Kad smo kod začina ... uhvatih prijatelja Kineza da vidim koje on začine stavlja u meso ... naravno on nema pojma kako se začini zovu na našem jeziku (inače odlično priča srpski), ja kupim onu njihovu mešavinu 7 vrsta začina i ne razmišljam previše šta je sve tu natrpano, ali eto ... sad mi je palo na pamet. On mi pokaza i cimet! Pa ja cimet stavljam u kolače, objašnjavam mu. Na to se on zgrane, kako u slatko ... cimet je začin za meso

... različite kulture, različite navike, ali moram da priznam da cimet daje lep ukus mesu.
Ovih dana je došao na meni kiseli kupus, pa mi je palo na pamet jedno staro mađarsko jelo koje se može primeniti na našu dijetu, a vrlo je ukusno ... pa ću napisati recept.
Sekelj gulaš
Recepata ima raznih, kao što svako ima svoj način za kuvanje sarme, tako svako ima svoj recept za ovaj gulaš ... ja ću napisati kako se meni sviđa ... ali sve su to varijante na istu temu.
Prodistati pola kg luka na 1/2 kašike masti, dodati 100 gr iseckane slanine ili šunke ili domaće kobasice ili malo dimljenih rebara, sve u svemu nešto dimljeno i još malo propržiti (u slučaju da koristite slaninu luk se može dinstati na proprženim komadićima slanine),dodati 1 kg mesa sečenog na kockice (može svinjetina, govedina, ja sam sad pravila sa ćuretinom što nije predviđeno u originalu) dinstati još malo , onda dodati 1 kg rendanog kiselog kupusa, aleve paprike i bibera po ukusu, lovorov list .... neko doda i 2-3 čena belog luka iseckanog i proprženog - ovo naravno u startu, sa lukom i slaninom) i dinstati dok meso skroz ne omekša, kao i za svaki gulaš. Na samom kraju dodati 2 dcl pavlake umućene i razmućene u malo vode i vratiti jelo na riglu samo da još jednom proključa.
Jelo je zaista ukusno, pa eto još jedna ideja za konzumiranje kiselog kupusa ... naravno, ovo je količina za celu gladnu familiju ... sito je pa ostane i za sutra.
Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).
Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.