Odgovori 1289 postova
Krećem i ja
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 15 godine

Re: Krećem i ja

od leonida » pre 8 godine

Juče ... VK dan, ali totalno nepravilan (na baš planirani, tako je ispalo, ali pošto je nedelja ... to mu nekako dođe OK)
    Problem je što sam išla u obližnju banju (mm-a stegla kičma, a i meni godi ta termalna voda sa svim masažama), pa je ta voda i te masaže nekako uticala da budem neverovatno gladna (ne znam u čemu je štos, ali to mi se redovno dešava :neznalica: )

Tako, jedan grešan dan

D: malo musake od juče, 2 parčeta tonusa
    U: sladoled :oops:
    R: giros (tamo ima oko 100 gr mesa), grčka salata, bez hleba ili lepinje (pomfrit utrpala mm-u), pivo
    U: 45 gr pečenog kikirikija
    U: sladoled :oops:
    V: još malo musake, kiselo mleko i još 45 gr pečenog kikirikija (jedva sam se zaustavila, mogla sam vola da pojedem, samo kikiriki u količini koju sam pojela u toku dana je oko 600 kcal :oops: )

Sledeći odlazak u banju moram pažljivo da osmislim ...

Danas:
    D: feta sir (60 gr), 2 paradajza, 2 parčeta tonusa
    R: spanać (450 gr pakovanje) pržen na kašičici putera sa feta sirom (125 gr) i 2 jajeta, 2 paradajza, 2 tonusa
    V: dinja (oko pola male dinjice i šaka kikirikija

Dana kupujem u obližnjoj prodavnici povrće za danas i sutra - pakovanje zamrznutog spanaća, 2 oveće tikvice, kilo paradajza, kilo paprike i 2 kg luka da mi se nađe dok ne odlučim šta ću da kuvam, kad me prodavac upita "Vi ste vegeterijanac?" :shock:. Izgleda da kao nacija jedemo jako malo povrća (napominjem da ću osim paradajza - njega jede i mm i luka koji ću utrošiti za kuvanje nečeg, još uvek nemam pojma čega ja sama pojesti ovo povrće ... naravno uz malo mesa ili sira, jaja ... kako budem odlučila.
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

E ... sad sam već ljuta sama na sebe.
    Osnovni razlog što jedem voće uveče je što ne ponesem užinu na posao.
    Razmak između doručka i ručka mi je jako velik, za ručak sam jako gladna i pojedem veće količine nego što bi trebalo (nije to kalorijski previše, ja pojedem puno neskrobnog povrća).
    Nemam vremena između ručka i večere za voćnu užinu ... onda moram da večeram voće, i to u preteranim koliičinama :oops: .
    Danas ću poneti breskvice (imam one vinogradarske, jako volim njihov ukus) na posao, pa ću videti kako će mi se organizam ponašati.
    Nije to što ja pojedem ništa kalorijski previše, ali ne želim da budem više gladna nego što je normalno. Neophodno je uobročiti se (baš me ovo more totalno pomerilo iz koloseka). Ovo što pojedem je otprilike za održavanje postojeće težine, a sad moram da se uozbiljim, reorganizujem i rešim se tih par kila viška u odnosu na tiker, inače ... kilo po kilo ... ko zna do čega može da dovede,

• narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 11 godine

od narcisa » pre 8 godine

Skapirala si u cemu je caka. Javi utiske. (kupi vagu)
    :mahalo:
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Juče svečano normalan dan, bez napada gladi.
    D: feta sir 60 gr, 2 tonusa, paprika
    U: 3 vinogradarske breskvice (oko 200 gr)
    R: batak na grilu, 2 parčeta tonusa, supa, kupus salata,varivo od boranije, 2 parčeta crnog (ili obojenog) hleba
    U: sladoled
    V: komad barene slanine oko 50 gr, velika paprika. (nestalo sira, kasno mi je bilo da pečem jaja).
    oko 1600 kcal grubo

Danas:
    D: još uvek nema sira, pa malo kaloričniji doručak (oko 450 kcal) - 2 tonusa, 2 kašičice džema od smokava, kašičica maslaca, 2 dcl mleka
    U: 3 breskvice

• leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Zaista nemam vremena da se javljam ... upala u onaj ludi ritam kad od kuće odem ujutru a dođem uveče (ne zbog posla, nego porodičnih obaveza), ali mislim da se od ponedeljka vraćam na normalni kolosek:)
    Jelovnici ... onako, solidni, uz tu i tamo neki obrok koji iskoči (jutros doručkovala palačinke;) ) ... sve u svemu kilaža je tu negde ...

• leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Mislim da se svečano vraćam u normalni ritam i da mogu da pišem jelovnike :013:

D: obarene tikvice sa pavlakom (od povrća u frižideru bile samo tikvice, pa sam se setila testa sa pavlakom, pa rekoh ... hajde da probam, ukus je vrlo sličan ... iseckala tikvice kao testo, malo obarila, posolila i tople pomešala sa pavlakom). Zaboravila hleb ... prosto mi nije bio potreban :)
    R : gulaš od pilećih želudaca, sirove tikvice, 1 parče tonusa, paradajz, malo pavlake i zrnastog sira
    V: feta sir i paradajz (ja prosto obožavam sve sireve)
    Poslednja izmena od leonida u 13 Sep 2016, 13:09, izmenjeno 1 put ukupno.

• 17manje
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 9 godine

od 17manje » pre 8 godine

E ... sad sam već ljuta sama na sebe.
    Osnovni razlog što jedem voće uveče je što ne ponesem užinu na posao.
    Razmak između doručka i ručka mi je jako velik, za ručak sam jako gladna i pojedem veće količine nego što bi trebalo (nije to kalorijski previše, ja pojedem puno neskrobnog povrća).
    Nemam vremena između ručka i večere za voćnu užinu ... onda moram da večeram voće, i to u preteranim koliičinama :oops: .

citam tebe a vidim sebe. do pre neki dan. ali jako dugo je ovako isto trajalo...i gojilo me.
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Da ... juče sam preskočila užinu, pa sam za ručak bila puno gladnija nego obično (zato sam pojela taj sir i pavlaku ....)

Danas;
    D: feta sir, paradajz, parče lepinje (nije bilo drugog hleba)
    U: grožđe
    R (na brzaka): pakovanje pečurki i 1 luk ispečeno na kašičici maslaca sa 3 jaja, paradajz, tonus dvopek - 3 parčeta (kažem ja da dvopek nije dobro rešenje za mene, previše je ukusan :) )
    V: feta sir i paradajz (stvarno obožavam sir)
    Poslednja izmena od leonida u 14 Sep 2016, 08:36, izmenjeno 1 put ukupno.

• narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac
    Pridružio se: pre 11 godine

od narcisa » pre 8 godine

Kupi vagu!
    Regulisace se sve uskoro, ali stvarno mislim da ti je potrebna. Ne zato sto ces se udebljati preko noci, nego zato da vidis da se nisi udebljala i da budes mirna.
    :mahalo:
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

U pravu si za vagu ... tu i tamo me uhvati bezrazložna panika ...

D: kaša - natopljena mlevene pšenica 3 kašike, kašika mlevenih oraha, 1 omanja rendana jabuka, kašičica domaćeg džema
    U: omanja jabuka
    R: slatki kupus sa mesom, speltin hleb
    V: barene tikvice sa sirom (tikvice su ovde kao zamena za testo)
    PS. naravno da ne može da prođe dan bez sira :)

• leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Ja sam sa ishranom definitivno ušla u svoj normalni kolosek :013:
    Sad više ne moram da pišem jelovnike da bih sama sebe kontrolisala, niti imam napade gladi ... sita i srećna :D . Vagu kupujem uskoro, po garderobi bih rekla da je stanje OK.
    U ovom pomeranju zbog letovanja donela sam novi zaključak ... sve se poremeti u mom organizmu samo ako preskočim prepodnevnu užinu (veliki mi je razmak između doručka i ručka). Popodnevnu često mogu da preskočim (često ručam oko 4-5, pa onda ni nemam vremena za popodnevnu užinu). Ono što je interesantno, kad preskočim tu prepodnevnu užinu, nisam nenormalno gladna samo za ručak, nego celo popodne i veče ... jednostavno ... nešto se poremeti.
    Tako da je definitivno zlatno pravilo zdrave ishrane uobročiti se ... čim čovek izađe iz tog koloseka ima večernje napade gladi, što ... naravno ... dovodi do gojenja.
    Juče za ručak (od nervoze) nisam bila gladna (ovo je krajnji stadijum moje nervoze, obično u tom stanju dobijam napade gladi), ali sam jela ... znajući da ništa dobro sebi neću doneti ako preskočim ovaj obrok. Satnica obroka je nešto što definitivno moran poštovati čitavog života, bez obzira na okolnosti ...

Danas su gosti u na TV u nekoj emisiji na koju sam slučajno naišla bili poznati nutricionisti Branka Mirković i Georgij Nazarov. Nažalost, njihovo gostovanje trajalo je veoma kratko. Ono u čemu se njihova gledišta o ishrani razlikuju svi znamo ... ali ja ću istaći ono u čemu su se složili:
    Potpuno je besmisleno pojesti voćku posle ručka, na taj način apsolutno nećemo iskoristiti ništa iz nje, već će doći do procesa truljenja ... voćka se unosi najkasnije sat, sat i po pre obroka (dakle, kad tretiramo voćku kao užinu i jedemo je samostalno to je idealan način konzumiranja iste).
    I ono što je mene iznenadilo, čak se i gospodin Nazarov složio u tome da nema ništa loše u tome ako se čovek opredeli da jede meso, pod uslovom da je to u umerenim količinama i uz puno povrća, što je više puta objašnjavano na ovom forumu :D .

Upravo sam otkrila da gospođa Mirković ima i svoj kuvar na netu (postoji i poglavlje posvećeno tikvicama :) ). Ovo malo recepata što sam stigla da pogledam mi se jako sviđaju. Proučiću ga obavezno ovih dana, slaže se sa mojom logikom ishrane. Kuvar je namenjen osobama na dijeti, izračunate su kalorijske vrednosti jela.

http://branka-mirkovic-kuvar.blogspot.rs/?view=magazine

• usamljena_bucaa
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 10 godine

od usamljena_bucaa » pre 8 godine

Drago mi je sto si opet u kolosjeku, citam tvoj dnevnik.. drago mi je na tvom uspjehu, za pohvalu je, i nadam se da ces uskoro ostvarit cilj :hi-fi: :013:
    06.01.2020.g 102 kg
    07.02.2020.g 93,400 kg
    07.03.2020.g 87,300 kg
    07.04.2020.g 82,400 kg
    07.05.2020.g 78,700 kg 😟
    07.06.2020 ?
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Draga usamljena_bucaa, ja jesam ostvarila cilj ... samo se trudim da ne upropastim to što sam postigla :D .
    Kupila vagu (nisam je imala jedno mesec dana).
    Pokazuje 1,5 kg više nego na tikeru, što je logična posledica onih silnih sladoleda koje sam pojela u zadnjih mesec dana :D (doduše, juče sam imala VK dan, prvi put u životu probala ovčiji paprikaš na "Berbanskim danima" i moram priznati da je vrlo ukusno jelo, jedino što je malo premasan za moj ukus, zalila ga pivom, a par sati posle toga se častila ni manje ni više nego sladoledom :oops: ).
    Drago mi je da sam je kupila, još uvek postoji strah u meni da će se zli kilogrami nekako volšebno oteti kontroli i iz čistog mira ponovo nagomilati. Budući da sam svu svoju veliku garderobu podelila ... to bi bio, između ostalog, veliki finansijski udar na budžet (jedva nakupovah svu ovu lepu garderobicu) ... tako da mi je to motiv da ne smem da variram više od 2 kg gore/dole (to smatram nekim normalnim odstupanjem).
    Tako da sam ja u stvari prezadovoljna stanjem ... odstupanje u stanju normale, vratila sam se na kolosek (ono juče jeste bio planiran VK dan), prehrambene navike manje-više pod kontrolom (pogotovu će biti sad kad je prošla sezona lubenica a prolazi i sezona sladoleda).

• usamljena_bucaa
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 10 godine

od usamljena_bucaa » pre 8 godine

Nisam stigla iscitat tvoj cijeli dnevnik pa sam na preskak citala, nisam shvatila da ti je trenutna kilaza cilj. Predivan ti je rezultat, bas mi je drago i velika podrska kad citam vase borbe (koji ste postigli cilj ili skinuli dosta kila). Pokusavam da non stop citam vasa iskustva u slobodno vrijeme da ni ne pomisljam na hranu, dok ne ocvrsnem bar nekih 15-20 dana hehe. Tamam cu za to vrijeme i iscitat tvoj i narcisin dnevnik :) Htjela bih da malo nama privacicima u kg napises, sta znaci skinut teret sa sebe, kako se to odrazilo na zivot, srecu, porodicu.. :skakutalo:
    06.01.2020.g 102 kg
    07.02.2020.g 93,400 kg
    07.03.2020.g 87,300 kg
    07.04.2020.g 82,400 kg
    07.05.2020.g 78,700 kg 😟
    07.06.2020 ?
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac

Jaoj ... ko će čitati ovo čudo ... ni ja ne znam šta sam sve pisala :oops:

Negde sam ja i napisala šta mi je sve dobro donelo skidanje kilaže ... ali ko će to sada naći ...

