Zaključana tema 122 postova
Nutricionista odgovara (Januar/Februar 2009)
  • ankica
    Urednik
    Urednik
    Pridružio se: pre 16 godine

Nutricionista odgovara (Januar/Februar 2009)

od ankica » pre 16 godine

Na vaša pitanja odgovara Ankica Simić nutricionista-dijetetičar
    sa dugogodišnjim iskustvom u tretmanu poremećaja ishrane odraslih, planiranju dijetetskog
    režima ishrane bolesnika, kao i iskustvom u organizovanju i planiranju ishrane dece.
  • Rea_Bi
    Početnik
    Početnik

od Rea_Bi » pre 16 godine

Pozdrav za Ankicu.Zaista je lijepo sto si ponudila svoju strucnu pomoc i znanje da pomognes. :D
  • draganaa
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 17 godine

od draganaa » pre 16 godine

bas super..pozdrav i dobro dosla....
    ja sam jedna od mnogih na un dijeti,jedni je kude, drugi hvale,treci kazu eee,moj brale :)
    ...kakvo je tvoje misljenje, kao strucno lice, o ovoj dijeti?
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik
    od 314pezos » pre 16 godine

I mene interesuje mišljenje o UN, sigurno je kao nutricionista, moraš imati u kolekciji i proučila si je sigurno :)

Unpred hvala na iscrpnom odgovoru.
    Slika
    Slika
  • ankica
    Urednik
    Urednik

Pa da počnem iako znam da se mnogima ovo što ću reći neće svideti......
    Vidim da na našim prostorima ima puno ljudi koji su na UN dijeti, mada ne znam zašto....verovatno zbog imena....da se zove "Perina dijeta "sigurno bi joj popularnost bila manja. Ovako deluje "kompetentno"-UN asocira na ujedinjene nacije, stalno nešto slušamo kao"preporuke UN za vitaminima, mineralima, za ovo....za ono", ono što je sigurno je da to nema veze sa UN!!!!
    Pre nego što iznesem svoje razloge protiv samo bih vam skrenula pažnju na ono što se nalazi i na ovom sajtu u delu o UN dijeti i to velikim slovima:
    DIJETA SE NE SME PRODUŽAVATI VIŠE OD 90 DANA - JEDINO POSLE PAUZE OD 3 MESECA MOŽE SE SPROVESTI NOVIH 90 DANA DIJETE.
    Čim je nešto zabranjeno držati posle nekog vremena, uz obaveznu pauzu od onoliko dana koliko je trajala dijeta ZNAČI DA JE ŠTETNO!!!!
    Time autorke dijete pokušavaju da ublaže negativne efekte dijete da bi dale vremena telu da se oporavi pre narednog šoka za organizam.
    Ono što je sigurno je da je ona koncipirana po principu "danas jedem kupus, sutra meso i u proseku jedem sarmu". Kad je telo u pitanju to tako ne ide....da pojasnim:
    To bi bilo isto kao kad bi vam neko danas zabranio da pijete vodu ali zato sutra možete da se nalivate po želji, danas nemojte da dišete ali ćete zato sutra imati na raspolaganju bocu sa čistim kiseonikom.....
    Telu svaki dan treba SVE U OPTIMALNOJ KOLIČINI ako hoćete da očuvate zdravlje. Ljudsko telo ima minimalne rezerve većine vitamina i minerala! Znači svako ne uzimanje ovih nutrijenata dovodi do narušavanja zdravlja i velikog šoka za organizam.
    Ne može se danas jesti samo voće, sutra samo proteini, prekosutra samo skrob.....u voću nema esencijalnih masnih kiselina i proteina, u mesu nema minerala i dovoljno vitamina, u skrobu nema ničega osim energije koja iscrpljuje pankreas (zbog naglog skoka glukoze za čije uspešno metabolisanje je neophodan B1 vitamin koga danima niste unosili).....
    Nemojte se zavaravati tabletom vitamina, oni se često ne resorbuju u zadovoljavajućem procentu, veštački su, sadrže gomile aditiva....i namenjeni su da služe samo kao dopuna a ne kao jedini izvor vitamina i minerala pošto ih hranom unosite svaki 5-6 dan. Inače bi jeli jednu pilulu vitamina, jednu glukoze, kašiku maslinovog ulja i eto nama energije i rešeni svi problemi. I nema gojaznih....jer se sve to optimalno dozira.
    E, kao što je to utopija tako je i ova klauzula koja opet treba da vas zaštiti da načisto upropastite svoje zdravlje (ali daleko od toga da je dobro).
    Zapamitite: SAMO URAVNOTEŽENA ISHRANA JE PRAVILNA, SVE DRUGO NE VALJA.....
    I na kraju zapitajte se "šta posle?"
    Izdržali ste 90 dana, skinuli kg, i ništa niste promenili u svojim navikama, u svom poimanju hrane, ništa niste naučili.....a to je suština!!!!!!
    Velika većina ljudi je gojazna (sem onih koji zaista imaju zdravstvene probleme) upravo zbog loših navika!
    Mislite o tome!
    :007:
  • lasata
    Urednik
    Urednik

