ZUMBA FITNESS
  • mylyca
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 23
    Pridružio se: pre 16 godine

    ZUMBA FITNESS

    od mylyca » pre 14 godine

    Cao drugari.. mene nije bilo pa recimo jedno godinu dana... trazila sam nesto po netu i naisla na vas...
    vec par dana gledam na tv reklamu za Zumba fitnes... mislim da nije tako lose... cak sta vise ima da se skine sa youtuba koraci...mislim da je zanimljivo i da moze gotovo svako da ga odradi... pa me zanima da li je neko od vas cuo za ovaj fitnes i da li ima iskustva sa istim :)) eto... a evo i linka sa youtuba, cisto da vidite o cemu se radi...

    http://www.youtube.com/watch?v=rO-k2a1U ... re=related
  • tufnica
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 18
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: ZUMBA FITNESS

    od tufnica » pre 14 godine

    kad sam isla na aerobik uvek smo 1 cas nedeljno ovako vezbali,igras a ustvari vezbas. meni je ovo jako zanimljivo jer se koncentrises na korake i uopste ne mislis na umor a oznojis se i te kako. klasican fitness nikad nisam volela.
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 7047
    Pridružio se: pre 15 godine
    Gender:

    Re: ZUMBA FITNESS

    od 314pezos » pre 14 godine

    Zumba fitnes, ovo je samo jedna od mngobrojnih varijacija fitnesa a pogotovo ako već neko prodaje i svoj dvd sa vežbama ... evo sad će tufnica da napravi svoj raspored vežbanja, sve to lepo ukombinuje uz neku divlju muziku, snimi i sve lepo upakuje na dvd sa nazivom Tufna fitness i eto novog fitnesa na tržištu.
    Al mogo značajnije u ovim varijacijama je uloga plesa u fitnesu koja je izuzetno važna baš iz prostog razloga što se vežbači usresrede na muziku i praćenje samog toka vežbe kroz ples te je fizički umor i znoj sekundarna stvar ... probajte da istu vežbu odradite bez muzike i videćete da će se umor daleko pre pojaviti.
    Slika
    Slika
  • amella_usa
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 51
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: ZUMBA FITNESS

    od amella_usa » pre 14 godine

    zumba fitness sam licno probala i mogu vam reci da djeluje, samo treba dosta kondicije da se izdrzi sat vremena, u mojoj teretani imaju zumba fitnes ali ja ljenivica sam bila samo jednom i to prije 5-6 mjseci.
    zabavan je i gori calorije.ne moze bolje od toga.. :wink:
    It's not about MOTIVATION, it's about COMMITMENT
  • missundaztUd
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 10
    Pridružio se: pre 13 godine

    Re: ZUMBA FITNESS

    od missundaztUd » pre 13 godine

    zumba je zakon :)
  • Vega
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 49
    Pridružio se: pre 13 godine

    Re: ZUMBA FITNESS

    od Vega » pre 13 godine

    Zumba mi stalno izmiče, žao mi je što sam propustila promotivne časove pred novogodišnje praznike. Zato sam ovih dana našla zumbu na tri lokacije i u terminima koje mi odgovaraju i jedva čekam da počnem! Kod kuće volim da pustim salsu i da se krećem u tom ritmu, naročito da peglam igrajući. Moji instruktori pilatesa koji isto drže zumbu (neki su sertifikovani za to) kažu da zumba nije kompletna, jer je kardio-tipa i ne jača mišiće. Ali dobra je u kombinaciji sa vežbama snage, a sigurno je zabavnija od orbitreka ili trake! Pišem prve utiske kad ih uskoro steknem...
  • Nodi
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 14
    Pridružio se: pre 13 godine

    Re: ZUMBA FITNESS

    od Nodi » pre 13 godine

    Ja sam prosle godine isla redovno godinu dana, pa sam imala prekid od 5-6 meseci i evo me opet sa Zumba fitnesom :headbang:
    Zumba je zakon, moja je instruktorica Kubanka i bas nam je zabavno taj jedan sat. Toplo preporucujem ovaj fitnes :)
  • saci
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 21
    Pridružio se: pre 16 godine

