Odgovori 389 postova
Kada želudac nije na svom mestu...
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin
    Pridružio se: pre 17 godine
    Re: Kada želudac nije na svom mestu...

od Moderator » pre 11 godine

@majabl - buduci da sam dobio PP iste sadrzine a da je prica malo vise u nekim drugim vodama - odgovoreno porukom.
  • majabl
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 11 godine

od majabl » pre 11 godine

hvala
  • macika4
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 14 godine

od macika4 » pre 11 godine

Moram da vas pohvalim i zahvalim na pomoci ...Znaci 2 dana kako sam uradila vezbe i mi je mnogo bolje kao da sam preporodjena ...A inace sam imala nadutost preskakanje srca kad se najedem i imala sam pulsiranje sa leve strane oko pupka a sad pulsira malo i to blizu sredini pupka hvala vam puno pozdrav
  • Erazmo
    Početnik
    Početnik

od Erazmo » pre 11 godine

Dobar dan. Sve pohvale za vaš rad i posvećenost.

Ovo je moja muka: imam 34 godine i već 5 nedelja imam groznih problema sa stomakom. Kad god nešto pojedem, sadržaj stoji i ne ide na dole. Podrigujem satima i posle par sati to nekako siđe dole. Za to vreme mozak kao da mi je paralisan. Vrtoglavica, glavobolja, užasna opšta slabost, nedostatak snage u rukama i nogama, čak i blagi gubitak ravnoteže. Kao da se sva hrana nabije gore, a želudac je toliko mlitav da odbija da vari. Kada sadržaj hrane prođe, osetim blago olakšanje, ali slabost, pospanosti i nemogućnost bilo kakvog fizičkog ili intelektualnog rada ostaju. Čak i čašu vode kad popijem osetim slabost. Puls u pupku osećam, ali osećam ga i na svakom drugom mestu na stomaku: gde god da stavim prst - pulsira.

Prvo sam bio kod jednog kiropraktičara, koji mi je rekao da imam podignut želudac i namestio ga je, posle čega mi je bilo nešto bolje, ali je većina simptoma ostala, ako izuzmemo jaku nadutost stomaka i bledilo lica koje sam imao pre odlaska kod njega.

Posle toga sam nedelju dana bio u bolnici. Sve moguće pretrage, uključujući EKG, analize krvi, mokraće, stolice, rendgen srca i pluća, ultrazvuk i gastroskopiju, su u redu. Čak nema ni hijatus hernie, koju sam ranije imao (možda ju je kiropraktičar spustio). U izveštaju čak ne piše da imam ni refluksni ezofagitis, koji sam imao od 18. godine. Doduše, još uvek se čekaju rezultati biopsije želuca i tankog creva (da se vidi da li imam helicobacter pylori i kako tanko crevo preuzima hranu iz želuca). Dijagnoza na otpusnoj listi iz bolnice je: Dyspepsio functionalis superior K 30. Dobio sam da pijem Sabax 30mg 2x1, Gastroperidon 3x1 i Beviplex 3x1. Mislim da neću preterati ako kažem da nikakvo poboljšanje nisam osetio od tih lekova, a pijem ih već 2 nedelje. Ako je od nekog značaja, na rezultatu ultrazvuka abdomena, za žučnu kesu kaže: "Ž. kesa uobičajene veličine i debljine zida, presavijena sa hiperehogenom, kružnom polipoidnom promenom promera 7 mm u fundusu, koja ne daje akustičku senku. Ž. putevi nisu prošireni."

Znam da je lekarima najlakše da sve pripišu psihi (ja i ne poričem da imam anksiozni poremećaj, zbog kog sam prošle godine lečen u Dragiši Mišoviću), ali baš ovo sve da bude samo od psihe, to mi je neverovatno!

Inače, jedem tri mala obroka dnevno (probao sam da praktikujem i češće a manje obroke, ali mi se stomak blokira ako ne napravim bar 4 sata razmaka između obroka, ma koliko da su mali), i to je uvek nešto lagano. Nema razlike: šta god da pojedem, neće da vari. Vrsta hrane skoro da ne igra nikakvu ulogu. Između obroka pijem ruski kvas (da nabijem kalorije, jer sam prilično smršao od svega ovoga), koji prethodno pustim da izvetri, da mi gazirano ne napravi još veću pometnju. Kvas kao da malo pogura sadržaj nadole.

Dok me ovo nije snašlo, vozio sam bicikl redovno (možda i previše, pa se pitam da nije sve ovo od previše bicikliranja, udruženo sa gubitkom par kilograma?), a sad nemam snage ni da normalno hodam.

Sve ovo me je bacilo u depresiju. Nisam neko ko paniči zbog najmanjeg simptoma, ja uostalom ceo život kuburim sa stomakom, to mi je sastavni deo života. Ali ovo je preterano. Ovako me još nikad nije mučio i potpuno onesposobljavao.

Da li se na gastroskopiji uopšte vidi položaj želuca, da li je otišao gore, dole, levo ili desno? Ili je za to potreban rendgen? Sudeći po tome što mi je desna strana stomaka tvrđa od leve i što stalno osećam neki pritisak ispod desnog rebra, rekao bih, laički, da je želudac pomeren udesno. A tu sa desne strane je i puls najjači. Mom želucu, uostalom, ne bi ni bio problem da se pomeri, jer su mi trbušni mišići prilično slabi.

Ako imate ideju šta bi mogao da bude uzrok svim ovim goreopisanim tegobama i ako imate neki savet, bio bih vam veoma zahvalan.

Pozdrav,
    Erazmo
    Poslednja izmena od Erazmo u 09 Sep 2013, 16:00, izmenjeno 2 puta ukupno.
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

-- Buduci da je odgovor na pitanje vise u nekim drugim domenima nego proste manipulacije zelucem i dijete - odgovor je poslan na pp. --
  • ilincic
    Početnik
    Početnik

od ilincic » pre 11 godine

Postovani, kratko pitanje. Jedini simptom je ogromna muka i teranje na povracanje, koji se javlja periodicno, nicim izazvan vec jedno 5 meseci. Isao sam na ultra zvuk, sve je u redu, testirao sam se na heliko bakteriju, nemam je. Kada su sve odbacili, rekli su da je gastritis, ali ja ne osecam nikakav visak kiseline, tako da pretpostavljam mi se zeludac podize konstantno. Da li je moguce da tako ide gore dole? Ako jeste do toga, da li ce biti dovoljne vezbe sa pocetka, ili bi trebalo + nesto da se pije? Hvala unapred :)
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

Mucnina nije primarni simptom pomerenog zeluca (mada moze da bude jedan od sekundarnih) tako da je teza o gastrisu mnogo realnija. Gastritis ne mora da bude pracen osecanjem kiseline (narocito ako je hronican). Ovo je relativno lako utvrditi dijetom protiv gastritisa kao i pracenjem sta prija a sta ne jer i odredjene namirnice mogu izazvati povremene napade mucnine (cak i vece kolicine namirnica na koje smo "tolerantni"). Dakle, jedno pazljivo posmatranje u periodu od desetak dana moze relativno brzo da ukaze sta se desava i sta je odgovorno za pojavu mucnine.
  • Huanita
    Početnik
    Početnik

od Huanita » pre 11 godine

Postovani, zamolila bih Vas za savet posto imam vec duze vreme problema sa zelucem. Naime, podignut je gore i pritiska mi dijafragmu sto izaziva otezano disanje. Kada pojedem nesto, ne mogu da se nadisem ili dovoljno da udahnem. Obuzme me panika i pocne srce ubrzano da mi lupa. Jedan covek mi ga je pomocu bioenergije namestao vec par puta ali se on za nedelju dana ponovo vrati gore i opet me muci iznova i iznova. Pre par godina imala sam helikobakteriju, posle velikog stresa zbog gubitka drage osobe i od tada je pocelo to da me muci sa zelucem kao i napadi panike. Bila sam pusac, ali sam ostavila cigarete pre mesec dana, kafu ne pijem uopste, ali se jako nerviram i svaka sitnica me pokrene i tacno osecam kako mi zeludac lupa kad se iznerviram. Takodje osecam i kao neku vrucinu oko njega, a lupa mi ipod grudnog kosa, a ne u predelu pupka gde bi trebao da bude. Ako imate neki savet koji bi mogao da mi bude od pomoci bila bih Vam zahvalna posto vise ne znam sta da radim...
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

