Odgovori 4679 postova
Pitanje u vezi UN dijete
  • --->the.maca<---
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 13 godine

Re: Pitanje u vezi UN dijete

od --->the.maca<--- » pre 13 godine

U ponedeljak mi je vitaminski dan, xtela bix da ga zamenim sa proteinskim, da li bi to moglo i kako posle? :oops:
  • Tomislaw
    Početnik
    Početnik

od Tomislaw » pre 13 godine

Mislim da možeš zamijeniti na ovaj način:

Umjesto vitaminskog ubaciš proteinski dan, a idući dan umjesto proteinskog dana imaš vitaminskii.
    Dalje imaš normalne dane po programu, tj. škrobni, ugljikohidratni i vitaminski.
  • jasmina95
    Amater
    Amater

od jasmina95 » pre 13 godine

Mogu li na proteinski dan (ješću mlečne proizvode) za večeru da pijem jogurt i jedem salatu,umesto da jedem sir i salatu? Ručak će biti: hleb,sir,salata,jogurt.
  • zzzoka
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 15 godine

od zzzoka » pre 13 godine

Pitanje u vezi proteinskg dana; mogu li se mesati razlicite vrste mesa? Recimo piletina za rucak, a junetina ze veceru?
  • Tija
    Amater
    Amater

od Tija » pre 13 godine

Pitanje u vezi proteinskg dana; mogu li se mesati razlicite vrste mesa? Recimo piletina za rucak, a junetina ze veceru?

U knjizi pise: ''Jedite istu hranu koju ste pripremili za rucak, ali bez supe i bez hleba...Za veceru pojedite upola manju kolicinu od one koju ste pojeli za rucak''

Dakle sta za rucak to i za veceru.
  • Brinet
    Početnik
    Početnik

od Brinet » pre 13 godine

Jasmina, po nekoj mojoj logici mislim da možeš pogotovo što si ga pila i za ručak pa si praktično samo izbacila sir za večeru.
  • biker972
    Početnik
    Početnik

od biker972 » pre 13 godine

Pozdrav svima,

Danas mi je prvi dan ove dijete, odlucio sam se za ovo iz ciste radoznalosti (ne zato sto imam nesto da skidam - najvise 3kg) i to da vidim koliko najnize mogu da idem sa kg-ima. Mozda zvuci cudno, ali ko zna cemu to moze da koristi :)
    Interesuje me sledece, nisam neki preterani ljubitelj mesa, da li to mogu da zamenim sa sirom i mlecnim proizvodima, i ako moze, koja je kombinacija...tipa, sir + salate, ili jaja + salate (znam da ne ide kombinacija ova dva)....drugo sto me interesuje, kad aje UH dan, npr testo za picu moze da ide sa sampinjonima, salata pride? Da li je vecera ok, ako se izrendaju jabuke, umotaju u koru (bez secera i ostalih dodataka) tj pita od jabuka, ali bez secera...koja kolicina toga...jer je malo cudno to dva do tri kolaca itd...sve je relativno sta je za nekog malo, a sta puno.
    Vocni dan, ako sam dobro shvatio, dozvoljeno je 100gr kostunjavog voca + svezeg voca koliko god (banana je dozvoljena, ili je za izbegavanje (procitao sam da je preporuka za ne))?

Pozdrav
  • Tomislaw
    Početnik
    Početnik

Biker,

prvo, dobrodošao na ovaj forum. Ako želiš, slobodno možeš otvoriti dnevnik gdje ćeš moći ispisivati svoje jelovnike svakodnevno kako napreduješ i mi te možemo korigirati u svemu ukoliko negdje odstupaš od pravila.

Drugo, ti i ja smo isti. I ja sam se bio odlučio na ovu dijetu radi izazova (koliko god to glupo zvučalo), ali i radi potrebe da promijenim svoje nezdrave prehrambene navike. U mom potpisu vidiš koliko sam najniže išao sa ovom dijetom uz striktno pridržavanje pravila UNke osim što nisam vodio računa o tome da jedem za večeru polovicu od ručka već sam uzimao istu količinu. :) I dakako, bez trunke fizičke aktivnosti tako da mi je sva mišićna masa otišla. Preporučam ti da ne ideš do krajnost kao ja već da skineš ono malo koliko si napisao - najviše 3 kg. Dapače, čak ti ni UNka ne treba, već možeš prijeći na plan zdrave prehrane koji može biti praktičan za cijeli život. Nakon završetka UNke, ja sam prešao na njoj. Uz nju možeš fino jesti i mršavjeti polako s vremenom.

