Odgovori 389 postova
Kada želudac nije na svom mestu...
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin
    Pridružio se: pre 17 godine
    Re: Kada želudac nije na svom mestu...

od Moderator » pre 11 godine

Ne vidim razlog zasto bi se izbegavala prepisana terapija ili menjala drugom po sopstvenom nahodjenju. Pristalica sam da kada se krene sa jednom metodom - treba je potpuno ispostovati. Ostalo su dopunske metode.
    Sto se dijete bez psenice tice - objavljena je pre par dana i sada se nalazi na pocetnoj strani dijeta.net-a. A klip za samostalno namestanje zeluca nije zavrsen jer nam je glavni glumac utekao- pa cemo verovatno da snimimo neku skracenu verziju posto su nas ovi silni praznici bas poremetili.
  • snezanabs
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 11 godine

od snezanabs » pre 11 godine

Poštovani,

Hvala lepo na mišljenju i informacijama. Pronašla sam dijetu bez pšenice, moram dobro da je osmislim, pa da krenem. Obaveštavaću vas šta se dešava, da li ima promena i pomaka. Srećni praznici!
  • davorsu
    Početnik
    Početnik

od davorsu » pre 11 godine

Pozdrav svima,nov sam na forumu I kao I vecinu vas muka me je naterala da se javim bas na ovaj forum jer vidim da se moderator bas razume u zeludacne problem.Svi problem su mi poceli pre 10 meseci kada mi se odjednom slosilo uz jako lupanje srca,skok samo sistolnog pritiska I neko cudno probadanje u stomaku koje kad bi se desilo imao sam osecaj da cu umreti.Naravno otisao sam u hitnu gde su konstatovali da mi nije nista,dali mi bromazepam I poslali kuci.Sutra kad sam se probudio ceo stomak mi je upao unutra(neznam kako da se drugacije izrazim) I tri dana nisam nista mogao da pojedem,jer sam bio sretan ako sam uspeo da podrignem uopste.E posto me stomak nikako nije prolazio morao sam da se javim lekaru I tu obilazim sve moguce lekare,jer neznam sta mi se desava.Imam identicne simptome kao Buba sa prethodne strane,a to su:vrtoglavice,nagli skokovi samo sistolnog pritiska praceni mucninom,lupanje srca pogotovo u lezecem polozaju ili sedecem,kad se ispravim I ustanem ovo prestaje,zatim konstantna nadutost,suvoca usta,pritisak ispod grudne kosti,bol izmedju lopatica itd.Na gastroskopiji mi je ustanovljena mala hijatus hernija,GERD tip A,hronicni gastritis I upala dvanaestopalacnog creva.Ja sumnjam takodje da mi je zeludac pomeren,radio sam I RTG zeludca I cak sam sad u aprilu odradio I magnetnu rezonancu abdomena I sve je u redu,ali doktori neznaju da kazu dali je zeludac pomeren a na MR se sve vidi.Imam 35 godina I od kada me je ovo strefilo neznam sta cu sa sobom,nisam ni znao da ovako nesto moze coveka da zadesi sa ovoliko simptoma.Moje pitanje je dali bi me namestanje zeludca spasilo,posto sam odradio tehniku sa palcem I puls mi je pomeren levo od pupka,sto bi znacilo da je zeludac ipak pomeren.Jos nesto, primetio sam da se zeludac nekad pomera I treperi,a kad kinem pocinje da se grci I opusta,pa mi se cini da zeli da se vrati na mesto.
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

--- @davorsu ---> odgovoreno na PP, buduci da je PP sadrzao dodatna pitanja.
  • anellaa
    Početnik
    Početnik

