Odgovori 578 postova
KALORIJSKE I NUTRITIVNE VREDNOSTI POJEDINIH NAMIRNICA
  • lilit

od lilit » pre 17 godine

Videla sam u Velikom vojnom kuvaru racunali su 91 kcal, za 2,5dl supe sa testeninom. a Ellina pileca supica - 220 gr ili 2 kutlače 112,94 kcal.

Ne znam da li si izmerila to parce piletine pre kuvanja i posle, to bi ti dalo najtacniju vrednost koliko je masnoce u supi/corbi .

Ja bih uzela prosecnu vrednost izmedju ove dve, 100 kcal, pa kud puklo da puklo :D .
  • melisa
    Urednik
    Urednik
    Pridružio se: pre 17 godine

od melisa » pre 17 godine

Pa možda bi mogla da izmeriš meso pre kuvanja, pa kada se skuva i razlika te dve vrednosti je ta masnoća :)
    Slika
  • lulu
    Amater
    Amater

od lulu » pre 17 godine

Izmerila sam pre kuvanja i napisala vec u postu da je bilo 218g, ali nisam posle kuvanja jer je neko pojeo :D :D !!

U ovoj corbi nije bilo testenine i sve sam izracunala u gram koliko ima kalorija, sem vode naravno i tog parceta mesa jer ga nisam jela...
    Jedino sto kaze Melisa da izmerim pre i posle i da tako racunam, ali pod kojim nazivom da trazim u tablicama :?. Ne znam!!

U velikom kuvaru ja sam gledala, ali sve te corbe imaju zaprsku ili ubaceno brasno, a zaprska ipak odnosi dosta kalorija (ulje, brasno..), ja to ne stavljam tako da ne uzmimam njihove vrednosti, vec sve racunam sama i ispadne mi mnogo manje kalorija od 100kcal, kod mene je povrce i jaje i luk 100g/60kcal, voda se ne racuna, jos to parce mesa ostalo. Samo mi je to problem...Nemam pojma...

Sledeci put kad budem kuvala ja cu izmeriti pre i posle i vi mi recite gde da trazim vrednost u kalorijama, ako znate...mozda da trazim kao pileca masnoca...toga ima.

Videcemo za sad ja stavila 60kcal za 100g povrca (merila sam pri sipanju) a osalo nisam, ali u toku dana nisam pojela dovoljno kalorija pa ako je vise onda i nije tako strasno.
    Inace obozavam tu corbu i stvarno je jako cesto jedemo i svaki put merim sta stavljam u nju, ali deo oko mesa ne, a volela bih da znam koliko je.

Hvala u svakom slucaju...Ljubim vas!!!

Laku noc!
    Slika
  • lilit

od lilit » pre 17 godine

lilit napisao:Videla sam u Velikom vojnom kuvaru racunali su 91 kcal, za 2,5dl supe sa testeninom. a Ellina pileca supica - 220 gr ili 2 kutlače 112,94 kcal.

Ne znam da li si izmerila to parce piletine pre kuvanja i posle, to bi ti dalo najtacniju vrednost koliko je masnoce u supi/corbi .

Ja bih uzela prosecnu vrednost izmedju ove dve, 100 kcal, pa kud puklo da puklo :D .

Nemam obicaj da citiram sebe :D , ali ja sam vec bila napisala ovo sto je boldovano, a sto je i sustina pitanja. Molim da se ubuduce bolje citam 8) .

Salu na stranu. Ne znam da li bi bas sva razlika mogla da se stavi pod masnocu, jer se kuvanjem izvuku i sokovi iz mesa i kostiju, ajde bas, kada drugi put budes spremala tu corbicu, izmeri meso pre i posle, verovatno ti ostane u jednom komadu ili ga nahvataj resetkastom kasikom pa da se pozabavimo i tim problemom.
  • Ella
    Amater
    Amater

od Ella » pre 17 godine

Ajde da probamo da pojednostavimo.
    Lepo izmerite sve: i povrće i jaje i meso i vodu i izračunajte kcal vrednost za 100 gr. Kad sipate u tanjir recimo 1 kutlaču samo čorbe to će racimo biti teško x gr a ako se sipa sa mesom biće znatno teže i kaloričnije.
    Zašto komplikovati. Recimo kada skuvam običnu pileću supicu pa ostavim proceđenu za sutra navata se s prsta masnoće koju ja odstranim pa tek onda prokuvam i zakuvam, zato ja računam i meso.
  • lilit

