Odgovori 389 postova
Kada želudac nije na svom mestu...
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin
    Pridružio se: pre 17 godine
    Re: Kada želudac nije na svom mestu...

od Moderator » pre 10 godine

Nexuse...

Sasvim dovoljno podataka da se moze zakljuciti sa velikom dozom sigurnosti da je u pitanju psiholoski problem koji se, buduci da nije godinama resavan, somatizovao. Ne moze preko noci poremecaj da prodje prostom promenom sredine (primer odmora na moru), niti da postoje takve oscilacije prilikom fizicke aktivnosti (kada jednom mozes da trcis 10 km a drugi put se zadises posle 2 km). Znaci i lecenje bi se odvijalo u dva pravca:
    - resavanje psiholoskog okidaca i cele situacije koja lezi u pozadini problema i
    - rad na ocuvanje koliko - toliko dobre funkcionalnosti organizma da ne bi bilo nekih tezih posledica u buducnosti.

Za ono prvo - treba ti dobar terapeut, a za ovo drugo - pa imas na ovim stranicama i o vezbama za fiksiranje dijafragme, i ojacavanje trbusnog zida a takodje i savete za olaksavanje rada zelucu koji radi pod stresom.
    Sto se tice licnih razmisljanja - pa... cisto ono, kada si opusten i miran, razmisli sta ti to smeta da dises punim plucima, sta se to dogodilo kada si imao panicni napad (kod ovog stanja, dolazi i do hiperventilacije sto prakticno znaci da koliko god disao sve si "gladniji" za kiseonkom a u stvari si doticnim - otrovan - i nedostaje ti ugljen dioksid... bizarno i neprijatno stanje do bola ali bezazleno... Takodje, proveri kako spavas, da li hrces... )

Pozdrav i svako dobro
    M
  • Nexus
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 10 godine

od Nexus » pre 10 godine

Hvala najljepsa na ovako brzom odgovoru.
    Skoro pa sam siguran sta je dovelo do mog panicnog napada, necu sad o tome detaljno pisati jer ne bi da smaram nepotrebnom pricom, ali kad sagledam vrijeme prije panicnog napada mogu reci da sam iz vise razloga bio nezadovoljan sobom i sve sam to nekako potisnuo u sebi, onda se desio taj panicni napad (za kojeg nisam odmah ni znao da je panicni) i naravno od tad krece moj strah od bolesti, mogu reci da sam bio pravi hipohondar, svakodnevno sam se analziriao, od temperature tijela, pritiska... :)

Mislim da je sad to daleko daleko iza mene, ali dobro slazem se da bi mi vjerovatno trebala i strucna pomoc da se skroz opustim.

Vidjet cu da potrazim strucnu pomoc, uopste ne bjezim od toga jer samo hocu vec jednom da se prestanem zamarati da li normalno disem, da li mi srce lupa i sl.
    Do tad cu raditi ove vjezbe sa prve stranice, tacnije vec sam ih poceo raditi i moram samo da napomenem da sam cijeli stomak pretrazio a nisam mogao naci tacku na kojoj osjetim lupanje zeludca :005:
    Evo jutros sam na prazan stomak pokusao i stvarno nista ne osjetim.
    Odlicno si opisao ovu glad za kiseonikom, stvarno mi se nekada desi da koliko god udisao (pa cak i duboko) da mi opet fali zraka i da se gusim, jako neprijatno stanje :(
    Supruga se ne zali na hrkanje :) par puta je rekla da ubrzano disem. :oops:
    Ako nije jos problem samo da mi kazes da li je kod ovakvog stanja preporucljivo ici u teretanu, trcati, plivati... da se razumijemo ja u teretani ne dizem neke velike kilaze niti sam ikada imao za cilj da se nabildam, radim cisto na tome da odrzavam misicnu masu jer se sa samim trcanjem istopi :)

