Stranica 1 od 1

Zanimljive kalorije

Poslato: 21 Oct 2007, 22:42
od Ella
Toplotni kapacitet božićnog praseta
KALORIJE: Meso ima veći toplotni kapacitet od mnogih namirnica. To znači da na određenoj temperaturi može da primi najveću energiju i da će se lakše zagrejati od drugih namirnica. Toplotni kapacitet mleka je 668 kilokalorija po kilogramu, jaja 1649 kcal/kg, a mesa 1797 kcal/kg.

S druge strane, samo meso ima veliku kalorijsku vrednost. Kalorija je stara jedinica mere za energiju i mada ima raznih definicija, najčešće se uzima da je to energija potrebna da se jedan gram vode zagreje od 14,5 do 15,5 stepeni Celzijusa. U zvaničnom SI sistemu, jedna kilokalorija odgovara energiji od 4,184 kJ. Nutricionisti je često koriste da bi pokazali koliko je koja namirnica energetski bogata.

Kaloričnost prasetine zavisi od načina na koji je spremljena. Tako 100 grama ovog mesa može imati između 150 i 400 kcal. To zapravo znači da kilogram prasetine u ljudskom organizmu oslobodi energiju koja bi bila dovoljna da se za jedan stepen zagreje rezervoar od oko 2000 litara vode ili da jedna sijalica od 100 W neprekidno svetli šest dana i noći. Sa dva do tri kilograma moglo bi se osvetliti onoliko dana koliko traju novogodišnji praznici. A šta će uraditi sve te kalorije u organizmu? To je već pitanje za medicinsku nauku.

piše: Slobodan Bubnjević

Re: zanimljive kalorije

Poslato: 22 Oct 2007, 12:10
od Moderator
Ella73 napisao:...Kaloričnost prasetine zavisi od načina na koji je spremljena. Tako 100 grama ovog mesa može imati između 150 i 400 kcal.


Da li za ovo može neko pojašnjenje? Mislim, koju vrstu obrade primeniti da namirnica ima što manja kalorija?

Poslato: 22 Oct 2007, 14:01
od Ella
Pa prase možeš okretati na ražnju kada on sve svoje masnoće koje izbijaju na površinu upija jer se okreće+se premazuje uljem ili pivom :pivo:, ako ga pečeš u rerni u plehu ostaje masnoća koju obično izlijemo (osim ako ne voliš moče? :12: ), pa ni svaka prasetina nije jednako masno, ako prasetinu i dr.meso pečeš u onim vrećicama tu tek nema premazivanja i podmazivanja samo čaša vode, ....pa ako skineš kožicu, pa...ne mogu sada svega da se setim

Poslato: 22 Oct 2007, 15:12
od Moderator
Znači, nije u pitanju neka posebna taktika nego klasika: što više masnoće se odstrani - opada kalorijska vrednost :prasence:

Poslato: 24 Oct 2007, 23:17
od Ella
Manje kalorija, zdravije moždane ćelije

Istraživanja naučnika s Univerziteta na Floridi kažu da manji unos kalorija pomaže u očuvanju mentalnih sposobnosti starijih osoba. U ispitivanjima, sprovedenim na pacovima, utvrđeno je da su životinje koje su dobijale 40 odsto manje kalorija proizvodile dvostruko više proteina po imenu ARC za koji se zna da štiti moždane ćelije.
Američki naučnici zato pretpostavljaju da bi ograničen unos kalorija mogao starijim osobama da pomogne da duže zadrže mentalne sposobnosti koje se umanjuju starenjem. Moždane ćelije se razlikuju od većine drugih po tome što imaju vrlo ograničenu moć regeneracije.
Naučnici se nadaju da će rezultati ovog ispitivanja pomoći u razumevanju načina delovanja ovog proteina, što bi jednog dana moglo da uspori ili čak spreči neurodegenerativne bolesti kao što su Alchajmerova ili Parkinsonova. N. V. M.

izvor: www.dnevnik.rs

Sagorevanje kalorija

Poslato: 21 Nov 2007, 02:12
od lilit
Sagorevanje kalorija


Čovek nije mašina, on ne mora kao mašina da uzima određeno gorivo, već ima visoko razvijenu sposobnost da sve raznolike namirnice rastavi na sastavne delove i iskoristi ih za svoje potrebe. U toj preradi, koja je u suštini razmena materije, telo preuzima hranljive materije, one koje su mu potrebne, a one koje mu nisu potrebne, telo izlučuje. Najveći deo hranljivih materija - pre svega belančevine, masti i ugljeni hidrati, sagore u telu bez plamena, nevidljivo, i pribavljaju telu toplotnu energiju. To merimo kalorijama: 1gr. belančevina proizvodi 4,1 kaloriju; 1 gr. masti proizvodi 9,3 kalorije; 1 gr. ugljenih hidrata 4,1 kaloriju...