od lilit » pre 17 godine

U pitanju je samo trtica, to je obicno trtica i gornji deo pileta sa rebrima. Tu je samo koza i kosti, a mesa moze biti 40-ak gr, ako i to nije previse. Kozica je masna i zato ja mislim da je najbolje izmeriti to parce pre i posle pa ukalkulisati tu razliku kao pkoksiju mast. Bolje i neka Lulu racuna vise, nego manje, jer ona ima specifican BMR, a i Lulu, bolje ti je da umesto te trtice uzmes pola belog mesa, manje je masno, a i jednostavnije je za racunanje :D .
  • lulu
    Amater
    Amater

od lulu » pre 17 godine

Ella napisao:Ajde da probamo da pojednostavimo.
    Lepo izmerite sve: i povrće i jaje i meso i vodu i izračunajte kcal vrednost za 100 gr. Kad sipate u tanjir recimo 1 kutlaču samo čorbe to će racimo biti teško x gr a ako se sipa sa mesom biće znatno teže i kaloričnije.
    Zašto komplikovati.

Pa zar nisam ja to vec uradila :shock: ?! Ali nije problem u mesu, normalno kad sipas meso ti dodas njegovu vrednost, ali ovo je samo masnoca iz mesa...nije isti problem, zato je komplikovano.
    Ja sam sve izmerila pre i kalorije sam gledala za kuvano povrce i jaje i sve sam izracunala na 60kcal 100g, ostala mi je voda (nema kcal) i masnoca koje kod mene nema ni za milimetar jer, na toj trtici je bilo koze na samoj trtici i na 3l vode to ne moze da bude prst ili dva masnoce.

E sad, danas sam izmerila pre i posle, pre 599g posle 450g (bilo je vise parceta piletine), ali ako gledam na masnocu to isapada preko 1319kcal za tu vrednost od 149g razlike, a to je nemoguce puno. Ali ako 1319kcal/3000g vode to je 0.44kcal/gramu i znaci 200ml vode iznosi 88kcal i plus ono povrce (luk 137g/39kcal, sargarepa 153g/38kcal, krompir 200g/162kcal - 551g/334kcal = 110g/67kcal, 100g=60kcal povrca kuvanog to mu dodje 148kcal na 300ml corbe sa sve povrcem. Nego ne znam da nisam babe i zabe delila :shock: !! Ali mi deluje nekako logicno, molim matematicari javite se!!

Sta mislite za moju formulu :shock: , malo je zbrkano ali koga interesuje moze se pozabaviti vise putnim citanjem do potpunog razumevanja :D .

'Ajd vi to proverite pa da ubuduce tako radimo!
    Slika
  • Ella
    Amater
    Amater

od Ella » pre 17 godine

A gde je u svemu tome isparavanje vode prilikom kuvanja? :-P

Šalim se...ja kako god okrenem i izračunam dobijem ono što je Lilit rekla na samom početku 100 kcal za tanjir te tvoje supice
  • lilit

od lilit » pre 17 godine

Zato ja stalno ponavljam da se namirnice mere pre kuvanja, da se izmeri i posuda u kojoj se kuva, a na kraju da se izmeri gotovo jelo sa posudom i da se od toga oduzme tezina posude ( :D ) i ono sto se dobije je tezina jela. Onda kcal vrednosti namirnica podelimo sa tezinom jela, pomnozimo sa 100 i dobijemo koliko kcal tog jela ima u 100gr istog . Uh, umorih se :D .

Masnoca se odstrani tako sto se jelo stavi u frizider i kada se ona stegne, lepo je skinemo i ne mucimo nase lepe glavice oko toga koliko je teska ili, cak sta vise, izmeris i tu masnocu, pa je oduzmes od ukupnog skora, pa tek onda racunas kcal vrednost .

Lulu, ne mozes kuvati nesto masnjikavo, a onda negirati istu.
    Ja supu kuvam od belog mesa, bez kozice ili od onoga sto mi ostane kada isecem filete i opet bude masnoce na povrsini supice, a jos kada stavim celo pile ... leleleeee.... to bude dobrih pola cm celog kruga lonca, ali ja racunam onako kako je Ella vec jednom izracunala i ne bijem mnogo glavu oko toga, jer uvek imas oko 100 kalorija najmanje, koje ti vise neiskoriscene, pa malo masnoce iz supice ili corbice ne moze mnogo skoditi.

:009:
  • lilit

od lilit » pre 17 godine

Ella napisao:A gde je u svemu tome isparavanje vode prilikom kuvanja? :-P

Šalim se...ja kako god okrenem i izračunam dobijem ono što je Lilit rekla na samom početku 100 kcal za tanjir te tvoje supice

A zamisli Ellic kada bismo koristili formulu iz fizike o isparavanju tecnosti :16: ili 1/8 corbice, 1/15 supice :16: :16: :16: , joooj, umrecu od smeha !!!

melisa napisao:Lilit, sorry, čitam dva puta od sada...

