Odgovori 389 postova
Kada želudac nije na svom mestu...
  • Minimini
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 11 godine

Re: Kada želudac nije na svom mestu...

od Minimini » pre 11 godine

Mislila sam da je ova tema aktivna i da se odgovori dobijaju relativno brzo, a na moja pitanja nema odgovora ni posle 15 dana... :( a meni nije dobro... :(
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin
    Pridružio se: pre 17 godine

od Moderator » pre 11 godine

Cao Minimini,

Tema je aktivna - mada se malo preselila na pp i na email... ali dobro :)...
    Dakle, u ovoj temi je akcenat stavljen na pomeren zeludac a HH je uzgred spomenuta buduci da se ne moze podvesti pod jednostavno namestanje zeluca (razlog je sto moze biti razlicito pozicionirana i razlicite velicine sto znacajno utice na nacin manipulisanja. Sto se tice ljudi koji namestaju zeludac sa herniom - savetujem ti da potrazis profesionalnog masera u Nisu, pokazes mu nalaze i, ako je dobar, zna ce metodu "rolovanja" - vracanja HH ispod dijafragme a zatim namestanje zeluca.
    I, da, jedan od znakova HH je upravo preskakanje srca prilikom jela ili pijenja tecnosti ili naglog savijanja napred ili leganja punog stomaka... U svakom slucaju, javi sta si uradila.

pozzz
  • Minimini
    Početnik
    Početnik

od Minimini » pre 11 godine

Hvala puno na odgovoru. Poslala sam jos neka pitanja na pp. Nadam se odgovoru, a javicu u svakom slucaju ako nesto uradim i ako dodje do neke promene. Poz
  • bubaerdeljan
    Početnik
    Početnik

od bubaerdeljan » pre 11 godine

Pozdrav od najnovijeg člana ovog foruma, drago mi je da smo se upoznali na ovaj način ali ne i zbog razloga našeg upoznavanja. Forume iščitavam, može se reći, godinama pa sam se odvažila da se učlanim u ovaj u potrazi za slamkom spasa. Čim sam ovde, zna se da sumnjam u pomeren želudac. Naravno da kod sebe imam gomilu papira sa pečatima i nalazima kojekakvih specijalista,sve je u redu a neka tako i ostane, osim jednog podatka da mi je želudac spušten a nalaz je od pre dve godine i preporuka da legnem na desnu stranu posle jela. Sve bi to bilo super kad bih mogla da legnem posle svakog jela. A i kad mogu, ništa ne pomaže. Ne bih pisala o pretragama, sve sam ih obavila i ništa. Imam dve fioke pune kojekakvih lekova, u zavisnosti od specijalizacije lekara. Ali pored ovako divnog zdravstva ja sam od toga odustala još davnih dana, mučim se i čekam da nađem lek sama. Moj problem nastaje ,bar ja mislim, kada se taj spušteni želudac podigne do levog plućnog krila. Tada nastaje agonija i kojekakva čuda od glave do pete, koja su mnogi od vas ovde nabrajali. Pritisak, izbacivanje vazduha, bol u stomaku, grudima, leđima, plećima, ruci, glavi, vilici, zapušen nos, vrtoglavica, mučnina, oduzimanje nogu..........e onda valjda pokušava da se vrati, a ja ga osetim kao da je od plastike pa počne da kida po stomaku, udari u preponu-kao da mi neko rasteže mišiće sa jedne strane tela do tačke pucanja. O lupanju , preskakanju, ubrzanom pa onda usporenom pulsu ne moram ni da pričam. A o kvalitetu života takođe. I tako skoro svaki dan u poslednje vreme. Ono što je interesantno je da imam problem sa bolovima samo sa leve strane tela :o .Stanje je još gore od kada sam bila na "stručnom" nameštanju, čini mi se da su mi se i creva zapetljala, da više ništa nije gde je nekad bilo. Što se jela tiče, pravila nema. Mogu da ne jedem i da se prejedam da bude svašta i da ne bude ništa. Za ovo dugo vreme sam probala sve. Najbolje se osećam kad ležim. Ponekad uspem da izbacim višak vazduha, retko i sa malo kiseline. Imam 39 godina i cela ova strahota počinje posle operacije žuči koja je bile neizbežna jer je kamen bio ogroman, a do tada nisam nikada osetila da ga imam i nije mi pravio baš nikakve probleme. Posle silnih pretraga stigla sam i do psihijatra koji mi je sa vrata zalepio dijagnozu i dao lekove od kojih mi je bilo još gore i ponašala sam se kao zombi, na šta su ljudi iz mog okruženja odreagovali sa- bacaj to. Što se solarnog pleksusa tiče, isprobala sam puno puta i uvek je puls snažan levo od pupka ali ne samo u jednoj tački. Ima li meni spasa?
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

