Hvala TI, Moderatoru!
Kao što vidiš, pročitala sam sve stranice ove teme, nema persiranja ali zato imamo tu pravu grupu za podršku, Anonimni teškokilaši

i na ovoj temi, ali i na cijelom forumu i sajtu. To je ono što ne možeš naći kod ljekara a vjerovatno ni kod biznismena ''skidača strune'' koji se tim poslom bave isključivo radi novca. Zajedno smo jači, a najviše mi se dopada što promičeš sveobuhvatan pristup problemu, pristup koji je valjana mješavina klasične i alternativne medicine te se takođe potrudiš svakome odgovoriti na direktna pitanja.
A i odgovorima sam prezadovoljna.

Informativni su, eto recimo prvi put čujem za Pritkinovu dijetu, a slažem se da ljekari nisu svemoćni, oni griješe i pored toga što mnogi ljudi vole vjerovati da jesu svemoćni pa im slijepo vjeruju a ljekari, opet, opterećeni mnoštvom pacijenata uopšte nemaju vremena ni volje za individualan pristup pacijentu, savjeti su im često van svake pameti, čak i nestručni ( negdje pročitah da je neki ljekar rekao pacijentu: ''Šta je tebi, otkud ti ideja da se želudac uopšte može pomjeriti?''

Zamislite da ljekar ne poznaje ni osnove želučanih kila )
Kada budeš mogao, nakon što odgovoriš sladji78, imam ja još tri pitanja ( samo naviru

