ankica napisao:procenti se odnose na energiju, nikako na grame-napravićete velike grešeke!!!!....a to treba uzeti samo kao okvir (tj.ono koji se ne bave profesionalno izradom jelovnika-jer će se max.upetljati i to ne preporučujem). To govori koji je odnos između različitih grupa namirnica, s obzirom da je Lasata pitala a ja već rekoh da ne postoji tačan broj grama neke namirnice jer to zavisi od energetske vrednosti jelovnika a i namirnice u okviru jedne grupe nekmaju istu energiju (npr.mleko i kačkavalj nisu ni energetski ni nutritivno isti iako spadaju u istu grupu jer se kačkavalj logično pravi od mleka pa ga tu morate i svrstati)
To treba da pokaže da se ne mogu držati dijete tipa UN isličnih gde se tokom jednog dana unosi samo po jedna ili 2 grupe namirnica.
Dobro, ded, ne moraš odmah da padaš u vatru

Skinula sam crvenilo da bi se lakše čitalo.
Elem, ne slažem se sa boldovanim. Naravno da je dobro otići kod nutricioniste ili dijetetičara, posebno ako postoje ozbiljni zdravstveni problemi. Ja sam prva otišla kod interniste - dijetetičara kad sam imala problem, da bih bila sigurna, jer sam smatrala da mi je zbog velikog viška kilograma ugroženo zdravlje.
Međutim, ne mislim da oni koji nisu prošli formalno školovanje u oblasti nutricionizma ne mogu da sračunaju dobar jelovnik. Nije to baš tako teško, informacije o nutritivnim vrednostima namirnica su dostupne na sve strane, a da sabiramo smo naučili odavno. Postoje i pomagala. Na primer, ja imam softver koji mi vrlo precizno izračunava kalorije, odnose nutrijenata, čak i unos vitamina i minerala.
Lično mislim da bi deo osnovnog obrazovanja svakog čoveka trebalo da budu osnove znanja o zdravoj ishrani. To je čak i trebalo da se uči u okviru nekadašnjeg predmeta "Domaćinstvo" u osnovnim školama (ne znam da li to još uvek postoji, ali se nikada nije radilo kako treba).
Bez ljutnje, ali mislim da se pravi bespotrebna mistifikacija oko izrade jelovnika.
Veliki pozdrav!
P.