Odgovori 2547 postova
Srećna, sita i sve manje debela
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

Re: Srećna, ali debela

od Debeliccka » pre 9 godine

Narcis, mslim da si me ,,prozvala,, za temu dvopeka..
    Pa ovako…

Ja sam dvopek pre nekoliko meseci počela redovno da konzumiram (iz nekih sasvim drugih razloga, da ne širim sada temu) i to je trebalo da bude privremeno, tačnije nisam mnogo ni razmišljala da li će biti privremeno ili šta već.. Napomenuću da ja inače ne volim mekane, tople i vazdušaste hlebove (mek ko duša sistem) nego dobro pečene, tvrđe hlebove odnosno da posebno volim da jedem bajat hleb (naravno, da bi hleb bio lep kad je bajat, on mora da bude i inače lep, od kvalitetnog brašna, bez nekih aditiva i dobro pečen..) i dugo vremena sam pronalazila neki hleb koji sam jela 4 dana a često i 5.dan.. Čak sam ponekad namerno štimala da npr danas kupim hleb da bih imala za sutra, prekosutra tako da ne moram da jedem svež hleb…

E sad, da se vratim na dvopek… Tada kada sam počela da isti jedem svakodnevno, primetila sam da mi to jako odgovara u svakom smislu (kao što sam volela i bajat hleb). Onda sam se malo raspitala o dvopeku kako bih došla do odgovora na pitanje šta je to što mi odgovara… (naravno nastavila sam da redovno jedem dvopek jer sam u njega zaljubljena i naravno uvek pronađem vreme da ga pripremim i imam u svakom trenutku, ako ću biti negde van kuće nekoliko dana, ponesem svoj dvopek i slično..)

Prepecanje hleba odnosno pravljenje dvopeka - mislim da se razlikuje od tostiranja jer kod tostiranja hleb spolja bude reš ali u sredini ostaje mekan, dok kod dvopeka sve bude tvrdo, samo naravno treba naći pravu meru kod pečenja a to je već rutina koja se iskustvom brzo stiče..
    U slučaju dvopeka i njegovih prednosti mislim da nije poenta u neutralisanju kvasca kako mnogi misle jer se, kako sam ja obaveštena, kvasac se ionako neutrališe na temperaturama na kojima se redovno peče hleb (peče a ne ,,dvopeče,,) tako da to nije poenta.
    Poenta je u dehidrataciji tog hleba, jer kad nema tragova vlage u hlebu onda nema šta ni da buđa – znamo da unošenje buđi u organizam nije dobro.
    Imamo tu i glikemijski indeks (kojim se inače ne treba mnogo opterećivati osim ako ste dijabetičar, kako su mene obavestili) koji je valjda niži kod dvopeka…
    Dodatno sam naišla, sasvim slučajno, listajući neke članke letos na moru na plaži, na podatak da je efekat ovog dvopeka dodatno bolji dakle korisniji (ako su lagali mene i ja lažem vas) – ako dvopek pravimo od hleba koji smo prethodno zamrzavali (što je upravo moj slučaj i to iz sasvim praktičnih razloga – nisam u mogućnosti da kupujem taj hleb koji mi se sviđa svakodnevno nego ga kupim jednom u nedelju ili dve dana i stavim u zamrzivač a kada je vreme da pečem dvopek, tj kada mi nestane, izvadim iz zamrzivača i po odmrzavanju pečem dvopek).
    Ranije sam pekla za 4-5 dana a sada pečem zalihe za 10 dana (kada sam se spremala za more, napekla sam zalihe dvopeka i videvši da sasvim komotno može da stoji po 10 dana, počela da uvek radim tako, kako bih se ređe zezala sa tim pečenjem).

Kada se jede neki mekani hleb koji nije najsrećnijeg sastava (ili npr kifle iz pekare koje apsolutno treba izbegavati) on pravi efekat na organizam slično ili isto kao kada se jedu slatkiši – može da se jede još i još, ne postiže se sitost ni zadovoljstvo (osim trenutnog zadovoljstva) i ne dobija se ništa korisno nego se samo za sat vremena još više gladni i traže se slatkiši ili UH uopšte… verovatno je tu u igri i GI i štoštak, tačnije razlog je u tome što su to klasični loši UH…
    Sa dvopekom je stvar sasvim drugačija – postiže se ona lepa, kvalitetna, izvorna sitost i ne traži se još i još nego se, naprotiv, na lep način uzima svoja doza UH iz hleba.
    Žvaće se i jede sporije pa mozak ima lepu priliku i vreme da shvati da je sit i zadovoljan.
    Dvopek se ne kupuje u radnji u kutijama, jer je taj dvopek obavezno sa šećerom i eventualno aditivima nego se peče svoj dvopek od hleba koji je dobar, kvalitetan i koji vam se dopada (ne mora da bude crni ni integralni)…

Dvopeku hvala! (dvohvala)
    (elem, samo sam objasnila ono što znam, a ne sugerišem nikome da jede ili ne jede… svako zna svoje…)

:)
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 11 godine

od narcisa » pre 9 godine

Hihihihihihih skroz dovoljno sam se ledirala. Ne pada mi napamet igdje da idem, ovo čudo opet pada. Ljeto je moje godišnje doba, iako sam zimsko dijete. Čak se ne znojim pretjerano i ne smeta mi. Ma samo nek je Sunce, ostalo nije važno.
    TZLj volim ja moje tikerče, imam i ja neke osobe u okruženju koje ću uskoro da skinem :wink: .

Debelićka hvala na eseju :pivo: . Ispade da sam prilično dobro pazila na času, manje-više sam to isto sročila, samo mi je glikemijski indeks ispario. Kako god, meni baš odgovara i jedem ga i ješću ga (iako sam ja od tih što vole vazdušasto, meHko,prhko).

Dan 35
    D: jogurt, dvopek, livanjski (da ne bude nekakvih zabuna ja ovog sira uzmem simbolično da mi miriše 15-20 g)
    U: kivi, mandarina
    R: nekoliko vrsta sireva, čeri, zelena salata
    V: tunjevina, z - salata

Noga je prilično bolje, ali i danas ću ostati na sigurnom i suvom, a sutra bi se već dalo otići do teretane, da me ne zaborave (ne rade 6. i 7. pa bi mi baš velika pauza bila).
    Volim moju užinu! Kucala sam je u My Fitness Pal i kaže da ima skoro duplo c vitamina od mojih dnevnih potreba.
    Pms-teška kategorija! Juče se baš bilo čupavo. Gledam ja bajaderu, gleda ona mene... Zamislim se malo, a misli odlutaju u špajz gdje stoji neki austrijski tvix i grijote... Ustala sam bez tih želja (i bolucka me) pa sam ubjeđena da je dobiće na vratima. :mahalo:
  • signorina
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 9 godine

od signorina » pre 9 godine

Zar nisi trebala dobiti za Novu godinu?
    [color=#00BF00][b][i]Nikad nisam upoznala čokoladu koja mi se nije svidjela.[/i] [/b][/color]
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 9 godine

Bitno je da je noga bolje ... ja se jako bojim tih padova, već sam htela da napomenem da posetiš lekara za svaki slučaj ...
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

Noga sasvim pristojno, nije idealno, ali mogu da plešem i normalno sjednem i oslanjam se na nju. Ako slučajno potraje još koji dan otićiću do doce.
    Sinjorina, malo mi se odložilo prošle godine (ja sam ubjeđena na psiho bazi da ne dobijem kad sam na putu) i sad je novi datum 6. Sad sam malo prehlađena gratis, ali mislim da će doći, tj osjećam.

Dan 36
    D: jogurt, dvopek
    U: mandarina, kivi
    R: jaja, tikvica, zelena salata (probati čorbu od karfiola - probala, pojela šolju)
    V: zelena salata, tikvice, sir

Noga je znatno bolje, možda se okuražim da odem u teretanu. Ubija me ova uležanost kućna. Najradije bih da se povežem žičarom do tamo, onda ne bi bilo nikakvog rizika. Mami je danas voćni i pravi tu čorbu pa sam odlučila da je probam....javiću utiske. :mahalo:
    Poslednja izmena od narcisa u 06 Jan 2016, 01:02, izmenjeno 1 put ukupno.
  • ivaiva
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi

od ivaiva » pre 9 godine

Corba od karfiola je moja omiljena!Jela sam je na vitaminski dan bez soli.Samo obarim karfiol i izblendiram stapnim mikserom,eventualno dodam malo bibera.Bas me zanima da li ce ti se dopasti.
    Un start 31.3.-66.5 kg
  • signorina
    Amater
    Amater

