Evo obišla sam stopedeset dnevnika, pokupila utiske i trendove i došla i ,,do sebe,, ili da kažem ,,došla sebi,,...
Dobar dan drugarice,
Ružo, Somborka, Moravka, Skadi, Dudo, Magi, Allena, Cirkončiću, Ana, WolfPrincess, Boki, Cupka, Limunada! Hvala na posetama i komentarima.....
Prvo da prokomentarišem što se tiče
58-ice. Dotakla sam 58 nakon perioda vrludanja. Ne znam danas, nisam bila kod kuće ovih dana itd.. Međutim, mogu slobodno da konstatujem da će se kod mene za sada pre stabilizovati 59 nego 58. To je potpuno jasna stvar. U poslednjih mesec dana se hranim za nijansu drugačije nego prethodnih meseci i tokom 2013.godine.... To su nijanse ali nijanse odlučuju o kilogramu gore ili dole (tu i tamo pavlaka,više hleba i slično).... Ne da mi se da preduzimam ništa radikalno niti ću za sada, nisam raspoložena za to. Ići će svojim tokom zasad, a posle ćemo videti... Možda onako poluspontano uvedem te sitne korektivne mere a možda i ne... Posle će se možda promeniti i okolnosti... Ako (ako bog da) se zaposlim u neko dogledno vreme, i taj ritam će uticati na dalji razvoj događaja.... zavisno od toga kakve ću uslove imati tamo gde budem radila, kakav će mi biti tempo jurnjave, stresa, slobodnog i neslobodnog vremena, itd......
Elem, zasad sam pre stabilna na 59 nego na 58.......
Što se tiče ovih tegoba ovih dana
Moravka, nije to povezano sa mokraćnim kanalima... Jesam spomenula da sam tog dana osetila da imam prehladu ili upalu jer me je na specifičan način boleo donji trap (to je ono kada deluje da te bole jajnici, a nisu)...kad te tako cela ta aparatura tu i tamo boli i žulja....ALI, to nije uzrok tegoba, jer ovo što je nastalo uveče je isključivo vezano za želudac i tu nema dileme.
WolfPrincess, znam za tu vodu sa lanenim semenom, to često praktikujem. Baš sam pre neki dan isto to savetovala Sandričak. Veliki sam poštovalac ,,lika i dela,, lanenog semena. Gorušicu nemam NIKAD ALI BAŠ NIKAD (dobro, možda jednom u godini). Taj Rupurut uzimam čim osetim malu mučninu u danima mestruacije jer ja u tom periodu mnogo povraćam pa tako sa Rupurutom pokušavam da predupredim to povraćanje. To sam počela tek pre nekoliko meseci i često pomaže.
Ovo su isključivo želudačni problemi.
Ultrazvuk abdomena sam radila redovno i više puta i nema problema sa organima iz tog domena. OK, imam presavijenu žučnu kesu i polipe u istoj (malecke) ali to nije uzrok tegoba....
Što se želuca tiče, planiram gastroskopiju ali mi je žao da dam te pare sada kad sam ostala bez posla pa razmišljam da sačekam da se (ako bog da uskoro) ponovo zaposlim... Helikobakterija..i taj test je skup. Imam uput za gastroenterologa na KCS ali nisam imala sreće sa zakazivanjem a i nisam ni potrefila te dane kada se treba pojaviti u 7 ujutro.... Odlučila sam se za gastroskopiju, samo je odlažem.
Što se tiče opštepoznatih simptoma gastritisa i / ili čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu (ja to ne mogu imati jer imam samo 4 palca, zezam se)... po tom pitanju neke simptome imam a mnogi izostaju....
Gorušica NIKAD (ali mučnina se javlja, kad sam gladna)
Gubljenje apetita koje se javlja kod čira nemam naravno...nikad ne gubim apetit.... Tu sam sve samo ne gubitnik, po tom pitanju hehe....
Bolovi levo desno gore dole od pupka, ne mogu da ih identifikujem...