Mnogo vitamina ubrzava i reguliše život u našem telu. Na našem jelovniku trebalo bi da se svaki dan nadje najmanje po jedan predstavnik vitamina iz svake od pet grupa !!!

Poslato: 01 Dec 2007, 17:31
od melisa
Kako zamišljate 200 kalorija....Pogledajte link
KAKO IZGLEDA 200 KCAL

Poslato: 01 Dec 2007, 17:57
od Ella
Sličice su extra, divna prečica za brojače :23: :24:

Poslato: 02 Dec 2007, 23:34
od suzana
Melisa, super ti je onaj link...otvorio mi je oči...pa koliko sam ja kalorija jela prije moje vagice :020:

Poslato: 20 Jan 2008, 09:43
od Pippi
melisa, link je odlican. :009:

Ima slika cak i mojih omiljenih gumenih bombona :mrgreen:

Koka-Kola i zeleni čaj "smrt" za kalorije

Poslato: 21 Jan 2008, 21:28
od Ella
Koka-Kola i zeleni čaj "smrt" za kalorije

Američka kompanija Koka-Kola je saopštila da će lansirati novi napitak od zelenog čaja koji, kako je dokazano, sagoreva kalorije.

Tri porcije od po 360 mililitara napitka "enviga", koji će se na severoistoku SAD pojaviti idućeg meseca, a širom zemlje u januaru, mogu sagoreti 60-100 kalorija , prenela je agencija AP saopštenje iz "Koka-Kole".

Slika

Napitak, koji je rezultat saradnje "Koka-Kole" i "Nestlea", sadrži kofein, kalcijum i ekstrat zelenog čaja poznat kao epigalokatehin galat (EGCG) koji ubrzava metabolizam i povećava korišćenje energije, naročito kada se kombinuje sa kofeinom.
"Enviga povećava sagorevanje kalorija. Ona predstavlja savršen spoj nauke i prirode", rekla je šef naučnog tima "Koka-Kole" Rona Aplebaum.
Kompanija je ukazala da je nedavno ispitivanje Istraživačkog centra kompanije "Nestle" u saradnji s Univerzitetom u Lozani pokazalo da ispijanje tri porcije "envige" tokom dana rezultira znatnim povećanjem sagorevanja kalorija.
Ispitivanja su pokazala da se, kad su EGCG i kofein prisutni u nivoima koji odgovaraju trima limenkama "envige", "kod zdravih osoba mršave do normalne telesne gradje prosečno sagorevanje kalorija povećava za 60-100 kalorija", navedeno je u saopštenju.
Napitak "enviga" biće raspoloživ u tri varijante - s aromom zelenog čaja, jagodičastog voća i breskve.

(Tanjug)

Porez na kalorije

Poslato: 10 Feb 2008, 23:19
od Ella
Cene voća i povrća trebalo bi da budu subvencionisane, a hrana bogata kalorijama opterećena
"porezom na kalorije", predlažu australijski lekari posle istraživanja Svetske zdravstvene organizacije (SZO), prema kojem je Australija jedina zemlja na svetu u kojoj procenat gojaznih medju decom raste brže nego medju odraslima.

Oko četvrtina australijskih mališana ili ima višak kilograma ili su gojazni, što je dvostruko više nego 1985. godine, kaže statistika SZO, a prenosi DPA.

Medjutim, najbrže "nabacivanje" kilograma medju Australijancima odvija se izmedju 20 i 35 godine, upozoravaju Ijan Kejterson stručnjak za gojaznost na Sidnejskom univerzitetu i Pol Cimet sa Univerziteta Monaš u Melburnu.

S obzirom na to, ova dva stručnjaka se pitaju šta će biti sa sadašnjom australijskom decom, sklonijom gojenju nego ranije, kad stignu u srednje godine. "Tada ćemo stvarno imati problem", konstatuju Kejterson i Cimet.

Oni predlažu da australijska vlada sledi savet istraživača SZO iz SAD Barija Popkina da se uvede porez na kalorije, čime bi nezdrava hrana postala skuplja. "Amandman" ovom predlogu Kejtersona i Cimeta bio bi subvencionisanje cena voća i povrća, tako da bi ta zdrava hrana bila dostupnija potrošačima.

"Nagradimo ljude zato što jedu prave stvari", apeluju oni.

Medjutim, poslednjih godina u Australiji se dešavalo suprotno - cene svežeg voća i povrća brže su rasle od cena raznovrsnih preradjevina, upozoravaju Kejterson i Cimet.

Izvor: Tanjug

Poslato: 11 Feb 2008, 03:19
od lilit
Ja sam se cudom cudila, dok sam gledala Australijan open, svi samo nesto jedu, piju, retko ko da nema puna usta i bas je bilo mnogo deblje debljih.

Cak su im u lozama stolovi, pa to sede kao u restoranu, jedu i gledaju tenis :shock: .

Re: Zanimljive kalorije

Poslato: 17 Feb 2011, 12:47
od lotos
E još kada bi kod nas obraćali pažnju na to... :neznalica: