Postovani,
vec nekih 10-tak godina muku mucim sa otezanim disanjem, lupanjem srca, knedlom u grlu i nekog vida "skljocanja" kada pljuvacku gutam... obavio sam masu nalaza, znaci EKG sam radio sigurno 6-7 puta (radim ga i zbog posla), UZ srca sam radio 2 puta i sve je u redu mada imam neki diskretni prolaps ali mi je receno da to ima 90% ljudi i da mi je srce sasvim zdravo... isao sam pulmologu, slikao pluca 2-3 puta i sve je ok, radio sam spirometriju i nalaz je ocijenjen kao uredan mada sam gledajuci vrijednosti vidio da je u stvari na granici a sto mislim da i ne bi trebao biti jer ja prije svega ne pusim, rekreativno se bavim sportom, na svojih 175 cm imam 73 kg... ah da napomenem da imam 32 godine...
moram reci da imam cesto podrigivanje, dosta hrane mi ne lezi pa imam kiselinu, npr od hrane sa zaprskom (pogotovo crvena paprika), od mlijeka npr. imam nadutost, kukuruza mi takodjer stvara kiselinu, paprika... sve sam ja to nekako smatrao normalnim i nisam pridavao veliku paznju tome jer mi i otac citav zivot ima problema sa kiselinom i znam da je rijesava sodom bikarbonom, pa tako sam i ja nekako u startu prihvatio da kad imam kiselinu popijem kasiku sode s vodom, ispodrigujem se i bude sve ok...
medjutim ono sto me dosta muci zadnjih godina je to lupanje srca i nedostatak daha, a imam i sluz koja mi zapinje u grlu pa cesto kasljucam dok je ne izbacim, ali kad odem kod dr. i kad mi poslusaju pluca kazu da su cista, odem na EKG i UZ srca i kazu sve je u redu, te stvari su mi slobodno mogu reci zadnjih 10-tak godina jako puno uticale na kvalitet zivota, kome god bi se "pozalio" na te simptome rekli bi mi da umisljam jer kao isao sam doktoru i nalazi su ok, ali dzaba ja osjetim da ne mogu fino disati, kad legnem osjetim lupanje srca.
Inace sam veliki zaljubljenik sporta (to mi je ujedno i ispusni ventil jer na poslu 12h sjedim i onda se moram ispuhati), rekreativno trcim 3-4 puta sedmicno i volim teretanu, posao mi je u smjenama i ponekad je stresan, ali vise je prisutno neko nezadovoljstvo poslom zbog atmosfere medju ljudima nego sto mi je posao kao posao tezak, mada mi nocne smjene tesko padaju.
Tek odnedavno nesto citajuci na netu dodjem do saznanja da bi mojim tegobama uzrok u stvari mogao biti zeludac, evo gledam i imam simptome u vidu zgaravice, nisam debeo ali imam stomak zbog nadutosti (mada je ujutro ravan), imam i problem sa gasovima... gurman sam i moram priznati da nekada halapljivo jedem, znao sam preskociti obrok pa se onda prejedem... sad se trudim da imam vise manjih obroka, gledam da sto bolje sazvacem hranu i cini mi se da je stanje bolje, mada i dalje imam povremeno problema sa disanjem, samo ne mogu da dokucim da li je u pitanju zeludac, stres,pluca (kao dijete sam imao cesto bronhitise mada kao sto rekoh zadnji nalazi su uredni)
Nekad mi se desi da mogu trcati 10km, cak sam razmisljao i o polumaratonu, a onda se nekada desi da nakon 2 km ne mogu disati, ili cak nekada gubim dah i u toku razgovora...
Sto se cjelokupnog stresa tice, nemam nekih puno stresnih situacija osim sto sam davno imao panicni napad (cini mi se da je od tad sve i krenulo) , vise se radi o nekoj svakodnevnoj zabrinutosti oko finansija, posla, podizanja djece i razmisljanju o tome u kakvoj "drzavi" ce rasti, vracanje kredita, iscrpljenosti organizma zbog nocnih smjena... mozda bitna stvar da spomenem, prosle godine na moru sam bio 10 dana, svakodnevno se jeli sladoledi, pizza i ostala junk hrana, svaku noc litar pive...vodio sam se onim da sam na odmoru i da sebi dam oduska... i moram reci nigdje gusenja, lupanja srca... prvo sam pomislio da je mozda zbog zraka, ipak Sarajevski zrak se ne moze porediti sa morskim, ali nesto se ne sjecam ni da sam imao zgaravicu
Izvinjavam se ako je post s brda s dola, sto je mozda opsiran, vjerovatno ima suvisnih informacija ali nekako vam pokusavam dati sto vise podataka ne bi li dobio konkretniji odgovor.
Zanima me, da li zeludac stvara ovakve probleme sa disanjem i sta bi mi vi savjetovali da uradim, da li da idem na gastroskopiju, spominjala se na temi i kandida, da li da se i na nju testiram (usput da kazem da sam radio kandida test sa casom vode, ne znam koliko je on pouzdan ali po tom testu ispada da je imam)
Ili mozda da neko vrijeme radim navedene vjezbe sa teme, pazim na ishranu pa da pratim rezultate....
Jos meni jedna bitna stvar koja me interesuje, ako se ispostavi da imam hijetalnu herniju, da li to znaci da sam sa teretanom zavrsio za sva vremena i da se trebam okretati nekim drugim sportovima tipa plivanje i trcanje...
Hvala najljepsa sto izdvajate svoje vrijeme i znajte da s nestrpljenjem iscekujem odgovor.
LP