Odgovori 410 postova
Kako izgleda moj UH dan?
  • Karolj

od Karolj » pre 17 godine

Sunset napisao:Pecurke su neutralne namirnice..mogu se jesti svaki dan osim u vocnom.

Kako to misliš neutralne? :? Mora da imaju nešto u sebi?! :shock:

8)
  • vezbacica
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 17 godine

od vezbacica » pre 17 godine

Podatak iz knjige za domacinstvo (7 ili 8 razred osnovne skole):

Sampinjoni 100 g:
    - jestivi deo 90g (ovo je valjda gramaza koja preostane nakon sto se odsece donji deo stopice i eventualno oguli povrsinski sloj pecurke)
    - energetska vrednost 18 kCal
    - proteini 2,3 g
    - ugljeni hidrati 1,0 g
    - masti 0,4 g
    - Ca 10 mg
    - P 102 mg
    - Fe 1,2 mg
    - vitamin B1 0,1 mg
    - vitamin C 4 mg (koji se najverovatnije unisti kuvanjem)

Vrganj 100 g:
    - jestivi deo 92 g
    - energetska vrednost 27 kCal
    - proteini 3,4 g
    - ugljeni hidrati 1,6 g
    - masti 0,6 g
    - Ca 9 mg
    - P 142 mg
    - Fe 1,0 mg
    - vitamin B1 0,38 mg
    - vitamin C 3 mg

Dakle, najveci deo pecurke je voda, dok proteina i ugljenih hidrata ima jako malo, ostatak su dijetalna vlakna koja predstavljaju nesvarljive uh koji samo povecavaju zapreminu hmmm nesvarenih ostataka hrane tj. regulisu probavu.

Ako su lagali mene i ja lazem vas ;)
  • Karolj

od Karolj » pre 17 godine

Fala vi! :) 8) :009:
  • vicki
    Početnik
    Početnik

od vicki » pre 17 godine

zdravo narode evo jednog finog recepta

350 gmakaroni
    150g svezih pecurki
    100g plavog paradajza
    200g mladih tikvica
    100g paredajza crvenog
    2 cesnja belog luka,0,5dl ulja (maslinovog)
    so,biber,persunov list,origano, parmezan po zelji (neobavezno ja ga nisam stavljala)

priprema

tikvice opraati i iseci na kockice ,a ociscene pecurke na listice ,
    patlidjan iseci na tanke litice, malo ih posoliti i ostaviti da puste vodu.
    beli luk i persun isitniti na sitno

u posudu staviti ulje i dodati beli luki persun,pecurke i tikvice ,crni paradajz pa dinstati dok povrce ne omeksa ,
    zatim dodati iseceni crveni paradajz zacine ,so biber,origano i nastaviti sa dinstanje na tihoj vatri ,dok ne bude gotovo .

u medjuvremenu skuvati makarone( moze i spageti )i kad su gotove preko njih staviti umak .

pa ko voli nek izvoli stvarno je mnjac mnjac :12:
  • bojana81
    Početnik
    Početnik

od bojana81 » pre 17 godine

Zdravo narode, danas je moj prvi uh dan pa htedoh da podelim sa vama sta sam planirala jesti :) ! Posto danas imam neke silne obaveze i necu stici nista da spremam, rucak bi bio 2 integralne kifle namazane sa ajvarom (jel sme uopste ajvar da se jede, mislim on mi je nekako suvise masan pa zbog toga?!). A danas baka od mog decka sprema kiflice sa eurokremom pa jel bi smela to da pojedem za veceru, samo cu tri majke mi :) ? Pozdrav svima!!!
  • Sunset

od Sunset » pre 17 godine

Smes ajvar...ne brini.Inace svoj jelovnik bi bilo najbolje d apodelis sa svim u svom dnevniku, tamo ce ga vise ljudi videti :wink:
  • bojana81
    Početnik
    Početnik

Hvala Sunset na odgovoru :) ! Odmah se bacam na dnevnik!
  • bojana81
    Početnik
    Početnik

E sad mi nesto pade na pamet pa da vas priupitam! Ako vec smeju da se jedu pite sa prazilukom, pecurkama, kupusom jel to znaci da ponekad sebe mogu da castim sa burekom (praznim ili sa pecurkama) :wink: ?
  • coffee

od coffee » pre 17 godine

Nisam bas sigurna da smes, jer koliko ja znam burek je pre svega pun masnoce, a i kcal vrednost 1 parceta je zapanjujuca (mislim da je vise od 700kcal)

Pite koje ja pravim, a verujem i ostali, su sa vrlo malo ulja i svakako su zdravije od bureka

kada malo odmaknes sa dijetom i sama ces videti sta ti prija, a sta ne i onda ces sama moci da odlucis sta ces jesti i koliko :)
  • bojana81
    Početnik
    Početnik

U pravu si coffee, hvala ti! Pa i ja sam predpostavila da ga treba izbegavati zbog te masnoce al reko da cujem i druga misljenja :) !
  • ruzi78
    Početnik
    Početnik

od ruzi78 » pre 17 godine

Zdravo svima

Kako ide? Meni je u sredu UH-dan, ove nedelje postim, molim vas daj te mi ideje sta mogu da spremim za sredu. Kolac sam nasla neki posni, samo sta za rucak?
  • coffee

od coffee » pre 17 godine

za UH dan spremi neku testeninu (bez jaja, moze integralna) sa pecurkama u paradajz sosu
  • katarina
    Početnik
    Početnik

od katarina » pre 17 godine

zanima me sta je s muslama,u koji dan to spada ako se uopste mogu kombinovati sa mlekom i dal smem dodati secer i jel to rucak?
  • miskica
    Početnik
    Početnik

od miskica » pre 17 godine

katarina napisao:zanima me sta je s muslama,u koji dan to spada ako se uopste mogu kombinovati sa mlekom i dal smem dodati secer i jel to rucak?

Musli se ne jedu na Unki, mozda nekad mozes ih dodati u mleko na proeteinski dan, ali bez secera, al mislim da ti e bolje da ih izbegavas i pojedes 1 parce integralnog il crnog hleba :wink:
  • andjela
    Amater
    Amater

od andjela » pre 17 godine

Moze u proteinski dan....ne u mleko jer je mleko protein vec u sok (nacedjena narandza npr)
    Visina: 175cm
    BMI sa 78kg=25,5
    BMI sa 68kg=22.2
Odgovori 410 postova