Jaoj ... ko će čitati ovo čudo ... ni ja ne znam šta sam sve pisala
Negde sam ja i napisala šta mi je sve dobro donelo skidanje kilaže ... ali ko će to sada naći ...
Ono što možeš zaključiti iz mog dnevnika je da sam krenula u priču sa željom da se otarasim viška. prilično stidljivo i nesigurno ... u stvari,
bila sam nesigurna u sebe na svakom planu (čudno kako kilogrami utiču na način na koji sebe doživljavaš). Psihička promena koju sam doživela za godinu dana je neverovatna ... postala sam ona stara, nasmejana osoba, zadovoljna sobom, sitnim lepim stvarima koje mi se dešavaju, počela sam u svojim jutarnjim/poslepodnevnim šetnjama da uočavam masu prelepih stvari oko sebe (imam sreće da živim u gradu u kome dominira secesijski stil arhitekture, pa se ima štošta za videti), pa onda ljude koji šetaju decu, kućne ljubimce, cveće po prozorima i dvorištima ... shvatiš koliko je zapravo malo čoveku potrebno za sreću. Zašto krećem od ove promene, promene u mom shvatanju života uopšte - zato što smatram da je najbitnija, kad ponovo stekneš izgubljeno samopouzdanje, ništa više u životu ti nije teško.
Tražeći optimalni način ishrane odabrala sam UN-ku. Ona je meni donela 2 koristi - uobročila me (ja sam bila onaj tip ... nemam vremena da doručkujem, nemam vremena da ručam, pa onda uveče pojedem gomilu hrane - naravno u međuvremenu zgrabim usput neke grickalice tipa smokoja, čipsa ... sve u svemu zlo) i naučila me je kombinovanju hrane, princip koji sam zadržala do danas jer se pokazao blagotvoran za moje organe za varenje (znala sam da imam pre ove avanture opstipaciju i po 9-10 dana). Nakon 1 polovičnog i jednog celog kruga UN-ke, pošto zaključujem da UN-ka nije trajni način ishrane prelazim na brojanje kalorija do besomučnosti (još uvek izgubljena).
U jednom momentu shvatam da ne mogu brojati kalorije doživotno, a da na forumu ima ljudi koji svoju kilažu održavaju sasvim prirodno i bez problema, pa zatražim i prihvatim
Debelicckine savete o ishrani, prilagodivši ih mom ukusu i navikama, osnovni postulati su isti, to su uostalom principi zdrave ishrane koje nutricionisti preporučuju.
Osim psihološke promene, doživela sam, naravno, fizičku promenu.
Promena fizičkog izgleda je evidentna, skidanje kilograma je doprinelo da izgledam 10-15 godina mlađa nego ranije (ali i da se tako osećam).
Imala sam masu zdravstvenih problema ... bolovi u kičmi, bolovi u kolenima, zadihavanje pri svakom i najmanjem naporu ... sve je to nestalo
Puno sam funkcionalnija i kao žena, i kao majka, i kao dete, i kao prijateljica ... naravno da mi se život promenio nabolje.
I ... naučila sam puno o tome kako koja namirnica utiče na moj organizam, koja mi daje dodatnu energiju, a koja mi je oduzima ...
A onda ... nekako su svi i ponosni na tebe (prvenstveno deca).
Smatram da je jedan od najlepših primera koje možeš da daš deci taj da čovek može sve kad se samo malo potrudi oko toga ... ovo čak ni nije bio neki veliki trud, samo malo dublje razmišljanje o sebi i svojim pogrešnim navikama.
Inače ... vođenje dnevnika je izuzetno korisno ... prelistaš ga i sam zaključiš gde grešiš (ja sam upravo ustanovila da jedem previše mesa ... naredni cilj mi je da ga smanjim i uvedem više bezmesnih dana (sa mahunarkama ili mlečnim proizvodima i jajima) i dana sa ribom - ovo sa mesom nema ama baš nikakve veze sa dijetom, ali i te kako ima veze sa zdravljem). Ova izmena meni neće predtavljati ama baš nikakav problem, volim sve varijante povrća sa sirom/jajima, volim i mahunarke i ribu ... ali ko će se izboriti sa mm-om kome je 1/2 kg mesa po obroku normalna količina

...
Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).
Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.