Odgovori 389 postova
Kada želudac nije na svom mestu...
  • Tanjce89
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 11 godine

Re: Kada želudac nije na svom mestu...

od Tanjce89 » pre 11 godine

I ja se javljam jer imam problem sa zelucem.Naime pre par dana sat vremena nakon sto nesto pojedem osecam nadutost i kao da me udari u grudi par puta, kao refleks neki, ostanem bez daha prosto, to traje par sekundi? inace sam imala puno stresova i panicar sam po prirodi, zanima me kako to mogu da resim, radila sam ultrazvuk i rekli su da je sve ok...hvala unapred...
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin
    Pridružio se: pre 17 godine

od Moderator » pre 11 godine

Pretpostavljam da imas 24 godina... pa je za pretpostaviti da vecina tegoba potice od stresa. Ipak, proveri gde ti je solarni preksus (imas na prvoj strani kako se to radi) pa ako tu treba interverisati - pokusaj u domacoj radinosti ako ne pronadji strucnu osobu...
  • Azra1312
    Početnik
    Početnik

od Azra1312 » pre 11 godine

Ako smijem i ja da vam se pridruzim, nadam se da sam dobrodosla. Ovako, imam 24 godine..i zeludac me jako muci. Obisla sam sve moguce doktore, jer sam mislila da nesto drugo nije u redu..posljednji test koji sam uradila bio je na H.pylori i pozitivan je, evo vec treci put..ako cemo vjerovati testu iz krvi i ja vec treci put pijem dobro poznatu trojnu terapiju. Medjutim, moji simptomi su sljedeci, prvo i najbitnije panicim uhh i previse..recimo, desava mi se da ne mogu do kraja da udahnem i sta ja odmah radim, uhvati me panika..djaba sto mi je doktorica milion puta ponovila da je to od zeludca, ali ja ne razumijem kako od zeludca. Onda sto god da pojedem, imam osjecaj da se to samo slaze u zeludcu, da zeludac "ne radi" i onda mi se stomak naduva..imam zatvor po dva dana, dobijem ubrzano lupanje srca. Mislim da nemam bas izrazenu kiselinu, mada mi je u ustima kiseli okus skoro pa stalno prisutan, i ponekad imam viska pljuvacke koja vise podsjeca na neku vodu. Mama mi stalno govori kako mi je zeludac pomjeren, i iz ciste radoznalosti pronadjem vas video ono sa mjerenjem prsta malog..i bas mi je bilo smijesno, u mene je prst lijeve ruke skoro citav centimetar veci od prsta desne ruke. Mene sad zanima da li je stvarno moguce da mi je pomjeren zeludac, da mogu raditi one vjezbe. Oprostite na detaljisanju :)
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

Cao Azra i... svakako si dobrodosla :)

Ono sto opisujes je tipicna mesavina ansksioznosti i pomerenog zeluca. I sada ja mogu da pisem i pisem da senzacije koje osecas poticnu od pomerenog zeluca ali tesko da ces mi poverovati (kao sto tesko verujes svojim lekarima i mami - taj je vec deo vezan za anksioznost). Savet: probaj sa vezbama pa kada za nedelju-dve vidis znacajne promene, mozda ces promeniti misljenje.

pozzz
    M
  • Azra1312
    Početnik
    Početnik

od Azra1312 » pre 11 godine

Moderator napisao:Cao Azra i... svakako si dobrodosla :)

Ono sto opisujes je tipicna mesavina ansksioznosti i pomerenog zeluca. I sada ja mogu da pisem i pisem da senzacije koje osecas poticnu od pomerenog zeluca ali tesko da ces mi poverovati (kao sto tesko verujes svojim lekarima i mami - taj je vec deo vezan za anksioznost). Savet: probaj sa vezbama pa kada za nedelju-dve vidis znacajne promene, mozda ces promeniti misljenje.

pozzz
    M

Hvala Vam mnogo na odgovoru, a svakako da cu probati sa vjezbama i to vec od danas. Jutros sam bas probala pronaci i puls u pupku, ali ga nema (mislim ima slab skroz, jedva primjetan), nego je negdje iznad pupka. Ma nisam ja toliko anksiozna, samo mi nekako nije bilo jasno da ti svi simptomi poticu od zeludca..(ili mozda ipak jesam) :)
  • Pwnz.
    Početnik
    Početnik

od Pwnz. » pre 11 godine

Poz svima :)

Molim vas da pročitate post u cjelosti.