Ja preporučujem malo Kotanyi čilija u tu čorbicu. :wink:
    Inače, odmori još para dana, pa u teretanu, molim te. Ništa ti neće biti zbog pauze, a sa koljenima se ne treba igrati.
    [color=#00BF00][b][i]Nikad nisam upoznala čokoladu koja mi se nije svidjela.[/i] [/b][/color]
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 12 godine

od Debeliccka » pre 9 godine

Iz nekog razloga ne uspevam da ti posaljem pp, a forum se inace nesto i jeste pokarabasao u poslednje vreme, mislim tehnicki...pa ti pisem ovde, valjda ovde uspem...
    One recepte koje treba da ti pronadjem i prevedem, ne mogu ovih dana nikako, nesto mi je iskrslo i poremetilo me....jbg... Mozda tamo od subote-nedelje...
    Ali dobro, koliko sam shvatila to trenutno i nije tako neophodno...ako ne gresim...
    :neznalica:
    Slika

5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

Debelićka hvala! :angel: - divna si. Ko čeka taj i dočeka. Nadam se da ćeš se skoro iskobeljati iz frke (tj da nije ništa ozbiljno), a lako ćemo za objed.
    Inače i ja imam neki problem sa pp-om i forumom generalno... :neznalica:
    Čorbica sasvim pristojno može da se jede. Bila je bez čilija (nisam baš u dobrim odnosima sa paprikom), ali je jestivo. Da je sirnica - nije, al može da zasiti.
    Dobila sam par sati prije termina. Ne boli. U teretanu nisam otišla i zbog dobića i zbog Sinjorininog pametnog savjeta (mada mi baš fali, a tek osmog mogu da idem zbog neradnih dana, pa od desetog regularno). :mahalo:
  • Tebi_Za_Ljubav
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Pridružio se: pre 10 godine

od Tebi_Za_Ljubav » pre 9 godine

narcisa napisao: Da je sirnica - nije, al može da zasiti.

hahahaha :D nasmejah se slatko. :) Drago mi je da je koleno bolje :)
    Bez obzira šta mi se desi, ja sam borac, a ne žrtva!
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

Ljudi forum nam je skroz poludio. Osim što stalno javlja kako sam ulogovana ili nisam, sad je uspjela do mene da dođe tuđa privatna poruka....
  • signorina
    Amater
    Amater

narcisa napisao:Ljudi forum nam je skroz poludio. Osim što stalno javlja kako sam ulogovana ili nisam, sad je uspjela do mene da dođe tuđa privatna poruka....

Da, i meni!
  • signorina
    Amater
    Amater

narcisa napisao:Ljudi forum nam je skroz poludio. Osim što stalno javlja kako sam ulogovana ili nisam, sad je uspjela do mene da dođe tuđa privatna poruka....

Dakle, forum je skroz poludio. Ja u inboxu imam 100 tuđih poruka. Naravno, ne namjeravam niti jednu da otvorim, ali molim moderatore da nešto urade.
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

od leonida » pre 9 godine

Treba i moderatorima dati malo odmora za praznike ... dok šljaka bilo kako, strpećemo se, mene je samo uhvatila panika kad u par momenata stranice nije ni bilo ...
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac

Srećna i sita i sve manje debela....

Baguje forum već neko vrijeme... samo je ovo prevršilo svaku mjeru. Nakotilo se bot-ova, vjerovatno i kakav sistemski virus. Mislim ući u tuđu poruku najnormalnije kao da je moja...

Jutros je to jutro. Narcisa je dvocifrenaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!! 99,7 čisto kao Sunce!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dan 37
    D: 2 mandarine, orasi
    R: dvopek, tunjevina, salata
    V: dimljeni šaran, salata (tradicionalna večera za Badnji dan)

Iskreno sumnjala sam u ovo vaganje.Jajnici su mi otečeni, dobila sam... nisam mrdnula iz kuće 5 dana... ali razultat nije izostao.
    Uffffff, ne mogu vam opisati koliko sam srećna.
    Danas običajno posno, pa sam preskočila redovni doručak i zamijenila ga užinom. Večera je nešto ranije nego inače (ja večeram oko 23 h) pa ću uskoro da ručam.

Vrijeme je za promjenu naslova. Debelićka je kumovala promjeni, a meni se baš svidjelo :009:

Srećan svima Badnji dan!
Odgovori 2547 postova