od anellaa » pre 11 godine

Molim za pomoc...
    Vec godinu dana u proseku ima problema sa zelucem.Simptomi su mi velika nadutost,podrigivanje, tupi bolovi u stomaku,opstipacije,posle obroka posebno,ponekad me uhvati i neko gusenje pa sam morala da pijem i sodu bikarbonu da bih mogla da zaspim....Pre 3 meseca sam radila gastrskopiju i dr mi je rekao da imam hronicni gastritis,kilu na zelucu tj HH i neku promenu na zelucu koju je nazvao intestinalna metaplazija koju sam pretpostavljam dobila od gastritisa.Radjena mi je biopsija i helikobakterija nije nadjena.Dobila sam terapiju sa gastroperidon tabletama 3 puta dnevno dve do cetiri nedelje i emanera od 40 mg jednom dnevno mesec dana. Terapiju sam uredno popila i bilo mi je malo bolje...medjutim ubrzo nakon toga moje tegobe su se ponovo vratile.S obzirom da do mog lekara nisam mogla da dodjem otisla sam kod drugog gastroenterologa sa svim tim nalazima i on mi je prepisao controloc cetiri nedelje kao i gastroperidon takodje cetiri nedelje.
    Posle controloc tableta sam osetila znatno poboljsanje...
    Od moje terapije je proslo mesec dana ali meni su se opet sve tegobe vratile...imam ih kao i pre prve terapije tj kao pre gastroskopije samo sto mi je podrigivanje znatno smanjilo.Imam veliku nadutost(iako su mi se stolice regulisale koliko toliko) kada se dodirnem po stomaku sve me vredja ,bukavalno kao da sam se kamenja najela,imam neki cudan bol kao da me probada, da me cupa....i povremenu gorusnicu ali povremenu.

Inace moram da kazem da se ishrane za gastritis striktno pridrzavam sve ovo vremem, znaci vec 3 i po meseca pazim sta jedem, slatkise sam potpuno izbacila, ne pijem kafu, alkohol, ne jedem masnu,przenu,zacinjenu hranu vec iskljucivo kuvanu piletinu, kuvano povrce znaci sve bukvalno lagano i dijetalno, ne nerviram se i zaista ne znam zasto mi se ovo sve desava....

Lekove vise ne smem da pijem,pretpostavljam a dr mi je rekao da dodjem za godinu i po na kontrolnu gastroskopiju i nista vise...
    Ja sada ne znam da li sam ja uopste i izlecila gastritis i sta da radim u medjuvremenu....

Inace dr mi nije nesto bog zna sta objasnio kada je moja dijagnoza u pitanju...dao mi je lekove i to je to.

Skoro sam radila i kolonoskopiju i nalaz je bio u redu s tim sto je dr rekao da imam dugacka creva i dao mi je dijagnozu:lijenalna fleksura visoko postavljena ...ma sta to znacilo?! Ali uglavnom je rekao da je nalaz OK.

Moje pitanje je sledece: da li neko moze da mi objasni sta se zapravo desava kod meneI kako da se resim ovoh tegoba?

Pre jedno 13 godina sam imala problema sa hronicnim opstipacijama i tada sam isla kod nekog coveka da mi namesti zeludac.On je to uradio nakon cega su se moji problemi sa opstipacijom potpuno povukli.Sada se ja pitam da li opet mozda imam problema sa zelucem u smislu da mi nije na pravom mestu i da je to mozda uzrok svoh mojih tegoba?
    O tom coveku vise ne znam nista, ni gde zivi sada...bilo je to davno....

Svaki odgovor i savet savet bi mi dobro dosao.
  • anellaa
    Početnik
    Početnik

Inace da dodam..imam 30 godina, nemam problema sa viskom kilograma niti sam ikada imala,a zadnja 3 meseca sam smrsala 5 kg,apetit mi je smanjen u odnosu na raniji period.
    Uvek osetim tegobe cak i nakon najlaganijeg obroka...
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

Cao Anella,

To sto opisujes je slika sindroma hijatusne hernije. Ako ti nije tesko - napisi jelovnik za dva - tri dana (znaci ono sto si jela poslednjih dana kada si imala probleme) cisto radi orijentacije a i da vidimo da li postoji neka od namirnica na koju si intolerantna (da li znas koja si krvna grupa?) . Takodje, da li si primetila da ti topli napici (cajevi pre svega) olaksavaju tegobe?
    Sto se namestanja zeluca tice svakako bi trebala da to odradis - ne moze da skodi.