LP
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

Svakako sport... svakako teretana - i to upravo kako kazes - ne preterano...
  • Nexus
    Početnik
    Početnik

od Nexus » pre 10 godine

Hvala lijepo i svako dobro zelim.
  • avira2
    Početnik
    Početnik

od avira2 » pre 10 godine

Pozdrav svima. Da se i ja javim sa svojim tegobama.
    Imam 22 godine, nisam previše aktivan, ali nisam ni totalno neaktivan. Nisam pušać niti alkoholičar.
    Moji problemi su se javili još prošle godine, sve je počelo jedne noći, kad sam doživjeo težak psihićki napad. Prepao sam se jer nisam znao da je do psihe. Strujni šok kroz tijelo, propadanje ispod prsa, zatim nedostatak vazduha, tresenje, promjenjiva temp.
    Ujutru ko da ništa nije bilo. Sutradan ista stvar, u isto doba, u stanju iščekivanja da će se opet desit i desilo se. Osluškivao sam rad srca, i odjednom mi došao osjećaj da je stalo. Tad je udarilo jako, sa velikim pulsom, i naravno opet psihićki napad. Tad sam završio u hitnoj, u hitnoj ništa novo, inekcija i hajd kući. Do duše smirila me je inekcija. Definitivno to je bio moja najgora noć u mom do sadašnjem djelu života. Od tada kreću noćne more. Išao kardiologu, radio EKG, samo blago povišen puls, dao mi da pijem Propranolol da pijem ako problemi nastave. Odmah ga nisam pio. Napadi su uglavnom dolazili naveče, često u isto vrijeme.
    Tegobe su nestajale, povremeno se javljalo. Stezanje u prsima, neka vručina oko srca, nedostatak vazduha, skakanje krvnog pritiska čak i do 160/100. Puls takođe skakao.
    Radio krvne nalaze, svi uredni. Snimao štitnu, kaže savršena ti štitna.

Nedavno opet isti problemi, sa jačim propadanjem oko srca, nekad tupom boli, a nekad i oštrom. Palpitacije imam još od psihićki napada, uvijek osjećam rad srca, bilo da normalno radi il ne. Odlučio sam se da počnem koristit Propranolol 2x1/2, uglavnom puls mi normalizuje, al srce lupa jako, kao da neki pritisak ima. U tim danima sam otišao ponovo kardiologu, i zahtjevao da mi uradi uz EKG i UZ, takođe rekao mu da imam palpitacije (stalne). Jedan i drugi nalaz uredan, te rekao mi da ne moram dodatne pretrage raditi, da uživam u životu, da ne osluškivam simptome. Indirektno mi govori da je psiha, al neise. Poslušao sam ga, jer ipak idem jednim iskusnim i starijim kardiologu.
    Ali mene i dalje muči, o podrigivanju da ne govorim, znao sam u minuti podrignuti i po 10 puta. 2-3 puta mi se javila bola u gornjem djelu stomaka, oštra bol, imao sam osjećaj da se reflektira u vrat. Al uglavnom kratko bi trajala i prestane nakon obroka.
    Počela me boljeti i lijeva ruka, desna ruka, leđa u donjemu djelu, lopatice, vrat, noge. Oko srca il dole ispod srca.
    Uglavnom čudno me boli, bol nije povezana. Već nekad me jedno zaboli, nekad drugo.
    Često je to tupa bol i kratko traje. Kad sam u društvu, mnogo je lakše, nego kad sam sam.

Da svedem ukratko sve simptome koje sad imam.
    Povremena bol u lijevoj ruci koja je tupa i kratka, nekad u bol u lijevom ramen il desnom, težina na stražnjem djelu vrata uz blagu bol, bol u lopaticama (koja je nestala, nakon urađene hidžame). Bol u lijevoj nozi, nekad u preponi, nekad u listu, bol se zna javiti i u desnoj. Tupa bol ispod lijevog djela prsnog koša. Povremena težina u prsima il blaga bol. Te nekada, bol u stomaku.
    Najviše me muči podrigivanje, češće kad sam gladan, a zna se desiti i kad se prenajedem. Poslije obroka srce lupa jako, a nekad i ubrzano. Vručina mi dosta smeta, pa srce zna i ubrzati od vručine. Uz podrigivanje često i mučnina, što je najgore ne mogu povratiti ma koliko se trudio. Znao sam imati i zatvor stolice, koji ne bi dugo trajalo. Gasovi takođe česti.

