Odgovori 3271 post
Ex Debeliccka Mrsavicc po zakonima hedonizma (slike 170)
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

Re: Ex Debeliccka Mrsavicc po zakonima hedonizma

od Debeliccka » pre 11 godine

Superbako, kakvo izvini!? I kakva ljutnja?! Pa nisi ti dužna da iščitaš dnevnike stotinu forumaša i pohvataš svačiju ,,forumsku biografiju,,!…. Nego ja eto iskoristih priliku da nazovem stvari imenom….tj da sam skoro godinu dana bez dijete, pa mi bi nešto milo em drago….(drugačije možda ne bih ni sela i izbrojala mesece, lepo si me podsetila i hvala ti na tome :) )
    A to što si se pitala šta ćeš posle dijete….. pa znaš šta bih ti ja savetovala…. Ocenićeš i odrediti kako ti najviše paše i koja pravila tj principe da primenjuješ.....Npr to može da bude voćni prvi obrok a ostatak dana malo pažnje sa kombinacijama tj izbegavanje proteina i skroba, UH i masnoća, slatkiše kontrolisano.... Ili može da bude jak doručak a ostatak dana isključivo bez hleba sa npr laganom baš večerom.....Neke opšte principe ćeš osetiti kao adekvatne svojim potrebama, navikama, životnom stilu, porodičnim navikama...i to ćeš primenjivati. Dok god se 90% vremena budeš pridržavala tih osnovnih smernica – dakle bez dijete, samo sa opštim pravilima – onih 10% vremena neće moći da ti nanese štetu. A i ako se ugojiš oko nekih praznika ili vanrednih situacija, svežih par kg se uvek lako skida (dok su sveže - naglašeno)......Bitno je samo da preovladava neki red i neka osnovna pravila a manji deo vremena da bude prepušten improvizacijama i neplaniranim strastima i brljevima i sve može da bude u redu i može da se kaže da stvarno nije teško....
    Navike se promene onoliko koliko ti želiš i hoćeš i nastojiš da se promene! Ni ič ni manje ni više! Ako radiš na tome i sarađuješ onda i uspevaš....
    Ako misliš da moji saveti imaju ,,težinu,, kako si ti to nazvala, hvala! :)
    Nemoj da se zahvaljuješ na savetima, zato smo tu. Ovde smo da bi primali i davali savete, ovo je forum i to mu je svrha a meni je zadovoljstvo, ali stvarno mi je zadovoljstvo veruj mi, ako nekome koristi nešto što sam mu napisala...

Pink, možda ima sremuša možda nema, kako god..... Ko će im znati....oni kažu da je ubran tamo i tamo ali ko to zna (kod jednog na mojoj pijaci, Skadarlijskoj, piše Sremuš sa Ravne gore, kod drugog krompir Ivanjički.....a ko zna odakle je sve to.... možda iz Surčina.. lupam, možda iz sred Beograda....)
    Dvopek, šećer - tema…..obrati pažnju na deklaracije……svi hlebovi (oni kao integralni sa nalepljenim šatro semenkama I čudesima, svi sokovi, svi kečapi i sosovi, sve konzerve, svi kiseli krastavci i slično…..sve sve….a dvopek svakako), kifle i sva peciva iz pekare (slana naravno, o slatkim ne pričamo, tu se podrazumeva)…Kao što i u svakom slatkišu imaš sto čuda i otrova ….sojin lecitin, i ostale čudne reči i izraze, te oni kojekakvi kukuruzni skrobovi u supama…. Ne mogu sada ni da se setim svih tih odvratnih reči….. sojino ovo sojino ono…šećeri svakako u svemu živom i neživom….u vegeti, u suhomesnatim proizvodima…..a tek takozvani voćni jogurti (mislim lažni voćni jogurti…..)… zatim ,,zdrave,, đakonije iz prodavnica koje se zovu prodavnicama zdrave hrane…. Dižon senf je verovatno jedini koji je bez šećera, ako ne lažu da je bez....

