Draga Yetix, nemoj da unosiš samo 700-1000cal/dan. To je isuviše malo, tako nećeš nikad smršati-odn.hoćeš ali kad prestaneš sa tim kalorijskim unosom (a priznaćeš da se ne možeš doveka tako hraniti) ugojićeš se za 2 meseca i to više nego što si imala pre početka dijete!!!!!
Ovo se dešava zbog toga što ti malim kalorijskim unosom usporavaš metabolizam i kada prekineš sa dijetom i vratiš se normalnoj ishrani (čak i ako unosiš optimalan broj kalorija), on je za tako usporen metabolizam preveliki i počećeš da se gojiš....Da bi se metabolizam vratio u normalu potrebno mu je znatno više vremena nego što mu treba da se uspori i zato sve takve dijete imaju čuveni jo-jo efekat!
Napiši mi svoju visinu da se ne bih preko BMR patila da je računam i nagađala tvoju fizičku aktivnost da ti kažem koliko treba da unosiš min.kalorija! Isto bi bilo dobro da malo promisliš o svojoj dijeti i uneseš korenite promene
u istu.
Draga Lela, jasno je da kod vas postoji problem....verovatno ću ovim odgovorom pokrenuti diskusiju na tu temu ali prosto moram da kažem sledeće....i drago mi je ste pokrenuli to pitanje!
Sama činjenica da ste još kao beba imali viškom kg (tada grama) govori o tome koliko je važno da se promeni stav da je lepo kad se beba rodi sa više od 3800g i da kasnije bede okrugla i bucmasta.....čitam na roditeljskim forumima (jer sam i sama majka pa "visim" na njima) kako te mame težinu svoje bebe od 10 kg i 6 meseci starosti bebe pozdravljaju onim smajlijem što maše rukama (bravo!), ne shvatajući da zapravo treba da budu zabrinute! Moje dete je npr. sa 6 meseci imalo 7,2 kg. Treba imati na umu da se radi o bebama koje imaju (za razliku od kasnijeg doba) sve približnu visinu i fizičku aktivnost. Kada sam toj majci pokušala da skrenem pažnju da bi trebalo da malo obrati pažnju na njegovu težinu da se ne bi otelo kontroli (jer takođe za razliku od kasnijeg perioda u životu majka ima potpunu kontrolu i odgovornost nad tim šta joj, kada i koliko dete jede dok kasnije kad dete krene u društvo, kad dobije svoj džeparac jako je teško kontrolisati i zabraniti detetu da npr.ne pojede 200g čokolade ako to želi!) sada može najlaše ispraviti sve eventualne nepravilnosti...dobila sam odgovor "jel ti to misliš da je moje dete trut?!" Moj odgovor je bio"Ma, taman posla....", ima vremena shvatiće ona to i sama, jedino što će onda i ona i dete imati problem! Vremenom sam naučila da nikad ne treba deliti savete onima koji ih ne traže jer uvek budete pogrešno shvaćeni.
Ovim sam htela da kažem da u našem narodu postoji svest da je u redu da dete bude bucmasto i time se direktno otvaraju vrata kasnijim prolemima u životu (da ne bude zabune, možda se to neće desiti ali se verovatnoća za to povećava nekoliko desetina puta). Još u toku trudnoće i na porođaju čujem kako se ponosni roditelji hvale time što su dobili dete sa preko 4.5kg ne znajući da takvo dete ima višak masnih ćelija koje je dobilo u intaruterinom razvoju (težina novorođenčeta se uvek povećava na račun masnih ćelija a nikad na račun mišića ili kostiju) i da zbog toga postoji mogućnost da ima problema sa težinom jer je jasno da ako neko npr. ima 100masnih ćelija a neko 200 (one ne mogu nikad nestati), onaj sa viškom ima dvostruko veći kapacitet za taloženje masti i mora mnogo više voditi računa o tome šta jede nego onaj ko taj problem nema!
Težina ploda se danas sa razvojem UZ može kontrolisati tokom trudnoće i trudnica na vreme može krenuti sa određenim promenama u načinu ishrane (izboru namirnica) koje bi dovele do toga da se plod pravilno razvija ali ne dobija previše na težini)...čak i danas trudnice misle da je svejedno ako su se u toku trudnoće ugojile preko 16kg (izgovor "ja nosim novi život, šta ima veze ako izgledam?!" i "svaka trudnica je lepa, bez obzira koliko ima kg?!") ali to je naravno potpuno netačno i nema nikakve veze sa "lepotom i sjajem u očima buduće majke" jer time štete i svom i zdravlju svog deteta!
Ali čak i oni koji su u nasleđe dobili taj problem ne znači da ga ne mogu rešiti i da moraju biti na dijeti celog života. Rešenje je u pravilnoj ishrani koja je važna za sve a ne samo za one koji se zbog nepravilne lako goje (tako da i oni koji nemaju taj problem ne zbnači da ne treba da vode računa o tome šta jedu). Ovo ne znači da nikad ne treba da pojedete ništa suhomesnato, gazirano ili parče torte (kako je neko jednom napisao) već da to ne treba da bude ono što unosimo stalno, svaki dan već samo ponekad.
Želim i da apelujem na buduće majke da vode računa o težini svojih beba dok su još u stomaku i onda kada se rode i da promene svoje mišljenje o "zdravoj" težini beba jer se masne ćelije osim u toku trudnoće umnožavaju još i prvih meseci po rođenju....time će u startu dobiti dete koje ima najviše šanse da kasnije nema problema ni sa težinom ni sa zdravljem. Naravno važne su i pravilne navike jer ako se one steknu još u detinjstvu kasnije se neće promeniti (a ako ste u ranoj mladosti stekli pogrešne trebaće vam mnogo snage i volje da iste i promenite).
O pravoj genetski uslovljenoj debljini neki drugi put jer preterah stvarno....