim sto sam naucila ali to nisam sposobna sprovesti u praksu.

Ja nisam nutricionista ali sam sigurna da bih mogla da sastavim pristojan jelovnik koji je recimo mnogo bolji nego sto sam jela pre. Ono sto je moj problem je, prvo da naglasim da mi je umanjen rad stitne zlezde, ne mogu biti dugo ne na dijeti nego na zdravoj hrani, nekad ne mogu da stanem da jedem, i to me strasno nervira. Ono sto dosta ljudi ovde ima problem sve u zivotu mozes a ne i da smrsas. Imas iskustva u radu sa ljudima o cemu se radi, o stvarnom nedostatku volje. Sigurna sam d aniko ne zeli biti debeo, sto zbog zdravstvenih sto i zbog estetskih problema. Elem pitanje je kako da se izborim ja i slicni meni sa ogromnim apetitom a da ro nisu lekovi. Ono sto je evidentno da su napadi gladi uglavnom uvece.

Edit: Postoji li ikakva veza izmedju policisticnih jajnika i gojaznosti. Takodje me zanima insulinska rezidencija i gojaznost.

Unapred fala.
    :013:
    Pocetak-04.05.12 -protekal
  • ankica
    Urednik
    Urednik

Tigrice, tačno je da je kod većine mojih kolega problem taj što ne edukuju pacijente-(v.preth.postove).
    E, sad, vi bi hteli "varijacije", to može naravno ali treba raditi....opet se svodi na moj preth.navedeni post. Ali to ne znači da ako neko ne izmišljava "toplu vodu" svaki put da dijeta ne deluje....ja malo ne shvatam zašto vi onu Ellinu dijetu ne preradite pa i ona može uz malo mašte postati em raznovrsnije , em, vam može biti vodič i za pravilnu ishranu kad prestanete sa dijetom, ako povećate količine....E, ali i to treba raditi!!! Jesam li u pravu? 8)
    Vi mojim kolegama zamerate upravo ono od čega i sami "bolujete"...imajte na umu da su nutricionisti ljudi kao i vi pa imaju i iste osobine mahom, jedino imaju to zvanje i rade taj posao....a i izreka kaže da "kamila ne vidi svoju grbu ali tuđe vidi!"
    Kod mršavljenja se ne radi o stvarnom nedostatku volje-kao inicijatora za početak aktivnosti (naravno da niko neće da je debeo i da zbog toga ima probleme) ali nedostaje istrajnost naročito kad se suočite sa teškoćama jer mršavljenje nije lako jer morate pobediti svoje loše navike tj.same sebe a to je uvek teško.....zato se i pribegava raznim "brzinskim" rešenjima koja obećavaju potpun uspeh bez imalo ili sa malo truda po principu "`leba bez motike". I kao što znate da toga nema na duže staze,tako nema ni mršavljenja bez korenitih promena navika i vas u celini.
    DA, postoji povezanost policističnih jajnika i gojaznosti zbog hormonskih poremećaja koje usled toga nastaju i tu se prvo mora rešiti zdravstveni problem.
    Postoji povezanost insulinske rezistencije i gojaznosti jer kod tih osoba iako imaju dovoljno glukoze u krvi, ne mogu je iskristiti pa ćelije gladuju iako se kupaju u "moru" glukoze, onda se oseća glad pa osoba jede (iako ne bi trebala) i tako se goji. Takođe se mora prvo rešiti zdravstveni problem, tu pomaže dijabetična dijeta. Kod prvog problema se ishranom malo može učiniti osim opšteg poboljšanja zdravlja usled pravilne ishrane, već to mora lekovima uz konsultaciju sa ginekologom.
    Lara, ako danas jedemo meso, sutra kupus mi ipak ne jedemo sarmu, ma kako to u "proseku" izgledalo. Joj, što ja volim te proseke i procente, to je inače najbolji način ako hoćete da "manipulišete" informacijama....znate ono "100% studenata je palo ispit", iz toga svako bi zaključio da je profesor "idiot" a ono što taj podatak ne govori je da je na ispit izašao jedan kandidat.....mislite o tome kad čitate o tome da su deca "tokom nedelje zapravo unela sve potrebne namirnice i na neki nacin zadovoljila sve potrebe"...šta znači ono "tokom nedelje"-verovatno kupus i meso pa su jela sarmu....
    Ella, pročitah o Nutrilansu...nije loše, suština je u dijetnim vlaknima koja imaju veliku ulogu kod mršavljenja. Gomila žitarica, dobar sastav a isto se može postići i kao za doručak jedete npr.mekinje, sa ovsenim pahuljicama....
    A za Rinas 90, variaciju, opet se vraćamo na "sarmu" ali malo raznovrsniju a i ono o "čarobnoj formuli" s početka teksta. Super ideja!!!! :-P , doručak voće-znači skoro ništa, ručak po želji znači pristojan a večera pola od ručka znači redukovana. U proseku energetski deficitarno, pa normalno da ćete smršati....da ste energetski tako jeli oduvek ne biste imali problem. Jedino ne znam koliko ćete tako naučiti nešto o kombinovanju namirnica. To je malo važno, kad za jedan obrok jedete voće tj. samo oko 80-100 cal onda za druga dva ma kako pojeli ne možete preterati. Ostaje problem mučenja tela zbog slabog doručka, ne unošenja dovoljno nutrijenata svakog dana i daje vam slobodu da se za ručak prejedate, u suštini ste celog života na dijeti a to nije suština...ali "prečice su čudo". Nije ni to loše ko ne ume bolje....
    Naravno i ja se slažem da se treba hraniti u skladu sa podnebljem ali bih dodala još i godišnjim dobom.
    :007:
    na ovaj svet dolazimo ne donoseci nista i svi cemo ga napustiti na isti nacin. Najbolji nacin da ostavimo traga u tom svetu je da ga ucinimo boljim onim sto cinim negde izmedju pocetka i kraja!
  • tigrica
    Amater
    Amater