Moj problem počeo je otprilike prije 1 godine i možda 2 mjeseca.Inače punim za par dana 16 godina,a aktivno treniram nogomet već 10 godina.
    Prošle godine u 11 mjesecu,trenirao sam redovno kao i uvijek, i na dan utakmice morao sam izaći nakon provedenih 5 minuta na terenu zbog jake boli na desnoj strani stomaka,koja se pojačavala kako sam ja nastavljao trčati,no medjutim u jednom trenutku sam samo stao i legao na travu jer je bol bila prejaka.Poslje tog slučaja svaka aktivnost koja je uključivala trčanje bila je noćna mora jer bi ta bol se uvijek javljala i onemogućavala me da radim ono što najviše volim.Usporedno sa pojavom boli javili su se i probavni problemi.Prije te situacije hranio sam se kao obični tinejdžer,junk food,sokovi,masno itd Probava mi je bila takva da je sva pojedena hrana prolazila kroz mene i često mi uzrokovala presjecanja u stomaku i gasove.Odlučio sam krenuti sa zdravijom prehranom,misleći,da je to razlog konstantne boli prilikom trčanja i probavnih problema.Izbacio sam sve slatkiše,gazirane sokove,junk food,bijeli kruh,ama baš sve što nije bilo zdravo.Izmjenio sam i obroke,dnevno sa jeo 5-6 manjih obroka,redovito vježbao i pio samo čajeve,čak mi je i voda ponekad znala uzrokovati probleme.
    Medjutim nakon nekoliko mjeseci bol nije prestala,a probavni problemi su mi se samo smanjili,nisu nestali.
    Stanje se pogoršalo u 9.mjesecu 2013-e godine,kada je počela škola.Mlijeko i mlječni proizvodi su doslovno proizvodili atomsku bombu u mome stomaku,pa sam stoga izbjegavao hranu tog tipa,vodu nisam ni smisliti mogao,čaj mi je bio jedina opcija,a od hrane ništa nisam mogao jesti što je malkice teže ili masnije.Bol pri trčanju i dalje je bila prisutna zbog čega su mi živci pukli i zbog čega sam često bio depresivan i nisam htjeo jedno vrijeme čak ni vani izlaziti.Gasovi i nadutost se povećala tako da izlazak u javnost bi prouzročio još samo veće probleme.U suštini mnogo toga od hrane mi smeta,vodu i gazirano nemogu piti i bol u stomaku mi se javlja za vrijeme trčanja ili neke slične aktivnosti.
    Išao sam kod doktora koji mi je snimio stomak jer sam sumnjao na sljepo crijevo no doktor je rekao da ono nije uzrok mojih problema,već da imam sitnu crijevnu infekciju i preporučio mi je da pijem što više čaja,što sam dotada i radio.
    Ni to mi nije pružilo neku veću pomoć,pa nakon što sam ispričao čitavu godinu svojoj baki,ona mi je na ruci pronašla neku kao tetivu/žilu i rekla da mi je 'strunjen' želudac.Došla mi je jedna žena koja mi je masažom vratila želudac na svoje mjesto,uz pomoć vakuma na stomaku,no meni to i nije baš pomoglo.
    Često navečer,kada želim spavati,legnem na stranu i osjetim puls u stomaku zbog čega mi bude nelagodno i teško zaspim,pa spavam na stomaku.
    Osjetio sam da mi je puls ispod pupka i tražio sam 'nervoznu točku' ispod rebara,medjutim meni se činilo sasvim ok.
    Bol koja mi se javlja prilikom trčanja locirana je najčešće na desnoj strani stomaka/abdomena,nekada ispod rebara a nekada iznad prepone,to je u slučaju ako prije treninga ništa ne jedem,a ukoliko nešto pojedem bol će se javiti na lijevoj strani,katkad gore katkad dole :/

Depresivan sam,ubija me to što nemogu igrati nogomet bez ikakvih bolova,jer jedino to volim da radim.Mislim da su moji probavni problemi usko povezani sa tim bolom i više neznam ni što da radim niti kome da se obratim.Živci mi pucaju,izgubio sam i par prijatelja zato što mi se jednostavno nemam volje a i ne želim ići vani.