Cao Buba,

Koliko dugo posle obroka traju simptomi tj. kada pocinju i kada se zavrsavaju? Da li imas nalaz o postojanju HH? Kako opisujes, od usiju pa nadole lici na ukljestenje nerva vagusa... e sada, jedino mozemo da probamo zajednicki da otkrijemo gde se ono tacno nalazi i primenimo adekvatne mere... Narav, odstranjena ZK ima znacajan uticaj, ali se on moze smanjiti pravilnim dijetetskim rezimom.
  • snezanabs
    Početnik
    Početnik

od snezanabs » pre 11 godine

Poštovani moderatoru,

Mnogo hvala što ste postavili ovu temu, pročitala sam dosta korisnih stvari i saveta. Moja najveća zamerka današnjim lekarima je što nas posmatraju ne kao jednu celinu, nego svako gleda samo svoju specijalnost i ne povezuju stvari, da se problemi dešavaju u okviru organizma i da sve prate, pa mislim da zato ima toliko lutanja i promašaja.
    Elem, da i ja ispričam svoju priču. Problem je krenuo pre tri i po godine, osetila sam nešto ljuto u grlu, odjednom, iz čista mira i odmah kreće kašalj (bukvalno ne prestaje), promuklost, peče me grlo i imam osećaj da mi je sekret gust i lepljiv i kad padne na glasnice, ostanem bez glasa. U domu zdravlja,( lekar opšte prakse) mi dijagnostikuju jaku upalu grla i leče me Hemomicinom, meni nije bolje ni za dlaku. Ponekad mi se dešava osećaj kao da me neko ubode iglom u grlo, a kašalj me uguši. Na kontroli doktorka lakonski (bez da pogleda u grlo) zaključuje da se verovatno upala iskomplikovala sa alergijim, ponovo prepisuje Hemomicin uz Presing. Tada mi se dešava prvo gušenje, u toku noći sam ustala i konstatovala da ne mogu da udahnem i da mi je spazam u grlu, ne znam kako sam uspela da prodišem, ali sve se dobro završilo. Onda sam otišla kod ORL lekara, detaljno me pregledala i rekla da imam dve debele crvene crte na grlu, da je jaka upala u pitanju i ordinirala mi Amoksiklav. Nakon dva dana od prvog gušenja, ponavlja se u toku noći ista stvar, jedva sam prodisala, kroz dvoja vrata se čuo ropac i borba da se taj spazam u grlu odblokira da vazduh prođe. Ta doktorka ORL me veoma savesno opet ispregledala, snimala sinuse na rendgenu i rekla da sam ja zdrava što se tiče njene specijalnosti i preporučila pregled kod ftiziologa. On je na osnovu moje detaljne priče odmah posumnjao na GERB, ali je ipak odradio sve preglede iz svog domena, a koji su pokazali da su pluća u redu. Na kraju sam otišla kod gastroenterologa, veoma brzo mi je urađena endoskopija, a ovo je taj rezultat:
    Jednjak očuvanog lumena, u distalnom delu refluksno ezofagitis gr. A. Z-linija na 40 cm od inciziva, kardija inkompetentna. Želudac forniks-u retroverziji klizajuća hijatus hernija. Forniks, korpus, angulus i antrum-fokalna hiperemija mukoze sa multiplim erozijama na korpusu, bez ulceracija. Pilorus zjapi, Dijagnoza reflux oesophagitis gr. A. (LA), hiatus hernia-sliding, gastritis chronica erosiva. decembar 2010.
    Za terapiju sam dobila Nexium i Gastroperidon. Čitala sam o svojoj dijagnozi I trudim se da ne provociram kiselinu, odnosno da izbegavam hranu koja povećava njeno lučenje (kao što su slatkiši na primer), pridržavamo se preporuke da ne legnem nakon uzimanja hrane, da ne ležim na desnoj strani, da spavam na uzdignutom. Došla sam do zaključka da sam većim delom odgovorna za nastanak GERB-a I to zbog vežbanja. Naime, u tom periodu sam radila za jedan trening I po dvesta trbušnjaka, imam utisak da sam mehanički oštetila te mišiće, ako je to uopšte moguće. Napominjem da su oba gušenja bila u toku noći nakon vežbanja. Od tada sam I prestala sa odlascima u klub I vežbanjem, a fizičku aktivnost održavam šetnjama. U međuvremenu sam išla na kontrole kod gastroenterologa, otprilike na 6 meseci, nisam pila nikakve lekove. Skoro mi je urađena opet endoskopija, I evo rezultata:
    Jednjak očuvanog lumena, u distalnom delu neerozivni refluksno ezofagitis. Z-linija na 42 cm od inciziva, kardija zjapi. Želudac forniks-u retroverziji klizajuća hijatus hernija. Forniks, korpus, angulus i antrum-fokalna hiperemija mukoze bez erozija i ulceracija. Pilorus centralno postavljen, prolazan, GERB nonerosiva, hiatus hernia, gastritis chronica . April 2014

