od Pali Debela » pre 3 godine
Nema nikoga ovde, pa ni Pezosa. Ali ja pisem kao da nas je pedesetoro. Sada cu samo da pisem nabacane misli. Radim. Mnogo volim svoju sestru. Za dorucak sam pojela nekoliko stvari. To mi ubija perfekcionizam. Sto je dobro. Bezati sto dalje od perfekcionizma. Popila sam casu cedjene narandze, ali posto to nije u planu mog idealnog dorucka onda me to iritira. Ali zdravo je, osvezavajuce, odlicno. Tako da super. Sestra je kupila fokacu i pite. Pojela sam komadic fokace i komadic pite. Da probam. I to me isto iritira u smislu perfekcionizma. Ali to je toliko nebitno. Fokace sam pojela mozda 1cm x 2cm, a pite 1cm x 1cm, znaci bukvalno mrvicu od oba. I sta ima veze. Hocu normalno da zivim. I super sam uradila. Zaustavila sam se na mrvicama. To je odraz stvarno jake volje. I treba da sam ponosna na to, ne da mislim da sam nesto pokvarila. Hocu da sve bude sto realnije. Moja realnost je da ne jedem posle rucka i to je to. Ali i to krsim ponekada kada okolnosti nalazu. Ali retko. Tri puta za 28 dana. Sasvim u redu. Dva puta vrlo planirano, jednom sam odlucila u momentu, i shvatila da mi to uopste ne nedostaje. Bolje se osecam kada ne veceram, stvarno. Plus mrsavim od toga, a mozda je i dobro za organizam. Samo lagano dan po dan.
Ja mislim da postoje sustinski principi ishrane koji daju rezultate kada covek hoce da smrsa. I da dijete koje su uspesne postuju neke od tih principa. Ali, svako treba da pronadje nacin da primeni te principe i uklopi ih u svoj nacin zivota, da bi to moglo da funkcionise. I promene treba da budu realne za tog coveka, nesto sto je prirodno, sto je njemu lako, da se ne muci, nego da uziva u tome. Da to bude trajno. Svaka promena na bolje posle odredjenog vremena ce dati rezultate. Ako hocemo da imamo manje kilograma nego sada, moramo da jedemo u nekoj meri drugacije nego sada. Ja verujem da hrana odredjuje koliko kilograma imamo, a vezbanje jaca duh, volju, raspolozenje poboljsava, utice na psihu, na mentalno stanje. Ali od vezbanja, bez promena u nacinu ishrane, rezultati su malecki, kada pricamo o gubitku kilograma.
Koji su neki od tih principa? Prvo, pozitivni princip. Na sta mislim kada to kazem. Mislim da treba da se fokusiramo na ono sto zelimo da jedemo, i da se potrudimo da to i pojedemo. Da ne razmisljamo sta ne treba da jedemo. Znaci fokusirati se samo na ono sto treba. Onda samo otpadne ono sto ne treba. Primer: kada sebi kazem da necu da jedem slatko, negativni princip, onda samo razmisljam o tome, borim se, mucim se, osecam se kao da sam u nekom zatvoru. Kada sebi kazem da cu da jedem puno voca, onda se potrudim da uvek imam voce, da ga jedem, osecam se zadovoljno. I nemam potrebu za slatkim samim tim. To samo otpadne. A ponekad i pojedem nesto slatko, i ne osecam nikakvu krivicu zbog toga. A ne treba sebi nabaciti previse onoga sto bi trebalo, pa da ceo dan covek provede razmisljajuci o hrani i spremajuci. Te caj, te uzina, te vecera, te salata. Tona posla. Moglo bi jos svasta da se kaze o pozitivnom principu, ali za sada dosta.
Onda drugi princip je raspolaganje sa energijom. Svako od nas ima odredjenu volju i snagu da se trudi. I treba da pronadje nacin ishrane za koji je potrebno onoliko volje koliko ima. Primer: ja ne mogu da kuvam svaki dan, ne mogu da razmisljam sta cu da jedem za dorucak, ne mogu da imam uzine i da razmisljam o njima, ne mogu da imam supu i salatu, nemam uslova da napravim temeljac, nemam uslova da napravim zdrave sokove. Nemam snage da se bavim vecerom. Imam taman dovoljno snage da jedem svako jutro maltene isti dorucak, i samo osmislim rucak, i to cesto skuvam jedno jelo pa ga jedem tri dana. Kada budem imala vise snage, obogaticu sve. Za sada ovako. I sta bih htela da dodam. I ako imate mrvicicu energije, opet mozete da imate rezultat. I ono sto je sigurno tacno, kada se makar malo potrudite, ali iskreno i temeljno, energija se uveca. Pa onda mozete da se potrudite i malo vise. I tako se jaca vremenom volja. Ali ne treba od sebe ocekivati previse, treba biti razumam i u skladu sa mogucnostima delati. Treba hranu nabaviti, treba je spremiti, treba osmisliti sta cemo jesti, ako sami osmisljavamo, ako ne pratimo dijetu koju je osmilio neko drugi.