Bilo kakav prijedlog,savjet je dobrodošao.
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

Ne mogu sa sigurnoscu reci da li je u pitanju samo pomeren zeludac ili ima jos nesto. Javi se na kontakt da jos neke stvari zajednicki rastumacimo i, nadam se, resimo problem.
  • adrenaline
    Početnik
    Početnik

od adrenaline » pre 11 godine

Pozdrav, procitao sam temu od pocetka i vidio da imam slicne probleme kao i vecina ljudi.
    probacu ukratko da opisem svoju situaciju: imam 21 god, visina 186, tezina 70, studiram, nemam stresne situacije na fakultetu i uopste
    do ljeta prosle godine sam isao u teretanu, imao oko 77kg i povremeno konzumirao pivo u umjerenim kolicinama
    problemi pocinju sredinom jula (oko mjesec dana od prestanka treninga) kada sam nakon jela(omlet) popio jedno pivo i dok sam sjedio, slosilo mi se odjednom i izgubio sam svijest. Poslije toga sam napravio sve potrebne preglede i konstatovan mi je blagi gastritis i hiatus hernia 3cm.
    u medjuvremenu sam poceo postovati pravila kad kako i sta da jedem pa nemam problema sa nekom hranom, jedino imam probleme kad konzumiram pivo ili vino (drugi alkohol ne konzumiram). Nekad cak i poslije par gutljaja mi je lose, podigne se puls, zavrti u glavi, isti simptomi kao kad sam izgubio svijest, pa vise ne pijem. Mogu reci da sam hronicno umoran, nevezano da li treniram ili ne, spavam po 10-11, cesto me uvece kad izadjem "prekine umor", pojavi se slabost odjednom. I kad jedem moram pazit da ne pretjeram.
    Moje pitanje je da li je hiatus hernia uzrok hronicnog umora, slabosti, blagih vrtoglavica i problema pri konzumiranju piva/vina? Drugih zdravstvenih problema nemam, malo mi je podignut zeludac, stalno osjecam pulsiranje nekad jace, nekad slabije, razdaljine izmedju pupka i bradavica se razlikuju 2cm, puls je malo lijevo iznad pupka, prsti su mi u istoj ravni.
    Planiram da podjem kod nekoga ko namjesta zeludac, pa da li mislite da mi to moze pomoci i da li imate mozda neki drugi savjet?
    Hvala
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

Cao Adrenaline,

Ne verujem da HH u tvom slucaju izaziva probleme koje opisujes pri konzumaciji piva i vina. Vise mi lici na steceni stah buduci da si imao neprijatno iskustvo bas posle konzumiranja piva pa je negde ostalo zabelezeno u glavi kad pijenje ove dve tecnosti predstavlja potencionalnu "opasnost". Ukoliko bi slican efekat imao i prikom pijenja vode - mogli bi da pretpostavimo da je u pitanju mehanicki problem tj. da tecnost privremeno ispuni herniu i da do trenutka praznjenja u zeludac izaziva diskretan pritisak i tegobe koje si opisao.

A namestanje zeluca kao i jacanje trbusnih misica ti toplo preporucujem.
  • Mukica3
    Početnik
    Početnik

od Mukica3 » pre 11 godine

Hvala bogu da Sam vas nasla . Vec Sam mislila da ludim.