Dopada ti se kako se hranim!? Pa hvala, i meni se dopada. 8)
    U svakom slučaju, svakako mi odgovaraju proteini a ne skrob. Skrob unosim kroz hleb (UH – skrob, isti đavo valjda)…. I recimo jednom nedeljno kod mojih kroz dobre kuvane domaće ručkove kada se desi neka čorba od 5 ili čak 10 vrsta povrća (ali domaćeg) pa bude malo boranije, malo krompira, dosta nekih zelenih raznih listova, poneko zrno graška, meso….Tada jedino jedem te skrobove i to zajedno sa mesom…..to je jednom nedeljno, jer mi ne pada na pamet da se deranžiram i jedem odvojeno od ostalih i bakćem se sa tim… plus to sve bude domaće i kvalitetno… Ostalim danima – uvek su proteini – meso, jaja, mladi sir, riba (mada bih volela da ribu jedem češće)… Ili eto u nekim vanrednim okolnostima i mimo tog jednog dana..
    U ovom danas opisanom ručku nije bilo bukvalno ,,kašikom,, kao što ti kažeš ali kao i da jeste…Ovo je meso dinstano sa mnogobrojnim začinima, lukom I ima svoju vodicu tj pre sosić nego vodicu – dakle nikako nije suvo….i kad ga istresem preko ove velike salate, dođe mi kao zelena musaka…. Mnogo mi odgovara ovaj sistem ishrane…. U poslednjih nekoliko meseci sam se navikla na redovni unos hleba (tj navikavanje na hleb je počelo sa Un dijetom) ali to nije puno….Salata mi je ogromna i obavezna. Kada imam salatu onda mi je potpuno svejedno šta će još doći uz to (ne bukvalno svejedno, ali hoću da ti kažem da mi je najmanji problem kako ću joj dodati protein – ako nema ručka može da se skuva ili isprži jaje ili uzme sir….). I dok sam radila, najvažnije je bilo da ponesem veliku salatu na posao, onda mi je bilo lako da se snađem šta da dodam – može I konzerva tunjevine ili 100 grama nekih ćurećih, pilećih prsa ili tako nešto…. A kad nema salate, onda mi je sve drugo bezveze….. Salata mi je povrće, tako da ako nema konkretnog povrća (kuvanog) u tom danu, bar dobijem povrće kroz salatu…..
    Kada poželim neki kremast sosić napravim svoj jogurt sosić (šoljica za esspresso jogurta do pola, kašika senfa, kašičica kurkume ili karija, suva mirođija) i dobijem fantastičan kremast perverzan sosić u kojem nema ničega što bih dobila u kupovnom majonezu npr.... toga bude malo ali bude pun pogodak....(može i da se zaljuti i ko šta voli....sve može)... Jednom u nekoliko dana poželim taj preliv tj sosić ali to je mala količina...

Nešto mislim, mogla bih opet da pišem Smorovnike ….tj Jelovnike…. da se bolje ispratim i prepoznam ritmove i dinamike koliko često koliko čega i kako…..Bilo je lepo kada sam pre, dok sam pisala jelovnike redovno, ponekad izbrojala kako već npr sedam dana nije bilo ništa slatko, ili pet dana...pa onda lepo planiram slatki obrok....večeru kao na UH danu kod one čuvene naše dijete...... :wink:
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • Ella
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 17 godine

od Ella » pre 11 godine

Ti sta god da napises smorovnik, jelovnik, odgovor, prigovor meni interesatno da procitam i uvek nesto novo pronadjem npr. sosic sa jogurtom, mljac :009:
  • Pink
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 11 godine

od Pink » pre 11 godine

Ta corba kod tvojih zvuci divno, pogotovo zbog domaceg povrca. Nikada nisam kuvala corbu sa toliko vrsta povrca, ali obavezno cu probati. Ja takodje nedeljom imam porodicni rucak i to je nesto cega ne planiram da se odreknem posle dijete. To je mnogo vise od samog unosa hrane, to je porodicni dogadjaj!

Za povrce si potpuno u pravu. I ja se trudim vec godinama na posao da nosim hranu. Nekada me ne mrzi, pa pripremam, a onda naidje period kada nikako ne mogu da se nateram na to. Ali, definitivno to treba da mi postane navika.
    Ja isto pravim jogurtni preliv za salate, samo sto u njega stavljam i malo maslinovog ulja, soka od limuna, balzamika, itd., u zavisnosti od salate. Mislim da se on moze svakodnevno koristiti, jer uopste nije kalorican, a daje puniji i intezivniji ukus svakoj salati.

