Odgovori 343 postova
Ideje za skrobni dan
  • Tara
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 16 godine

od Tara » pre 16 godine

Drage moje,

I meni je u pocetku skrobni dan izgledao katastrofalno ali od kada sam videla da moze da se jede i kukuruz i pecurke, laknulo mi je!
    Inace, moj momak sutra sprema salsa sos (bez belog vina), koji ce da prelije preko kuvanog krompira, pa jos plus salatica... mmm...
    :12:

Pozz
    Moj dnevnik: Dnevnik poslovne devojke
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik
    od 314pezos » pre 16 godine

Taro, gruni nam na forum recepat za Salsa sos da se i mi osmudimo malo :D
    Slika
    Slika
  • Tara
    Početnik
    Početnik

od Tara » pre 16 godine

Ljuta salsa
    Posluženje: 4 osoba(e)
    Priprema: 20min

Sastojci
    50 ml belog vina (u slucaju dijete izbaciti)
    1 čen belog suvog luka
    50 g crnog luka
    800 g paradajz pelata
    1 kašika vegete
    1 kašičica čilija
    malo karija
    2 kašike maslinovog ulja
    1 kašika bosiljka

Priprema
    Sitno iseckajte crni luk (ručno ili uz pomoć blendera). Beli luk protisnite ili i njega usitnite uz pomoć blendera.

Prženje
    Sipajte maslinovo ulje 1 kasikicu (2 kašike) u šerpu i kratko ga zagrejte. Dodajte crni luk i pržite ga dok ne dobije zlatno žutu boju. Dodajte usitnjeni paradajz i promešajte. Paradajz pelat možete usitniti i uz pomoć blendera. Dodajte beli luk, vegetu i malo čilija (pola kašičice) i malo karija (ako volite). Nastavite da kuvate na laganoj vatri. Dolivajte (vino i) vodu dok ne postignete željenu gustinu. Gotovu salsu pospite bosiljkom.

Posluženje
    Salsom možete preliti bareni krompir (njoke, makarone ili špagete).
    Prijatno!

Ovo je recept koji moj kuvar :013: meni redovno pravi, ali sada smo izbacili vino i stavili smo samo jednu kasikicu maslinovog ulja. Valjda nismo mnogo izasli iz okvira dijete?!
    Ostatak sosa smo mislili sutra, za UH dan, da stavimo na koru pice i zapecemo!

Pozz
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

Odlično, pošti je minimalna količina vina u pitanju a termičkom obradom alkohol vetri može da stane, možda eventualno smanjiti za 1 kašiku ulja pre.

Hvala još jednom što je ovaj recept podeljen sa forumom 8)
    Slika
    Slika
  • JovanaMne
    Početnik
    Početnik

od JovanaMne » pre 16 godine

Meni je danas skrobni dan na redu :) :D procitala sam ideje sa foruma i mnogo mi znace :) :) :D
  • Tara
    Početnik
    Početnik

od Tara » pre 16 godine

Hej drugari,

Drago mi je da vam se dopao recept, svaki put kada moj "kuvar" napravi nesto novo, ja cu da vam prenesem! Pravi je vestac tj. majstor u pravljenju napitka!

Dobro je sto si mi, 314 pezos, odgovorio po pitanju koriscenja alkohola, jer sam momku ceo dan trubila da nam ne kvari dijetu i ne stavi vino! Pih, sada moram da mu kazem da sam pogresila :ZZ05:

Pozz svima
  • jedna mala
    Amater
    Amater
    Pridružio se: pre 17 godine

od jedna mala » pre 16 godine

hvala Tara sto ces svoje recepte da podelis sa nama ovde jer svaki savet i novi recept je dobro dosao
  • Lela Bacvanski
    Amater
    Amater

od Lela Bacvanski » pre 16 godine

meni je sutra prvi skrobni dan... mislim da cu sada kupiti i ja tu zlatnu mesavinu i skuvati je bez ulja... samo mi i dalje nije jasno kako da na skrobni dan jedemo pecurke kad su pune proteina?
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

Lelo, pečurke su biljni proteini i po preporuci autora smatraju se za neutralne namirnice i jedu se svim danima.
    Ima još jedno što spada u biljne proteine, to je onaj biljni ili kako ga naši reklamiraju posni sir (da navuku one koje poste). Taj sir izbegavaj jer je pun zasićenih biljnih masnoća i ulja i prava je kalorijska bomba.
    Slika
    Slika
  • milica370
    Početnik
    Početnik

od milica370 » pre 16 godine

Da li na ovaj dan smem jesti pistace,smenke ili kikiriki kao neku uzinicu izmedju obroka ?
    Npr. danas jedem przene paprike,pa da li smem izmedju rucka i vecere grickati nesto ?Sta i u kojim kolicinama ?
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

Koštunjavo voće se može jesti maksimalno do 100 gr ne više, na dan i to da se rasporedi u otprilike 3-4 obroka pa ispada da je otprilike količina po obroku od 20-30 grama.
    Znači možeš jesti kao užinice ali recimo za prepodne do ručka max oko 50 grama, popodne između ručka i večere nema užina.
    Popodnevne užine imaju samo na vitamninski dan, i količina od do 100 grama važi samo na vitaminski dan.
    Slika
    Slika
  • milica370
    Početnik
    Početnik

od milica370 » pre 16 godine

314pezos napisao:Koštunjavo voće se može jesti maksimalno do 100 gr ne više, na dan i to da se rasporedi u otprilike 3-4 obroka pa ispada da je otprilike količina po obroku od 20-30 grama.
    Znači možeš jesti kao užinice ali recimo za prepodne do ručka max oko 50 grama, popodne između ručka i večere nema užina.
    Popodnevne užine imaju samo na vitamninski dan, i količina od do 100 grama važi samo na vitaminski dan.
    Ahaaam...super.Hvala za odgovor :wink:
  • Lela Bacvanski
    Amater
    Amater

danas skrobni dan, napravila sam pilav po receptu jedne male, pa cu ga isprobati kad dodje vreme rucku i javljam kakav je :D
  • Lela Bacvanski
    Amater
    Amater

meni je ovaj skrobni dan najveci problem.... ne znam da li moze da se jede posna sarma, sa pirincem, krompirom i pecurkama???
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Pridružio se: pre 17 godine

od lasata » pre 16 godine

Naravno da moze... 8)
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
Odgovori 343 postova