Zaključana tema 122 postova
Nutricionista odgovara (Januar/Februar 2009)
  • Gagisha
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 17 godine

od Gagisha » pre 16 godine

Ankice, koliko dnevno bi kalorija trebalo da unosim a da odrzim trenutnu kilazu od 62kg? Imam 24 godine i visoka sam 178cm, ne bavim se sportom i nisam previse fizicki angazovana osim uobicajenog obavljanja poslova i setnji po gradu (trudim se da sto vise idem peske). Takodje, u ishrani mi je jako zastupljen med pa me zanima da li to moze imati i neke stetne posledice (posto ponekad bas preteram)... Hvala i pozdrav! :)
  • tigrica
    Amater
    Amater

od tigrica » pre 16 godine

Zdraaaavo @ankice, jako si ljubazna i zahvaljujem ti na odgovorima sto meni sto i drugima. Ja po obicaju uvek imam pitanjce :-P

Zbunjuje me prica oko mekinja, koliko ja znam odvajanjem ovog dela psenice dobija se belo brasnbo-beli hleb, pa shodno tome dodje da je logicno jesti mekinje :evil: . A opet kazu da se mekinje daju svinjama da bi se ugojile :005: i na kraju balade procitam u jednoj knjizi naseg doktora koji zagovara visoko proteinsku dijetu, da i nije tako zdravo jer se hrana prodje kroz creva previse brzo pa ne stigne da se absorbuju korisne materije :010: . A evo sta je moje pitanje, ja obicno jedem ovsene pahuljice+jogurt, da li je korisno da dodam i malo mekinja ili ne.

:013:
    Pocetak-04.05.12 -protekal
  • tanjusa
    Početnik
    Početnik

od tanjusa » pre 16 godine

Kao stari forumas, moram da se javim:)

Bila sam odusevljena kada sam vidjela da je otvorena ova tema i jos sam! Svi znate da sam veliki zagovornik zdrave i uravnorežene ishrane i konsultacije sa ljudim koji su ipak završili školu za to. Naravno, uz podrazumijevanje da pošteno rade svoj posao. To već moramo sami da procjenjujemo.

Ankice, svaka čast na tvom strpljenju da ponovo i ponovo ponavljaš najvažnije - jedini put do "zdravog mrsavljenja" je uravnotežen način ishrane - dugoročno. Veoma mi je drago što si tu i govoriš sve što govoriš iako, naravno, svi imaju pravo na svoje mišljenje. Takođe mi je drago zbog svega što si rekla on UN i drugim oblicima instant dijeta. Sada mi je drago, jer sam sve dobro probala na svojoj koži i neprekidno ponavljam to, da ne moraju svi bas da plate cijenu bumeranga, lose krvne slike i mucenja koje sam ja prosla, ali prije koju godinu bih i ja vjerovatno vatreno negodovala:)

Moram da razjasnim neke doleme, ne zbog Ankice, vec zbog ljudi koji citaju na forumu, a odnosi se na nacin ishrane koji sam ja sumirala i stavila, a neko je zamolio da Ankica pogleda. To i jeste (u mojoj režiji) pojednostavljen način ishrane koji mi je prepisala nutricionistkinja, jer nije bas imalo smisla da pravim velike tabele koje mi je ona dala niti sam mogla da prenesem sve nase razgovore i savjetovanja. Ako sam tako okrnjila koncept dijete, zao mi je. Drugo, 1200 kcal jeste premalo, i bas mi je drago sto je to Ankica prokomentarisala (ja inace vristim svaki put kada vidim da neko pikira na premali unos kalorija, jer je to dugorocono uzas, a ima nas koji za cilj imamo i 700kcal dnevno), ali ja sam pomalo specifican slucaj jer sam osoba koja koristi invalidska kolica i moja fizicka aktivnost je, logicno, na minimumu minimuma.
    Vjerujem da to ljudi na forumu znaju (pise u mom dnevniku) pa je logicno da kolicine prilagodjavaju sebi. Moja nutricionistkinja i ja jos lomimo koplja oko tih 1200 kcal, jer to, cak ni u mojoj situaciji nije bas nesto, ali pratimo rezultate, oslanjamo se na moj zdrav razum (hm..) i na to da zaista povecam unos kada osjetim glad. Ali sve vise i ona uvidja da meni to hrane zaista bude dovoljno da ne budem gladna ni trenutak i osjecam se dobro. Kako preko softvera pratim unos kalorija, zna to da bude i 1300 i 1400, ali ne precesto. Moj najveci uspjeh je sto umjesto jednom ili dva puta svega i svacega jedem 5 puta, planiram obroke, smrsala sam i super se osjecam. Jos ponekad se pretvorim u svinjce, ali to je sad vec nije cesto.

Raspisah se, a nemam pitanja. Ali moj komentar bi bio, sto prije pocnete stvarno zdravo da se hranite, a Ankice ocigledno moze da Vam pomogne puno u tome, to cete prije prekinuti agoniju zacaranog kruga.
    Uz duzno postovanje svima, slazem se i u tome da je sve sto je dzaba i usput diskutabilnog kvaliteta. To naravno ne znaci da cemo da placamo misljenja koja ovdje iznosimo ili da ona zbog toga sto ih ne placamo nisu dobra, vec to da se svemu, pa i mrsavljenu (ili tome pogotovo) treba ozbiljno posvetiti.
    Pa, kao jedan nutricionista ne valja (npr. svima dao isti plan prehrane) ima drugi, ili treci.

Ljubim Vas sve:)
    Poslednja izmena od tanjusa u 26 Feb 2009, 08:46, izmenjeno 1 put ukupno.
  • Varvara
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 16 godine

od Varvara » pre 16 godine

EEEEEE drage moje, da znate da sam ja jednom sama drzala dijetu posle prve trudnoce, imala sam 87 kg, jela sam 400 kal na dan :005: za vreme velikog posta
    i smrsala sam 12 kg. Hvala Bogu da nisam se razbolela. Potrajalo to dok nisam ostala trudna sa drugim detetom. A u trudnoci tesim sebe da moram jesti za dvoje i to me dovelo na 102 kg.
    Kod takih osoba kao ja, koji sklone gojanju, dijeta mora biti dozivotna :evil: . Tako sam cula.
    Ankice, draga, da li je to tako?
    Hocemo da budemo VIT? Ostalo samo malo, da ukljucimo mozak :)
  • ankica
    Urednik
    Urednik

od ankica » pre 16 godine

Gagisha, trebali bi da unosite oko 2200 cal. A mogli bi ste i da za 2-3 kg povećate sadašnju težinu-ne bi vam bilo na odmet. Med je veoma korisna namirnica i napisane su čitave studije o tome. Najbolje je ako se on koristi u ishrani svakodnevno što naš narod ne čini (vama sve pohvale zbog toga). Ali isto tako ne treba preterivati sa medom kao uostalom ni sa čim drugim. Optimalna količina meda je za one koji nemaju zdravstvenih tegoba (šećer, povećana želudačna kiselina, višak kilograma) oko 20g-1 supena kašika meda. U terapeutske svrhe se mogu koristiti nešto veće količine ali u svakodnevnoj ishrani to ne bi bilo dobro. Med je najbolje uzimati rastvoren u nekoj tečnosti (ne kao koncentrovan), uz obrok, može i na parčetu hleba uz dovoljno tečnosti.
    Med nema štetnih posledica ako na njega niste alergični, nemate šećer, višak kg jer kao i svaka konc. ugljenohidratna namirnica goji, ne preporučuje se kod ljudi sa viškom želudačne kiseline i akutnim gastritisom jer može pogoršati tegobe. Ako preterate sa količinom telu priređujete insulinski šok a to nikako nije dobro.
    Tanjusa-hvala! Inače nemojte misliti da ja kažem da ne postoje "brzi, uspešni a zdravi načini mršavljenja" zato što volim nekoga da mučim ili zato što navodim "vodu na moju vodenicu" već zato jer stvarno ne postoje! Oni koji misle drugačije na to imaju pravo ali će pre ili kasnije shvatiti da nisu bili u pravu (nadam se samo dovoljno na vreme....).
    A meni je ta čovekova težnja kao i neverica potpuno jasna i razumem je (jer bi smo svi mi voleli da u životu ono što želimo možemo dobiti lako i po mogućnosi što pre...)....iako nemam problema sa težinom i meni bi dobro došao jedan čarobni štapić (i pošto volim takve fantazije veliki sam fan Hari Potera....)...
    Tanjusa, vama je s obzirom na situaciju 1200-1300 cal dovoljno za redukcionu dijetu. Za održavanje kg kada postignete željenu težinu biće vam potrebno oko 1500-1600 cal.
    Varvara, postoji veoma mali broj ljudi koji imaju tako "naštelovan" metabolizam da se goje i pri najmanjem višku energije a taj nagomilani višak sala jako teško "tope". Ovakvih ljudi je na sreću malo i oni zaista moraju doživotno paziti šta jedu....vi ne spadate u te, jer niste takvi bili oduvek, već ste se ugojili posle trudnoće! Naravno, svi ljudi se pri uzimanju viška hrane koju ne mogu da "potroše"- goje i moraju pravilno jesti da bi imali dobro zdravlje i optimalnu težinu ali taj problem je obično u korelaciji sa količinom "viška" i fizičkom aktivnošću tako da ako se ove 2 stvari uravnoteže onda nestaje i problem!
    :007:
    na ovaj svet dolazimo ne donoseci nista i svi cemo ga napustiti na isti nacin. Najbolji nacin da ostavimo traga u tom svetu je da ga ucinimo boljim onim sto cinim negde izmedju pocetka i kraja!
  • Lela Bacvanski
    Amater
    Amater