I da, u ljevoj ruci, između palca i kažiprsta, primjetio sam da je tetiva jako zategnuta i da ima tvrda žlijezda, što u ljevoj ruci nema.
    Da li mogu biti ovi problemi od želuca? Ja više ne znam kome da idem, moram sve plaćati sve privatno, tako da je to još teža situacija. A i kome god bi otišao, jednostavno ne znm kako da kažem simptome, jedino da kažem sve me boli.
    Malo sam odužio, iako sam ukratko sve rekao. :D
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

Na zalost, jos jedan "slucaj" za rad sa psihoterapeutom... Panicni napadi, anksioznost, depresija (i njene fizicke manifestacije) - daleko su od teme koju ovde obradjujemo. Eventualno mozes stanje koliko toliko da drzis podnosljivim, ali teziste rada je na drugom mestu...
  • avira2
    Početnik
    Početnik

od avira2 » pre 10 godine

Hvala na odgovoru. Vjerujem da ima psiha svog udjela. Sami psihićki napadi koje sam doživjeo, od tada je krenulo sve naopako. Prvo ti napadi, pa onda tegobe bez boli, naučio sam se kontrolisati napad, prošle su i te tegobe koje nisu bile bolne, taman kada sam pomislio riješio se belaja, na vrata pokuca bol koji me prati iz dana u dan. Svaki dan isti, ako me ne boli ruka, bolit će nešto drugo, pa bar jedan prst. Dovoljno je samo mala pomisao o tome, bol ubrzo stiže.

No, znam da tema nije za ovo. Ali, mene zanima mogu li neke navedene tegobe biti vezane i za želudac? Zašto podrigivam i zašto mi veći obroci smetaju, a glad isto tako. Nekad kad jedem, imam osjećaj da ne mogu udahnuti kako treba. Često mi zna nešto da zalupa lijevo od pupka. A pitanje je i šta će mi žlijezda između palca i kažiprsta, zar i to nije dokaz da želudac nije na svom mjestu? Takođe probao sam i to sa nogama, poravnanje stopala, desni palac je manji od lijevog, kao i desni mali prst u ruke. Imam ženu jednu blizu, koja namješta želudac pomoću vakuma i šibica, da probam prvo to? Vjerujem da mi je i želudac stradao uzrokom svega onog što sam prošao.
  • zazaza
    Početnik
    Početnik

od zazaza » pre 10 godine

Pozdrav od novog clana iz Banja Luke.
    Unazad 10 god.imam problema sa zeludcem.Tacnije nakon poroda.
    Dg.Hr.gastritis Gerb I..i H.Hernija..
    Kad citam postove..misljenja sam da mi zaista zeludac pomjeren
    I ako doktori ne daju da se taj pojam koristi u medicini.
    Jutros sa provjeravala otkucaje na pupku..i u opste ih ne osjetim??
    Nocu me stalno boli ispod desnog rebra.
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

@avira2

Problemi sa zelucem su ovde sekundarne prirode -"maskiraju" psiholoske probleme. Hronicno, od stresa podignut zeludac daje osecaj da ne mozes da udahnes kako treba za vreme jela. Osim toga, u zoni zeluca nalazi se veliki splet nerava i nije ni cudo sto je ta oblast prva ugrozena pri bilo kakvom psiholoskom ispadu. Podrucje izmedju palca i kaziprsta nema ni jednu zlezdu ali se moze osetiti nesto kao zadebljanje ligamenta. Mozes da ga masiras bez problema (tu je zona zeluca u akupresuri) i da olaksas tegobe.

@zazaza

Prilicno dugo imas probleme koji su ocigledno inicirani trudnocom. Dobar si kandidat za namestanje zeluca pa bi bilo zgodno da u okruzenju pronadjes osobu koja se time bavi ili dobrog masera. Inace, GERB i gastritis se mogu odlicno drzati pod kontrolom laksom ishranom - https://www.dijeta.net/ishrana_dijeta_hi ... a_gerd.htm - cak dotle da potpuno nestanu. Naravno, potrebno je i vreme i strpljenje a i odricanjanje od za vecinu ljudi omiljenih namirnica - slatkisa a i onih masnih djakonija.
  • zazaza
    Početnik
    Početnik

