AlanViBritannia napisao: da li je spanac skrobno povrce? Tj. da li se sme jesti samo 2. dan ili je univerzalno povrce?
Prvo da odgovcorim na pitanje vezano za špinat mada je neko već pomenuo da je on neutralna namjernica.Znači špinat se može jesti uvijek i u svim kombinacijama.
Sada bi željela iskreno da vas sve pozdravim i svečano objelodanim da sam danas krenula sa UN dijetom,imam puno kg.za skinuti pa polako ćemo bitno je krenuti.Čitala sam dosta vaše postove,ma divni ste svi i baš mi je drago da ću moći sa vama izmjenjivat iskustva.
Moj današnji dan je prošao dobro bar do sada
Doručak: 2 JABUKE
Kasnije 1 kafa obična bez šećera
poslije 1 čaj
Ručak: Tunjevina ali iscjeđeno ulje i puna ali baš puna zdjela salate/paradajiz,paprika,krastavac,zelena salata,mladi zeleni luk/ sve začinjeno sa 1 malom kašikicom ulja.Hljeb nisam koristila i nije mi ni trebao.
Sad još nisam gladna da bih večerala jer ručak je bio u 17,oo h,a ako budem gladna napravit ću malo salate.
Evo jedan recept za špinat na proteinski dan....
obariti špinat malo više špinata,pustiti da se ocjedi ,u tavu staviti jednu kašikicu maslinovog ulja i jednu kašiku brašna /mislim da hljeb ne bi trebalo jesti ako ćemo staviti ovu kašiku brašna- ukusnije je puno sa brašnom,može i raženo brašno/malo propržiti i odmah na to spustiti špinat dobro promješati i sad imaju dvije kombinacije ili usuti vrhnje za kuhanje pa pustiti da malo se zgusne ili samo preliti sa 2 umućena jaja./ovo se kod nas zove ćušpaiz od špinata/,uz dobru salatu super ručak.
2. Za škrobni dan
Ja ću ovo praviti sutra jedva čekam.........
Špinat isto očistiti obariti i pustiti na đevđir da se ocijedi.
U šerpu staviti 1 malu kašikicu ulja /ja koristim maslinovo/ isjeći jednu veću glavicu luka ,malo prodinstati i na to spustiti obareni špinat.Naliti vode da prekrije špinat jedno 2 prsta.Povegetiti i kada proključa presuti sa rižom /ne znam koliko otpirlike pustiti polago da riža pokupi svu vodu i dobićete fino i ukusno jelo /mi to u Hercegovini zovemo pirjan od špinata/.
E jesam otegla,evo neka iskusniji članovi ovog foruma kažu da li sam negdje fuilila u mom današnjem meniju i da li sam fulila u ovim receptima vezano za špinat.
Svima želim ugodan ostatak ovog prekrasnog dana.