od lasata » pre 16 godine

Imam i ja jedno pitanje... :)
    Da li biste vi kao strucno lice iz oblasti nutricionizma mogli da nam preporucite bar jednu univerzalnu i dobro izbalansiranu dijetu? Nemojte samo odgovoriti da je to individualno... Mozda kolicine... Ali uzmimo u obzir prosecnog zdravog coveka i njegove potrebe za odredjenom vrstom namirnica tokom jednog dana...
    Unapred zahvalna...
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • ankica
    Urednik
    Urednik

Draga Lasata
    Moraću da vas razočaram.....reći ću da je to individualno! Ne postoji univerzalna dijeta!!!!
    Zašto? Zato što ne postoji ono što ste nazvali "prosečan zdrav čovek".....jer ne postoji prosečno!
    Da pojasnim: ljudski rod se deli namuškarce i žene . Žene i muškarci (ako uzmemo da su zdravi) se međusobno razlikuju po visini, težini, godinama i vrsti fizičke aktivnosti koju u toku dana obavljaju. Samim tim se razlikuju i njihove potrebe u svim nutrijentima. Potrebe još mogu varirati u zavisnosti od klimatskih uslova u kojima neko živi kao i od stanja organizma (da li je žena trudnica, da li je neko u pubertetu,da li se bavi profesionalno sportom i u fazi je izgradnje mišićne mase.....)
    Ova razlika nije zanemarljiva i iz tog razloga su mene oduvek fascinirale one dijete koje za sve ljude na planeti propisuju za doručak 2 pomorandže....
    I sad imate čoveka od 118 kg koji radi kao fizički radnik u fabrici i živi u Skandibaviji i ženu od 68kg koja radi kancelarijski posao negde na mediteranu i oboje treba da jedu 2 pomorandže svako jutro za doručak?! :shock: (naravno oboje žele da smršaju)....
    Potrebe tela u energiji (ako nije u pitanju redukciona dijeta već normalna ishrana) kod muškaraca i žena se samo zbog pola razlikuju za 30% (u korist muškatraca naravno), u zavisnosti od težine fizičkog rada za još 30%, sa godinama se potrebe smanjuju za 10-15%, u zavisnosti od temeperature mogu varirati za 10-15%. Kad se ovo uzme u obzir normalne energetske potrebe iznose od 1500-5000cal!
    S druge strane postoji u teoriji ono što se zove standardan muškarac i standardna žena (ako ste na to mislili) a to je sl:
    Muškarac visine 165 cm, težine 65kg, žena 160cm visine 55kg oboje od 20 do 39 godina, umereno fizički aktivni (pri temp od 20 stepeni). Ja lično moram reći da ne znam nijednog muškaraca koji odgovara ovim kriterijumima (ne znam za vas)...malo nerealno ali to je teorija....
    i upravo iz svih ovih razloga se divim onim ljudima koji se usuđuju da propisuju uniformne dijete za sve!!!!
    Ljudi ne nose ni isti broj cipela ni odeće pa ne mogu ni isto jesti!
    Upravo zato i služe stručnjaci za ishranu (ako neko želi da zaista dobije savet koji je najbolji upravo za njega ) a koji će uključiti sve nabrojane parametre i nemojte zaboraviti i zdravstveno stanje osobe (jer ipak nisu nažalost svi ljudi koji imaju problem sa težinom i idealno zdravi).
    Pozdrav
  • lasata
    Urednik
    Urednik

OK... Hvala na odgovoru... Zapravo ja nisam ni mislila na uniformnu dijetu jer i sama znam da takve dijete nisu dobre... Mislila sam na idealan izbor namirnica u toku jednog dana koji bi organizmu obezbedio ono sto mu je potrebno za normalno funkcionisanje... A kolicine se naravno razlikuju... U svakom slucaju hvala... :)
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • Mirka
    Početnik
    Početnik

od Mirka » pre 16 godine

Imam jedno pitanje za vas.
    Da li je zdravo za dorucak jesti voce?
    Moje neko misljenje, a i dosta ljudi u mojoj okolini, je da je dorucak najbitniji. Rucak malo manje, a da je vecera ne bitna i da je treba izbaciti ili ne jesti kasno. Po meni, voce je dobro za uzinu... Ja licno slabo jedem voce. Jedem ga zato sto je zdravo, retko koje bas volim da jedem. Meni je nepojmivo da za dorucak pojedem jabuku, od koje strasno ogladnim, pa da cekam 3 - 4h da bih rucala.
    Sta vi mislite o tome?
  • ankica
    Urednik
    Urednik

