Stranica 1 od 1

DA LI SE GOJIMO ILI MRSAVIMO KAD POCNEMO VEZBATI

Poslato: 16 Sep 2012, 20:24
od boki 66
Posto vidim da nemamo ovu temu , a mene veoma zanima sta se desava sa misicima kad pocmemo sa intenzivnijim vezbanjem , nakon nekog perioda mirovanja . Malo sam istrazivala , pa bih sad to podelila sa vama, jer znam da su mnogi zabrinuti kad umesto minusa ugledaju plus na vagi,(kao ja i uvek uspanicim) a to ni malo nije ohrabrujuce ,naprotiv deluje razocaravajuce .
Ako ste mislili prestati sa vezbanjem , nemojte odustajati ,postoji objasnje :)

Krecemo sa treninzima , trcanje , step , voznja bicikla , brzi hod , aerobik nije bitno sta od ovoga, moze cak biti i promena treninga ,ako smo vezbali jednu grupu misica , ustaljeni sport , pa presli na nesto drugo dolazi do upale misica i ostecenja tkiva (a ja nisam Ruzi verovala da i ona ima upalu :) ) obicno u roku od 24 sata ,( a kod mene je sad slucaj nakon tri dana :o ) i traje od tri do pet dana :NN04: Telo se bolom stiti i brani svoje napudnuto tkivo.

Mišić smo povredili ovim novih zahtevima kojima smo ga izložili i celo mišićno tkivo je oštećeno. Mišić od oštećenja postaje upaljen, izgledamo otečeno, u toj fazi? To je zato što preko tog upaljenog mišića mi i dalje imamo isto ono salo koje smo imali pre upale, pa je celokupni utisak da smo malo nabildovani ali, nismo.
Jaka upala ide s otokom zbog celokupnog inflamatarnog procesa. Tečnost juri u mišić kako bi ga zacelila i zadržava se u upaljenom tkivu sve dok se mišić ne ishrani ponovo i tako oporavi. Sve pocinje da nas zateze , boli , a na vagi :shock: ugledamo plus :(

Dakle, nismo se ugojili, već su naši mišići u stanju odbrane, zadržali tečnost kako bi se što pre oporavili. To privremeno zadržavanje vode može da pokaže na vagi čak i do 2-2.5 kg veću težinu, ali to nije tezina za koju mislimo da smo se ugojili :skakutalo:
Ovo ce se desavati povremeno i privremeno opet, svaki put kada budete izlagali mišiće većim i novim izazovima, vežbama koje do sada niste radili.

Svaki put kada oštetite mišić, za njegovo obnavaljanje je potrebna energija! To je već faza potrošnje. Veća mišićna masa troši više energije nego salo! Znači, uskoro će vaši mišići trošiti dobar deo energije koju ste uneli u sebe!

Da nema upale, mi ne bismo znali gde je granica. Bol i upala mišića su tu da nas opomenu da stanemo, i napravimo malu pauzu, pustimo mišiće da se odmore i obnove, da bi tako obnovljeni i osnaženi mogli da podnesu nov, veći napor.

Zabrinite se samo ako dobijete više od 3 kg, to može da znači da ste jeli više nego što je trebalo, sve ispod toga je sasvim u redu . Kada budete napravili pauzu, bićete nagrađeni upadljivim promenama.

Trebalo je vremena da se ugojite ili zapustite svoju formu, sada je potrebno vreme, srećom mnogo kraće, da postignete svoje savršeno novo stanje, sve ce doci na svoje samo je potrebna upornost i strpljivost.

Dakle vezbanje , vezbanje i zdrava ishrana :)

Re: DA LI SE GOJIMO ILI MRSAVIMO KAD POCNEMO VEZBATI

Poslato: 17 Sep 2012, 19:09
od Magi
Bravo Bokiiiii! :D

Re: DA LI SE GOJIMO ILI MRSAVIMO KAD POCNEMO VEZBATI

Poslato: 18 Sep 2012, 20:04
od Lilla
Hvala, veoma dobar savjet i objašnjenje! :)

Re: DA LI SE GOJIMO ILI MRSAVIMO KAD POCNEMO VEZBATI

Poslato: 19 Sep 2012, 18:28
od AnaV
Odlično si ovo izložila!

Re: DA LI SE GOJIMO ILI MRSAVIMO KAD POCNEMO VEZBATI

Poslato: 24 Sep 2012, 09:43
od nmalisa
2-3 kg dore dole nespada pod gojenje .......... to se obicno racuna kada se predje skala od 5kg , jer to se tek primecuje na telu .

Olicno izlaganje i objanjenje .svaka cast

Re: DA LI SE GOJIMO ILI MRSAVIMO KAD POCNEMO VEZBATI

Poslato: 07 Nov 2017, 21:23
od Drina
Super tekst!!! Hvalaaaaaa :skakutalo: