Moderator napisao:@Sladja78
Dobrodosla... Elem, dijagnoza koju opisujes odgovara i simptomima koje imas takoda dobra dijeta koja se primenju kod problema sa zelucem i HH moze da bude od znacajne pomocu. Takodje, uvodjenje vezbi pa i plivanje je isto od velike pomoci. Manje-vise i nacin ishrane i sve ostalo je opisano na prethodnim stranama pa da se ne ponavljam.
Ono sto je meni interesantno je osecaj koji imas "lelujanje u glavi kao da si pijana" - da li mozes da opises kada se javlja taj osecaj? Da li ga imas stalno ili samo povremeno? Da li je vezan za stres? Previse gledanja u monitor/TV? Koji ti je lek homeopata dao? Kakav je to pregled vrsio kada je nasao kvrgu na ledjima buduci da se prepisivanje leka u homeopatiji vrsi preko intervjua a ne fizickim kontaktom (da li to znaci da ti je "kvrga" vidljiva i preko odece?) Da li je osecaj isti u kuci i van? Da li imas osecaj nerealnosti i odvojenosti od okoline (da ti se sve oko tebe desava kao na nekom filmu a da si ti u posmatrac i ucesnik?
I, nije zgodno da uopste jedes cokoladu - opusta prstenasti misic na zelucu i pogorsava i reflux i HH...
Pozd,
Msladja78 napisao:Evo jos jedne nove forumasice.Prije nego sto krenem sa svojim problemom ,zelim da vas prvo sve pozdravim.Evo ovako.Imam 35 godina i ovo sto mene muci ja ni sama ne znam sta je.Mislim da je zeludac u pitanju ali opet u neku ruku ne mogu da vjerujem,da zeludac ovako zna iskomplikovat zivot.Ne znam ni kad je ovo sve poceko jer muku mucim od svoje 16 godine i niko mi jos nije rekao pravu dijagnozu.
Mucila me je nadutost,kiseline ali neke vece bolove nisam imala.Prije 4 godine radila sam UZV trbuha.Dijagnoza je bila Haernia hiatalis.Reflux oesophagitis,gastritis chr. Jako naznacen zeludac Meteorizam crijeva.Terapija controloc,espumisan i normia LGG. To sam popila i na kontrolu vise nisam ni isla.
Ono sto mene muci to je nadutost i neki cudan osjecaj u glavi,koji me koci normalno da zivim.Sve bi mogla da podnesem ali ovo lelujanje u glavi kao da sam pjana e to tesko podnosim.Kada me uhvati to u glavi imam cudan osjecaj u zeludcu.Od tog lelujanja dobila sam strah da sama izadjem iz kuce jer imam osjecaj da cu pasti.Kazu da sve to moze biti od zeludca ali ja nesto prosto sumnjam.Isla sam kod jjednog cike koji mi je namjstio zeludac i ja sam se bukvalno preporodila.Nije me htio podvezivat jer su bile nesnosljive vrucine ali mi je rekao da tesko ne dizemali ja nisam bila disciplinovana.Cak sam isla i kod homeopate koji mi je na ledjima vidio kao neku kvrgu i upitao me kako uopste hodam.Navodno da imam devijaciju zeludca.Sad me zanima,da li ja ova lelujanja mogu imat od zeludca i kakva bi mi trebala biti ishrana?Pitam za ishranu jer mi nije jasno,danas pojedem npr.cokoladu i sve bude ok a pojedem je sutra i onda umirem od kiseline.Izvinite na ovako opsirnom postu ali izludi vise sa ovim nadutim stomakom.
Malo je nezgodno da vam opisem kada mi se javlja taj osjecaj,jer ne bira ni mjesto,ni vrijeme ni raspolozenje.To se desava povremeno i osjecaj je isti i kod kuce i napolju.Zna me uhvatiti i drzati po dva tri dana(nekada i vise) po 10-15 minuta,pa pusti,pa opet...Tada me uhvati panika i pomisljam na najgore.Kada me popusti,osjecam se jako iscrpljeno.Dok ima dana da me to ne hvata ali ja se ni tada ne mogu opustiti,jer sam stalno u strahu kada ce se opet to "lelujanje"pojaviti.
Nekada imam osjecaj kada podrignem da mi se razbistri pred ocima i da mi je lakse.Kada sam bila na UZV doktor mi je rekao da sam nenormalno napeta i da su mi unutrasnji organi napeti kao struna.
Sto se tice stresa ,stalno sam pod stresom.Po prirodi sam osjetljiva i sve primam srcu.Prije sam po 12 sati bila za kompjuterom i to sam svela na minimum.
Homeopata mi je dao neke granulice,koje ja naravno nisam popila.Ovaj homeopata namjesta i zeludac.Kada mi je radio masazu prije namjestanja zeludca,vidio je da mi je malo lijeva plecka kao natecena.I radi toga mi je rekao da imam devijaciju zeludca.E sada,zanima me i to,da li je on na racun te male otekline mogao da zakljuci da ja imam devijaciju zeludca.Ne znam koliko je vidljivo jer samo mi je on to rekao.Ukucani to ne primjecuju.
Sto se tice vaseg zadnjeg pitanja,ne,ne osjecam nerealnosti i odvojenosti.
Puno vam hvala na razumjevanju i na brzom odgovoru!