Drugar, ja sam se to samo salila, podsetilo me na jednu daaaaavnu epizodu oko brojanja i fizike :D ...

:31:
  • lulu
    Amater
    Amater

od lulu » pre 17 godine

lilit napisao:Zato ja stalno ponavljam da se namirnice mere pre kuvanja, da se izmeri i posuda u kojoj se kuva, a na kraju da se izmeri gotovo jelo sa posudom i da se od toga oduzme tezina posude ( :D ) i ono sto se dobije je tezina jela. Onda kcal vrednosti namirnica podelimo sa tezinom jela, pomnozimo sa 100 i dobijemo koliko kcal tog jela ima u 100gr istog . Uh, umorih se :D .

Ja sam izmerila i pre i posle i sve je to ok, cak merim i kad sipam odvojeno krompir, srgarepu i corbicu....znaci to je sve ok, samo me interesovalo kako da izracunam masnucu iz mesa ne meso, jer ga ne jedem. A kad ga jedem ja dodam njegove kcal na kolicinu u tanjiru i plus sve ostalo.

Ja nisam pitala da izracunam celu vrednost corbe, vec samo masnocu.
    Ne trebate se vise umarati za ono sto nije pitanje. Izracunala sam nekako, a pitala sam jer me intrigiralo kako to da se izracuna.

Pa mi se stvarno ne razumemo ili svako u svoju plocu :ZZ05: !

Lulu, ne mozes kuvati nesto masnjikavo, a onda negirati istu.

Ja ne kazem da nema masnoce uopste inace se ne bih opetrecivala da je izracunam, ali rekla sam da nema prst ili dva masnoca.

na toj trtici je bilo koze na samoj trtici i na 3l vode to ne moze da bude prst ili dva masnoce.

Masnoca se odstrani tako sto se jelo stavi u frizider i kada se ona stegne, lepo je skinemo i ne mucimo nase lepe glavice oko toga koliko je teska ili, cak sta vise, izmeris i tu masnocu, pa je oduzmes od ukupnog skora, pa tek onda racunas kcal vrednost .

Ovo je tek komplikovano, jer ja i ne zelim da ostranim masnocu jer ipak je potrebno malo za organizam....i najbolje da vise ne mucite svoje glavice,sve je ok!!!

Slika
  • lilit

od lilit » pre 17 godine

Lulu, nemoj da se nerviras.
    Masnocu jedino i mozes priblizno izracunati ako jelo prvo stavis u frizider pa je skines, pa izmeris, pa je onda ili odstranis ili vratis.

Slazem se da je ne treba izbegavati i nije nama tesko da pomognemo, ali postoje detalji koji se ne mogu 100% izracunati, zato i imas tu razliku od nekoliko stotina kcal, pa ako jedan dan i uneses nesto sto je neizvodljivo izracunati, opali priblizno, pa nece biti neke stete.

• lulu
    Amater
    Amater

od lulu » pre 17 godine

Znam draga, nije to bilo bas bas veliki problem, ali setih se u trenutku posle 100-tog kuvanja iste da mi je nekako malo kalorija i da nesto fali. I rekoh sebi pa ima ona rubrika za zapitkivanje :D , pa rekoh mozda i dobijem odgovor.

Nego nekako se to moje pitanje zakomplikovalo sa odgovorima i to me je iznerviralo. Znam da ne mozemo gledati u milimetar, ali eto bar odprilike. Pa sam se pokajala i sto sam pitala, jer sam stekla utisak da vi mislite da ja preterujem pa se malo i salite na moj racun, a ja nisam htela da ispadnem tako ozbiljna, vise sam iz radoznalosti pitala.
    Mada ja tako zvucim kao da je to ne znam kakva bitna stvar, to znam ali sta cu takva sam, uvek zalazim u detalje, to ne znaci da na to mislim po ceo dan i ne mogu da spavam :) .

Bilo kako bilo, po manje cu jesti pa nece biti rizika.

I hvala u svakom slucaju, bar na pokusaju resavanja FAMOZNOG problema!!! :D

Ljubim!!! :009:
    Slika
  • Lana
    Amater
    Amater

od Lana » pre 17 godine

Imam jedno pitanjce :D

Kupila sam svež kravlji sir 25% mm. U tablicama sam našla odgovarajuće sireve od 20% (110kcal) i 40% (158kcal). Ima li ko precizniji iznos, ili da otcepim jedno 125kcal?

Hvala unapred :009:
    Boze, molim te, daj mi strpljenja - i to odmah
  • melisa
    Urednik
    Urednik

od melisa » pre 17 godine

Ne znam da li je tačno ono što ću napisati, ali ja u takvim situacijama bi računala 130kcal/100gr. pozz
    Slika
Odgovori 578 postova