Odgovori 389 postova
Kada želudac nije na svom mestu...
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin
    Pridružio se: pre 17 godine
    Re: Kada želudac nije na svom mestu...

od Moderator » pre 11 godine

@Azra1312 Najbolje je da krenes sa strategijom pokusaja i promasaja - ako namestanje u kucnoj reziji ne uspe - trazi nekoga u okruzenju.
  • dancer
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 11 godine

od dancer » pre 11 godine

Moderator napisao:Cao Dancer,

To sto opisujes lici na kombinaciju Sindroma Hijatusne Hernije i anksioznosti. E sada, ono sto je zgodno uraditi je:

- namestiti zeludac;
    - baciti se na vezbe dubokog (trbusnog disanja);
    - dok se simptomi ne smire jesti male a ceste obroke i
    - narocito vazno dugo zvakati svaki zalogaj.

Jos jedna sitnica: pomereni i iritirani zeludac "voli" tople napitke, tako da je zgodno da pijuckas neki caj koji ce ti opustati zeludac.

Pozdrav,
    M

hvala puno...a ja sam cula da postoje ti neki ljudi koji ga namjestaju ali nikako da dodjem do broja telefona...da li neko zna ko to radi u podgorici? ili makar kako to da sama uradim,iako sam nekako skepticna po tom pitanju?
  • Azra1312
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 11 godine

od Azra1312 » pre 11 godine

Moderator napisao:@Azra1312 Najbolje je da krenes sa strategijom pokusaja i promasaja - ako namestanje u kucnoj reziji ne uspe - trazi nekoga u okruzenju.

Hvala puno, pokusat cu sve, ali prvo sam se narucila kod svoje doktorice za ponedjeljak da provjerim u kakvom stanju je pankreas, jer mozda je to izvor svih mojih simptoma. Hvala sto ste me podsjetili na to i objasnili mi.
  • liki1211
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 10 godine

od liki1211 » pre 10 godine

Postovani,slucajno sam citajucu sve redom naisla na Vas. Mislim da ste dosta zainteresovani da pomognete ljudima,svaka cast! Imam problem,koji pokusavam da identifikujem...naime,osecam pulsiranje po stomaku od pre nekoliko dana. Prvo je pocelo sa desne strane zeluca nekoliko dana, a sada je to svuda po stomaku.Imam blage mucnine povremeno,stomak mi je naduven ispod pupka, nemam bolove ,osim u ledjima oko bubrega,lumbalni deo kicme,ali je to obicno odmah po budjenju i u toku noci. Sve su to podnosljivi bolovi,ali postoje. Izuzetno stresan zivot. Imam 46 godina, 163 cm visine ,62 kg tezine.Ovu tezinu sam dostigla u zadnjih godinu -dve. Uvek sam bila vitka i imala oko 55 kg. Verovatno sam u pocetnom klimaksu,jer mi tako lekari kazu za moje gojenje,imam povisen holesterol i pijem lekove. Mozete li mi na osnovu ovoga reci nesto vise o mom problemu? Unapred hvala
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

od Moderator » pre 10 godine

Cao Liki i izvini na kasnjenju odgovora - jednostavno sezona odmora i mali odmak od racunara :).

Bilo bi zgodno da posetis internistu i proveris jetru/zucnu kesu.
  • liki1211
    Početnik
    Početnik

od liki1211 » pre 10 godine

Hvala na odgovoru,radila sam pre mesesc dana uz abdomena i tu je bilo sve u redu. Radiolog mi je napomenuo da bi mogao biti zeludac...simptomi su isti i dalje
  • ikac86
    Početnik
    Početnik