Fala na odovoru. :)

Sto se tice UN potpuno se slazem sa tobom, gledajuci ljude koji su bili na toj dijeti i kad se kalorije preracunaju stvarno je jako malo kalorija. Dijeta ima mnogih nedostataka a i nedoslednosti u pitanju kombinovanja namernica. Takodje je bilo ljudi koji su posle ove dijete imali zdravstvene probleme ali to se gurne pod tepih.

Slazem se i za dijetu koju je @ella postavila, tj. onu koju sam i sama dobila potpuno si u pravu, moze se lepo kombinovati a da bude zdravo. Malo sam trazila po internetu i u stvari to i jeste dijeta za dijabeticare a evo i linka:

Kod: Obeleži sve

www.diabeta.net
    Htela sam negde da postavim link i mozda je i ovde pravo mesto, cinimi se da je jako korisno prouciti. U prvom je linku ishrana sa 1800 kcal a u drugom je zamena namernica tako da se moze kobinovati po volji.

Moj cilj jeste da napravim korenite promene u svojoj ishrani jer kad jednom dostignem normalnu kilazu ne zelim vise nikad da se ugojim. :)

Ono sto sam kod sebe primetila jeste da mi se nenormalno jede hleb, voce, slatkisi znaci ugljeni hidrati, nemam takvih poriva sto se tice mesa ili povrca, ali hleb, znaci strasno. Poslednje sto sam pokusala jeste ova dijeta ali isto i dalje mi se jedu UH. Mislila sam ako svakog dana jedem u isto vreme UH da ce mi biti lakse ali nije.