) pa reci mi svoje mišljenje ili saznanja, naročito me zanimaju prvo i drugo pitanje, jer sam još u fazi dijagnostike:
1. pitanje: Da li je moguće da neke druge bolesti, recimo respiratorne infekcije tipa akutnog bronhitisa ili upale pluća, izazovu GERB i HH nalikujuće simptome? Da imitiraju GERB i HH? Ako želudac vrši pritisak na pluća u slučaju hiatus hernie, da li je moguće i obratno - da plućna bolest ili upala dušnika, bronhija, ždrijela, naročito one bakterijskog porijekla, izazove simptome HH? Recimo, ja imam taj bronhitis, ali kašalj kod bronhitisa traje i malo duže nakon što se ostali simptomi povuku. Da li kašalj od bronhitisa može izazvati neko nadraživanje želuca i jednjaka pa izazvati simptome GERB-a i HH kao što znamo da i GERB i HH mogu izazvati kašalj? Ili recimo sama bakterija npr. streptokok, da li može izazvati simptome HH? ________________________________________________________________________________
Ovo je za mene ključno pitanje, jer u prošlosti sam u istoj situaciji imala taj osjećaj napora i simptoma HH nakon kašlja, ali se to izgubilo poslije? Jedino što tada nisam obraćala pažnju na to, mada sada mi se čini da su mi ti simptomi jači, zato i vjerujem da imam HH. S druge strane, činjenica je i da sam tokom bronhitisa pila mnogo kupovnih sokova i stopostotnih od narandže, te pretjerivala s bijelim lukom u prahu, pa postoji mogućnost da mi se od toga javilo. A s treće strane, evo već tri dana jedem samo dvopek i med, pijem samo vodu, izbacila sam kafu prije 10 dana, a uvijek sam je dobro podnosila, pušač nisam nikad bila, a niti pijem alkohol ili pretjerujem s lijekovima, a kiselina je još tu non stop a i taj osjećaj na plućima? Zato sada sumnjam i na sekundarnu bakterijsku infekciju pluća pa ću ljekaru na pregled a onda uzeti antibiotik ako je tako. Upala pluća je opasna bolest, a opet, neki ljudi uzimaju antibiotike i kad treba i kad ne treba, ja ih uzimam samo kad moram, tako da postoji i ta opcija da mi je za ovu infekciju trebao antibiotik a ja je liječila mirovanjem i čajevima što se preporučuje kod virusne upale.
Dijagnozu koja je vrsta upale ( virus ili bakterija ) donijela sam sama, jer sam imala sve karakteristike da je virusna upala u pitanju. Međutim, mogla sam i pogriješiti. Čini mi se da nisam jer su se simptomi upale izgubili ( ostali su samo HH simptomi i malo kašljucanja, nema temperature a i opšti simptomi tipa grlobolje su bili blagi ), ali sutra se ipak idem pregledati. Ubuduće ću se takođe orijentisati da idem ljekarima da mi oni utvrde vrstu upale, jer iako uvijek bez problema detektujem obične prehlade i prave gripe kod sebe, pa znam da ne trebam po antibiotik nego ležati i piti čaj, akutni bronhitis i upala pluća mogu i zbuniti, mada su u više od 80% slučajeva virusnog porijekla.
__________________________________________________________________________________
2. pitanje: Da li tzv. nervoza želuca može izazvati simptome HH? Može li se samo na osnovu simptoma razlikovati ta nervoza želuca od HH ( pogotovo kod izrazito nervoznih ljudi ), ili je ona samo preteča HH, kao što su i svi stresovi izazivači drugih oboljenja? Može li veliki strah, tuga, šok, nevjerica, empatija i sl. u kratkom roku ( 2-3 dana nakon smrti prijatelja i vršnjaka od raka ) izazvati simptome HH a da se želudac nije mehanički pomjerio ili čak izazvati samo pomjeranje želuca a da to nije učinio napor tipa kašlja? Tj. da li veliki akutni stres djeluje da izazove možda preveliko lučenje kiseline i njen refluks, čisto na nervnoj bazi, kao što to radi i hronični stres?
Zapravo već mislim da je to moguće, ali bih voljela potvrdu od nekog upućenijeg tj. tebe. Držim da sam doživjela tugu ( prijateljstvo, empatija ) ali i strah za vlastito zdravlje i članova svoje uže porodice ( strah, nevjerica: ''Otkud odjednom i tako brzo?'', svijest o tuđoj i sopstvenoj konačnosti, za razliku od vječnog mantranja: ''Ima vremena, još smo mladi...'' ) Ako bi ovo bio slučaj, tada će se i sami simptomi povući nakon što prevladam tugu i strah od bolesti i umiranja ( već radim racionalnu metodu sugestije, mijenjam tok misli iz: ''Nema pravde, umiru dobri i mladi, i nama su dani možda odbrojani a i ne znamo'' u: ''Zašto se bojiš? Umiru i još mlađi od raka ( djeca ), a tu su i zdravi stogodišnjaci! Nije na tebi da se pitaš zašto i kako funkcioniše kosmička pravda, nego šta raditi danas, sada, ovdje. Sve je u glavi ali i nizu drugih faktora koje ne možemo kontrolisati. Ali strahujući gubim SADA, a upravo to je sve što postoji.'' ). Ne trebam ni govoriti, vidi se valjda, da spadam u izrazito anksiozne osobe i to na svim područjima. Genetika je na mojoj strani, majka je živa i zdrava, a njena majka, moja baka, ima 95 godina. Niko u porodici nije imao rak. Kod mene su veće šanse za srčani udar ( toga je bilo s očeve strane ). Tako racionalizujem i osjećam da mi se psiha oporavlja polagano od šoka.
Kao što vidiš, kod mene je pitanje da li uopšte imam HH, iako imam praktično sve simptome. Ali su mi se poklopili infekcija, napor kod kašlja i veliki stres, tako da je sve moguće, a možda i neka kombinacija sva tri faktora.
___________________________________________________________________________________
3. pitanje: Da li imaš saznanja o učinkovitosti alternativnih terapija i metoda tipa refleksologije, gladovanja, liječenja vodom ili sodom bikarbonom HH i GERB-a? Da li zapravo opisana metoda u prvom postu i jeste refleksologija? Gladovanje, navodno, pomaže jer se želudac smanjuje pa samim tim riješi se i problem? Međutim, da li glad izaziva još jače simptome GERBa, pročitala sam ovdje da razmak između obroka ne treba biti duži od 3 sata? Voda opet, po jednoj teoriji, ako nedostaje organizmu nastaje žgaravica. I šta je sa sodom bikarbonom, dobra ili loša, odnosno da li je neškodljiva ako se ne pretjeruje?
___________________________________________________________________________________
Pozdrav Moderatoru, sladji78 i svim ostalim forumašima!