od leonida » pre 8 godine
E ... pošto verovatno volite da kuvate (većina nas ovde smo gurmani) imam par saveta.
Mi sa ovih područja obično volimo razna variva. Ono kako smo navikli da ih kuvamo je: kašika masti, par kašika brašna, pa kuvaj povrće u tome ... nema ama baš nikakve potrebe da ih kuvamo tako. Mnogo je zdravije i ukusnije prodinstati brdo luka (ja za kilo povrća dinstam kilo luka) na 1 kašičici masti/putera/zdravog ulja (luk daje gustinu umesto brašna, a i specifičan slatkast ukus jelu), onda dodati povrće po želji. U neke vrste povrća može se na kraju radi ukusa dodati kašika pavlake (vidim da je po novim pravilima UN-ke dozvoljena neutralna pavlaka). I naravno, koristiti brdo začina ... mirođija, peršunov list, celerov list, đumbir, biber, aleva paprika, šafran ... eksperimentisati i zaključiti koji začin uz koje jelo najviše prija. Dok se povrće dinsta, u isto jelo može se ubaciti i na kockice nasečeno meso i dobija se kompletan obrok.
Razne čorbice se kuvaju na identičan način, sa gomilom raznog povrće, može i malo mesa, samo se doda malo više vode.
Ni za jedno jelo (tu govorim o obroku za četvoročlanu porodicu) nije neophodno upotrebiti više od 1 kafene kašičice masnoće.
Povrće je divno grilovano, naročito tikice, plavi patlidžan, paprika (kad dažem grilovano, naravno da ne raspalim roštilj da bih sebi napravila obrok, već namažem tiganj puterom, dovoljno je to masnoće što ostane na tiganju kad ga pređeš hladnim puterom i onda ga pečem sa obe strane, ako baš vidim da se jako lepi, dodaću još mrvicu putera.
Paprika je jako ukusna sečena na komade i pečena u tiganju na kašičici masnoće, onda samo malo posoljena i prelivena sa kašikom pavlake.
Karfiol, brokoli i šargarepa su neverovatno ukusni samo kuvani na pari, pa naknadno malo posoljeni (može se dodati naknadno i koja kap maslinovog ulja, daje specifičnu aromu).
I ... povrće je ukusno i zapečeno u rerni, ja lično kao obrok često zapečen povrće sa jajima ... npr. boranija dinstana sa lukom, pa zapečena sa jajima, karfiol baren na pari, pa zapečen sa malo mleka, jaja i kašičicom masnoće, spanać malo obaren, pa zapečen sa jajima (može i malo sira), pečene paprike zapečene sa sirom i jajima (dobije se utisak neke pite), ma ... mogućnosti su velike.
Takođe, ukusno je i naređati povrće sa mesom u neku tepsiju sa poklopcem, začiniti, naliti vrlo malo vode da se najpre malo prodinstna, pa peći poklopljeno u pećnici. U ovom slučaju masnoća uopšte nije neophodna. Svako meso u sebi ima dovoljno masnoće da se peče bez dodavanja iste (ja već godinama meso pečem isključivo tako, sa povrćem ili bez njega ... apsolutno nema potrebe dodati ni kap masnoće).
Salate su posebna priča ... recepata na sve strane.
Ma ... ima milijardu ideja, ovo su samo osnovni načini pripreme zdravije, a vrlo ukusne hrane (ovo iz mog iskustva). Ja ovaj način kuvanja nisam napustila, zadržavam ga doživotno jer mi je puno ukusniji.
Povća (neskrobnog) možemo jesti skoro neograničeno, ono je zanemarive kalorijske vrednosti, pa kad se naviknemo na brdo povrća nikad nismo gladni.
Ono što nas goji jesu testa i slatkiši ... ni to nisu namirnice koje treba izbaciti, ali moraju se unositi vrlo oprezno i u umerenim količinama (npr. ja sam se ograničila na 100 gr integralnog hleba na dan ili ako jedem ovsenu kašu za doručak - što nije najzdravija varijanta, ali je meni lično najlakša, onda za ručak pojedem oko 50 gr integralnog hleba, a za večeru ga ne jedem). Čak i sad kad sam na dijeti, jedanput nedeljno ću sebi dopustiti nešto od tih zabranjenih stvarčica ... kolač, palačinka, sladoled, pica ... pokazalo se da takav jedan dan razdrma organizam i ima bolji efekat na proces mršavljenja nego kad kontantno gladuješ.
Eto ... nahvalih ja povrće, ali zaista uživam u njemu i ne mogu da shvatim zašto sam ga čitavog života, pre ove dijete, zaobilazila. Sad mi je meso bez povrća bljutavo ...
Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).
Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.