Odgovori 9033 postova
Puževska dijeta (slike str. 3, 78)
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 16 godine

Re: Puževska dijeta (slike str. 3)

od dudank » pre 16 godine

lasata napisao:Vazno je u svemu biti umeren... Slika

To naravno... apsolutno. :) Da rokam po dve dvolitre dnevno, teško bih odbranila pivo. :) (A i sebe. :) ) Štono rekli, i otrov u malim količinama je lek... i obratno. (Isto važi i za hranu, avaj; da sam bila umerena, ne bih sad držala dijetu... jasno. :D )

E sad, današnji dan... opet muka živa... poludeću od ovog zastoja s vodom, juče sam se taman u toku dana regularno oslobodila viškova (merila se pred ručak), držala se jelovnika, a danas kapci kao bačve, vaga ponovo pokazala nešto sumanuto... :( Trenutno je stanje malo bolje i upravo sam ukrčkala novu turu čaja od ive, samo ne znam kako će ovaj moj kupus da se gađa s time, tj. ne znam ama baš ništa o kupusu, nadam se da neće da doprinese zastoju. Nije mi baš jasno, imam skroz zdrave bubrege i srce (jedino što imam blagu tahikardiju, ali to je dodatno sagorevanje kalorija), zapravo imam osećaj da mi fali neki mineral ili tako neka "sitnica".

Današnji jelovnik (doručak odrađen, ostalo me tek čeka):

D: 1 dvopek, 4 "flispapira" šunke (to mu valjda dođe jedno 50 g?), oko 100 g sira, ljute papričice
    R: čorba od kupusa i junetine
    U: paradajz (bez soli, i koliko uspem da pojedem)
    V: isto kao ručak + jogurt
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Pridružio se: pre 17 godine

od lasata » pre 16 godine

Pa dobro sad, kupus je bas pun vlakana pa hoce malkice da nadima... Nesto razmisljam, a da nisi ti alergicna na neku kremu ili sta vec koristis pa da ti oticu kapci? 8)
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Hvala, Lasata. Znači - da ne padam baš toliko u depresiju što mi iskače tiba? :) Bitno mi je da kupus nije kontraproduktivan (malo sam pogledala po netu, ne bi trebalo da sprečava protok vode).

Devedeset devet posto niije krema jer taj problem sa oticanjem sam imala i dok nisam koristila nikakve kreme. Kapci su mi samo prvi simptom (najlakše se uoči), a i ne može da bude dva litra vode u kapcima... Vaga nažalost ne laže. :( To su skokovi od dva do tri litra naviše i naniže u roku od 24 - 48 sati, i to samo povremeno, kad moj organizam iznebuha "odluči" da skuplja vodu. (Evo danas, na primer, za nekoliko sati oslobodila sam se litra viška, iako sve vreme pijem vodu i čaj od ive. Vaga definitivno pokazuje kilo manje.) Proveravala sam sebe, nema veze ni sa mojim već legendarnim pivom, npr. ima perioda kad na pivo ne pomislim nedeljama, a desi se da oteknem - ili pak da ne oteknem, totalno nema pravila. Pogotovu sad ne bi trebalo, so sam smanjila na nužni minimum. Ali sve nešto mislim da si ubola pravu smernicu - jesam alergičar od detinjstva (prašina, određene hemikalije, pojedine kombinacije hrane, možda još ponešto), a nikad nisam razmišljala o tome da alergija može da izazove i raznorazne sekundarne poremećaje. Pre neku noć npr. ubila me koprivnjača iz čista mira (nisam uspela da nađem uzrok, a nisam uspela da nađem ni lek onako sanjiva i senilna :D - pa sam trpela do jutra), trebalo bi to da malo pratim, tj. da vidim ima li neke veze između alergije i zadržavanja vode. Hvala na ideji! :)
  • lasata
    Urednik
    Urednik

Pa sad kad pomenu da si sklona alergijama a naostrila si se da citas, procitucni i ovaj tekstic koji sam juce postavila... :)

