od Erazmo » pre 11 godine
Dobar dan. Sve pohvale za vaš rad i posvećenost.
Ovo je moja muka: imam 34 godine i već 5 nedelja imam groznih problema sa stomakom. Kad god nešto pojedem, sadržaj stoji i ne ide na dole. Podrigujem satima i posle par sati to nekako siđe dole. Za to vreme mozak kao da mi je paralisan. Vrtoglavica, glavobolja, užasna opšta slabost, nedostatak snage u rukama i nogama, čak i blagi gubitak ravnoteže. Kao da se sva hrana nabije gore, a želudac je toliko mlitav da odbija da vari. Kada sadržaj hrane prođe, osetim blago olakšanje, ali slabost, pospanosti i nemogućnost bilo kakvog fizičkog ili intelektualnog rada ostaju. Čak i čašu vode kad popijem osetim slabost. Puls u pupku osećam, ali osećam ga i na svakom drugom mestu na stomaku: gde god da stavim prst - pulsira.
Prvo sam bio kod jednog kiropraktičara, koji mi je rekao da imam podignut želudac i namestio ga je, posle čega mi je bilo nešto bolje, ali je većina simptoma ostala, ako izuzmemo jaku nadutost stomaka i bledilo lica koje sam imao pre odlaska kod njega.
Posle toga sam nedelju dana bio u bolnici. Sve moguće pretrage, uključujući EKG, analize krvi, mokraće, stolice, rendgen srca i pluća, ultrazvuk i gastroskopiju, su u redu. Čak nema ni hijatus hernie, koju sam ranije imao (možda ju je kiropraktičar spustio). U izveštaju čak ne piše da imam ni refluksni ezofagitis, koji sam imao od 18. godine. Doduše, još uvek se čekaju rezultati biopsije želuca i tankog creva (da se vidi da li imam helicobacter pylori i kako tanko crevo preuzima hranu iz želuca). Dijagnoza na otpusnoj listi iz bolnice je: Dyspepsio functionalis superior K 30. Dobio sam da pijem Sabax 30mg 2x1, Gastroperidon 3x1 i Beviplex 3x1. Mislim da neću preterati ako kažem da nikakvo poboljšanje nisam osetio od tih lekova, a pijem ih već 2 nedelje. Ako je od nekog značaja, na rezultatu ultrazvuka abdomena, za žučnu kesu kaže: "Ž. kesa uobičajene veličine i debljine zida, presavijena sa hiperehogenom, kružnom polipoidnom promenom promera 7 mm u fundusu, koja ne daje akustičku senku. Ž. putevi nisu prošireni."
Znam da je lekarima najlakše da sve pripišu psihi (ja i ne poričem da imam anksiozni poremećaj, zbog kog sam prošle godine lečen u Dragiši Mišoviću), ali baš ovo sve da bude samo od psihe, to mi je neverovatno!
Inače, jedem tri mala obroka dnevno (probao sam da praktikujem i češće a manje obroke, ali mi se stomak blokira ako ne napravim bar 4 sata razmaka između obroka, ma koliko da su mali), i to je uvek nešto lagano. Nema razlike: šta god da pojedem, neće da vari. Vrsta hrane skoro da ne igra nikakvu ulogu. Između obroka pijem ruski kvas (da nabijem kalorije, jer sam prilično smršao od svega ovoga), koji prethodno pustim da izvetri, da mi gazirano ne napravi još veću pometnju. Kvas kao da malo pogura sadržaj nadole.
Dok me ovo nije snašlo, vozio sam bicikl redovno (možda i previše, pa se pitam da nije sve ovo od previše bicikliranja, udruženo sa gubitkom par kilograma?), a sad nemam snage ni da normalno hodam.
Sve ovo me je bacilo u depresiju. Nisam neko ko paniči zbog najmanjeg simptoma, ja uostalom ceo život kuburim sa stomakom, to mi je sastavni deo života. Ali ovo je preterano. Ovako me još nikad nije mučio i potpuno onesposobljavao.
Da li se na gastroskopiji uopšte vidi položaj želuca, da li je otišao gore, dole, levo ili desno? Ili je za to potreban rendgen? Sudeći po tome što mi je desna strana stomaka tvrđa od leve i što stalno osećam neki pritisak ispod desnog rebra, rekao bih, laički, da je želudac pomeren udesno. A tu sa desne strane je i puls najjači. Mom želucu, uostalom, ne bi ni bio problem da se pomeri, jer su mi trbušni mišići prilično slabi.
Ako imate ideju šta bi mogao da bude uzrok svim ovim goreopisanim tegobama i ako imate neki savet, bio bih vam veoma zahvalan.
Pozdrav,
Erazmo
Poslednja izmena od
Erazmo u 09 Sep 2013, 16:00, izmenjeno 2 puta ukupno.