Lasata, idealan izbor namirnica tj.dobro izbalansirana ishrana je ako su zastupljene sve grupe namirnica-Znači od svega po malo-ničega previše a u procentima po grupama to izgleda ovako:
    žitarice i proizvodi-30%
    mleko i proizvodi-10%
    meso, jaja i proizvodi-20%
    ulja, masti i proizvodi-15%
    povrće i proizvodi-15%
    voće i proizvodi-5%
    šećer,slatkiši i proizvodi-5%
    *uz napomenu da su procenti zaokruživani.....
    Mirka po meni nije zdravo za doručak jesti voće, sem u slučajevima ako iz nekog razloga ne može da jede pa je bolje pojesti išta nego ništa.....voće je idealno za užinu, a doručak treba da bude lagan ali kaloričan, da da energiju za početak dana a da ne opereti organizam prejakim začinima i hranom koja se teško vari.
  • lasata
    Urednik
    Urednik

ankica napisao:Lasata, idealan izbor namirnica tj.dobro izbalansirana ishrana je ako su zastupljene sve grupe namirnica-Znači od svega po malo-ničega previše a u procentima po grupama to izgleda ovako:
    žitarice i proizvodi-30%
    mleko i proizvodi-10%
    povrće i proizvodi-15%
    voće i proizvodi-5%
    Mirka po meni nije zdravo za doručak jesti voće, sem u slučajevima ako iz nekog razloga ne može da jede pa je bolje pojesti išta nego ništa.....voće je idealno za užinu, a doručak treba da bude lagan ali kaloričan, da da energiju za početak dana a da ne opereti organizam prejakim začinima i hranom koja se teško vari.

Hvala lepo... Upravo ovo sam i pitala... Znaci polovinu ukupnog dnevnog unosa treba da cine zitarice i proteini... Ostatak voce u manjoj i povrce u vecoj meri i nesto od mlecnih prozivoda... Da sebi pojednostavim... Izgleda mi to nesto malo mnogo masti ali dobro... Pretpostavljam da se to tokom dijete koriguje i svodi na najmanju neophodnu meru... :)
  • Praslin
    Urednik
    Urednik

od Praslin » pre 16 godine

ankica napisao:Lasata, idealan izbor namirnica tj.dobro izbalansirana ishrana je ako su zastupljene sve grupe namirnica-Znači od svega po malo-ničega previše a u procentima po grupama to izgleda ovako:
    žitarice i proizvodi-30%
    mleko i proizvodi-10%
    povrće i proizvodi-15%
    voće i proizvodi-5%

Meni samo nije jasno na šta se procenti odnose?
    Na grame?
    Kako konkretno primeniti tu informaciju o procentima?

Hvala unapred!
  • ankica
    Urednik
    Urednik

procenti se odnose na energiju, nikako na grame-napravićete velike grešeke!!!!....a to treba uzeti samo kao okvir (tj.ono koji se ne bave profesionalno izradom jelovnika-jer će se max.upetljati i to ne preporučujem). To govori koji je odnos između različitih grupa namirnica, s obzirom da je Lasata pitala a ja već rekoh da ne postoji tačan broj grama neke namirnice jer to zavisi od energetske vrednosti jelovnika a i namirnice u okviru jedne grupe nekmaju istu energiju (npr.mleko i kačkavalj nisu ni energetski ni nutritivno isti iako spadaju u istu grupu jer se kačkavalj logično pravi od mleka pa ga tu morate i svrstati)
    To treba da pokaže da se ne mogu držati dijete tipa UN isličnih gde se tokom jednog dana unosi samo po jedna ili 2 grupe namirnica.
  • Norma J.M
    Urednik
    Urednik

od Norma J.M » pre 16 godine

Ankice,zamolila bih te da ne pises slovima u boji,osim ako neki deo teksta ne zelis da naglasis!(malo je teze za citanje)
    Nista licno!
    Pozdrav!
  • lasata
    Urednik
    Urednik

Da li iz celokupne prepiske treba izvesti zakljucak da je jedina prava stvar poseta nutricionisti? 8)
Zaključana tema 122 postova