Odgovori 389 postova
Kada želudac nije na svom mestu...
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin
    Pridružio se: pre 17 godine
    Re: Kada želudac nije na svom mestu...

od Moderator » pre 14 godine

Slatkisi mogu biti uzrok problema zbog specificnog "paralisuceg" efekta na rad zeluca. Neke osobe su posebno osetljive na monohidrate (proste secere) i oni deluju na njih potpuno blokirajuci rad probave. Mislim da bi bila pametna odluka da napravis pauzu od 72 sata (post od prostih secera) i vidis sta ce se dogadjati. Takodje, spisak namirnica koje bi trebao da izbegavas je poduzi: brza hrana, konzervisana hrana, mesne preradjevine spadaju u hranu koja direktno ostecuje sluznicu zeluca dok u grupu hrane koja iritira spadaju: razliciti zacini i ljute paprike, kisela hrana, kafa, alkohol, peciva, pizze, agrumi, paradajz, masna hrana... Sta reci vise a ne zaplakati... Sve one lepe stvari koje smo toliko nekada voleli... eto danas prave probleme.
    Misljenja sam da ovaj problem moras sam da resis upravo prepoznavanjem sta ti smeta a sta ne - lekovi tipa ranisan, gasvan i sl. su samo ogranicena pomocna sredstva koja na duze staze mogu da daju samo kontra efekte... Dakle, probaj sa ovim postom u trajanju od 72 sata i javi sta se desava. Za obnovu sluznice zeluca svima od sveg srca preporucujem konzumaciju tople vode sa medom. Znaci, ujutru u 1,5 dl tople (ne vruce) vode dobro razmutiti kasicicu prirodnog meda i lagano popiti. Med ima dve tendencije - alkalizujucu i emulzivnu tako da dorucak koji se moze jesti vec posle 20 minuta sasvim drugacije utice na sluznicu zeluca. Takodje, tu je sok od kupusa, ali o tome posle testa :)
  • sale75a
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 14 godine

od sale75a » pre 14 godine

Jos uvek nisu prosla 72 sata a rezultati su itekako vidljivi, sigurno za 60-70% mi se smanjio problem ali stime sto nisam promenio celokupnu ishranu. Izbacio sam samo slatkise iz upotrebe i u toku 48 sata popio samo dve nes kafe bez secera,moram priznati da je izbaciti secer bilo jako tesko cak sam i jedne noci sanjao kako jedem cokoladu. Ako usaglasim jos malo ishranu mislim da necu morati da idem bas u totalno radikalnu dijetu ali dosta toga cu morati izbaciti i smanjiti. Interesuje me jos jedna stvar, da li treba da uradim nesto povodom zeludca jer su doktori na snimanju ustanovili da je podignut i presavijen, da li bi trebao da uradim nesto po tom pitanju?
    Znao sam da je med dobar ali nisam znao da ima tako dobar uticaj na zeludac, recite mi nesto vise o soku od kupusa?
    Veliko vam hvala
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

Sale, pre svega drago mi je da ti je bolje - jer 60% - 70% nije mali procenat! A nemam komentar na ono sanjanje cokolade, ili mozda i imam :16: - secam se i ja sam imao intenzivne snove ali vezane za cigarete kada sam pre nekih 17 godina prestao da pusim...
    Elem, buduci da ti je zeludac pomeren, presavijen i sta sve... najbolje ti je da prvo popravis njegovu funkciju - to upravo radis - korigovanjem hrane, a onda - kada ti nova ishrana postane rutina (za to je obicno potrebno 10 - 14 dana) onda mozes da ides sledecu stepenicu dalje - tj. da radis na "namestanju" zeluca. Naravno, zeludac je "pokretljiv" organ i moze i sam da se vrati na svoje pravo mesto onoga trenutka kada prestane da mu "smeta" nadutost i trazenje eksta prostora.
    Inace, sok od kupusa je odlican za sluznicu zeluca, pomaze njenom obnavljanju i vrsi jacanje unutrasnjih zidova. Sjajna stvar!