Pozzzz
  • anellaa
    Početnik
    Početnik

Hvala vam puno na odgovoru. :)
    Krvna grupa: A pozitivna.
    Cajevi mi malo olaksavaju tegobe, pijem kamilicu i caj protiv upale sluzokoze zeluca ali ne pijem ih bas jako tople zbog gastritisa, vec vise mlake ,znaci trudim se da mi napici ne budu ni pre vruci ni pre hladni.Znaci malo mi pomognu ali i dalje imam tegobe.
    Radila sam i test intolerancije na hranu i pridrzavam se njega uglavnom s blagim odstupanjima ponekad.Npr na testu mi pise da mi banane nisu dozvoljene a ja ih ponekada pojedem,ne smetaju mi mnogo a dobre su kod gastritisa pa napravim izuzetak.

Inace uglavnom vrtim jednu istu hranu u krug, ne uvodim nista novo pa mi nije bas jasno kako me ponekada boli a ponekada ne.
    Znaci par dana se dobro osecam pa onda dobijem bolove pa tako u krug.

Evo jelovnika za tri dana:

Prvi dan:
    Dorucak palenta, rucak kuvano belo meso+ kuvani krompir sa spanacem + zelena salata, vecera kuvani jaje+ tost, imam i dve uzine uglavnom a to su plazma i banana

Drugi dan:
    Dorucak sunka i tost, rucak kuvana piletina+proso+kupus salata, vecera griz, za uzinu uzmem plazmu i jagode

Treci dan:
    Dorucak musli, rucak kuvana piletina+pirinac+zelena salata , vecera palenta, za uzinu uzmem takodje plazmu iili kompot od jabuka ili puding od vanile.

Znaci uvek jedem laganu hranu bez rostilja,przene,zacinjene hrane,bez slatkisa,kafe,alkohola....

Ja bih iskreno pokusala da odem kod nekog da mi malo namesti zeludac ali nemam kod koga pa ako vam je poznato kod koga bi to mogla da odradim javite mi molim vas,moze i na pp.
    Razmisljam i sama da pocnem da radim masaze za kilu ali se plasim da to radim sama...

Da li se kila moze izleciti ili cu ja ove tegobe imati ceo zivot?
    Veliki pozdrav.
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

@anellaa

Jelovnik deluje prilicno pristojno ali ti ipak savetujem da napravis jedan eksperiment: pocni da izbegavas koncentrisane namirnice u istom obroku. Dakle, kada jedes protein - jedi samo njih sa povrcem, ista stvar kada jedes ugljene hidrate. Takodje, dodatnu masnocu nikada ne jedi sa ugljenim hidratima vec samo sa mesom. Ova naizgled mala promena moze znacajno da ti pomogne u radu zeluca a rezultati mozes ocekivati za 3 do 5 dana.

Sto se tice namestanja zeluca, raspitaj se u tvom okruzenju a za samonamestanje nece biti problema jer se to radi prilicno blago (kao blaga masaza leve strane zeluca ali sa posebnim zadrzavanjem na pojedine tacke. Klip nikako da zavrsimo sto zbog praznika sto zbog osobe koja demonstrira.
  • anellaa
    Početnik
    Početnik

Hvala vam puno na odgovoru i savetima o ishrani, probacu da iskombinujem namirnice na nacina na koji ste mi objasnili pa se nadam da ce mi biti bolje kroz neko vreme.
    Divni ste., objasnjavate vise nego sami doktori.

Ako neko poznaje neku strucnu osobu za namestanje zeluca neka mi se javi na pp.Beograd i okolina...
    Hvala unapred...
  • dancer
    Početnik
    Početnik

od dancer » pre 11 godine

evo i ja da se pozalim na svoj problem. naime, mislim da moj slucaj nije toliko strasan, ali u poslednje vrijeme osjecam da kad god nesto pojedem ili cak i kad ne pojedem,mi srce preskoci sto je mnogo vise izrazenije dok se krecem i osjecam se nadutom, kao da ne uzimam dovoljno vazduha... to me strasno deprimira s obzirom na cinjenicu da volim da se bavim aktivnoscu tipa plesom, jogom itd. sad nmg ni da prosetam do komsinice od straha, a i logicno je da ce strah sve to da pojacava. radila sam nalaze kod kardiologa,eho abdomena, sve u redu...ali mislim da moj problem lezi u zelucu. ono sto sam shvatila jeste da mi odgovara kad jedem po malo, ali i tako imam utisak da ostajem gladna :cry: ne znam sta da radim, iskreno mi se ne ide kod gastrologa da gutam tu sondu, postoji li neki drugi nacin? :neznalica: unaprijed hvala
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