Meso, sirni i mliječni proizvodi su dozvoljeni na proteinskom danu tako da ako nisi ljubitelj mesa, možeš ili sir ili jaja. Samo ako imaš mesa, na kraju imaš obavezno 2-3 dcl supe bez rezanaca. A ako imaš sirne i mliječne proizvode - umjesto supe ide šolja jogurta. Uz svaku namirnicu možeš uključiti neograničeno neškrobno povrće. Na UH dan možeš obogatiti picu tako da bude vegetarijanska i pripremljena na ovaj način: pelat ili umak od rajčica, komadići rajčica, paprika, luk, šampinjoni i sve što god poželiš od neškrobnog povrća (kukuruz spada u škrob tako da on ne ide na pizzu) i začiniš sa origanom i da samo vidiš kako je to veoma ukusno. Za večeru se namirnice ne odvajaju tako da možeš bilo što od slatkoga. Ukoliko nisi ljubitelj slatkoga, možeš pojesti ostatak od ručka ili uzeti bilo koje slano / slatko pecivo. Pita od kore s jabukama je ok i tu možeš izrezati na više komada pa uzeti 3-4 komada za večeru. Postoje ograničenja kod UH večere jer su 'slatkiši' dosta kalorični. 3-4 kolača, 1 parče torte ili 2 manja komada torte, 3-4 kuglice sladoleda ... i na kraju obavezno red čokolade sa što većim postotkom kakaovih dijelova (najbolje 70%).

Na vitaminskom danu je dozvoljeno 100 g suhog i orašastog voća s time da to trebaš podijeliti po obrocima na ovaj način kako je Giga objasnio:

314pezos napisao:Užine su dozvoljene svim danima od doručka pa do ručka svim danima a samo na vitaminski dan je dozvoljena užina između ručka i večere i užinati se može na minimum 2 sata razmaka između doručka (užina) i najkasnije na 2 sata do ručka (večere na vitaminski dan).
    Užinati možete sveže voće, sveže kompote bez šećera i konzervansa, koštunjavo voće, sušeno voće (kandirano voće je zabranjeno), sveže neskrobno povrće, neskrobno povrće iz turšije kao i sveže ceđene sokove od voća i povrća.
    Ako za doručak ide voće u paru onda je za užinu jedna voćka ili adekvatna količina nečeg drugog sa spiska.
    Jedina ograničenja za užinu su vezana za koštunjavo i sušeno voće tako da je ograničenje sledeće:
    - Koštunjavo voće (kikiriki, badem, orasi, pistaći, semenke suncokreta i bundeve, indijski orah, brazilski orah i slično) je maksimalna dozvoljena dnevna količina 100 gr podeljena u 3-5 obroka tako da ispada da je po obroku od 20-33 gr.
    - Sušeno voće (suve šljive, smokve, grožđe, kajsije itd) je maksimalna dozvoljena dnevna količina 100 gr podeljena u 2-3 obroka tako da ispada da je po obroku od 33-50 gr.
    Ako pravite kombinaciju sušenog i koštunjavog voća onda gledajte da količine budu od minimalnih prepolovljenje što bi bilo 10-15 gr koštunjavog i oko 15-20 gr sušenog voća.

Sveže ceđeni sokovi od voća ili povrća se takođe smatraju obrokom i važe sva pravila u vezi užina i to 1 šolja (3dl) = 1 užina

Napomena: maksimalno dozvoljene količine koštunjavog i suvog voća važe samo za vitaminski dan, ostalim danima je preporuka da su te maksimalne količine prepolovljene što znači da je maksimalno 50 grama.

Nadam se da sam ti pomogao. :)
    Pozdrav.
  • biker972
    Početnik
    Početnik

Hvala puno na odgovoru!
    Naravno da nemam nameru da odem u krajnost, videcu kako ce da ide. Nisam znao da je dozvoljena prepodnevna uzina, lakse bi mi prosao dan :-)
    Interesuje me u vezi banana, da li ih treba izbegavati?
    Ono sa vegi picom je skroz ok, inace sam x puta jeo u toj kombinaciji.