Treci princip je da znas sta radis, da imas neku jasnu ideju. E tu su dijete mocne. Jer je data gomila pravila i samo pratis to. A kada treba sam da smislis pravila izgubis se u bezbroj mogucnosti. Ali da, sustinski princip je da odlucis sta menjas i da se drzis toga. Uz pozitivni princip. Znaci sta hocu? Hocu to i to, tako i tako i drzis se toga. U idealnom slucaju to je osmisljeno i prilagodjeno individualno svakoj osobi, jer svi smo razliciti. O ovome moze da se pise dosta. Ali, to je tajna dijeta, uvedes zapravo neke promene, i eto rezultata. Ja uopste ne verujem u magiju kombinovanja namirnica. Ne verujem ni u to da teba testa da se izbace i hleb da bi bilo rezultata. Ne verujem u to da treba jesti samo meso i masnoce. Verujem u prirodu, verujem u raznosvrsnost. Verujem da mozemo da jedemo apsolutno sve. Ali umereno. Jer ako jedem svaki dan 300g cokolade, naravno da cu da se ugojim, jer to je vrlo neumereno. Moja jasna ideja je, jescu dorucak i rucak, sto prirodniji, i sto raznovrsniji, mada tu zakazujem, jer vrtim isti dorucak uglavnom, ali malo cu prosarati. Polako. Razne vrste zitarica mogu da uvedem i razne vrste orasastih olodova, razne vrste voca. Rucak mi je ok. To je moja ideja. Nekom drugom odgovara nesto drugo. Ali mislim da ideja treba da bude vrlo jasna i vrlo realna.
Ja baziram ovo kako jedem na predavanjima profesora Dragana Ivanov. Naravno, ne pridrzavam se svega sto kaze, ali to mi je okosnica. Hocu da kazem nisam sama smislila, nego sam to uzela kao polaznu tacku pa prilagodila. A on bas jednostavno objasni sve. I sta treba jesti i kada u koliko sati i zasto, i koliko obroka imati, i sta i zasto treba da udje u sastav tih obroka. A cetiri puta sam bila kod nutricioniste i nije mi odgovaralo sta su mi preporucivali. Jednu dijetu sam drzala dva dana i shvatila da ja tako ne mogu. Jednu nisam ni pocela, jer mi je vec na konsultacijama bilo jasno da ja to ne mogu. Druge dve su bile vise smernice sta je zdravo, ali su mi bile previse nekonkretne, nisam mogla da se snadjem. Probala sam i ishranu Profesorke Sreckovic, ali ja nemam vremena toliko da kuvam, nemam vagicu da merim hranu i ne mogu da jedem 6 puta dnevno koliko ona preporucuje. Probala sam i hrono doktorke Ane Griffin, i to mi je prekomplikovano i iskreno mislim da je nevidjena glupost. Procitala sam i knjugu nekog francuskog doktora koji je izmislio hrono ishranu, ali to mi je previse hrane koju uopste ne voli, jako puno sireva i mesa, malo povrca i voca. To mi ne odgovara. Drugarica mi je poslala plan ishrane od njene nutricionistkinje, isto previse mesa, previse sitnih obroka, znaci poptuno nemoguce za mene. Dr Ivanov je vegeterijanac, sto je meni super, jer bas ne volim meso. Jedem ga i jescu ga, ali mi odgovara da podjem od ishrane koja ga iskljucuje, pa onda ponekad ubacim nesto.
Kada osmisljavamo plan vazan je balans. Prava mera odricanja i zadovoljstva. Da se odreknemo svega sto nam sustinski nije bitno, ali i da zadrzimo sve sto nam je bitno. Meni je bitno da nemam zabrane. Jedem sve, i rusku salatu, i pohovanu svinjetinu.