Odmah mi je prepisam nexium (čula sam da je lekar rekao da je jednjak plameno crven) dok ne dobijem rezultate isečka, koji ja naravno ne pijem, pošto sam pročitala kontraindikacije. Sada pokušavam da pronađem neku alternative, čaj ili bilo šta da ne moram da pijem lekove.

Imam 55 godina, ne znam broj kilograma, ali višak postoji. Napominjem da mi je urađena histerektomija 2001. godine, nakon čega sam se ugojila I nije mi bilo lako da skinem viškove I da se dovedem koliko toliko u red. Od tog trenutka kako sam osetila ljuto u grlu, stalno imam sekret u većoj ili manjoj meri, osećam ga u grlu I povremeno moram da ga ispljunem. U akutnom stanju bolesti sam imala osećaj kao da imam neku lopticu u grlu, koju ja progutam, ali se ona odmah vrati u grlo, kao da je na nekom kanapu. Moj lekar smatra da taj sekret nema nikakve veze sa dijagnozom, a ja mislim da je sve to povezano.

Da li postoji mogućnost da se ta hernija nekako sanira? Bila bih zahvalna na mišljenju I savetima.

Srdačni pozdravi
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

Cao Snezana,

Detaljno pises o simptomima i nalazima i to je ok... ali si zaboravila da napises sta svakodnevno jedes tj... kakav je tvoj svakodnevni jelovnik. HH moze da se sanira, GERD moze takodje, ali je (bar u tvoj slucaju) bitno pronaci sta ga tacno provocira. Takodje, bilo bi interesatno da napises i koja si krvna grupa jer slicnu "sliku" koju si ovde iznela cesto imaju pripadnici nulte krvne grupe koji jedu zitarice (narocito psenicu). Mada, ni drugi nisu imuni na slicne reakcije sa neadekvatnim namirnicama.