od ikac86 » pre 10 godine

Pozdrav, citala sam temu i mogu samo da pohvalim Moderatora, koji ljubazno odgovara na pitanja.
    Izlozila bih svoj problem, nadam se sto krace.
    Sve je pocelo u decembru mesecu nakon velikog stresa, koji sam dozivela, inace sam tokom godina bila u jako stresnim situacijama, ali u poslednjih par narocito. Krenule su gorusice i cudan ukus u ustima, ja sam malo promenila ishranu, i bilo je ok jedno vreme medjutim, hipohonder po prirodi, otisla sam na gastroskopiju. U medjuvremenu sam takodje imala i kocenje ledja i problem sa kicmom, pa se to nakalemilo. Medjutim pre gastroskopije, ja sam sve to resavala vezbicama, gorusice nisu bile toliko jake, nastale bi samo nakon nekih soseva i koka kole, dobro sam i podnosila lekove za glavobolju, a do ujutru nestale bi same od sebe. Nakon prve gastroskopije, gde je doktorka, da ne kazem bila gotovo nasilna da izvrsi pregled, cimajuci me i pritiskajuci, ustanovljeno je da imam manju upalu jednjak, znaci Gerb A i zeludac u savrsenom stanju. Dati su mi inhibitori protonske pumpe, dan posle gastroskopije meni krece lupanje srca i knedla u grlu, nastavljam da pijem lekove, iako sve vise osecam naduvenost i da me steze zeludac, pocinju bolovi, sa desne strane ispod rebara i pored pupka. Dobijam zatvor i grozna krcanja po crevima. Inace sve vreme se hranim izuzetno lagano, bez voca, osim banana, ne pusim, prestala sam i kafu da pijem, medjutim zeludac ne radi, narocito kada je prazan, znate osecaj kada treba da krci, a mene steze taj vazduh i moram da ga stisnem rukom da bi zakrcao. U jednom momentu kada sam podigla flasu da popijem vodu, preseca me tup bol u grudima, na EKG nema nista. I dalje osecam izrazena lupanja srca, knedlu u grlu, lupanje u mirovanju oko 90, 95, da naglasim da sam mrsavija osoba, tada sam imala 53 kg na 170 visinu, za dva meseca spadam na 48, sto je za mene uzasno. I dalje pijem lekove za kiselinu, mada kiselinu gotovo da nemam, ali ne mogu da varim, kao da hrana tesko prolazi do zeluca, neprestano krcanje neko u grlu, sa leve strane, i dalje uzasni bolovi u grudima, zbog svega toga pocinje jos veca anksioznost, plakanje, stres, jos jaci bolovi u grudima, ledjima, kocenje vrata, prstiju, itd.. Uzasan i mucan period. Ishranu sam menjala bezbroj puta, svaki put je isto. Ponove oni meni gastroskopiju sada nalaz manja hijatus hernija i dalje Gerb A i blaga upala akutna zeluca i kazu mi da mi je zeludac skoro kod karlicnih kostiju, da su mi i svi ostali organi spusteni ( inace bilo mi je sjajno dok je samo ovako bilo. ), mada je napisana dijagnoza hronicni gastritis, urade mi i kolonoskopiju, jer sam imala povisene vrednosti kalprotektina i dijagnoza nervozna creva, inace u stolici mi je nadjeno malo kandide, ali pre toga sam primala injekcije penicilina, pa je to bilo i ocekivano. Dobila sam opet gomilu lekova, e sada krecu uzasne mucnine, grozan osecaj u ustima i na jeziku, preterano lucenje pljuvacke. Bolovi u kostima i ledjima ne posustaju naravno, sve je gore i gore. I ja odlucim da prestanem sa svim lekovima lepo. I dalje mi ostaj grozan ukus u ustima, metabolizam mi se totalno poremetio i dalje imam iste bolove sa desne strane, ali sada i sa leve, kao da me zeludac zateze, grci se i pritiska me tu sa leve strane, narocito kada stojim, nakon hodanja i tokom lezanja, i dalje ne radi sam od sebe.
    Udavila sam vas sa ovoliko dugim postom, moja pitanja su da li mi preporucujete odlazak na terapiju i mozda neku medicinsku terapiju, da li mi to nece pogorsati gastritis, inace ranije sam se gnusala bilo kakvih lekova, takodje da li bi mi za zeludac pomoglo namestanje kicme ili da se fokusiram na namestanje zeluca, da li mozete da mi preporucite nekog dobrog kiroprakticara, verujte i zadnji dinar sam ostavila nekim alternativnim namestacima, koji mi nisu pomogli, jer iskreno to stezanje sa leve strane ne znam ponekada da li mi je od jednog ili drugog, ali mislim da bi mi najvise prijala ljubazna i topla rec, jer me lekari samo prebacuju sa jednog na drugog, govore da je na psihickoj bazi, a i za to ne zele nista da mi prepisu. Imam 28. godina i ovo me unistava sve vise i vise. Najteze mi je upravo zbog tog stezanja sa leve strane, bolova u grudnim kostima i lupanja srca i nadutosti, a ne mogucnosti da stomak radi bez pritiska, ne mogu nikako normalno da stojim, najlepse mi je kada hodam, ali ne mogu da hodam celog zivota. :oops:
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 10 godine