Operisala Sam zucnu kesu pre 4 godine I od tad tek krecu problemi. Imam 36 godina I mislim da Sam relativno mlada za sve muke Koje me muce. Posle operacije Sam dobila bilijarni gastritis izliva mi se zuc u zeludac, hronicni gastritis... Prosle godine Sam 2 puta zavrsila u urgentnom centru zbog totalnog prestanka rada creva. Imala Sam stresa I previse jer Sam imala I druge dve operacije u medjuvremenu, stres u kuci .., poslu.......

Od operacije Sam se ugojila 5 kg jer sve sto Sam pojela masno zalepilo se za mene istog trena.
    Naduvena Sam Konstanto vec 3 godine, gorusica, zadah, osecaj da je posle neke hrane u stomaku cement I od pre par meseci posle velikog stresa srce mi lupa nenormalno. Kardiolog mi je rekao da je to od adeno virusa koji Sam prelezala I posle holtera utvrdjeno da meni tokom celog dana I noci srce lupa 167 otkucaja u minuti. Sto je mnogo mnogo je. Boli me od gala pa sve do pupka I Tera na podrigivanje. Opipala Sam puls jutros kao sto ste napisali I meni lupa I u pupku I iznad I levo I gore. Pa sad pitanje je da li se pomerio zeludac ili nije?
  • adrenaline
    Početnik
    Početnik

od adrenaline » pre 11 godine

Moderator napisao:Cao Adrenaline,

Ne verujem da HH u tvom slucaju izaziva probleme koje opisujes pri konzumaciji piva i vina. Vise mi lici na steceni stah buduci da si imao neprijatno iskustvo bas posle konzumiranja piva pa je negde ostalo zabelezeno u glavi kad pijenje ove dve tecnosti predstavlja potencionalnu "opasnost". Ukoliko bi slican efekat imao i prikom pijenja vode - mogli bi da pretpostavimo da je u pitanju mehanicki problem tj. da tecnost privremeno ispuni herniu i da do trenutka praznjenja u zeludac izaziva diskretan pritisak i tegobe koje si opisao.

A namestanje zeluca kao i jacanje trbusnih misica ti toplo preporucujem.

Hvala puno na odgovoru!
    Bio sam kod jedne bakice koja mi je prvo izmasirala ledja pa onda stomak, rukama je spustala zeludac prema pupku. Ja se sad bolje osjecam, nemam vrtoglavice i lupanje zeluca kao prije. Bitno je ne podizem teze stvari u narednih mjesec dana, i da se postepeno "opterecujem".

Sto se tice piva i vina, moguce je da imam steceni strah. Uvijek kad treba da pijem, pomislim na to hoce li mi bit lose, i bude mi lose. Nedavno sam probao malo vina, dva gutljaja, i odmah mi je skocio puls, osjetio sam blagu mucninu, slabost, poslije toga nista nisam mogao da pojedem. Pijem dosta vode svaki dan, tako da problem najvjerovatnije nije hh, mehnicki. Probacu sa ostalim vrstama pica, da nadjem mozda nesto sto mi odgovara. Sa drugom hranom i picima nemam problem (zdravo se hranim), osim sa alkoholom (koji mi nije smetao ranije).
    Pozdrav!
    Poslednja izmena od adrenaline u 12 Feb 2014, 01:02, izmenjeno 1 put ukupno.
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

Mukica3 napisao:Hvala bogu da Sam vas nasla . Vec Sam mislila da ludim.

Operisala Sam zucnu kesu pre 4 godine I od tad tek krecu problemi. Imam 36 godina I mislim da Sam relativno mlada za sve muke Koje me muce. Posle operacije Sam dobila bilijarni gastritis izliva mi se zuc u zeludac, hronicni gastritis... Prosle godine Sam 2 puta zavrsila u urgentnom centru zbog totalnog prestanka rada creva. Imala Sam stresa I previse jer Sam imala I druge dve operacije u medjuvremenu, stres u kuci .., poslu.......

