Odgovori 4679 postova
Pitanje u vezi UN dijete
  • fantacy
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 15 godine

Re: Pitanje u vezi UN dijete

od fantacy » pre 15 godine

Evo mene i ovde!

Da ponovim svoja pitanja: da li moze da se jede pileca krem supa za proteinski dan, i da li smem da jedem preradjevine od mesa, virsle, pecenice, cvarke... Da li mnogu da pijem Coca-colu Zero, jeste gazirana, ali ne sadrzi ugljene hidrate?
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Pridružio se: pre 17 godine

od lasata » pre 15 godine

Nista od svega navedenog nije dozvoljeno u UN dijeti... :)
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • vanna89
    Početnik
    Početnik

od vanna89 » pre 15 godine

Imam jedno pitanjce, smiju li se jesti riblji stapici? pozzzic za sve
  • lasata
    Urednik
    Urednik

od lasata » pre 15 godine

Ne, zato sto su pohovani... :)
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • Andrijana
    Početnik
    Početnik

od Andrijana » pre 15 godine

da li moze da se za proteinski i skrobni dan jede salata kao uzina (npr.tursiju), tj.kad ogladnimo??
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik
    Pridružio se: pre 16 godine

od 314pezos » pre 15 godine

Andrijana, naravno da može, al ne samo na proteinski i na skrobni nego i na dan ugljenih hidrata ... ali ... samo u vremenskom razdoblju od doručka pa do ručka, stim da su vremenske pauze između doručka i užine i između užina minimum 2 sata i na najkasnije na 2 sata ispred ručka.
    U popodnevnim satima u vremenskom razdoblju od ručka do večere užina nema.
    Slika
    Slika
  • Andrijana
    Početnik
    Početnik

hvala Gigo na odgovoru!! imam jos nekoliko pitanja, nadam se da necu biti previse dosadna :oops:

1. Da li moze da se jede przeno meso sa malo maslinovim uljem? (posto ne volim bareno)
    2. Takodje, posto ne volim bareno povrce, da li mogu recimo pasulj da spremim sa blagom zaprskom?
    3. Da li je vazno pojesti dve vocke za dorucak, posto inace ne doruckujem, pa mogu jednu vocku da pojedem, a posle dve mi vec bude muka...?
    4. Spanac sa mlekom. Da li to spada u proteinski ili skrobni dan? Ako je u proteinski, da li mogu da pojedem za rucak recimo dva jaja na oko i malo spanaca??
    5. Da li za UH dan, kada se kaze parce pice samo sa kecapom, kolika je to kolicina? Da li je to ona kolicina koja se kupuje u prodavnicama kao smrznuto testo za picu ili manje??
    6. Procitala sam da ne sme kecap da se jede, ali jel moze u malim kolicinama da se jede, posto ne volim soseve od paradajza i da li moze senf da se jede u maloj kolicini, uz meso?
    7. I na kraju, da li moze bar jedna casa kisele vode dnevno da se pije ili ne?

Nadam se da nisam dosadna i da moze neko da mi odgovori :009:
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

Andrijana napisao:1. Da li moze da se jede przeno meso sa malo maslinovim uljem? (posto ne volim bareno)

Prženo meso možeš povremeno al ipak tokom perioda svih načina ishrane pa tako i kod UNke treba preferirati bareno i dinstano meso radi lakšeg varenja.
    Upotreba ulja je dozvoljena al u jako minimalnim količinama.

Andrijana napisao:2. Takodje, posto ne volim bareno povrce, da li mogu recimo pasulj da spremim sa blagom zaprskom?

Možeš pasulj al bez redovne zaprške ... al pošto voliš zapršku t.j. voliš malko nagusto onda se moraš poslužiti trikom da skuvaš više pasulja pa da jednu količinu pasulja ispasiraš pa da ga ponovo vratiš da ukuva sa ostatkom pasulja a još bolji efekat možeš postići (to samo ako ima da se nađe) da kupiš mlade tikvice (one tamno zelene) da ih skuvaš i takođe na kraju da ih ispasiraš i pomešaš sa pasuljem da ukuva (mlade tikvice nemaju ni ukus i ni miris i neće remetiti onovno jelo).

Andrijana napisao:3. Da li je vazno pojesti dve vocke za dorucak, posto inace ne doruckujem, pa mogu jednu vocku da pojedem, a posle dve mi vec bude muka...?

Po pravilu je 2 voćke al ako su to 2 ogromne jabuke onda je sigurno da ćeš pojesti samo jednu (banana ide uvek samo jedna)

Andrijana napisao:4. Spanac sa mlekom. Da li to spada u proteinski ili skrobni dan? Ako je u proteinski, da li mogu da pojedem za rucak recimo dva jaja na oko i malo spanaca??

Ako je spanać sa mlekom ili jogurtom to spada u proteinski dan ... jer spanać spada u neutralne namirnice.
    Jaja u spanać možeš jesti samo ako je spanać napravljen samo na vodi bez dodataka mlečne zaprške.

Andrijana napisao:5. Da li za UH dan, kada se kaze parce pice samo sa kecapom, kolika je to kolicina? Da li je to ona kolicina koja se kupuje u prodavnicama kao smrznuto testo za picu ili manje??