Kada se setim mog odlaska kod nutricioniste, jasno mi je kao dan da je taj plan ishrane bilo nemoguce pratiti. Ja ne mogu da jedem i ne volim da jedem 5 puta dnevno. Ne mogu da jedem hranu koja nema puno boja. Ne mogu da spremam i supu i salatu. Ne mogu da se odreknem lesnika, badema. Ne mogu da se odreknem banana. Hocu ponekad da pojedem i pastu, i pohovano i slatko, i pavlaku. A opet imam energije i volje da se trudim. Sto evo i dokazujem. I odricem se. Odricem se bureka, odricem se Milky palacinki, odricem se velikih cokolada, odricem se vecere (mada mi to nije nikakvo odricanje, nego naprotiv).
Druga stvar gde su dijete problematicne, je sto nisu skrojene po nama licno. I onda je to kao da nosis neudobne cipele. Nosis dok ne stignes na odrediste, a kada stignes jedva cekas da ih skines. I onda ako nisi usvojio neke principe i trajne promene, vratis se na staro i kilogrami se takodje vrate. Recimo, moja drugarica koju sam spominjala da je mnogo mrsavila ma dijeti nutricioniste se ponovo ugojila. I dalje je mrsavije nego pre dijete, ali ipak se dosta i ugojila, sto je velika steta. Jer trudila se jako, kuvala nesto od ujutro do uvece.
Cetvrti princip je pobediti perfekcionizam. Poceti u ponedeljak, 1., u Novoj godini. Maltretiranje samog sebe ako nesto nije po planu. Previse rigidni plan. Opterecivanje detaljima. To stravicno isisava energiju, koju bi mogla da se upotebi na nesto pametnije. Isto je perfekcionizam, ako u toku dana pojedemo nesto sto nije po planu, onda ostatak dana jedemo sve zivo sto nismo planirali, jer kao pokvarili smo taj dan. Koliko je to cesto i nelogicno. I to treba da upali crvenu lampicu. Jer mi ne treba da se osecamo kao u nekom kavezu. Ishrana nije razjarena zivotinja koju drzimo lancima vezanu. Nego, posto moramo da jedemo, lepo lagano, blago, nahranimo se necim sto smatramo dobro. A ako nam se desava to da stalno sklizimo sa puta koji smo zacrtali, to znaci samo jedno. Taj put nije dobar za nas, ne osecamo se udobno, nesto nas tu zulja. I treba da promenimo put.
Peti princip je prava umetnost, i tesko ga je usavrsiti, a to je umerenost. Umerenost u svemu. U tome koliko razmisljamo o hrani, u tome koliko jedemo, u tome koliko se odricemo, u tome koliko udovoljavamo sebi.
Ako se setim jos neceg napisacu.
Mene nervira kada mi ljudi nabaciju njihov sistem ishrane kao ispravan. Recimo drugarica koja se zabezekne svaki put kada narucim u restoranu rusku salatu, a ona jede nenormalne kolicine mesa. Ali kao meso je zdravo a ruska salata nije. Pa mozda je i u pravu, ali ko kaze da ja hocu da jedem sve zdravo. Ili se sokira kada narucim nesto pohovano, ili kada jedem hleb. Ako mi zdravlje dozvoli, planiram da jedem ceo zivot i rusku i hleb i pohovano. I krompirice przene i sve przeno. Naravno ne samo to i ne svaki dan i za svaki obrok, ali ponekada da. Uopste ne cu da diskriminisem ni jedan nacin pripreme i nijednu hranu. Necu da se osecam ni malo lose ako pojedem pohovane palacinke punjene sa kackavaljem i sunkom i prelivene tartar sosom punim majoneza. E sada, kada sam to jela svaki dan i to po dve ogromne imala sam 92 kg. Ali, nema potrebe za tim svaki dan. Ali jednom mesecno i redje sto da ne.
Ja sada osecam kao da formiram nesto sto je jos uvek kao neka tanka korica. Treba da prodje jos puno vremena da istrajem da taj sloj ojaca, da bude stabilan i cvrst. Nekim danima sam jako gladna uvece, i onda samo pomislim toliko dugo sam jela sve sto sam htela u nenormalnim kolicina i bez ikakve nutritivne vrednosti, pa sada mogu malo da istrpim. Prija mi gladovanje. Jaca volju. Suprotstavljam se nagonu, odricem se, sto je dobro za mene.