pozd
    M
  • snezanabs
    Početnik
    Početnik

Hvala lepo na brzoj reakciji. Ja imam problem sa slanjem pitanja direktno na blog, tako da nisam mogla da odgovorim odmah, dok nisam uganjala mog asistenta. Ele, ja imam B plus krvnu grupu, dakle nisam O grupa.
    Što se jelovnika tiče, to izgleda otprilike ovako: doručak je najčešće prepečena integralna zemička (to je deo integralnog hleba u obliku cveta, pa taj jedan cvet mi je mera) sa puterom ili ajvarom, nakon toga šolja nes kafe sa kašičicom cimeta, zaslađena sa steviom i sa malo sojinog mleka. Ponekad obarim ili ispržim (obično ) dva jajeta uz taj hleb, nekad pojedem polovinu konzerve tunjevine, veoma retko dodam parče ćureće šunke. U principu izbegavam prerađevine. Pošto se ja hranim po principima hrono ishrane (otkrila sam da mi prija i jedino tako sam uspela da skinem kilograme koji krenu da se povećavaju kad mi proradi hipotireoza, imam Hašimoto) uvek između obroka pravim 4 sata pauze, tada ništa (baš ništa) ne jedem, ali pijem dosta vode i zelenog čaja (mlakog, da je iritiram jednjak temperaturom). Drugi obrok mi je načešće čaša kiselog mleka sa dve kašike mlevenog lanenog semena, ponekad uz to pojedem malo mladog sira ili nekoliko plodova brazilskog oraha. Opet nakon 4 ili 5 sati (u zavisnosti kad stignem kući) imam treći obrok , odnosno ručak da kažem. Jedem supu ili čorbu bez rezanaca i griz knedli, sa dosta lista celera ili peršuna, ako jedem neko meso ne mešam ga sa krompirom, pirinčem, graškom, nego jedem dosta salate od svežeg povrća (najviše mi prija sladak kupus začinjem morskom solju i maslinovim uljem). Neki drugi dan jedem samo to povrće sa salatom. U to vreme po hrono ishrani se ne jede hleb i ja ga ne konzumiram i ako je pasulj za ručak i njega jedem bez hleba sa dosta salate. Jedem kupus kuvani sa junetinom. Posle podne nikad ne jedem ništa što je na bazi testa. Voće mogu da jedem od 5 do 7 i to obično leti koristim, pošto mnogo volim lubenice.
    Moj je problem (ako smem to da nazovem problemom) što ja nemam gastro tegobe i ne mogu da dijagnostifikujem šta meni smeta od hrane. Ja čak mislim da hrana nije problem, pogotovo otkad vodim računa o svim savetima i pravilima. Ja imam utisak da je moj problem mehaničke prirode, zbog tih ispomeranih mišića i da se zato kiselina preliva u jednjak gde joj mesto nije, a onda se valjda ta sluzokoža brani povećanom produkcijim sekreta. Možda nisam u pravu, ali kako onda objasniti poreklo i stalno prisustvo sekreta koji se upravo i pojavio kad su sve moje tegobe i počele.

Čekam dalej instrukcije i zapažanja.
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

Hvala na detaljnom opisu. Mislim da nije doslo do "ispomeranih misica" buduci da jaki trbusni misici stite upravo unutrasnje organe (pre svega zeludac) od pomeranja - pa za to postoje i odredjenje vezbe. E sada, ne bi bilo prvi put da se dogodi da zbog loseg drzanja prilikom vezbanja, ili premalo zagrevanja ili zaostale hrane/gasova u zelucu/crevima dodje do pomeranja samog zeluca prilikom vezbanja. Meni se cini ova opcija nastanka HH veoma realna. Godine takodje imaju znacajnu ulogu jer prstenasti misic na ulazu u zeludac jednostavno vremenom postaje slabiji i opusteniji tako da intenzivni spoljni pritisak lako moze da ga rasiri i pogura zeludacni sadrzaj prema jednjaku i dalje do grla. A onda ide ona prica koja spominjes: nadrazaj grla i ostalo.
    Nezavisno da li je gornja prica potpuno tacna ili ima jos nekog faktora koji nije spomenut - ostaje centralno pitanje a to je sta raditi da se neprijatnost smanji na najmanju mogucu meru. Evo nekih predloga:

- uraditi namestanje zeluca i HH (za par dana cemo okaciti nov klip sa detaljima kako se to radi u "domacoj radinosti" pre ustajanja - u pitanju je fina masaza dva prstenasta misica);
    - proveriti da li ipak nesto od hrane ne provocira GERB ma koliko izgledalo da trenutno ishrana maksimalno prija (licno isksutvo: svojedobno sam bio duzi period na hrono dijeti i eksperimentisao sam i sa razlicitim grupama namirnica - tek po izbacivanju psenicnih proizvoda potpuno - primetio sam znacajne promene i u brzini slabljenja, kvalitetu varenja i sl... Inace, i ja sam B krvna grupa... Da se ne bi sve zadrzalo samo na anegdoti jos ukupno 12 ljudi je probalo istu stvar (svi su imali odredjeni stepen problema sa varenjem) i svi su doziveli znacajna poboljsanja. Mislim da ovih dana treba i da se pojavi na stranicama dijete - Dijeta bez psenice koja bi po meni trebala da ide u zdravstvene dijete ali zbog brzog gubitka kilograma ide u "normalne" dijete. Dakle, ne bi bilo lose proci kroz razlicite grupe namirnica, izbaciti ih na par dana (3-5) i pratiti reakcije.
    - uzimati puno tecnosti sobne temperature - a kao odlican caj za "razbijanje" sekreta i njegovo omeksavanje i neutralisanje se pokazao caj od djumbira (litar vode dovesti do kljucanja, ubaciti 4-5 listica svezeg djumbira, prokuvati par minuta (ne vise od 5), ohladiti na sobnu temperaturu, dodati sok od pola limuna (moze se ici i do celog ali u pocetku krenuti sa manje) i to pijuckati u toku dana.

Ovo su preporuke u kom pravcu treba ici, a kako se budu stvari menjale - prave se korekcije u hodu.
    U svakom slucaju javljaj sta se desava :)

pozd
    M
  • snezanabs
    Početnik
    Početnik

Hvala puno na preporukama. Pokušaću, kad izađu uputstva za tu dijetu bez pšenice, da budem sigurna da sve radim kako treba, pa ću da pratim šta se dešava i u zavisnosti od toga da smislim šta dalje. Za to nameštanje u kućnoj radinosti nisam baš sigurna da mogu to da odradim, moram da priznam da bih volela da mi to neko odradi, a ko je naravno stručan i obučen za to.

Ponavljam, sekret imam stalno (otkako se pojavio), nekad manje, nekad više, da li to znači da konstantno uzimam nešto što mi ne prija? Gde mogu da nađem sveže listiće đumbira, ne sećam se da sam ih videla u ponudi u prodavnicama zdrave hrane?

Hvala još jednom i pozdrav.
  • bubaerdeljan
    Početnik
    Početnik

od bubaerdeljan » pre 11 godine

Hvala na javaljanju . Nije konstatovana HH samo malo spušten želudac i teže pražnjenje želuca pa mi je preporučeno ležanje na desnoj strani posle jela, što sam isprobala i ništa se ne menja. Tada beše tako. Što se tiče obroka, ne mogu da nađem vezu. Nekada nemam nikakvih problema, nekada počne pri prvom gutljaju ili zalogaju, a nekada takva ustanem i legnem i traje danima. Ne znam ni kada će početi ni zašto ode. Da ne bih pisala u detalje, obavljene su sve pretrage osim kolnoskopije, koju su mi na kraju predložili, a kada sa pitala zašto, odgovor je bio -da se smiriš, zbog čega sam odustala od lekara. Osim gastro , obilazila sam i druge specijaliste i nabacala se novca verujući im. Pošto mi se vrti- neurolog,psihijatar, pošto srce lupa i boli u grudima-kardiolog, endokrinolog,pulmolog, pošto boli stomak-gastro i ginekolog, pošto boli vilica-stomatolog, orl, maxilo,leđa-ortoped, fizijatar,.....reumatolog, bilo je bože sačuvaj pretpostavki i minimum dva leka od svakog a rezultati svi ok. Tako lepo razočarana, rekla sam da ću ići kod vračara. No, to je ružna prošlost ali mi je i sadašnjost grozna jer su problemi isti, možda još gori jer polako postajem jako iscrpljena i umorna, verovatno i depresivna od svega ovoga što traje preko tri godine. Za te tri godine sam svašta čitala, učila , tražila, pa sam natrčala i na vagus, ali nema o njemu puno literature, na našem jeziku nikakve.Znam odakle kreće i gde se završava, pa se pitam je li moguće naći gde je uklješten, ako jeste :? ? Kako god, ako imate načina da mi pomognete, pomagajte, bila bih vam zahvalna do neba. Inače, ne hranim se nezdravo, šta god to značilo, nikad i nisam, celog života imam normalnu liniju +/- par kg, što se na meni i ne primećuje. Do operacije žuči, nikakvih problema sa zdravljem nisam imala, čak ni karton kod lekara. Eto, toliko, čekam da se javite i još jednom hvala na trudu
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

