Odgovori 4679 postova
Pitanje u vezi UN dijete
  • saraja
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 15 godine

Re: Pitanje u vezi UN dijete

od saraja » pre 13 godine

mislim da može na UH dan testo sa kupusom jer kupus spada u neutralne namernice :D
  • Tomislaw
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 13 godine

od Tomislaw » pre 13 godine

U pravu si, saraja. :)
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Pridružio se: pre 17 godine

od lasata » pre 13 godine

Moze... :)
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • --->the.maca<---
    Početnik
    Početnik

od --->the.maca<--- » pre 13 godine

Zavrsila sam prvi deo dijete, za 3 meseca smrsala sam 24kg, sad sam na odrzavanju pa imam neke nedoumice:
    1. Da li moze na proteinski i skrobni dan da budu za veceru ugljeni xidrati, npr neka pita, kiflice ili sl. ili se kombinuju iskljucivo proteini i skrob?
    2. Da li i dalje vaze pravila o razmacima izmedju obroka (4,3,2h) i da li i dalje posle 20h ne sme nista da se jede?
    3. Da li su i dalje zabranjeni alkoxol,sokovi, kisela voda?
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik
    Pridružio se: pre 16 godine

od 314pezos » pre 13 godine

1. kao je bilo pravilo tokom dela dijete tako važi pravilo i u održavanju a to je "šta za ručak - isto i za večeru", s'tim da je u održavanju na proteinski dan i na skrobni dan dozvoljena alternativa u izboru kombinovanja, a to su sledeće kombinacije:
    - dozvoljene kombinacije na proteinski dan (ručak / večera):
    a) proteini / druga vrsta proteina
    b) proteini / skrob
    - dozvoljene kombinacije na skrobni dan (ručak / večera):
    a) skrob / druga vrsta skroba
    b) skrob / proteini
    napomena: i dalje važi pravilo da je zabranjeno u jednom obroku kombinovati više vrsta proteina i za večeru i dalje nema hleba

2. i dalje važe sva pravila u razmacima između obroka kao i satnica poslednjeg obroka, s'tim što je osobama koje eventualno rade do 20h. zbog prirode posla ostavljena mogućnost da večeraju "najkasnije" do 21h ali do odlaska na večernji počinak mora proteći minimum 3h

3. naravno da su zabranjeni i dalje.
    Slika
    Slika
  • Magdalena011
    Početnik
    Početnik

od Magdalena011 » pre 13 godine

Dobro vece Giga, vidim da vi imate najvise iskustva sa un dijetom pa rekoh da se vama obratim.pocela sam skoro imam posle porodjaja puno kilograma viska oko 15kg.jako mi je tesko u pocetku,onaj period od rucka do vecere,za dorucak mi voce nije problem,ali navikla sam da jedem uvece posle osam i to je problem.recite mi da li se moze koristiti natren ili fruktoza,sojino mleko u kafi,kafa od zitarica inka,jer obicnu slabo pijem,sta kad me uhvati kriza,suvo voce koje smem i koliko,sljive,smokve...sta spada u neutralne namirnice,da li se mogu koristiti sampinjoni i patlidzan recimo ako su isprzeni na ulju.koliko banana se sme pojesti u toku dana,da li ste imali krizu gladi i kako ste resavali.uvece mi je najveci problem,koliko vode treba piti,gde bih mogla da vidim recepte jer knjigu ne mogu trenutno da kupim.hvala puno.
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

Magdalena011 napisao:jako mi je tesko u pocetku,onaj period od rucka do vecere,za dorucak mi voce nije problem,ali navikla sam da jedem uvece posle osam i to je problem

iskoristi period od doručka do ručka kad su užine dozvoljene pa će ti manje faliti u periodu od ručka do večere a što se tiče navika ... smatraj da je vreme za promene :)
    Magdalena011 napisao:recite mi da li se moze koristiti natren ili fruktoza

može ... autori dozvoljavaju, mada su mišljenja o veštačkim zaslađivačima dosta suprostavljena, jedni kažu da a drugi ne,
    Magdalena011 napisao:sojino mleko u kafi,kafa od zitarica inka,jer obicnu slabo pijem

sojino mleko u kafi kao i kravlje sa manje procenata mlečne masti je po autorima dozvoljeno u kafi i 2-3 takve kafe sa malo mleka dnevno neće ugorziti tok dijete a možeš piti sve vrste kafe, nesa i naravno inku kao i 2u1 iako je tu korišteno punomasno mleko u prahu autori su dozvolili,
    Magdalena011 napisao:sta kad me uhvati kriza

kad te uhvati kriza, onda popi jedan lapi blagi biljni čaj ... bar je to meni uspevalo :)
    Magdalena011 napisao:suvo voce koje smem i koliko,sljive,smokve

sve o količinama suvog i koštunjavog voća ćeš pročitati na viewtopic.php?f=1&t=2976
    Magdalena011 napisao:sta spada u neutralne namirnice

sve ono što ne spada u skrobno povrće
    Magdalena011 napisao:da li se mogu koristiti sampinjoni i patlidzan recimo ako su isprzeni na ulju

sampinjoni i patlidžan takođe spadaju u neutralne namirnice a ako ih možeš ispržiti na dozvoljenoj kašiki ulja onda navali,
    Magdalena011 napisao:koliko banana se sme pojesti u toku dana

na proteinski, skrobni i uh dan je dozvoljena 1 banana ili njen akvivalent u vremenu od doručka pa do ručka a 2 banane su dozvoljene samo na vitaminski dan i to u vremenu od doručka pa do i za ručak ... banane se ne jedu posle vremena za ručak,
    ekvivalenti jednoj banani su 1 banana = 1 manji grozd = 2-3 koluta ananasa = 1 tanja kriška lubenice,
    Magdalena011 napisao:da li ste imali krizu gladi i kako ste resavali.uvece mi je najveci problem,

malo u početku ali se to vremenom izgubi a rekoh da sam to rešavao sa čajem a što se tiče večernje krize idi ranije na počinak ili nađi neku zanimaciju koja će ti odvući misli,
    Magdalena011 napisao:koliko vode treba piti

vode bar 2 litra dnevno, što više to bolje,
    Magdalena011 napisao:gde bih mogla da vidim recepte jer knjigu ne mogu trenutno da kupim

ovde ima nešto recepata viewtopic.php?t=324//url
    Slika
    Slika
  • Magdalena011
    Početnik
    Početnik

od Magdalena011 » pre 13 godine

Hvala vam puno!Bas ste me obradovali.Kazete da su uzine dozvoljene sta ste obicno koristili za uzinu i koliko.
  • Tomislaw
    Početnik
    Početnik

od Tomislaw » pre 13 godine

Za užinu možeš pojesti neko voće ili suho / orašasto voće u količini o čemu možeš pročitati na linku koji ti je postavio Pezos u svom postu. ;)
  • adzi
    Početnik
    Početnik

od adzi » pre 13 godine

Eh eto i mene kod vas, trudim se da naucim sto vise jer sam pocela sa UN dijetom pre pet dana, drzim svima palceve .... :headbang:
  • adzi
    Početnik
    Početnik

od adzi » pre 13 godine

Eto i mene sa pitanjem. Moze li se jesti pecena soja kada je vocni dan? :oops:
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

Ne, nipošto 8)
    Slika
    Slika
  • adzi
    Početnik
    Početnik

od adzi » pre 13 godine

Hvala na odgovoru :005:
  • Zvoncica Pink
    Početnik
    Početnik

od Zvoncica Pink » pre 13 godine

Cao!Imam par pitanja u vezi ove dijete.Ja sam je letos drzala,doduse ne 3 meseca vec oko 2,ali sam skinula 7 kg i bila sam presrecna :) Medjutim veliki deo tih kilograma mi se vratio jer sam preterala sa hranom posle a i nisam se pridrzavala uputstva za posle dijete...Sad sam opet na dijeti,i planiram da je drzim tacno 3 meseca i pridrzavam se svega...Zanima me da li cu imati efekta i ako se ne pridrzavam tacno svega oko pripreme hrane?Npr ja jedem peceno meso u ulju prvi dan,i jedem nekad peceni krompir ali iz rerne,za vocni dan pojedem par banana umesto 2 i mozda malo vise kikirikija od dozvoljenog.Hvala unapred!
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

Zvoncica Pink napisao:Zanima me da li cu imati efekta i ako se ne pridrzavam tacno svega oko pripreme hrane?

To ćeš se uvek pitati ako se ne budeš pridržavala pravila !!!
    Slika
    Slika
Odgovori 4679 postova