Postoji neki princip koji je dokazan na mnogim poljima 80/20. 80% vremena da jedem kako mislim da treba, 20% vremena da ne bude po planu i to ce odlicno da funkcionise. Hocu da jacam, da se poboljsavam, da se trudim, da pobedjujem svoje najprostije porive, da zivim u skladu sa svojim uverenjima. Hocu da brinem o sebi, da negujem sebe, svoju dusu da cuvam i jacam i da joj pruzam sta joj je potrebno, da brinem o svom telu, da ga cuvam, cistim, da mu dajem hranu koja je puna vitamina, koja mu je potrebna da lepo radi.
E vala se raspisah. Predivan je dan. Sestra je umorna i spava. Ja cu malo da popricam sada sa mamom, da se malo opustim. Onda idem da radim. U 7 se nalazim sa jako dragom drugaricom i mnogo se radujem tome. Uopste nisam gladna a doruckovala sam u pola devet. Sada je dva. Do cetiri da jedem mi je super. A ogladnecu do tada, tako da sve je ok.
Vec je cetiri, odmarala sam puna dva sata. Drugarica mi je pomerila za pola osam, odlicno. Ovo da ispisem, odmaracu jos malo, i u pola pet krecem da radim, do 7. Onda spremanje i kafica, da ne kazem vodica. Otisla sam onako bezveze do dela foruma, pitajte nutricionistu. Ono je totalni cernobil. Ozracila sam se samo tako. Sto kuknjavom ljudi, ali ajde to i nekako, ali stav doktorke, ko da je popila svu pamet sveta. Kao da ljudi ne bi znali kako da jedu da nema doktora. Koja glupost. Covek od kada postoji jede, jeo je i pre nego sto su postojali doktori. Ma necu vise ni rec da kazem. Samo, u taj deo foruma ne zalazim. Drzim se ovog svog i bice sve ok. Dva obroka. Integralne zitarice, voce, orasasti plodovi, povrce, malo mesa, eventualno nekad jaja, sir, volela bih da ubacim i ribu, i to je to. Imam jelovnike Profesorke Sreckovic, gde uvek mogu da se konsultujem sama sa sobom malo oko toga. Ne pada mi na pamet da se zracim. Samo pozitivno i samo napred. Ali da, definitivno sam alergicna na nutricioniste. Eto, primer je ta moja drugarica, cim je prestala da drzi dijetu opet se ugojila, a ne moze tako kako se hranila da se hrani ceo zivot. Potpuno nemoguce. Lepo sto je toliko smrsala bila, ali nije odrzivo, nije dugorocno. Kud svratih na taj deo foruma, majko mila, koja negativa. Pri tom zena nista ne kaze konkretno, sta da se jede, koliko, nego je dosla ovde da soli pamet i sta? Da joj placamo za program ishrane. Pa sigurno cu mnogo vise da verujem profesorki koja je najbolji nutricionista u zemlji, i kojoj ova nutricionstkinja sa foruma ne moze da parira ni u jednom smislu. Moja mama je imala malo poviseni secer, bila je kod profesorke na pregledu i ona joj je rekla, sve sto treba da znate je u knjizi, mama je kupila knjigu, procitala, primenila sve, dovela secer u red. I ja sam procitala tu knjigu, odlicna je. Ne mogu, na zalost tako da se hranim, nemam vremena i nemam uslova, ali ima lepih ideja. I profesorka ima i blog, sa jelovnicima, sve u gram sta koliko i kada da se jede, znaci cak ni knjiga ne treba da se kupi. Dosta o tome. Na psihijatre i nutricioniste sam bukvalno alergicna. Samo profesori na fakultetu, samo najbolji u zemlji, i to je to. Ove druge mi ne pada na pamet da slusam. Eto, iznervirah se. Necu ni da zalazim nigde po forumu. Zbunjuje me hiljadu informacija. Drzim se svog principa koji mi radi i to je to.
DAN 1
D: zdrave kuglice, sok od narandze, mrvica pite, mrvica fokace
R: dzigerica, fokaca, salata od cvekle, sargarepe i jabuke
Kolicine: 4 malene kuglice od urmi, oraha, kakaka i kokosovog ulja; casa soka od narandze; 2 pilece dzigerice, komad fokace, onako pozamasan, i 10 viljuski salate. Salata mi se iskreno ne svidja, ali sam je jela na silu, jer je dobra za krvnu sliku. Tu salatu bih mogla da pravim i tamo gde jesam.