snezanabs napisao:Hvala puno na preporukama. Pokušaću, kad izađu uputstva za tu dijetu bez pšenice, da budem sigurna da sve radim kako treba, pa ću da pratim šta se dešava i u zavisnosti od toga da smislim šta dalje. Za to nameštanje u kućnoj radinosti nisam baš sigurna da mogu to da odradim, moram da priznam da bih volela da mi to neko odradi, a ko je naravno stručan i obučen za to.

Ponavljam, sekret imam stalno (otkako se pojavio), nekad manje, nekad više, da li to znači da konstantno uzimam nešto što mi ne prija? Gde mogu da nađem sveže listiće đumbira, ne sećam se da sam ih videla u ponudi u prodavnicama zdrave hrane?

Hvala još jednom i pozdrav.

Evo dobio sam info da ce se dijeta bez psenice pojaviti u ponedeljak. jedna od njenih vrednosti je upravo regulisanje rada zeluca i stabilizacija kiseline sto posredno dovodi do smanjenja/nestanka sekreta... I, da, stalni sekret govori da si konstantno izlozena nekoj hrani koju ne podnosis. Potreban je odmak od oko 72 sata neunosenja namirnice da bi se videla promena tj. da bi mogla da zakljucis da odredjena namirnica izaziva tegobe.

Sto se samonamestanja tice - tehnika je toliko jednostavna i bezbedna da je moze bilo ko sprovoditi bez bojazni da moze bilo sta da "pokvari". Svodi se na blagu masazu odredjenih tacaka i nema nezeljenih dejstva. Mislim da je secenje noktiju opasnije od ove masaze :).

Sto se djumbira tice, kupis jedan koren, pa odseces nekoliko kruzica, skines koricu i od njih kuvas caj. Ostatak bez problema mozes cuvati u frizideru za narednu upotrebu.
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

@bubaerdeljan - buduci da je tema o kojoj pises mnogo sira od postojece teme a to su problemi sa zelucem - prelazim na PP.
  • snezanabs
    Početnik
    Početnik

Bila sam juče na kontroli i da preuzmem rezultate histopatološke analize i bila više nego prijatno iznenađena, lekar kaže da je rezultat bolji od prethodnog i da možda ima šanse (ne može da obeća pošto imam HH i te mišiće koji zjape i kuda se kiselina izliva u jednjak) da se stanje vrati na normalno. Bila sam u šoku, pošto sam se prilikom endoskopije uzentala kad je rekao da je jednjak plameno crven, pomislila sam da nešto nije u redu. Ordinirao mo je nexium od 40 da pijem 4 nedelje, a onda još 4 nedelje od 20 i dalje po potrebi. Ja nisam ni počela da ga ubijem, a sad me nešto muče razmišljanja da li da ipak poslušam, ali da nexium zamenim controloc-om. Nisam pametna, možda su pozitivni efekti uzimanja terapije, vremenski ograničene, ipak veći od negativnih efekata samog leka.

Nisam pronašla ni dijetu bez pšenice ni taj video za nameštanje, molim informaciju gde mogu da ih pronađem da pokušam. Hvala i pozdrav.
  • snezanabs
    Početnik
    Početnik

Htela sam da kažem da nisam ni počela da pijem terapiju, a ne ubijem, kako sam napisala, izvinjavam se.
Odgovori 389 postova