Kao prvo, izvinjavam se moderatoru i korisnicima što se (nekompetentno) petljam u ovu temu. :)
    Ikac86, o želucu i ostalom nemam tj ne umem ništa da ti kažem, ali imam dobrog kiropraktičara, ako već misliš da ti je zbog kičme potreban kiropraktičar.... Ako si zainteresovana i ako si iz Beograda ili okoline javi mi se na pp.
    Pozdrav,
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

@ikac86 - odgovoreno u privatnoj poruci
  • malaluda
    Početnik
    Početnik

od malaluda » pre 10 godine

Postovani, u maju sam radila gastroskopiju i receno mi je da imam dosta kiseline i da mi misic izmedju zeluca i tankog creva ne radi. Pila sam 2mes. Nexium i pomagao mi je. Potom mi je doktor rekao da prestanem sa terapijom i bilo mi je dobro jedno vreme, ali ubrzo je pocela da mi se gadi hrana, da povracam i smrsala sam skoro 10kg. U novembru me je jako zaboleo zeludac, imala sam osecaj kao da mi je pun kamenja i da ne vari hranu, i stalno je krcao. Receno mi je da imam jako puno gasova i da je to od stresa(trebala sam da pocnem da radim, pa sam te bolove prepisala tome). Medjutim, evoposle mesec dana meni se vratio isti problem. Zeludac krci, a osecaj kao da hrana stoji u njemu(a slabo sam jela, bas zbog bolova), podrigujem cesto. Zaista ne znam sta da radim, pomozite mi. Un
    Moderator napisao:@ikac86 - odgovoreno u privatnoj poruci
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

Cao Mala,

Posalji mi poruku na priv. sa malo vise detalja: godine, aktivnost, nivo stresa, lekovi, simptomi... pa da zajedno prodjemo kroz mogucnosti... Ono sto bih na "prvu loptu" rekao je da su ti dali ispravnu dijagnozu tj. da si pod jakim stresom i da to izaziva vecinu tegoba, ali pogledajmo sta je jos tu moguci i, naravno, kako sve to sanirati...

pozd.
    M
  • milicica86
    Početnik
    Početnik

od milicica86 » pre 10 godine

Postovani veliki pozdrav,
    Treba mi savet tice se tegoba sa zeucem koje imam prethodnih petnaest dana.
    Tegobe su sledece i to naduvena sam, podrigujem cesto i kad popijem samo gutljaj tecnosti, nemam apetit uopste, jedem kao pticica. Zeludac mi je podignut, bila sam na dva namestanja, ostalo je trece, malo se spustio, oseca se pulsiranje malo iznad pupka, ali ne i u pupku jos uvek.
    Izgubila sam sedam kg, tako da sad imam 55 kg a visoka sam 170 cm.
    Uradila sam analize, krvna slika mi je odlicna obzirom da skoro nista nisam jela dve nedelje, bila sam na ultrazvuku abdomena, ustanovljena je izrazena zeludacna peristaltika, a ostali organi su u redu.
    Imam 28 godina, bavim se advokaturom ne pijem, ne pusim, imala sam 3 kg viska pre nego sto se ovo desilo i preterivala sam sa slatkisima. Izuetno sam nervozna i besna cesto i pretpostavljam da je to uticalo na moje stanje.
    Malo mi je bolje posle dva namestanja ali daleko od dobrog, pa je moje pitanje da li ce se i kada smiriri pulsiranje i da li ce mi se uskoro vratiti apetit i naravno jos neki savet po vasem misljenju ako sa zaboravila da pitam. Hvala...
  • milicica86
    Početnik
    Početnik