od zazaza » pre 10 godine

Hvala na savjetu...cak sam jednom i pokusala i moram priznati da smo morali prekinuti jer mi je bilo jako lose...preko ruke mi je namjestano. Da li je neko imao slicno iskustvo?
    Inace sam dobila savjet da pijem caj od kore nara. Pa cu javiti iskustvo.....kazu da je odlican za zeludac!
  • loshmi
    Početnik
    Početnik

od loshmi » pre 10 godine

Pozdrav za sve,
    Trzeci po netu resenje za moj problem naisao sam na ovaj forum i imam sve pohvale za vas koji pomazete u resavanju problema.
    E sad da izbesem i moj problem:
    Prvo da napisem da imam 31godinu, 65kg, 170cm, bavim se sportom redovno, dosta setam sto po gradu a i po prirodi, vec 6 ili vise godina ne jedem meso, osim ribu par puta mjesecno. U bas dobroj sam kondiciji...
    E sad, prije 2-3 mjeseca sam ima problema sa pritiskom, to sam pripisao nervnoj bazi jer i sa pritiskom nisam imao problema sa treninzima, ishranom i sl. To se sad manje vise normalizovalo.
    Zadnjih desetak dana imam jedan drugi problem. Cesto imam blag bol, kratkotrajan izmedju rebara ili u stomaku odmah ispod nastavka grudne kosti, uglavnom nize od srca. Ne osjecamnje pri disanju ili kasljanju. Ali zadnjih dana osjecm neku napetost na tom mjestu. Pogotovo posle jela. Ili kad sjedim previjen ka naprijed. Pretpistavlh da zelydac prutiska dijafragmu. Kad hodam sve to manje ili u opste ne osjecam. Nekad osjecam jako pulsiranje na ovom dijely stomaka i mogu veoma lako opipati puls, cak i vidjeti. Par puta je i malo bolno na dodir. Nemam nagon na povracanje, vrlo blagu zgaravicu, ne smeta mi neka vrsta hrane vuse nego prije. Stolica je mozda malo manje ucestala nego ranije...
    Za vikend sam bio u planini i na skijanju i nisam ima nikakvih problema.
    Prije mjesec dana sam radio EKG, i ultrazvuk abdomena i stitne zlijezde i sve su zlijezde bile ok, takodje krvna slika i rengen pluca.
    Eto toliko o tome. Mislimnda sam sve napisao

Pretpostavlham da je podignut zeludac ali volio bih da cujem Vase komentare i preporuke.

Veliki pozdra
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

@loshmi

Buduci da problem traje svega desetak dana (ne bih ga povezivao sa problemima sa pritiskom koje si imao pre tri meseca) - mislim da treba da sacekas i vidis da li ce doticni problem nestati ili se "ustaliti". Kod ljudi koji se rekreativno bave sportom, cesto dolazi do slicnih povreda koje daje recimo pomereni zeludac - narocito kada rade neke odredjene vezbe (svojedobno sam imao slican problem i trajao je par nedelja a uzrok je bio nepravilno izveden poket pri trbusnjacima). Povrsinski bol tj. bol pri dodiru (nije bitno kojeg intenziteta) - obicno govori u prilog povredi.
    Javljaj sta se desava sa tobom.
  • loshmi
    Početnik
    Početnik

Hvala puno na odgovoru. Javljam razvoj situacije za nekolio dana.

Pozdrav
  • Azamat
    Početnik
    Početnik

od Azamat » pre 10 godine

Registrovao sam se samo da napisem da zeljno iscekujem izbacivanje video klip(ov)a sa vezbama namestanja pomerenog (u mom slucaju podignutog) zeluca ... Ne bih da pisem o simptomima i osecaju jer samo bih ponavljao ono sto je vecina sa ovim problemom vec napisala . Svaka pohvala za ovoliku paznju oko problema HH buduci da sam ja od lekara dobio savet: "casa vode posle obroka", ne znam sta bih da mi nije to rekao :D
  • loshmi
    Početnik
    Početnik

evo posle 15ak dana da se javim.
    Bolovi i smetnje su prestale posle par dana i sve se vratilo u normalu, kako ste i pretpostavili da ce biti.

pozdrav
Odgovori 389 postova