Sto se tice pisanja jelovnika, meni bas pomaze. Ne znam da li cu ih pisati kada zavrsim sa dijetom jer mislim da necu imati vremena, ali korisno je za analizu, pogotovo na nedeljnom, ili cak mesecnom nivou. Ja sam sada resila da mi je ovo vazno i da cu svakodnevno izdvojiti neko vreme na ovaj projekat, kako bih smrsala i razvila plan ishrane za period posle dijete.
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Pink, ja salatu volim u sto izvornijem obliku (sta cu kad volim da pasem travu) tako da te prelive ne praktikujem. Ulje je naravno obavezno, sirce kako kad jabukovo ili limun. Obavezni su bosiljak, origano, mirodjija, laneno seme i celo i mleveno, nekad susam, malo psenicnih klica ponekad, kari...
    Ovaj sosic na bazi jogurta je samo ponekad i to pola esspresso soljice...ali on je tu vise kao sos uz jelo (meso, jaja, sir) nego kao preliv za salatu...onako, tek nekoliko kasicica...kao sto bi neko uzeo malo kecapa ili majoneza ili senfa uz nesto...
    Taj preliv koji ti opisujes je sigurno savrsen, ali ja jednostavno nisam nikad imala tu naviku, nego ovako malo sosica ponekad, kao sto opisah...

Multipovrtne corbe su mi prava stvar pogotovo kad je sto vise tih neutralnih vrsta povrca....blitva, kopriva, tikvice, kupus,....ali i te skrobove na ovaj nacin rado pojedem s vremena na vreme..

Danas postim...

Ella, ,,fala".... Jogurt sosic ti se ne uklapa u HI... Steta...
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • Ella
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 17 godine

od Ella » pre 11 godine

Steta za taj sosic :( ali sacuvacemo recepis za bolje dane :D
    Kad smo vec kod sosa i senfa u njemu. Da li smem senf? Vidim da ga ima u hrono receptima, pominju ga i u knjizi, ali na etiketi pise da ima skroba. Odlican je za pripremu pasteta pa se nadam da jedna kasikica nije veliki prbolem.
  • Pink
    Amater
    Amater

od Pink » pre 11 godine

Ja sada toliko pasem zelenu salatu da mislim da joj necu prilaziti posle dijete :).

A kada dodaju blitvu i koprivu? Pred kraj, ili ranije? Moram to da probam. Kopriva je jako zdrava.
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od AnaV » pre 11 godine

Kako se osećaš i dali si nastavila sa terapijama? Vežbaš li kod kuće i kako ide?
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Ella, spomenuh kod tebe.... senf možeš dižon (dijon)...koliko je meni poznato.... I ja taj kupujem (bez obzira što nisam na hrono).... On valjda nema šećer, mislim tako piše... Inače je ljut i ukusan je...

Pink, Blitva se dodaje na kraju kuvanja bilo šta da je u pitanju. Znaš i kad je bariš da joj je dovoljan jedan ključ, dva i to je to.... Dakle, kad je jelo gotovo dodaš blitvu i isključiš. Za koprivu u ovakvom slučaju (dodavanje čorbi ili tako nekom kuvanom jelu) važi isti princip.... iseckaš je sitno i dodaš i to je to.. Inače koprivu možeš i u pite, musake, ćufte, bilo šta... Zdrava je da se konzumira....inače, rekoše mi da... trebalo je da smo svi već pojeli malo ubrane koprive pre Blagovesti čini mi se (neki praznik koji je bio nedavno, čini mi se da je ovaj...)... Tako mi rekoše, pa sam eto imala priliku da jedem.... Ja sam danas jela musaku u kojoj je između ostalog bilo i koprive...

Ana, osećam se isto kao i uvek (doduše, ja trenutno i nemam nikakve skoro bolove... ja sam upućena na terapije zbog nekih hroničnih tegoba koje su generalno prisutne godinama, a ne baš ovih dana konkretno, znaš već.. pričala sam ti....pa i uput za ovo sam dobila još pre dva meseca, ali znaš kako je sa čekanjem da se dođe na red....).... Ne osećam ja nikakve pozitivne promene, ali sam rekla i ponavljam da mi se vežbe dopadaju jer je očigledno da moraju biti korisne (bez obzira što ja nemam nikakvu korist ali je naravno rano da je imam).. U petak sam nažalost bila sprečena da odem na terapiju i vežbu...ali nema veze.... Osim što sam ovih dana tj prethodne nedelje išla tamo, radila sam i kod kuće ali ne tako puno, priznaću... Nisam baš ni bila kod kuće... bila sam i odsutna, pa sam i dobila i imala te tegobe...ali evo sad će sve biti bolje...
    Od sutra nastavljam sa odlascima tamo ...