od milicica86 » pre 10 godine

I jos da dodam,suva su mi usta konstantno osim sto sam zedna i zbog toga slabo spavam nocu jer moram svaki cas da ispiram usta. Pila sam kontrolok ali kad sam poptuno izgubila apetit prestala sam i njega da pijem i plasim se da mi on nije isusio usta. Nemam pljuvacku uopste. Molim Vas ako mozete da mi pomognete. Pozdrav.
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

Cao Milicice,

Ocigledno je da te muci "debeo" stres i da slaba vajda od namestanja zeluca. Ono sto ce ti u ovom trenuktu pomoci mnogo vise od namestanja zeluca je upravljanje stresom tj. rad na sebi: opustanje, relaksacija, meditacija, zatim umerena fizicka aktivnost (bar sat vremena setnje svakoga dana) kao i blaga dijeta - upotreba namirnica kao kod cira i gastritisa.
    Znam da ovo gore zvuci strasno dosadno... ma ko ce miran da sedi 20 minuta ujutru i uvece i da opusta deo po deo tela... ali iza te dosade se krije resenje problema... pa neka ti cilj bude motiv da krenes u tom pravcu. Joga je takodje odlican izbor kao i ci gong ili tai chi... Mogu da potpisem da ces se za tri nedelje osecati kao nova... a priznaj - tri nedelje nije neki dug vremenski period...

Sto se tice suvoce usta i nedostatka pljuvacke i to ce jednostavno da ode gorespomenutim novim ritmom zivota i odlaskom na spavanje pre 11 sati... Ako te interesuje mehanizam zasto se to desava i to bas nocu - posalji PP da ne sirim ovde pricu van teme.