viewtopic.php?f=21&t=1906
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Da, čitala sam ga - i oduševila se, jer sam protivnik svake hemije kad nije nužno. :) A granicu "nužnog" sigurno možemo bar malo da pomerimo, bilo bi lepo kad bismo ovde imali još tekstova tog tipa. Meni su svi redom džvanjkali što deci temperaturu skidam prirodnim metodama umesto da im krknem aspirin, zašto od doktora tražim da propiše neki blag antibiotik kad postoje injekcije, zašto pčelinje saće kad postoje antihistaminici... ali posle mi je jedan pedijatar rekao da sam "učinila podvig" što sam svojoj deci ojačala imunosistem, gledao je kartone i zapanjio se kad je video da nikad nisu primili ni injekciju elementarnog penicilina... i po njegovim rečima, najverovatnije im nikad neće ni biti potrebna. Meni nažalost nisu tako ojačavali organizam (u moje vreme za sve se davao čuveni "neštocilin" - mislim na razne varijante kojekakvih tetraciklina i čega već), tako da sam bila i ostala alergična na sve živo. Dok samo curi nos, žvaćem i ja saće, ali kad krene koprivnjača po celom telu, otežano disanje... onda moram makar presing. :( Nego, sad sam izguglovala (allergy, water retention) - tja, čovek se uči dok je živ. Piše da histamin (koji se pojačano luči kod svake alergije) izaziva ZADRŽAVANJE VODE U ORGANIZMU jer "ćelijske opne postaju ekstrapropustljive". :( Pojma nisam imala. Ako ništa drugo, ima lep savet (koji ćeš ti da podržiš): PITI ŠTO VIŠE OBIČNE VODE. :) U to ime odoh da nazdravim... vodom. ;)
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Današnji dan: KONAČNO mi vaga opet pokazuje moja lepa i s mukom postignuta 53 kilograma (već sam bila na ivici da je odnesem u kontejner) i kapci su mi splasli, dakle voda izbačena, sad otprilike ponovo imam uvid u realno stanje. Lasata, pitanje za tebe: ako šljokam ivu i kad nemam problema s vodom (prija mi da je pijuckam onako usput, zamenjuje mi pivo), da li a) može da izazove "zavisnost", tj. da posle nekog vremena prestane da deluje? b) da li može da izazove neke nepoželjne efekte, tipa preteranog izbacivanja vode?

E sad... šta danas. :( Zarekla sam se da ću onaj svoj kupus da jedem dok ga ne pojedem, u nadi da će da mi pomogne stariji sin, ali pošto se još nije vratio s puta (a trebalo je juče), ja sam sad sama s tonom kupusa koji mrzim. Ustala sam u 11, a još ništa nisam stavila u usta, pokušavam da nateram sebe da ogladnim ne bih li se odvažila na kupus (dan treći); naravno, sad imam i drugog povrća, ali nekako nisam zagovornik bacanja hrane, a ako krenem dan s nečim drugim, ode kupus u WC šolju. Znači, još jedno pitanje: da li je prevelik prekršaj ako se koncentrišem na jelo koje ne podnosim - što automatski znači da ću jesti duplo manje i uneti premalo kalorija? Ili da se ne igram s kalorijama i da kupus lepo zaboravim? (U oba slučaja ispadam slab karakter, i unapred se slažem sa svim kritikama na tu temu, bar kad je o kupusu reč.)

NASTAVAK: Sad kad sam ponovo pročitala post, vidim da sam ipak MNOOOOOGO slab karakter, tako da sam naterala sebe da ustanem i sipam svoju "dozu" dotičnog kupusa, upravo ga jedem nad tastaturom. ("Doza" je moj već legendarni duboki plehani tanjir koji moji ukućani zovu "lavor", ali odlično je da se ima tako neka posuda u koju staje tačno određena količina, em znaš koliko otprilike kalorija imaš u tanjiru, em imaš tačno odmeren obrok i ne preti opasnost da pojedeš više. U moj lavor staje tačno petina dnevno planiranih kalorija - tj. kad je reč o čorbi koja mi je osnova dijete - tako da ako preskočim takav obrok, znam sa koliko kalorija smem da ga zamenim.) Znači, krećem s današnjim nasumičnim i potpuno neizvesnim jelovnikom, dodavaću obroke redom:

D: preskočen
    R: kupus s junetinom, pola jogurta (i mnogo snage volje)
    U: isto
    V: jedan dvopek, oko 100 g šunke, 100 g sira, srpska salata
    V2: jedan dvopek, malčice šunke

Obično ne večeravam ovoliko... ali nešto mi se danas baš prijeo dvopek. Mašala, sutra opet ima da bude "pokvarena vaga". :(
  • lasata
    Urednik
    Urednik

Caj od ive ne moze da izbaci vise vode iz organizma nego sto je potrebno i da dovede do dehidracije ako si na to mislila... Ali sa druge strane to je namenski, terapeutski caj (fitoterapija)... Pa kao sto ne uzimas antibiotike kad si zdrava tako ne treba ni da pijes caj od ive ukoliko za to nema razloga... Znaci iva nije jedan od onih cajeva za pijuckanje nego radi svoj posao i kada ga odradi, dosta je bilo... :)
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Hvala. Čuvaću ga onda za crne dane. :) Imaš li predlog za neki drugi čaj koji bi mogao da prođe? Pokušavam da unosim što više tečnosti, a ne mogu baš TOLIKO čiste vode da popijem koliko bi trebalo, pa mi čaj deluje kao najidealnija (delimična) zamena, ali mi je prilično teško da nađem neki koji će da mi odgovara u pogledu ukusa, da nije neka nana ili kamilica, nego da bude onako malo gorkast... kao pivo... :angel: (Sem hajdučke trave, jednom sam se primila na nju pa shvatila da izaziva apetit.) Može li npr. kineski zeleni? Vidim da ga forsiraju kao antioksidans (mada vidim da ga neki i kude), a ja sam godinama bila navučena na njega, ne bi mi smetalo da opet počnem. Naravno da ga ne bih kvarila šećerom ili ne daj bože "tableticama" (bljak, hemija). Mišljenje? :)
  • lasata
    Urednik
    Urednik