Mozda off topic ali zanimljivo: zeludac je interesantan i kao rec - po Ivanu Klajnu (Recnik jezickih nedoumica): zeludac-zelucu a mnozina: zeluci, zeludaca - dakle, ne samo da zaista fizicki menja poziciju u telu nego i kao rec ima neobicne promene u jednini i mnozini :)
  • sale75a
    Početnik
    Početnik

od sale75a » pre 14 godine

Sad mi je puno bolje, jos uvek imam po malo problema ali to je daleko, daleko manje nego ranije. Zelim pre svega da se zahvalim na pomoci jer iskreno nisam vise znao sta da radim sam sa sobom.
    Hvala vam puno i ne znam kako da vam se oduzum.
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

Super Sale! To su dobre vesti!!! Samo tako nastavi - navijamo za tebe :)
  • kocic77
    Početnik
    Početnik

od kocic77 » pre 14 godine

Pozdrav svima,potrebna mi je mala pomoc.Imam strasnih problema sa zeludcem.Pocecu od prvog koji je naveci,posle svakog obroka ma koliki bio toliko mi skoci puls da mislim da cu da se ugusim ne mogu da dodjem do daha,drugi da imam mucnine i skoro svakog dana gadjenje i povracanje.Bio sam na snimanju na snimku se vidi da je pomeren u levo i podignut.Doktorov recept je da posle obroka legnem na desni bok ali slabo pomaze.ako neko mozda zna neku terapiju :) bilo bi mi od velike pomoci?Hvala
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

Ćao i dobrodošao na forum!

Elem, problem o kojem pišeš je prilično čest i više nego što je većina ljudi svesna. Pretpostavljam da si pročitao gornje postove i stekao neku "sliku" šta se u stvari dešava kada jedeš... ali da bi ta slika bila potpunija, evo postaviću i kako to zaista izgleda:

Slika

Dakle, po opisu ti si negde između prvog i drugog slučaja, i naravno, kada jedeš da dolazi do povećanog pritiska na srce, tahikardije, nedostatka daha, aritmije i sličnih simpatičnih stanja. Savet da legneš na desnu stranu nije baš sjajan jer, hrana koju si pojeo treba da se vari zar ne? A ukoliko legneš na desnu stranu dolazi do kontra pritiska koji još dodatno pojačava i onako veliki pritisak na srce. Elem, verovao ili ne (probaj) ali najbolji položaj je sa uzglavljem dignutim 45 stepeni i položajem tela polulevo. Ovo će omogućiti da se hrana što pre rasporedi po želucu a samim tim da se brže rešiš tegoba. Naravno, pravo rešenje je u potpunom nameštanju želuca - savet kako raditi u kućnim uslovima imaš u prvom postu a evo i slike kako to praktično izgleda:

Slika

E sada, pitanje je i drugih stvari - dakle, klasika, stres, ihrana, fizička aktivnost i sl... Ako napišeš nešto i o tome možda će pasti još koji koristan savet 8)
  • darey1981
    Početnik
    Početnik

od darey1981 » pre 14 godine

Molim za pomoc.
    Imam problem sa zeludcem. Bukvalno mi smeta sta god pojedem, javlja mi se reflux i mucnina. Bio sam na gastroskopiji i tamo mi je utvrdjeno da imam manju hijatus herniu i blagi gastritis, pa sam posle imao terapiju od 1,5 mesec controloc 40mg ujutro i uvece. za vreme terapije je bilo sve ok, ali posle su pocela jos gora nadimanja i kiselina, a pogotovo mucnina. Posle mi je receno da mi je zeludac "podignut" i pio sam eglonyl nedelju dana, i to nije pomoglo. Molio bih za neki savet.
    Hvala unapred
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

Cao i dobrodosao posto vidim da ti je prvi post :).

Elem, ipak ces morati malo da dodas informacija: godine (pretpostavljam da je 29 ali dok ne potvrdis - nista), posao (vise ili manje stresan), kafa, cigarete, alkohol, prehrambene navike, da li ipak postoji nesto sto ti prija, i sl... Dakle, od viska informacija glava ne boli a moze nesto korisno i da ispadne ;)
  • darey1981
    Početnik
    Početnik

Bolje vas nasao. ;-)

Pa da pocnem. Imam 29 godina, posao nije toliko stresan, koliko je problem sto je terenski, ali uspeo sam da uvedem redovnu ishranu. Pretpostavljam da sam zbog neredovne ishrane i upropastio zeludac. Ne pusim, ne konzumiram alkohol uopste,kafu ne pijem, tj popijem kapucino jednom nedeljno, aktivno se bavim sportom, skoro da se uopste i ne nerviram. Primetio sam da mi najvise smeta mleko (sa i bez laktoze), jogurt, dok mi kiselo mleko prija. Cajevi mi skoro svi smetaju, cokolada, inace, mogu do sutra da nabrajam sta mi smeta. :-). Sto se tice prehrambenih navika, trudim se da imam 5-6 manjih obroka dnevno, spavam polu sedeci, i nikad ne legnem bar 3 sata posle obroka...