Huanita,

Mislim da si resenja sama dala: treba da eliminises stres i ojacas trbusne misice kao i bocne i ledjne i problem ce nestati (ili se dramaticno smanjiti). Za kontrolu stresa preporucujem neku od tehnika koja ti najvise odgovara: relaksacija, meditacija, vizuelizacija... a fizicki momenat bi takodje trebao da ukljucuje aktivnost koja smiruje nervni sistem a to je pre svega chi gong... pa tri mesta dalje joga. Sve u svemu - dok ne eliminises stres problemi ce se vracati. Poseta terapeutu (psiho, theta i sl.) samo ce doprineti ubrzanju ovog proces. Za manje i cesce obroke ne treba da govorim kao i o smanjenom unosu ugljenih hidrata.
  • felixi78
    Početnik
    Početnik

od felixi78 » pre 11 godine

Postovani,
    jula mjeseca pocinju moje sve teze i teze tegobe sa zelucem. Pre 7 god je dijagnostikovan hr. gastritis koji je prouzrokovan alkoholnim picima a manjim unosenjem hrane. No, tada ga nekako izlecujem i narednih 7 god relativno normalno zivim s njim, pazim manje ili vise oko ishrane. Pre dve godine javlja se opet napad istog, uzrokovan ovaj put losijom, suvljom ishranom. Sama ga izlecim, antacidima i laganijom hranom za nekih mjesec sam bila bolje. Ovog jula pocinju slicne tegobe, ali se javljaju i nove. Nove su jaka nadimanja preko noci i gasovi koji ne idu na dole, nego se svi skupljaju u zeludac i moram da podrigujem, plus imam uzas lupanje srca. Ne mogu da spavam, osjecam da ne vari zeludac kako treba, vucem se tako sa tim simptomima neko vrijeme i kad vec vise ne znam sta da radim odlazim gastroenterologu. DIjagnoza hr. gastritis, i manja hijatus hernija. DObila Controlok i klometol. Medjutim, i dalje simptomi nastavljaju, mislim da je zeludac i pomjeren. Ne vari ili jako slabo vari ono sto pojedem, bila sam i jako smrsala, posle se povratila malo, ali sad sam opet na corbicama, varira mi stanje, malo se popravi pa opet necim ili nekako pokvari. Ocajna sam vec. Imam 35 god. ne toliko stresan posao, ali ovo me unistava psihicki, apetit je tu, ali nece da vari jednostavno, posle to truli u crevima i ne da mi spavati, jos ce me i srce prekinuti u snu. Sta da radim? je li moguce da imam manjak kiseline i tih enzima, pijem digestal, slabo pomaze. NIkad nemam gorusicu, ali kad je jedne prilike stala mi hrana u stomaku povratila sam i bilo je jako kiseo sadrzaj. VIse ne znam ni imam li ili ne kiselinu. :(((( Helllllppppp!
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

-- mesani simptomi, poruka poslata na pp --
  • almaaljic
    Početnik
    Početnik

od almaaljic » pre 11 godine

pozdrav
    ev da i se i ja pozalim na svoj zeludac. naime imam 24 godine,udata i kcerku od 3 godine. vec 6 mjeseci imam problem sa zelucem koji nikako da riojesim. pocelo je kao neka mucnina bez povracanja,onda podrigivanje i vracanje hrane pa sada i bola u prsima i ispod rebara. u februaru sam imala spontalni pobacaj a mjesec dana kasnije i moja kcerkica je imala nekih zdravstvenih problema tako da sam bila pod velikim stresom. poceli su problemi i sa zelucem koji su me stvarno iritirali isla sam kod interniste na ultrazvuk abdomena kaze sve ok samo gasovi u zelucu i crijevima. heliko test negativan. kaze da mi je to sve od stresakao psiha itd...al meni sve gore... pila sam neoplazmu 28 dana malo bolje mi bilo i opet isto. nekad mi se vrati neka kao kiselina goraka pljuvacka ili sta... razmisljam da odem privatno na gastroskopiju jer ludim :crybaby: sta da radim po prirodi sam panicar i vec sam sebi umislila rak il tako nesto... :placljivko: pomocc
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

Na zalost... u pitanju je psiha i bilo bi dobro da resis svoju prirodu "panicara". Usmeri se u tom pravcu i zeludac ce biti kao nov... Naravno, zdrava hrana, manje kolicine, vise obroka, setnja posle jela, opustanje ce dodatno pomoci i ubrzati oporavak... ali... resi se panicarenja :D.
  • almaaljic
    Početnik
    Početnik

od almaaljic » pre 11 godine

naravno rado bi da se rijesim tog psihickog stanja al bas kad pomislim da je sve ok onda me zeludac zaboli pocnem da podrigujem... :neznalica: stvarno mi je muka od ovoga...
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

Javi se na pp da razmotrimo neke metode resavanja problema povisenog stresa - da ne kvarimo temu o pomerenom zelucu.
Odgovori 389 postova