Zeleni, samo dve solje dnevno i to do 18h posle toga ne... Veca kolicina izaziva nesanicu, tremor a moze i da dovede do anemije... Tako da, oprezno sa zelenim cajem... Pokusaj sa kukuruznom svilom... Prijatnog je, neutralnog ukusa, izbacuje vodu iz organizma i razlaze masti... Nju mozes da pijuckas tokom celog dana... :)
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Hvala, to će mi super odgovarati. :) Danas sam negde našla da treba piti "najmanje 5 čaša dnevno", što mi je zvučalo KRAJNJE sumnjivo (tanin? kofein? & ostalo?), zato sam ipak pitala ovde. Dve čaše od 2 dl mi i jesu bile neka normalna mera, i super je čaj (naročito zeleni gruzijski, ali on je malo prejak), samo sam se iznenadila što je toliko u modi nešto što sam ja pila kao manijak još od srednje škole. :) Vidi se da ne čitam novine.

Današnji jelovnik - malo zbrkan, uopšte nisam planirala to, ali išla sam linijom manjeg otpora...

D: 1 dvopek s paštetom, ljute papričice
    U: pivo (svratila drugarica)
    R: čorba od svakojakog povrća (samo s vodom i malo soli), pola kiselog mleka
    V: 1 dvopek, dva lista šunke, pola kiselog mleka

Plan je bio više salate, a manje prerađevina, ali jutros mi se prijela pašteta iako je no-no (nisam je liznula mesecima), a za večeru me iskreno mrzelo da pravim sebi salatu... kalorijski se uklapa, ali premalo vitamina. Malo me muči to što uprkos dijeti i dalje JEDVA održavam ova 53 kila, ne znam čime bih mogla malo da "šokiram" metabolizam. Sad mi se usladilo, htela bih još jedno dva kila naniže. :( Mnogo lep osećaj kad se uđe u stare haljinčiće...
  • lasata
    Urednik
    Urednik

Ne znam kako stojis sa ovsenim pahuljicama ali mogla bi za dorucak da jedes ovsene sa jogurtom i ubacis neku suvu brusnicu... Nesto mi je malo mlecnih proizvoda kad gledam tvojih par dana unazad... Pa mladi sirevi, vise ukusnih salata, manje hleba i smacices ti jos koju kilicu... Nego malo brze setnje isto ne bi bilo lose da razmotris... Ili neke vezbice istezanja za lepo oblikovanje... :)
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Eh, ukusne su ovsene, samo što meni sva ta cela zrna zbog nečeg izazivaju "češu". :( Mnogo je teško da se napravi "bogata" dijeta kad si alergičan na sve i svašta, npr. ne smem da jedem jaja, integralni hleb, pšenične klice, kakao, koštunjavo voće, "teže" voće kao što su banane... OK, ni slatkiše, ali slatkiši nisu ni poželjni u dijetama. (Bar sam tu u prednosti. :D )

Ništa, ondaK ćemo da redukujemo ovaj dvopek na račun salata, jogurta i sira... Apsolutno mogu bez njega, samo kao vodim računa da imam zastupljeno i malo skroba. Ali računam da će biti dovoljno ako u čorbu povremeno ubacim koje zrnce graška ili mladog boba. Mrdanje sam pokrenula još otkako me Giga izrezilio, upravo brze šetnje, povremeno malo aktivnog igranja u kućnoj varijanti, ali to još nije dovoljno mrdanja. I sin me non-stop grdi jer je u fitnes fazonu već četvrtu godinu, evo, danas rešio da me opet izvuče u šetnju... :) Mislim, da se ne lažemo, kao što kažu da "nema prave pogače dok se ne oznoji goozica", tako nema ni pravilnog slabljenja dok... isto to. :)
  • lasata
    Urednik
    Urednik

E pa bravo za tvog sina sto te pokrece... Ja bih razumela da skidas kilograme sa stotke pa lenja, pa polako ali sa ova tvoja 53kg treba da izleprsas napolje i da ubacis u petu brzinu... 8)
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

Huuuu, upravo sam došla iz LUDAČKE šetnje (više je bilo trčanje, oznojila sam se kao pas, mali mi nabio tempo), nakupovala brokoli, jogurt još svašta nešto od povrća, ura! :skakutalo: U pravu si Lass, hvala na stimulaciji!!!!! (Još samo da izlečim zaboravnost, napisala sam ovo pre 20 minuta i zaboravila da pritisnem "submit". :D )
  • lasata
    Urednik
    Urednik

E tu malo kostunjavog voca, malo Ginko i resen problem... I ja sam ta... :wink:
Odgovori 9033 postova