Pozdrav svima. Da se i ja javim sa svojim tegobama.
Imam 22 godine, nisam previše aktivan, ali nisam ni totalno neaktivan. Nisam pušać niti alkoholičar.
Moji problemi su se javili još prošle godine, sve je počelo jedne noći, kad sam doživjeo težak psihićki napad. Prepao sam se jer nisam znao da je do psihe. Strujni šok kroz tijelo, propadanje ispod prsa, zatim nedostatak vazduha, tresenje, promjenjiva temp.
Ujutru ko da ništa nije bilo. Sutradan ista stvar, u isto doba, u stanju iščekivanja da će se opet desit i desilo se. Osluškivao sam rad srca, i odjednom mi došao osjećaj da je stalo. Tad je udarilo jako, sa velikim pulsom, i naravno opet psihićki napad. Tad sam završio u hitnoj, u hitnoj ništa novo, inekcija i hajd kući. Do duše smirila me je inekcija. Definitivno to je bio moja najgora noć u mom do sadašnjem djelu života. Od tada kreću noćne more. Išao kardiologu, radio EKG, samo blago povišen puls, dao mi da pijem Propranolol da pijem ako problemi nastave. Odmah ga nisam pio. Napadi su uglavnom dolazili naveče, često u isto vrijeme.
Tegobe su nestajale, povremeno se javljalo. Stezanje u prsima, neka vručina oko srca, nedostatak vazduha, skakanje krvnog pritiska čak i do 160/100. Puls takođe skakao.
Radio krvne nalaze, svi uredni. Snimao štitnu, kaže savršena ti štitna.
Nedavno opet isti problemi, sa jačim propadanjem oko srca, nekad tupom boli, a nekad i oštrom. Palpitacije imam još od psihićki napada, uvijek osjećam rad srca, bilo da normalno radi il ne. Odlučio sam se da počnem koristit Propranolol 2x1/2, uglavnom puls mi normalizuje, al srce lupa jako, kao da neki pritisak ima. U tim danima sam otišao ponovo kardiologu, i zahtjevao da mi uradi uz EKG i UZ, takođe rekao mu da imam palpitacije (stalne). Jedan i drugi nalaz uredan, te rekao mi da ne moram dodatne pretrage raditi, da uživam u životu, da ne osluškivam simptome. Indirektno mi govori da je psiha, al neise. Poslušao sam ga, jer ipak idem jednim iskusnim i starijim kardiologu.
Ali mene i dalje muči, o podrigivanju da ne govorim, znao sam u minuti podrignuti i po 10 puta. 2-3 puta mi se javila bola u gornjem djelu stomaka, oštra bol, imao sam osjećaj da se reflektira u vrat. Al uglavnom kratko bi trajala i prestane nakon obroka.
Počela me boljeti i lijeva ruka, desna ruka, leđa u donjemu djelu, lopatice, vrat, noge. Oko srca il dole ispod srca.
Uglavnom čudno me boli, bol nije povezana. Već nekad me jedno zaboli, nekad drugo.
Često je to tupa bol i kratko traje. Kad sam u društvu, mnogo je lakše, nego kad sam sam.
Da svedem ukratko sve simptome koje sad imam.
Povremena bol u lijevoj ruci koja je tupa i kratka, nekad u bol u lijevom ramen il desnom, težina na stražnjem djelu vrata uz blagu bol, bol u lopaticama (koja je nestala, nakon urađene hidžame). Bol u lijevoj nozi, nekad u preponi, nekad u listu, bol se zna javiti i u desnoj. Tupa bol ispod lijevog djela prsnog koša. Povremena težina u prsima il blaga bol. Te nekada, bol u stomaku.
Najviše me muči podrigivanje, češće kad sam gladan, a zna se desiti i kad se prenajedem. Poslije obroka srce lupa jako, a nekad i ubrzano. Vručina mi dosta smeta, pa srce zna i ubrzati od vručine. Uz podrigivanje često i mučnina, što je najgore ne mogu povratiti ma koliko se trudio. Znao sam imati i zatvor stolice, koji ne bi dugo trajalo. Gasovi takođe česti.
I da, u ljevoj ruci, između palca i kažiprsta, primjetio sam da je tetiva jako zategnuta i da ima tvrda žlijezda, što u ljevoj ruci nema.
Da li mogu biti ovi problemi od želuca? Ja više ne znam kome da idem, moram sve plaćati sve privatno, tako da je to još teža situacija. A i kome god bi otišao, jednostavno ne znm kako da kažem simptome, jedino da kažem sve me boli.
Malo sam odužio, iako sam ukratko sve rekao.