Pozdrav
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

Pa, ovo sto pises je ideal zdravog zivota :) - i ja bih voleo da sam tako disciplinovan. Elem, ako i pored toga problem postoji onda nema druge nego sam nesto da preduzmes - jer, budi siguran, lekovi tu ne mogu mnogo da pomognu vec samo kombinacija ishrane, namestanja zeluca i odredjenih vezbi. Moj savet je za pocetak da budes objektivni posmatrac: uzmes svesku kao u skoli i u toku od 7 - 10 dana zapisujes sta si pojeo, kolicinu (ne mora u gram :)) kao i osecaj posle jela - do narednog obroka. Naravno, belezis i vreme i kolicinu tecnosti. Ovo ne oduzima mnogo vremena, ali daje sliku o tvojoj ishrani kao i uticaju koji hrana ima na tebe. Naravno, ako si, recimo, doruckovao pa posle imao i neki stres i to unes u dnevnik - bitno je da nadjes semu sta ti tacno odgovara, u kojoj meri kao i u koje vreme.
    Dakle, ovo ti je prvi korak. Ako imas problema sa tumacenjem rezultata - posalji ih na emal ([email protected]) a ja cu se pobrinuti da ih pregleda kompetentna osoba.
    Posle toga, idemo dalje... ali da sada ne zurim :) ... Ne zaboravi, ovi poremecaji se veoma retko lece brzo (recimo kada postoji samo promena polozaja zeluca ali ne kada postoji i gastritis) i treba imati strpljenja a i zelje da se jednom za svagda resis doticnih.
  • darey1981
    Početnik
    Početnik

Primetio sam da s lekovima nema sanse da izlecim ovo, jer posle svake terapije je meni bilo samo losije, kao da se javio neki "kontra efekat". Mada me nebi cudilo da je i zbog gastroskopije, jer su mi radili 2 u roku od 3 nedelje... Hvala puno na savetu, od sutra pocinjem sve da belezim, pa cemo da vidimo. ;-)
    POZDRAV
  • kocic77
    Početnik
    Početnik

od kocic77 » pre 14 godine

Prvo da ti se zahvalim na savetu.sto se tice ostalih stvari imam problem sa nervozom .Imao sam gusenja na nervoj bazi pre nekih 5godina.I od tad do pre nekih pet meseci sam pio antidepresiv Flunisan i po polovinu bensedina od 5mg.pre nekih pet meseci sam prestao i pre mesec i po je krenuo pakao.prvo to sto mi je zeludac podignut i sto posle obroka nemugu da disem,sad je krenulo sa jutarnjim mucninama i ako ne povratim ujutru,a nemam sta samo neka pena tek mi malo olaksa.Sad je krenulo i pre spavanja neobjasnjiv osecaj...Kad zatvorim oci i krenem da tonem u san toliko mi srce uzlupa da me probudi i posle 10sekundi se smiri i tako cele noci cak sam prestao da spavam.kao da mi se zivot polako pretvara u pakao...
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin

Aha... Pa to je onda druga prica... Hmmm... sto znaci da ubuduce treba da proverim ko sta pije od lekova. Recimo, diazepam (bensedin) je poznat po tome sto opusta misice zeluca a na duze staze utice na gornji misic zatvarac i time je zeludac delimicno "otvoren" i mlitav. U ovom slucaju dok ne resis nervozu tesko da ces resiti problem zeluca :(... Ovo sto opisujes a vezano je za vreme padanja u san je klasican simptom anksioznosti a sve ostalo je samo njen rezultat... Trenutno ti je fokus na zelucu i srcu (tahikardija) ali niko ne garantuje da ces koliko za mesec dana promeniti objekt fiksacije i vezati ga za recimo stitnu zlezdu ili creva... Kao zakljucak, pogledaj rubriku o emocijama - mislim da ces tamo naci bolja resenja za problem koji imas a sa druge strane, verovatno si vec pod kontrolom lekara - pa, sta da ti kazem, drzi se!
  • macika4
    Početnik
    Početnik

od macika4 » pre 14 godine

zdravo svima ...
    da se pozalim i ja malo na moj zeludac do sada nisam ispitala sta mu je ali trazeci po netu sama sam svatila svoju muku...imam problem posle obroka kao da mi neradi zeludac i potisne srce i silno lupa isla kod maticne ona rekla nije ti nista to je od stresa ... primetila sam da kad legnem jos vise mi uzlupa srce i kad uzlupa posle sam malaksana i sam isla da snimim srce sve je ok samo ja nisam ....moje pitanje je sta mogu da jedem da ne osecam nadutost zeludca i sta da primenim da mi se ne desava ovo zato sto radim malo stresan posao i desi mi se usred posla da mi zadrhte ruke a takav mi je posao sto moram da sam smirena kako da to promenim znaci izbacila sam i neke namirnice da ne jedem primer kafu ne pijem mleko isto smeta mi kupus i jos neke druge stvari da ne nabrajam i izvinite ako mi je los srpski ja sam iz makedonije hvala vam
Odgovori 389 postova