    Re: ZUMBA FITNESS

    od saci » pre 12 godine

    neznam nebih se slozila da je zumba kao i ostali aerobici :neznalica:
    meni nije isla sam i na standardne aerabic casove
    a sad idem na Zumba puno je zabavnije sat vremena proleti ko u trenu :013:
    umoris se i sav si mokar na kraju i zadovoljan kao da si bio negdje na zurci :013: :013:
    ja idem jednom sedmicno na cas i jako mi prija a imam i dvd-ove pa zumbam i kod kuce doduse ne cesto (nije zabavno kad si sam kao u grupi)al to moram da promjenim i da i kod kuce pocnem vise da Zumbaamm
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 386
    Pridružio se: pre 16 godine

    Re: ZUMBA FITNESS

    od Praslin » pre 12 godine

    Meni se Zumba fitnes mnogo dopada, zabavan je, radi se uz odličan ritam i svakako je dobar kardio. :013:

    Naravno, uvek postoji neko "ali" koje devojci sreću kvari, a u ovom slučaju ih imamo tri:

    1. Ukoliko imate više od 10kg viška, ako ste u lošoj formi (naprasno ste počeli da vežbate posle više meseci sedenja i vozanja u autu), onda ovo svakako nije baš najbolji način da počnete sa fizičkom aktivnošću jer rizikujete da se povredite.
    Ukoliko mišići nisu u dobroj formi, onda će se naše telo osloniti na ligamente i tetive, a oni svakako ne mogu mnogo da izdrže, pa lako dolazi do povreda. Zumba je puna nezgodnih, uvrnutih pokreta, okretanja kolena, uvrtanja skočnog zgloba, vrckanja - ako nemate mišiće koji to sve mogu da podrže, a imate viška kila, ligamenti ostaju kao poslednja linija odbrane i povrede su gotovo izvesne.

    2. Ukoliko imate problema sa lumbalnim delom kičme, kukovima ili kolenima, svakako konsultujte svog fizijatra da li smete da se bavite ovim vidom rekreacije (velike su šanse da će fizijatar biti protiv)

    3. Ukoliko ste ipak odlučili da se bacite na zabavu zvanu Zumba, pažljivo izaberite instruktore. Jedna od glupljih situacija (koja se nažalost često vidi) je kada se instruktorka lepo zabavlja đuskajući, a devojke iza nešto mlate bez veze pokušavajući bezuspešno da ukapiraju kako idu koraci. Da biste mogli Zumbu bezbedno da radite i da bi to imalo efekta, vi ipak morate da znate šta radite, odnosno morate da znate korake. Nemaju svi jednako osećaja i smisla za ples, pa nekome treba više, a nekome manje vremena da pravilno izvede korak, ali instruktor bi trebalo da objasni detaljno kako se korak izvodi i da koriguje ostale "zumbalice". Najbolje bi bilo kada bi grupa početnika bila odvojena od onih koji su već iskusni, tako da bi ovi prvi mogli da nauče, a da drugima ne bi bilo dosadno.

    Evo dobrog primera detaljnog objašnjavanja koraka:
    http://youtu.be/qsSrq3HBa7A
  • Vega
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 49
    Pridružio se: pre 13 godine

    Re: ZUMBA FITNESS

    od Vega » pre 11 godine

    Zumba! :skakutalo:

    Došla sam da vam reklamiram zumbu a i da se u po nečemu ne složim sa Praslin.

    Ali najpre u vezi izbora instruktora: nemojte ići kod "divljaka" tj. nelicenciranih "instruktora". Spisak licenciranih imate na zvaničnom zumba sajtu na stranici "Find an Instructor" ovde: http://www.zumba.com/en-US/instructors/search/ pa ako napr. ukucate Beograd i izaberete Serbia dobićete ovaj spisak: http://www.zumba.com/users/search/search:1/?first_name=&last_name=&address=Beograd&country=RS&distance=25&unit=m&classTypes=. Za one koji drže zumba časove imate na View posebnu stranicu sa terminima i lokacijama.