Ja cu i dalje pokusavati bitno je da imam volje, a lekarka je rekla da ce lakse ici kad se sredi stitna zlezda i kad izvrsim kontrole sto se tice ostalih hormona i testa na insulinsku rezidenciju. 8)

Nutrilans mi je lekarka preporucila, jer poboljsava gomilu stvari... Moje misljenje je da je to preskupo 1700 din za nesto ovog tipa. Radije bih jela ovsene pahuljice a mnogo su jeftinije :-P
  • lasata
    Urednik
    Urednik

od lasata » pre 16 godine

Tigricu, ako jedes svaki dan u isto vreme slatkise stvarno se stvara ovisnost i organizam pocne da ih trazi pa se cak dogadja ako ih ne dobije da pocne glavobolja zbog pada secera... Licno iskustvo... 8)
    A sto se tice 'nutrija' na sajtu imas ispisan pun sastav preparata i mislim da svako od nas moze vrlo lako sam da ga napravi za mnogo manje para... Svaka cast proizvodjacu sto je oktrio sastav... Posteno... :wink:
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • Gagisha
    Početnik
    Početnik

od Gagisha » pre 16 godine

Pitanje za Ankicu:
    Voce uvek jedem na prazan stomak, najmanje 3 sata nakon obroka. Inace, uvek pravim pauzu izmedju obroka 3 sata. E sad posle voca ponekad bas ogladnim, tj ne zasiti me dovoljno pa me zanima kolika bi pauza posle voca trebala da bude a da se hranljivi sastojci lepo iskoriste? Znam da to zavisi od kolicine i vrste voca ali recimo za jednu vocku tipa jabuke i pomorandze, grejpa?
  • ankica
    Urednik
    Urednik

Naravno da ogladnite jer voće tako deluje na organizam: pojačava lučenje želudačnih sokova, ima relativno mnogo šećera koji se brzo vari a ničega što se duže vari i samim tim zasićuje. Sve to zajdeno čini da brzo ogladnite. Tu je malo važno koliko pojedete voća sem ako nije u pitanju kilogram....ni jedna količina vas neće zasititi ali će vas prevelika gojiti, baš iz razloga što ste posle voća brzo gladni ma koliko ga pojeli, pa morate jesti nešto "konkretno" a ono energetski ako se jedu velike količine nije nimalo naivno....takođe je sve jedno koje voće jedete, svo voće ima nutrtivno zanemarljivu razliku energiji (osim banane, papaje isl voća).
    Lepo je što od glavnog obroka pravite 3 sata razlike, voće se tako najbolje iskoristi...a posle voća planirajte da jedete za sat-dva, ako bude duže ogladnećete, mada je i najbolje ako se jede kad je čovek gladan a ne kad "piše" da treba.
    Pozdrav
  • Gagisha
    Početnik
    Početnik

od Gagisha » pre 16 godine

Hvala na odgovoru. Trudim se da pravilno kombinujem namirnice i zato pitam, jer kazu da je voce najbolje "ostaviti" na miru, tj ne kombinovati ni sa cim...
  • Leca
    Amater
    Amater

od Leca » pre 16 godine

DA, baš sam i ja htela da postavim pitanje o kombinovanju namirnica. Ja sam iz ličnog iskustva videla da je princip kombinovanja namirnica jako bitan, i otkad se toga pridržavam primećujem ogromne promene u probavi. Mislim na princip samo jedne koncentrisane (protein ili UH ) namirnice po jednom obroku, ali i na cikluse, gde se u periodu eliminacije (jutro) organizam ne opterećuje težom hranom, već lako svarljivom a bogatom (voće, suvo voće i malo orašastih plodova). Kasnije tokom dana, posle 12, uzima se pravilno iskombinovana hrana. Uveče i noću, do ranih jutarnjih sati je period apsorpcije, tako da opet ne treba unositi hranu.

Primetila sam da kad jedem lagano, voće i suvo voće ujutro, da imam dovoljno energije da izdržim do 12, a posle toga, kad pojedem dobro iskombinovan obrok, nikad se ne osećam prejedeno, naduto i sl, bez obzira na količinu, a vrlo brzo, posle pola sata, već osećam poluglad.