Hvala puno,
    Pozdrav
  • Tomislaw
    Početnik
    Početnik

Dozvoljena je prijepodnevna užina, ali nije dozvoljena popodnevna užina osim na vitaminskom danu kada su užine dozvoljene i prijepodne i poslijepodne.
    Banane se jedu za doručak - ali samo jedna banana, a ne u paru pošto su kaloričnije. A na vitaminskom danu - ukoliko ne jedeš banane za doručak, moguće je pojesti 2 banane odjednom za ručak. Poslije ručka se ne konzumiraju banane.

Inače - ono voće sa višim GI se konzumira zaključno s ručkom kao što su banane (1 banana), ananas (3-4 kolutova), lubenica (2 kriške), grožđe (šaka grožđa) ... :)
  • biker972
    Početnik
    Početnik

Reci mi koliko je bitan onaj vodeni dan, jeste da sam daleko od toga, ali čisto da se spremim i za to
    :-)

A kada je UH dan, da li je moguće koristiti mleko, tipa u kolaču (koh i slično)? I kakav je stav prema mleku bez laktoze?

Poz
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik
    Pridružio se: pre 16 godine

od 314pezos » pre 13 godine

- Vodeni dan je vrlo bitan, jer se tog dana nekonzumiranjem hrane a konzumiranjem veće količine tečnosti čisti organizam od sagorelih masnh ćelija koje zaostaju u redovnom dnevnom čišćenju.
    - Koh, kao i mnogi druge poslastice u kojima je sadržano mleko se mogu slobodno konzumirati za večeru na UH dan.
    - Za mleko bez laktoze važe sva pravila kao i za obično mleko i mlečne proizvode.
    Slika
    Slika
  • biker972
    Početnik
    Početnik

Ok, hvala puno, ja cu se obratiti za pomoc ako budem naleteo na neku nedoumicu, inace necu daviti :)

Pozdrav
  • Tomislaw
    Početnik
    Početnik

Ne daviš, svi smo tu zato da pomognemo odgovoriti na sve neudomice koje su postavljene u ovoj temi. :)
    Slobodno nas možeš iščitati ovdje, ima dosta onih koji su na UN dijetu pa možeš gledati jelovnike. :)

- Dnevnici članova foruma -

A zovemo te i na otvaranje vlastitog dnevnika tako da te možemo pratiti. :D Ako imaš volje i želje...
  • biker972
    Početnik
    Početnik

Problem je, pretpostavljam kao i svima, nedostatak slobodnog vremena, a da bih iscitao sve (a materijala ima dosta), ipak treba vreme (koje mi je trenutno u deficitu) :)
    Ono sto sam krajickom oka dohvatio, video sam da ima dosta razlicitih "sudbina" i ocekivanja, a i navika, pa tako bi neki da skinu mnogo kilograma, ali ne bi da se odreknu ovog, ovog i ovog...sto bi bilo super, ali to tako ne ide...odnosno, pocetna tacka bi i trebala da bude "A zasto imam ovoliko kg u visku", jer to sigurno nije od vazduha (ogradjujem se za one ljude koji imaju hormonski problem), ja imam poprilicno iskustva sa zdravom ishranom, ali kao sto sam i rekao nije mi cilj sada da skinem neki visak, koliko bih da vidim dokle mogu da idem, a da to ima smisla...imam 90kg i 183cm, s' tim sto se bavim sportom, tako da mi nije kilaza u stomaku i ostalim nepozeljnim delovima tela :D , ali sigurno mogu da skinem nekih 3kg, a da se to ne odrazi previse na misicnu masu. Mada, ako bude krenula dijeta kako treba, ko zna, mozda bih isao i do 80kg, cisto da se setim kakav sam bio u srednjoj skoli :D Ipak, sumnjam da je to realna kilaza za mene...ono na sta cu vise da obratim paznju, su ono drugo tromesecje (odrzavanje), da tu probam da zadrzim zadatu kilazu. Ali, videcemo kako ide....Inace, od juce do danas vaga pokazuje 1,1kg manje :shock:, a pri tome znam da to nije gubitak tecnosti, jer minimum svaki dan unesem 2l tecnosti (vode), i nije realno da cu svaki dan da imam toliko kg manje.

Poz.
Odgovori 4679 postova