Evo da.... ispratila sam i pms, i ms, i još da preživim pun mesec 15.og pa da budem ona svoja, nadam se... Malo su mi bile gladne oči i jela sam i kad sam bila gladna i kad nisam, i šta inače jedem i šta ne ne jedem.....
    Slika

• Pink
    Amater
    Amater

od Pink » pre 11 godine

O, kako divno zvuci ta musaka! Moracu definitivno da probam da je dodam i u musaku. Ranije sam je dodavala u neka jela, a i jela sam je u pitama. Steta sto ne moze uvek i lako da se nadje.
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Pink, u pravu si....te razne musake mogu da budu prava stvar....mislim da uvek treba ubaciti neko tamno zeleno lisnato povrće u sve..... i zbog bogatstva vitamina i minerala i zbog PH i GI balansa ..... ako ništa drugo, treba gledati da je uvek prisutno više boja. Nekako mislim da je moja sreća to što stvarno volim te neutralne povrćke a krompir npr nikad ne poželim u životu....tako da jednom nedeljno, eventualno dvaput kad me negde ,,snađe,, (ali u nekoj dobroj kombinaciji po mogućnosti) dođe taman dovoljno..... Ni ne držim krompir u kući... Ja sam nekad pre često pravila musaku od tikvica, praziluka i šargarepe (u jednakim količinama ova tri). Tikvice su jednostavno bile sečene na listiće (onom spravicom za guljenje krastavca), isto i šargarepa, zaliveno sa jajima i to je to.....Ovo mi se jako jako dopadalo, vidiš mogla bih opet to da pravim....nisam već jako jako dugo, sigurno jedno 3 godine...

Danas stigoh štošta da uradim... Čak sam napravila i jelo za naredne dane (mada će deo u zamrzivač, vidim ja.. jer neću sve stići da pojedem do Velikog Petka).... Još jedno izmišljeno jelo ali sam ja prezadovoljna (nisam jela nego samo probala kašičicu): sa lukom dinstano mlev meso od svinj.plećke, dodat paradajz sok malo, dodata kopriva (proverenog ekološkog porekla) i naravno bezbroj začina..... Ispalo fantastično i lepe boje (lepih boja)...

Danas takođe preuzela snimak kičme sa dijagnozama...bogami ima ih baš baš :o ....širok spektar (kao što gore pričah o spektru boja u ručku )...široka lepeza raznih dijagnoza (između ostalog i jedna urođena anomalija kičme za koju nisam imala pojma da je imam... pored ovih raznih drugih gluposti).... Odem i kod mog dragog kiropraktičara, Ruke Mu Se Pozlatile i on me tu dobrano popravi i izlomata i iskrcka i ispravi i prepravi i poravna i preporodi (a dijagnoze su večne naravno)..... Organizacija onih vežbi u Domu zdravlja je traljava naravno, kako koja druga teta dođe da nam drži vežbe tako fušeri i brza, nema čovek uvek vremena ni da diše ni polupravilno a kamoli pravilno....ali nema veze, važno je da sam ja zapamtila i naučila vežbe...
    Posle tretmana kiropraktičara, osećam se kao nova. Odavno je trebalo da odem, ali sam stalno odgađala. Danas, nakon što sam preuzela snimke i nalaz, dođem na ideju da odem kod njega na razgovor i mišljenje i naravno jedno lomatanje, čovek zlatnih ruku ali i korektan i vrlo fer....

Šta još.... da, opet sam u lepom hormonalnom periodu pa lepo jedem koliko mi treba da živim i ne osećam nikakvu ljubav prema hrani nego eto samo jedem da živim....

