Allien, što se mog mišljenja o voću za doručak tiče piše o postu napred....naravno svako je apsolutno slobodan da misli drugačije bilo da je lekar, nutricionista ili laik (isto se odnosi i na UN dijetu i njoj slične)...ni ja ne prihvatam svako mišljenje lekara nego saslušam, razmislim pa na kraju radim kako mislim da treba. U krajnjoj liniji ljudi sami sebi rade mnogo gore stvari nego što je voće za doručak (svi znaju da ne treba da puše, da piju-pa to ipak čine i opet treba dosta vremena da telo "kapitulira " čak i kod tako loših stvari, ono je prilagodljivo, naročito kad su kratkotrajni tretmani u pitanju kao što su to dijete mahom.....).
Voće da ne bude zabune nije štetno ali bi bilo bolje telu obezbediti nešto kaloričnije, nutritivno hranljivije, to bilo bi znatno korisnije. To je moj stav i ja nikad pacijentima ne propisujem voće za doručak. Ako ništa drugo nije u duhu naših navika i nema smisla čoveka menjati iz korena misleći da će tako dijeta imati uspeha-naprotiv!
Ella, moraću da se raspitam prvo šta je taj Nutrilans....kako deluje, nisam čula za njega. A ja ne mislim da je pametno zamenjivati ceo obrok bilo čime a naročito ne dva obroka.....u principu, bolji se rezultati postižu ako pacijenti uzimaju neki preparat-tada ima više uspeha....to malo deluje stvarno a malo deluje i psihološki. Ljudima je bolje i od same činjenice da znaju da su počeli da piju lek....a opet ljudi veruju u lekove mnogo više nego u "kupus i krompir" i nekako im je krajnje neozbiljno da je "hrana lek" iako je stvarno tako....
A meni je cilj da pacijent postigne uspeh a ne da pokuša pa da "batali" i da bude da je džabe platio i u tom smislu se trudim da propisujem pomoćna sredstva tamo gde procenim da će to pomoći. Inače ima i korisnih stvari i nisu svi vezani za zaradu.....nekad je i neophodno da neko pije nešto jer je recimo anemičan, ima visok holesterol isl i samo dijetom bi sve to bilo sporo i mučno....