Još nikad nisam uspela da upratim specifičnu namirnicu koja smeta...
Od nepoželjnih namirnica / stvari konzumiram sledeće:Dosta kafe, alkohol, cigarete, pavlaka (ali ne puno), kiseli kupus (ne često), palačinke, nutela u palačinkama, čokolada tu i tamo, papriku i krastavac kad je leto, svinjsku mast (ali retko i malo, možda jednom nedeljno u nekom jelu koje je spremljeno na masti), sarmu (ne često naravno, otkud mi?!), slaninu (ali baš malo i užasno retko), svinjsko i jareće meso (ali ne masno i nemam nameru da ga ukidam), iznutrice (ali ne često), voće na prazan stomak (mada je u taj stomak najčešće došla topla voda i med pre voća ili čaj), pasulj (ali baš ne često, često sam jela kad sam bila na UN), sladoled (kad je leto, mada ne često i ne puno, samo mali sladoled jednom u nekoliko dana ili ređe), hladna voda, biber, senf (ne puno i ne često), pržena jaja (ali meko i na teflonu i bez preterane masnoće)....
Mnogo toga što je preporučeno za izbegavanje ja ionako apsolutno nikad ne jedem...
Mnogo toga što je preporučljivo ja svakako koristim i to u nekom dobrom maniru.
Ovaj slučaj u subotu:
prvo sam dobila naglo nadimanje i stomak je bio ogroman, kao da sam pojela kamen.. Posle je postepeno nestajalo, malo po malo, to nadimanje a bol se preneo baš na želudac.....U nekom momentu jače a u nekom slabije.....Onako visoko, ispod grudi – tamo gde bi došla ona traka od grudnjaka..... Trajalo je tako satima...mislim da je na kraju čaj od majčine dušice pomogao.....
Dešavalo se i ranije s vremena na vreme i uvek bi trajalo po nekoliko sati a potom skroz prestane....
Ovo je bilo u subotu. A sinoć (nedelja) sam imala ponovo frkicu ali je trajala dvadesetak minuta (ovog puta želudac – napred plus bol u leđnom delu – tamo gde bi bio grudnjak...i na levoj i na desnoj strani, više na desnoj)... To je verovatno u pitanju bol ,,zadnjeg zida želuca i /ili dvanestopalačnog,,, što bi rekao Dr.....i možda je i čir.... ili samo gastritis......(Sinoć pila vino, eto đavola!

)....
Sad ću da napravim jedan lek.....jednostavan je . To ću da uzimam 15 dana....
Evo otprilike jelovnika za prošla dva dana, valjda sam ih dobro memorisala....
1. Feb ’14. - ...
1. Banana, pomorandža
2. Čorba od geršla sa nekoliko zalogaja krtog mesa, kis.kupus kao salata, hleb (čemu hleb?!)
3. Malo geršla ( u maloj činijici) sa dodatih par kašika jogurta (odvrnuo mi se apetit, imala rupu u stomaku)
4. Neka vrsta pite sa tikvom (sastojci pomešani pa razliveno u tepsiji, kao patišpanj....ne znam kako se te pite zovu....neki to zovu ,,razljevuša,,)...
2. Feb ’14. - ...
1. Banana
2. Dve kriške hleba sa pavlakom tanko namazanom a preko salata (rendana cvekla, organska jabuka i limunov sok)
3. Dve ćufte, malo pirinča sa karijem, sa nekim kao saftom preko, kis.kupus salata, kora od hleba...
4. Pileće belo (kupljeno celo pile), malo nekih paprika i tikvica sa žara, kis. krastavčići, cvekla, tri zalogaja hleba
5. Vino.....P.S. Znam da ovde ima mnogo štošta inkriminisano....ako ćemo da se bavimo želucom...
A ona čorba sa geršlom, to je bilo kod mojih... napravljena je veća količina.... i nudili su mi da ponesem za jedan ili dva ručka, a ja nisam htela...ne znam zašto, baš mi sad žao.. to je nešto jako prijatno...
Vidimo se kasnije...