Ono što možeš zaključiti iz mog dnevnika je da sam krenula u priču sa željom da se otarasim viška. prilično stidljivo i nesigurno ... u stvari, bila sam nesigurna u sebe na svakom planu (čudno kako kilogrami utiču na način na koji sebe doživljavaš). Psihička promena koju sam doživela za godinu dana je neverovatna ... postala sam ona stara, nasmejana osoba, zadovoljna sobom, sitnim lepim stvarima koje mi se dešavaju, počela sam u svojim jutarnjim/poslepodnevnim šetnjama da uočavam masu prelepih stvari oko sebe (imam sreće da živim u gradu u kome dominira secesijski stil arhitekture, pa se ima štošta za videti), pa onda ljude koji šetaju decu, kućne ljubimce, cveće po prozorima i dvorištima ... shvatiš koliko je zapravo malo čoveku potrebno za sreću. Zašto krećem od ove promene, promene u mom shvatanju života uopšte - zato što smatram da je najbitnija, kad ponovo stekneš izgubljeno samopouzdanje, ništa više u životu ti nije teško.
    Tražeći optimalni način ishrane odabrala sam UN-ku. Ona je meni donela 2 koristi - uobročila me (ja sam bila onaj tip ... nemam vremena da doručkujem, nemam vremena da ručam, pa onda uveče pojedem gomilu hrane - naravno u međuvremenu zgrabim usput neke grickalice tipa smokoja, čipsa ... sve u svemu zlo) i naučila me je kombinovanju hrane, princip koji sam zadržala do danas jer se pokazao blagotvoran za moje organe za varenje (znala sam da imam pre ove avanture opstipaciju i po 9-10 dana). Nakon 1 polovičnog i jednog celog kruga UN-ke, pošto zaključujem da UN-ka nije trajni način ishrane prelazim na brojanje kalorija do besomučnosti (još uvek izgubljena).
    U jednom momentu shvatam da ne mogu brojati kalorije doživotno, a da na forumu ima ljudi koji svoju kilažu održavaju sasvim prirodno i bez problema, pa zatražim i prihvatim Debelicckine savete o ishrani, prilagodivši ih mom ukusu i navikama, osnovni postulati su isti, to su uostalom principi zdrave ishrane koje nutricionisti preporučuju.
    Osim psihološke promene, doživela sam, naravno, fizičku promenu. Promena fizičkog izgleda je evidentna, skidanje kilograma je doprinelo da izgledam 10-15 godina mlađa nego ranije (ali i da se tako osećam). Imala sam masu zdravstvenih problema ... bolovi u kičmi, bolovi u kolenima, zadihavanje pri svakom i najmanjem naporu ... sve je to nestalo :013: Puno sam funkcionalnija i kao žena, i kao majka, i kao dete, i kao prijateljica ... naravno da mi se život promenio nabolje.
    I ... naučila sam puno o tome kako koja namirnica utiče na moj organizam, koja mi daje dodatnu energiju, a koja mi je oduzima ...
    A onda ... nekako su svi i ponosni na tebe (prvenstveno deca). Smatram da je jedan od najlepših primera koje možeš da daš deci taj da čovek može sve kad se samo malo potrudi oko toga ... ovo čak ni nije bio neki veliki trud, samo malo dublje razmišljanje o sebi i svojim pogrešnim navikama.

Inače ... vođenje dnevnika je izuzetno korisno ... prelistaš ga i sam zaključiš gde grešiš (ja sam upravo ustanovila da jedem previše mesa ... naredni cilj mi je da ga smanjim i uvedem više bezmesnih dana (sa mahunarkama ili mlečnim proizvodima i jajima) i dana sa ribom - ovo sa mesom nema ama baš nikakve veze sa dijetom, ali i te kako ima veze sa zdravljem). Ova izmena meni neće predtavljati ama baš nikakav problem, volim sve varijante povrća sa sirom/jajima, volim i mahunarke i ribu ... ali ko će se izboriti sa mm-om kome je 1/2 kg mesa po obroku normalna količina :neznalica: ...

Odgovori 1289 postova