Sad, nisam primetila da se nutricionisti nešto naročito osvrću na ovo pitanje, a meni zvuči logično objašnjenje o procesu varenja, i šta se dešava kad se pojedu zajedno namirnice koje zahtevaju dijametralno različit sastav želudačnog soka.

Kakvo je tvoje mišljenje o tome?

P.S: Izvinjavam se ako je negde napred bilo reči o tome, pregledala sam sve stranice ali nešto nisam primetila, osim pitanja o voću.
  • tigrica
    Amater
    Amater

@leco, ja koliko sam procitala, da treba da dorucak bude malo jaci, jer najveci period kad si bez hrane jeste noc, znaci najmanje 8-10h se ne uzima hrana. Sto se tice kako se osecas iz mog iskustav je negde stvar navike ja nisam dugo godina doruckovala, cak sam prvi put nekad jela oko 17h i nije mi smetalo, jedva sam se navikla da jedem dorucak i sad u tom periodu osecam glad. Neka @ankica kaze svoje misljenje o tome.

@lasata, nisam dobro napisala, nisam mislila da jedem svaki dan u isto vreme slatkise :-P , nego sam mislila recimo na hleb, ono uz dorucak, rucak i veceru uvek u istoj kolicini, jer mi se cinilo da kad danima ne jedem hleb zbog toga imam napade gladi za hlebom. :)

@ankica, mene to pomalo takodje zbunjuje oko voca, dosta teorija ima da ga treba jesti samostalno a opet u dijeti sa KC ide uz obroke. Zanima me kakav je tvoj stav, jesti ga posebno ili uz nesto. Takodje me zanima sta mislis o ishrani po krvnim grupama, imali tu stvarno nekih naucnih istrazivanje ili je to opet jedna od mnogih teorija.

:013:
  • Leca
    Amater
    Amater

od Leca » pre 16 godine

I mene to zanima o krvnim grupama. Na prvi pogled deluje bezveze, ali opet, provereno u praksi, deluje, bar kod mene i meni najbližih. Recima, ja sam O+. I po tome, treba maksimalno da izbegavam testa i mlečne proizvode. I zaista, kad god pojačam te stavke, ja se ugojim, naduta sam imam često dijareju. Kad izbacim skoro potpuno, sve se sredi. Sad, znam da ne tereba biti isključiv, i ja ponekad uzimam u malim količinama i ono što se ne preporučuje. A recimo, zanimljivo je da mi se ne preporučuju jagode i kupina, koje ja obožavam ali sam alergična i stvarno mi smetaju.

Moji roditelji su A (oni treba da maksimalno izbegavaju meso), i mama mi je vegeterijanac već godinama, zapravo, makrobiotičar u nekoj blažoj varijanti. Godinama nije mogla da vari meso, satima joj se vraćalo (pri tom nema problema sa kilažom, vitka je). To je i nateralo da promeni način ishrane, uz druge zdravstvene probleme, da ne širim temu., A otac, koji bi isto tako trebalo da eliminiše meso, nije t uradio, i majko mila, sva problematika loše probave je tu. Ali gladne mu oči!. Sestra rodjena je A isto , i ona je i pre nego što je naišla na ovo dijetu instinktivno se prebacila na pretežno vegeterijanski način, i oseća se super od tada.
  • lasata
    Urednik
    Urednik

od lasata » pre 16 godine

I mene zanima ta prica sa krvnim grupama... Ima li neke istine u tome? 8)
    I ako ima zasto se redovno dogadja da ljudi bas i ne vole te namirnice koje su preporucene za njihovu krvnu grupu?
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • Leca
    Amater
    Amater

od Leca » pre 16 godine

Pa, može nekome nešto da prija za varenje iako u stvari ne vole ukus. Meni prija dzigerica, i lako je varim, ali je ne volim. Ali je ipak jedem. Mislim da to sa krvnim grupama nema u stavri veze sa ličnim ukusom nego sa kapacitetom organizma da nešto svari i iskoristi, i šta mu u stvari treba.
Zaključana tema 122 postova