od Lela Bacvanski » pre 16 godine

ankica napisao:postoji veoma mali broj ljudi koji imaju tako "naštelovan" metabolizam da se goje i pri najmanjem višku energije a taj nagomilani višak sala jako teško "tope". Ovakvih ljudi je na sreću malo i oni zaista moraju doživotno paziti šta jedu....

Ja sam jedna od tih ljudi... :(
  • ankica
    Urednik
    Urednik

Tigrice, mekinje ljudski organizam za razliku od nekih životinja ne može da vari jer su mekinje spoljašnji omotač tj.ljuska žitarica i sastoje se isključivo od celuloze. Celulozu čovek ne vari jer digetivni sistem ne luči enzim celulazu-to je jedan od razloga zašto ljudi ne mogu da jedu travu....
    One kod čoveka u ishrani mogu imaju ulogu isključivo kao "čistači creva". Ova uloga je veoma značajna jer je hrana današnjeg čoveka suviše rafinisana i nema dovoljno nesvarljivih biljnih vlakana i smatra se da ovaj nedostatak predstavlja jedan od uzroka mnogih modernih bolesti kojih ranije nije bilo. Iz tog razloga se preporučuje unos određene količine biljnih vlakana (oko 20-25g dnevno) i to naravno može biti i u vidu mekinja.
    Imajte na umu da čovek i putem drugih biljaka unosi biljna vlakna pa nije dobro da unos čistih mekinja bude tih 20g.
    Preterani unos biljnih vlakana dovodi do slabe apsorpcije drugih nutrijenata iako je njih u hrani bilo dovoljno, do otežanog varenja, grčeva u crevima. Mekinje nisu ni naročito ukusne-tj,nemaju nikakav ukus i daju grub ukus jelu tako da je sasvim dovoljno dodati ih u količini od jedne kafene kašike u porciju.
    Lela, a odakle znate da ste vi jedna od tih ljudi? Vi možda samo volite da jedete veće količine hrane nego što je vama potrebno!
    na ovaj svet dolazimo ne donoseci nista i svi cemo ga napustiti na isti nacin. Najbolji nacin da ostavimo traga u tom svetu je da ga ucinimo boljim onim sto cinim negde izmedju pocetka i kraja!
  • Rea_Bi
    Početnik
    Početnik

od Rea_Bi » pre 16 godine

Ankice ,da li i ti preporucujes pijenje oko 2 l. vode?I dodavanje limuna u nju?Hvala!
  • Lela Bacvanski
    Amater
    Amater

ankica napisao:
    Lela, a odakle znate da ste vi jedna od tih ljudi?

:16: pa jednostavno ZNAM da jesam... Ima mnogo dokaza, ali mrzi me sad da pišem o tome. Živim u skladu sa tim i to je to... :007:
  • ankica
    Urednik
    Urednik

Rea Bi, naravno da preporučujem da se pije najmanje 1.5 lit vode (u obliku čiste, negazirane vode) dnevno a da unos ukupne tečnosti (bez čvrste hrane) bude oko 2-3 litra/dan! U preostalu tečnost od 1-1.5l dnevno se mogu ubrojiti čajevi (biljni), sokovi, mleko, jogurt, supe, čorbe.
    U ukupnu unetu tečnost ne spadaju gazirana pića, kafa i crni i zeleni čaj (iako zeleni čaj ima lekovita svojstva ta šoljica se ne može ubrojiti u ukupnu popijenu tečnost).
    Što se limunade tiče, ona se može piti ali ne preterivati sa količinom (do 2 čaše/dan).
    Lela, baš vam se onaj smajli slatko smeje....to sam vas pitala zato što su takvi ljudi u manjini....a i oni koji nisu u toj grupi često misle da jesu jer svako ima višak kilograma misli da je u toj grupi.
  • Lela Bacvanski
    Amater
    Amater