Od operacije Sam se ugojila 5 kg jer sve sto Sam pojela masno zalepilo se za mene istog trena.
    Naduvena Sam Konstanto vec 3 godine, gorusica, zadah, osecaj da je posle neke hrane u stomaku cement I od pre par meseci posle velikog stresa srce mi lupa nenormalno. Kardiolog mi je rekao da je to od adeno virusa koji Sam prelezala I posle holtera utvrdjeno da meni tokom celog dana I noci srce lupa 167 otkucaja u minuti. Sto je mnogo mnogo je. Boli me od gala pa sve do pupka I Tera na podrigivanje. Opipala Sam puls jutros kao sto ste napisali I meni lupa I u pupku I iznad I levo I gore. Pa sad pitanje je da li se pomerio zeludac ili nije?

Draga Mukice, ovo sto opisujes je nezahvalno "tumaciti" preko foruma jer postoji niz zdravstvenih problema kao i simptoma. Ipak ti savetujem da stanje kontrolises kod lekara koji je upoznat sa tvojim slucajem a ako nisi zadovoljna sa njim - potrazi drugog ili cak i ako si zadovoljna opet potrazi drugo misljenje. Znas, svaka operacija sa sobom nosi i promenu uslovno receno "prirodne" signalizacije pa je tesko reci da li ti je ili ne zeludac pomeren. Cak i da jeste - postavlja se pitanje sta bi se desilo sa crevima posle namestanja. Puls od 167 necu ni da komentarisem...
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

@adrenaline - Drago mi je da si brzo, lako i elegantno resio problem sa zelucem a to da li ces ili ne piti alkoholna pica - zaista me ne uzbudjuje :D
  • Mukica3
    Početnik
    Početnik

od Mukica3 » pre 11 godine

Hvala na odgovoru

Namestala Sam zeludac par dana kao sto ste predlozili u predhodnim postovima I osecam velike promene. Da li psiha radi svoje ili je problem resen ja se u svakom slucaju mnogo bolje osecam. Mozda I to sto Sam prestala da jedem slatkise ima udela jer Sam najvise simptoma imala upravo posle unosa njih u organizam. Sta god daje hvala jer I samo citanje ovih postova otvorilo mi je oci da nisam sama I da se ovo desava vecem broju ljudi.

Pozdrav
  • Minimini
    Početnik
    Početnik

od Minimini » pre 11 godine

Pozdrav! Odnedavno imam probleme sa zelucem. Ova tema i nacin komunikacije na njoj mi se jako dopadaju, pa sam resila da se javim i zamolim za pomoc. Imam 24 godine, imam i drugih laksih zdravstvenih problema, tako da je vrlo moguce da stres utice na mene... Ustanovljena mi je gastroskopijom hijatus hernia aksijalnog tipa I do II stepena, lako inkompetentna kardija i gastritis chr. antralis. Istrazujuci po internetu, nakon sto su mi lekari rekli da se zeludacna kila ne leci, da se sa tim zivi (a ja imam bolove koji mi smetaju), otkrila da se hijatus hernija moze izleciti namestanjem zeluca (?). Tako sam naisla i na ovu temu. Zanima me da li sam dobro razumela da se se i hijatus hernija moze izleciti namestanjem zeluca ili to deluje samo ako je zeludac podignut ili spusten a da nema i kile? Nije mi receno nista o tome da je zeludac pomeren. Ako znate nekoga iz Nisa ili okoline (ili iz nekog drugog mesta, nije vazno) ko ume da namesta zeludac, bila bih jako zahvalna ako bi to podelili sa mnom. Da li namestanje zeluca moze da bude opasno ukoliko postoji kila? Nova sam ovde, pa ako je zabranjeno javno reklamiranje, mozete mi odgovoriti i privatno. Radim vezbe koje je pokazala Tixy sa vaseg snimka, osecam malo olaksanje, ali su bolovi i dalje tu. Nikada ranije nisam imala smetnje sa zelucem. Hvala unapred na odgovoru.
    P.S. Sada sam se setila da mi se desava par godina unazad da mi srce nekada preskace u toku jela, ali samo dok jedem. Nisam to povezivala sa zelucem, ali mozda ima neke veze...
Odgovori 389 postova