Jedno od glavnih pravila ovog načina ishrane je:
    - Nije toliko bitna količina unešene hrane koliko je bitna pravilna kombinacija (što znači da u početku dijete količine će biti i veće, al će se vremenom te količine smanjivati ... evo ti moj primer ... ja sam ispočetka za ručak tukao i po 20 ćevapa a sad od 10 mi ostane i kusur)

Andrijana napisao:6. Procitala sam da ne sme kecap da se jede, ali jel moze u malim kolicinama da se jede, posto ne volim soseve od paradajza i da li moze senf da se jede u maloj kolicini, uz meso?

Kečap nije zabranjen al nije preporučljiv jer sadrži u sebi šećer ili pak skrivene zaslađivače u E oznakama. Sos od paradajza (preporuka ti je Preliva za špagete od proizvođača Aleva ... jer je on na vodenoj osnovi a soseve gde ide ulje treba izbegavati)
    Senf takođe treba jako izbegavati, jer je senf veoma bogat izvor slanih materija a opšte je poznato da se tokom perioda skidanja kilograma upotreba soli svodi na teški minimum jer nam slane materije zaustavljaju izbacivanje neophodne vode iz organizma.

Andrijana napisao:7. I na kraju, da li moze bar jedna casa kisele vode dnevno da se pije ili ne?

Kao što već napomenuh, tokom perioda skidanja kilograma u svim načinima ishrane i svim dijetama kako putem ishrane tako i putem raznih preparata, upotreba gaziranih napitaka kao i alkohola je najstrože zabranjena.
    Slika
    Slika
  • Andrijana
    Početnik
    Početnik

Hvala Gigo puuuuuunooo na odgovorima!! Pozz! :23:
  • opeliac
    Početnik
    Početnik

od opeliac » pre 15 godine

Lijep pozdrav svima!
    Ja sam od danas član ovog foruma, ali sam na UN dijeti evo danas 12 dan. Imam 18 godina, i mali višak kilograma, voljela bih skinuti nekih 5-6kg da bih došla do svoje idealne težine.
    Naime, s obzirom da ne želim da skinem puno kila, ja malo "šaram" sa namirnicama, pa ponekad uzmem griz nečega što mi nije dozvoljeno taj dan, pa me zanima da li je to velika greška, i da li ću uspjeti skinuti te kilograme, ukoliko se ne pridržvam baš striktno ove dijete? Hvala na odgovoru :)
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

Prvo dobrodošlica, dobro nam došla Opeliac na forum zdravog života i zdravog načina ishrane.

Greška je učinjena i nema nazada ... samo sama sebi možeš postavljati pitanje da li si do željene kilaže mogla doći i ranije da se nije šaralo i varalo sa pravilima ... taj odgovor nikad nećeš saznati.
    Slika
    Slika
  • opeliac
    Početnik
    Početnik

Hvala na dobrodošlici, i na brzom odgovoru. Skinula sam 4 kile za sad, iako sam "švrljala", i da, mogu samo da zamišljam koliko bih skinula da nisam švrljala, ali nema veze, i ovo je odličan rezultat.
    Inače, danas u školi mi je užasno pozlilo, prva sam smjena, tako da ujutru kad ustanem oko pola 7 pojedem dvije voćke, i onda ne jedem ništa do neka 2h, i danas me je toliko zabolio želudac da nisam mogla da dođem sebi, užas, krenula mi je voda i pjena na usta. Kad sam došla kući, uzela sam pojela malo hljeba, i prestao me je u roku od 3min. Šta mislite da li je to zbog tog doručka?
    Mama mi kaže da prestanem sa dijetom, jer ja sam još u razvoju, krećem se od ranog jutra, trošim kalorije koje nisam unijela, i zato treba da doručkujem, ali meni se ne prekida dijeta sad kad me je krenulo, ali isto tako onaj bol ne bih više voljela osjetiti.
    Šta mislite, da li bih za doručak mogla uzeti recimo jedno jaje kada je proteinski dan, neku kiflicu kada je UHdan itd?
  • gaga_81
    Amater
    Amater

od gaga_81 » pre 15 godine

Na proteinski,skrobni,i uh dan,mozes da jedes na svaka 2 sata po neku vocku,Npr doruckovala si 2 jabuke,poneses u skolu jos neko voce,sve zavisi kada pravite pauzu.Znaci opet u 9 jednu vocku,pa onda u 11,ako dolazis kuci oko 2 onda rucas i nema velikog gladovanja.Na vitaminski dan jedi na svaka 2 sata po 1 vocku ili neku salaticu od povrca.Informisi se malo vise o dijeti.
    volila bi da cujemm i misljenja clanova koji ipak znaju i imaju iskustva vise nego ja
  • opeliac
    Početnik
    Početnik

Ali ja uopšte danas i nisam bila gladna, ali eto odjednom me je tako zabolio želudac da nisam znala šta me je snašlo, a inače nikad u životu me nije bolio želudac, prvo uopšte nisam znala da me želudac boli, ja sam mislila da je nešto drugo dok mi nisu rekli da je to to. Dosta sam čitala o tome da je doručak najbitniji obrok, da treba da bude prilično obilan, pogotovo za osobe mog uzrasta (18) koje su još u razvoju. Pa me to brine, inače mi uopšte nije teška ova dijeta.
  • gaga_81
    Amater
    Amater

od gaga_81 » pre 15 godine

Zato odsad nosi sa sobom voce u skolu,iako nisi gladna gricni nesto.Mozes i da jedes kostunjavo voce,bademe ljesnjake i sl
    Opet da nije sta drugo u pitanju,prije svake diejte treba se konsulotovati sa lijecnikom i uraditi krvnu sliku
    Nadam se da ce se jos neko javit i dati ti konkretan savjet
Odgovori 4679 postova