Danas....
    1. Banana
    2. Banana
    3. Salata (razne vrste zelene salate, crvene, kuvana jaja, malo sasvim onog mog preliva), hleb
    4. Salata (ovog puta uz zelene varijante i malo mladog luka, mladi sir), mini parče hleba
    5. Čaša vina

Eto tako...
    Slika

• superbaka
    Početnik
    Početnik

od superbaka » pre 11 godine

Debellicka :009:
    Svi na žalost imamo ista iskustva sa našim Domovima zdravlja. Ja konkretno do sada nisam išla kod kiropraktičara, ali moji jesu i uvek su bili zadovoljni samo što se posle nekog vremena zaborave pa prekrše date savete. Generalno važno je da se osećaš bolje a vežbe koje si upamtila nije loše da radiš i koliko možeš da se paziš. Kad kažem paziš mislim da je to sa ovim tempom obavezama ludilom u kome živimo poprilično teško.
    U svakom slučaju da ne dužim obradovalo me je da ti je bolje. Držim palčeve da tako i ostane.
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac

od AnaV » pre 11 godine

Super kada si zadovoljna, a to je najbitnije kako se ti osećaš!
    U Sokobanjskoj jedan fizioterapeut te vodi sve vreme! To je baš bezveze u tom domu zdravlja. Baš si našla dobar izraz-otaljavanje!
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Dobar kiropraktičar naravno zlata vredi (kao ovaj moj) ali to ne znači da oni mogu da otklone probleme za sva vremena. Kod njih se ode kada je neko akutno stanje da poprave ili povremeno na remont odnosno održavanje, ili masaže radi.... ili kako već ko.... a u međuvremenu i do kraja života se čovek čuva od nepravilnih položaja i pokreta i radi vežbe adekvatne svojoj dijagnozi odnosno i ako nema dijagnozu onda vežbe adekvatne za očuvanje tog dobrog stanja.... Tako bi trebalo....

Danas neka loša biometeorološka prognoza...izgleda da je tačna..... Utrnule su mi i ruke i noge....

Hrana klasika (Mocart, Bah....)
    1. Banana
    2. Banana (male su, mada to nije bitno)
    3. Salata (razne zelene + rotkvice + ono meso sa koprivom), hleb
    4. Jabuka
    5. Salata + mladi sir + parče hleba

Odoh sada, valjda neće kiša.....
    Slika

• AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac

od AnaV » pre 11 godine

Slažem se sa tvojom konstatacijom!
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac

Išla na vežbe i danas. Zaključila sam, a i kažu mi, da sam prilično gipka. A i ova kiropraktika prekjuče me je baš baš popravila…

Nisam vam pričala….nedavno me na autobuskoj stanici startovao jedan klinac (prvo sam mislila da želi da me pita u vezi sa nekim autobusom ili gde je neka ulica)…. Pa navalio kao ako imam Facebook profil (što nemam)…da komuniciramo….hehe…. Ovo je kompliment ali i nije. Nije zato što ovaj stvarno nema baš mnogo mozga….naravno da vidi da sam starija, ali da ne ume da vidi da sam TOLIKO starija, govori da nema baš mnogo pameti…zato nije kompliment. Međutim, šta je meni bilo smešno I šta sam se pitala sama sa sobom u svojoj glavi je sledeće: ,,Šta li on to misli da bismo mi pričali na tom Facebook-u, koje bi to mogle da budu naše teme!?!,, :neznalica: U svakom slučaju me je zabavio (a kompliment je manje više, s obzirom na njegovu sposobnost procenjivanja...hm hm)…

Danas opet klasici….
    1. Banana
    2. Banana
    3. Salata (crvena, zelena, rotkvice, malo pera ml.luka), tikvice, mladi sir, hleb
    4. Biće: salata ,,razna,, + ono meso sa koprivom + malo sasvim hleba

Ovu prvu bananu pojedem pre odlaska na terapiju i vežbe, drugu po završetku tj kad stignem kući…npr u 12h… a onda u 14h recimo dođe ovaj ručak…kako kad….

Lepo je kad čovek tj žena isprati onaj pms kada se nakuplja voda, pa još ako se brljavi sa hranom efekat bude pojačan.…. pa onda ponovo ima lepe očne kapke i sve to, bez imalo podbulosti…. Kao što i svaki dan jači sa unosom skroba rezultira blagom promenom ličnog opisa, to je već uobičajeno za pms i tu fazu…..

Odoh dalje….
    Slika

Odgovori 3271 post