Sve najbolje i javi sta si uradila...
  • Nexus
    Početnik
    Početnik

od Nexus » pre 10 godine

Postovani,
    vec nekih 10-tak godina muku mucim sa otezanim disanjem, lupanjem srca, knedlom u grlu i nekog vida "skljocanja" kada pljuvacku gutam... obavio sam masu nalaza, znaci EKG sam radio sigurno 6-7 puta (radim ga i zbog posla), UZ srca sam radio 2 puta i sve je u redu mada imam neki diskretni prolaps ali mi je receno da to ima 90% ljudi i da mi je srce sasvim zdravo... isao sam pulmologu, slikao pluca 2-3 puta i sve je ok, radio sam spirometriju i nalaz je ocijenjen kao uredan mada sam gledajuci vrijednosti vidio da je u stvari na granici a sto mislim da i ne bi trebao biti jer ja prije svega ne pusim, rekreativno se bavim sportom, na svojih 175 cm imam 73 kg... ah da napomenem da imam 32 godine...
    moram reci da imam cesto podrigivanje, dosta hrane mi ne lezi pa imam kiselinu, npr od hrane sa zaprskom (pogotovo crvena paprika), od mlijeka npr. imam nadutost, kukuruza mi takodjer stvara kiselinu, paprika... sve sam ja to nekako smatrao normalnim i nisam pridavao veliku paznju tome jer mi i otac citav zivot ima problema sa kiselinom i znam da je rijesava sodom bikarbonom, pa tako sam i ja nekako u startu prihvatio da kad imam kiselinu popijem kasiku sode s vodom, ispodrigujem se i bude sve ok...
    medjutim ono sto me dosta muci zadnjih godina je to lupanje srca i nedostatak daha, a imam i sluz koja mi zapinje u grlu pa cesto kasljucam dok je ne izbacim, ali kad odem kod dr. i kad mi poslusaju pluca kazu da su cista, odem na EKG i UZ srca i kazu sve je u redu, te stvari su mi slobodno mogu reci zadnjih 10-tak godina jako puno uticale na kvalitet zivota, kome god bi se "pozalio" na te simptome rekli bi mi da umisljam jer kao isao sam doktoru i nalazi su ok, ali dzaba ja osjetim da ne mogu fino disati, kad legnem osjetim lupanje srca.
    Inace sam veliki zaljubljenik sporta (to mi je ujedno i ispusni ventil jer na poslu 12h sjedim i onda se moram ispuhati), rekreativno trcim 3-4 puta sedmicno i volim teretanu, posao mi je u smjenama i ponekad je stresan, ali vise je prisutno neko nezadovoljstvo poslom zbog atmosfere medju ljudima nego sto mi je posao kao posao tezak, mada mi nocne smjene tesko padaju.
    Tek odnedavno nesto citajuci na netu dodjem do saznanja da bi mojim tegobama uzrok u stvari mogao biti zeludac, evo gledam i imam simptome u vidu zgaravice, nisam debeo ali imam stomak zbog nadutosti (mada je ujutro ravan), imam i problem sa gasovima... gurman sam i moram priznati da nekada halapljivo jedem, znao sam preskociti obrok pa se onda prejedem... sad se trudim da imam vise manjih obroka, gledam da sto bolje sazvacem hranu i cini mi se da je stanje bolje, mada i dalje imam povremeno problema sa disanjem, samo ne mogu da dokucim da li je u pitanju zeludac, stres,pluca (kao dijete sam imao cesto bronhitise mada kao sto rekoh zadnji nalazi su uredni)
    Nekad mi se desi da mogu trcati 10km, cak sam razmisljao i o polumaratonu, a onda se nekada desi da nakon 2 km ne mogu disati, ili cak nekada gubim dah i u toku razgovora...

Sto se cjelokupnog stresa tice, nemam nekih puno stresnih situacija osim sto sam davno imao panicni napad (cini mi se da je od tad sve i krenulo) , vise se radi o nekoj svakodnevnoj zabrinutosti oko finansija, posla, podizanja djece i razmisljanju o tome u kakvoj "drzavi" ce rasti, vracanje kredita, iscrpljenosti organizma zbog nocnih smjena... mozda bitna stvar da spomenem, prosle godine na moru sam bio 10 dana, svakodnevno se jeli sladoledi, pizza i ostala junk hrana, svaku noc litar pive...vodio sam se onim da sam na odmoru i da sebi dam oduska... i moram reci nigdje gusenja, lupanja srca... prvo sam pomislio da je mozda zbog zraka, ipak Sarajevski zrak se ne moze porediti sa morskim, ali nesto se ne sjecam ni da sam imao zgaravicu :005:
    Izvinjavam se ako je post s brda s dola, sto je mozda opsiran, vjerovatno ima suvisnih informacija ali nekako vam pokusavam dati sto vise podataka ne bi li dobio konkretniji odgovor.
    Zanima me, da li zeludac stvara ovakve probleme sa disanjem i sta bi mi vi savjetovali da uradim, da li da idem na gastroskopiju, spominjala se na temi i kandida, da li da se i na nju testiram (usput da kazem da sam radio kandida test sa casom vode, ne znam koliko je on pouzdan ali po tom testu ispada da je imam)
    Ili mozda da neko vrijeme radim navedene vjezbe sa teme, pazim na ishranu pa da pratim rezultate....
    Jos meni jedna bitna stvar koja me interesuje, ako se ispostavi da imam hijetalnu herniju, da li to znaci da sam sa teretanom zavrsio za sva vremena i da se trebam okretati nekim drugim sportovima tipa plivanje i trcanje...
    Hvala najljepsa sto izdvajate svoje vrijeme i znajte da s nestrpljenjem iscekujem odgovor.

LP
Odgovori 389 postova