Ankice, ja jednostavno znam da jesam, jer sam gojazna od kada sam bila beba bukvalno, a pritom niko u mojoj porodici nije iako svi isto jedemo. U pubertetu sam se jos vise ugojila iako sam pokusavala da na razne nacine skinem kilazu, kod nutricionista odlazim od osnovne skole i ne postoji sta nisam probala. Uvek je to malo dole, pa onda mnogo gore... Jedino sam 2007. god uspela da smrsam vidno i to sve lepo pise u mom dnevniku, ali koliko sam se mucila da smrsam, toliko sam sve to olako povratila u kratkom periodu. Imam hronicnu opstipaciju, lenja creva i jako spor metabolizam. Pored svega toga imam i osetljiv zeludac, to je pocelo psihosomatski, ali se kasnije ispostavilo da je preslo u cisto fizioloski. Dakle, sa gastritisom sam kuburila, ali sam sad to uspela da sredim nekako... Tako da, sve govori u prilog tome da jesam jedna od tih osoba, zar ne? Ako je neko gojazan ceo zivot, a pritom je radio dosta toga da ne bude, znaci da nesto nije u redu?! Najmanje kg sto sam ikad imala bilo je 80, ne racunajuci osmi razred kada sam uspela da dodjem do 67 nekim cudom, ali to je bilo tada i nikad vise?
    Pa recite mi vi vase strucni misljenje, da li sam umislila i samo trazim izgovor za svoje gojazno stanje ili ipak ima veze sa onim tipom ljudi koji ste vi opisali?
  • YetiX
    Početnik
    Početnik

od YetiX » pre 16 godine

Ankice...imam jedno pitanje....Imam 16 god i moj bmr je oko 1700 kcal(1600 i nesto..ne znam tacno)...Koliko kalorija dnevno bih trebala da unosim?...Treba da smrsam jos 5 kg a cula sam da to najteze ide:(..I ako ti nije tesko napisi mi otprilike sta bih trebala najvise da jedem..Tesko mi je da odredim koliko kcal je premalo posto sam u razvoju pa se plasim da ne uticem lose na zdravlje...Do sada sam unosila oko 800,najvise do 100 kcal
  • ankica
    Urednik
    Urednik