Cao Dancer,

To sto opisujes lici na kombinaciju Sindroma Hijatusne Hernije i anksioznosti. E sada, ono sto je zgodno uraditi je:

- namestiti zeludac;
    - baciti se na vezbe dubokog (trbusnog disanja);
    - dok se simptomi ne smire jesti male a ceste obroke i
    - narocito vazno dugo zvakati svaki zalogaj.

Jos jedna sitnica: pomereni i iritirani zeludac "voli" tople napitke, tako da je zgodno da pijuckas neki caj koji ce ti opustati zeludac.

Pozdrav,
    M
  • Azra1312
    Početnik
    Početnik

od Azra1312 » pre 11 godine

Pozdrav!

Ja sam podavno vec pisala na ovu temu i muke me natjerase da se opet javim :) Tad sam pisala kako imam problema sa zeludcem, kako mi je tezak stomak sto god da jedem..itd ..itd..ali tu je veliku ulogu odigrala i moja anksioznost. Eh sad, da napomenem ponovo, imam 24 godine i tri puta sam radila test na H. Pylori i sva tri puta je bio pozitivan. Posljednji put kad sam otisla doktoru dobila sam trojnu terapiju, po treci put, ispila sam i to i vise nisam ni isla na kontrolu, jer jedno vrijeme stvarno nisam imala problema, pa sam kontala da sam izbacila bakteriju. Ali jest vraga, cim dodje proljece, krenu i moje muke. Priznajem, jesam bila panicarka, ali sad stvarno vise nisam, ne u tolikoj mjeri, jer sam nekako i navikla na svoje simptome. Sudeci po onom sto sam ovdje citala, tj. ono kako utvrditi da je zeludac pomjeren, ako je to zaista tako, a vjerujem da jest, evo bas gledam, mali prst desne ruke mi je za dva centa manji od malog prsta lijeve ruke. Pulsa u pupku i ne osjetim, kuca negdje iznad pupka 5-6 centi u sredini. Ono sto mi je najgora muka je, kad sam recimo gladna, uopste se ne osjecam dobro, ne mogu reci da imam bas vrtoglavicu, ali ponekad mi ono znate kad stanete nogom a noga kao da propadne, eh tad se uspanicim :) i osjecam totalnu malaksalost, nekakve trnce, samo uzdisem, zijevam a ne spava mi se, a opet kad jedem onda ni to ne valja. Napuse mi se stomak, ne radi, kiselina me muci ponekad, ne boli me ali osjecam onu tezinu u stomaku. Imate li vi kakav savjet?
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

@Azra1312

Po opisu - zeludac ti je pomeren oho-hooo... Resi to kako znas i umes :)... A sto se ostalih simptoma tice trebala bi da proveris pankreas - kao da imas povremeno hipoglikemije a ne bi me cudilo i manjak sokova za probavu (otuda nelagodnost pre obroka i problemi sa varenjem posle obroka).
  • Azra1312
    Početnik
    Početnik

od Azra1312 » pre 11 godine

Moderator napisao:@Azra1312

Po opisu - zeludac ti je pomeren oho-hooo... Resi to kako znas i umes :)... A sto se ostalih simptoma tice trebala bi da proveris pankreas - kao da imas povremeno hipoglikemije a ne bi me cudilo i manjak sokova za probavu (otuda nelagodnost pre obroka i problemi sa varenjem posle obroka).

Imas pravo, sad sam bas citala simptome hipoglikemije (znojenje, ubrzan rad srca, drhtavica, glad, bljedilo, strah, vrtoglavica..itd.) to bas objasnjava sve. Morat cu to provjeriti obavezno. A mozda bi mi bilo malo i bolje kad bih vratila zeludac na mjesto, da li je moguce onim vjezbama vratiti ovako pomjeren zeludac ili da idem na one dobro poznate, starinske metode? Hvala puno na brzom odgovoru
Odgovori 389 postova