Draga Yetix, nemoj da unosiš samo 700-1000cal/dan. To je isuviše malo, tako nećeš nikad smršati-odn.hoćeš ali kad prestaneš sa tim kalorijskim unosom (a priznaćeš da se ne možeš doveka tako hraniti) ugojićeš se za 2 meseca i to više nego što si imala pre početka dijete!!!!!
    Ovo se dešava zbog toga što ti malim kalorijskim unosom usporavaš metabolizam i kada prekineš sa dijetom i vratiš se normalnoj ishrani (čak i ako unosiš optimalan broj kalorija), on je za tako usporen metabolizam preveliki i počećeš da se gojiš....Da bi se metabolizam vratio u normalu potrebno mu je znatno više vremena nego što mu treba da se uspori i zato sve takve dijete imaju čuveni jo-jo efekat!
    Napiši mi svoju visinu da se ne bih preko BMR patila da je računam i nagađala tvoju fizičku aktivnost da ti kažem koliko treba da unosiš min.kalorija! Isto bi bilo dobro da malo promisliš o svojoj dijeti i uneseš korenite promene u istu.
    Draga Lela
    , jasno je da kod vas postoji problem....verovatno ću ovim odgovorom pokrenuti diskusiju na tu temu ali prosto moram da kažem sledeće....i drago mi je ste pokrenuli to pitanje!
    Sama činjenica da ste još kao beba imali viškom kg (tada grama) govori o tome koliko je važno da se promeni stav da je lepo kad se beba rodi sa više od 3800g i da kasnije bede okrugla i bucmasta.....čitam na roditeljskim forumima (jer sam i sama majka pa "visim" na njima) kako te mame težinu svoje bebe od 10 kg i 6 meseci starosti bebe pozdravljaju onim smajlijem što maše rukama (bravo!), ne shvatajući da zapravo treba da budu zabrinute! Moje dete je npr. sa 6 meseci imalo 7,2 kg. Treba imati na umu da se radi o bebama koje imaju (za razliku od kasnijeg doba) sve približnu visinu i fizičku aktivnost. Kada sam toj majci pokušala da skrenem pažnju da bi trebalo da malo obrati pažnju na njegovu težinu da se ne bi otelo kontroli (jer takođe za razliku od kasnijeg perioda u životu majka ima potpunu kontrolu i odgovornost nad tim šta joj, kada i koliko dete jede dok kasnije kad dete krene u društvo, kad dobije svoj džeparac jako je teško kontrolisati i zabraniti detetu da npr.ne pojede 200g čokolade ako to želi!) sada može najlaše ispraviti sve eventualne nepravilnosti...dobila sam odgovor "jel ti to misliš da je moje dete trut?!" Moj odgovor je bio"Ma, taman posla....", ima vremena shvatiće ona to i sama, jedino što će onda i ona i dete imati problem! Vremenom sam naučila da nikad ne treba deliti savete onima koji ih ne traže jer uvek budete pogrešno shvaćeni.
    Ovim sam htela da kažem da u našem narodu postoji svest da je u redu da dete bude bucmasto i time se direktno otvaraju vrata kasnijim prolemima u životu (da ne bude zabune, možda se to neće desiti ali se verovatnoća za to povećava nekoliko desetina puta). Još u toku trudnoće i na porođaju čujem kako se ponosni roditelji hvale time što su dobili dete sa preko 4.5kg ne znajući da takvo dete ima višak masnih ćelija koje je dobilo u intaruterinom razvoju (težina novorođenčeta se uvek povećava na račun masnih ćelija a nikad na račun mišića ili kostiju) i da zbog toga postoji mogućnost da ima problema sa težinom jer je jasno da ako neko npr. ima 100masnih ćelija a neko 200 (one ne mogu nikad nestati), onaj sa viškom ima dvostruko veći kapacitet za taloženje masti i mora mnogo više voditi računa o tome šta jede nego onaj ko taj problem nema!
    Težina ploda se danas sa razvojem UZ može kontrolisati tokom trudnoće i trudnica na vreme može krenuti sa određenim promenama u načinu ishrane (izboru namirnica) koje bi dovele do toga da se plod pravilno razvija ali ne dobija previše na težini)...čak i danas trudnice misle da je svejedno ako su se u toku trudnoće ugojile preko 16kg (izgovor "ja nosim novi život, šta ima veze ako izgledam?!" i "svaka trudnica je lepa, bez obzira koliko ima kg?!") ali to je naravno potpuno netačno i nema nikakve veze sa "lepotom i sjajem u očima buduće majke" jer time štete i svom i zdravlju svog deteta!
    Ali čak i oni koji su u nasleđe dobili taj problem ne znači da ga ne mogu rešiti i da moraju biti na dijeti celog života. Rešenje je u pravilnoj ishrani koja je važna za sve a ne samo za one koji se zbog nepravilne lako goje (tako da i oni koji nemaju taj problem ne zbnači da ne treba da vode računa o tome šta jedu). Ovo ne znači da nikad ne treba da pojedete ništa suhomesnato, gazirano ili parče torte (kako je neko jednom napisao) već da to ne treba da bude ono što unosimo stalno, svaki dan već samo ponekad.
    Želim i da apelujem na buduće majke da vode računa o težini svojih beba dok su još u stomaku i onda kada se rode i da promene svoje mišljenje o "zdravoj" težini beba jer se masne ćelije osim u toku trudnoće umnožavaju još i prvih meseci po rođenju....time će u startu dobiti dete koje ima najviše šanse da kasnije nema problema ni sa težinom ni sa zdravljem. Naravno važne su i pravilne navike jer ako se one steknu još u detinjstvu kasnije se neće promeniti (a ako ste u ranoj mladosti stekli pogrešne trebaće vam mnogo snage i volje da iste i promenite).
    O pravoj genetski uslovljenoj debljini neki drugi put jer preterah stvarno....
  • YetiX
    Početnik
    Početnik

od YetiX » pre 16 godine

Ankice visoka sam 179 i ne bavim se nikakvom fizickom aktivnoscu...Izuzev fizickog 2 puta nedeljno i ponekad radim vezbe kuci...Sada planiram da krenem na aerobik...
  • ankica
    Urednik
    Urednik

Yetix-imaš odgovor u "martu"!
Zaključana tema 122 postova