    Druga napomena je da naravno nisu svi licencirani instruktori automatski dobri. Zato je dobro da idete na probne časove kod nekoliko pa onda izaberete. Razlikuju se po težini koreografija (od normalnog znojenja do da lije sa mene i nema jedne suve tačke!) a i po energiji koju prenose... Za nekih godinu dana prošla sam desetak i sad srećom našla najboljeg! Važno je da osetite pozitivnu energiju instruktora/grupe, naravno ako ta radost postoji odmah ćete osetiti: igra se uz osmeh, spontani aplauz posle svake pesme, opuštena i vesela atmosfera, svi su ozareni... A nema to kod svih instruktora, nažalost.

    Da licencirani instruktor zaista voli zumbu, možete naslutiti po broju časova koji drži, da li ide na usavršavanja (Master Class-ove), koliko učestvuje na zumba dešavanjima. Zato je dobro da dolazite na zumba parties (naravno i zbog sebe, da se lepo provedete!) i slična dešavanja pa da ih vidite na delu - odnosno da skačete i igrate uz njih.

    Biće već 16tog juna jedno takvo važno zumba dešavanje u centru grada, igraćemo uz beogradske instruktore, ali i one iz drugih gradova pa i uz gost-instruktorku iz inostranstva (dolazi da održi Master Class). Obavestiću vas o detaljima uskoro!

    E sad, da se malo ne složim sa Praslin! :roll:

    Zumba je bukvalno za sve: svih uzrasta, polova i dimenzija! To naglašava i Beto a dovoljno je da pogledate snimke zumba časova širom sveta ili napr. samo snimke Master Class-ove koje drži Beto Perez pa da vidite mnogo ljudi upravo sa viškom kilograma od umerenog do ozbiljnog. I svi se sjajno provode uz zumbu! Na časovima kod mog instruktora (a i kod ostalih) ima ih i sa primetnim viškom, naročito jedna devojka nosi poprilično. A njegovi časovi su po "težini" (ne ide ta reč uz zumbu ali ne umem bolje) najjači. Pa opet to im ništa ne smeta... Zašto? Pa zato što u zumbi nema presije, niste u grču da morate skočiti koliko instruktor, uraditi "ispravno" pokret... Možete i da skakućete ili da se čak ni ne odlepite od poda. Koreografije smenjuj brži i sporiji ritam, imaju zabavne elemente... Dobro je ako pratite ritam grupe, ali ako vam u početku ne ide, pa svi krenu na jednu stranu a vi na drugu - nema frke! To ćete vremenom hvatati u letu - i to brže ako se opustite i prepustite ritmu. Na svakom času je nekom po neka koreografija sveža (ne samo onima kojima je to prvi čas) a dobar insutruktor stalno uvodi potpuno nove. Zato nemojte "učiti korake" kod kuće, kao lekcije za školu, to je suprotno od ideje koju nosi zumba! 8) Naravno, kad zavolite zumbu možda ćete tražiti "zumba muziku" da skakućete i po kući - nije moj slučaj ali ima ih. Samo vrlo retko će instruktor unapred pokazati kratko neke pokrete, jer poenta zumbe nije precizna koreografija - naprotiv! Sve se sinhronizuje u letu. Po tome je zumba toliko posebna, i u tome je njena velika prednost... A to ćete shvatiti samo ako krenete na zumbu, ne "učeći korake" sa youtube snimaka.

    Moram sad da idem, ali dolazim opet da nastavim reklamu i okačim neke zanimljive linkove :)
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Postovi: 3713
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: ZUMBA FITNESS

    od dudank » pre 11 godine

    Vega, sad ću ja u jednome da se ne složim s tobom. :) Baza skoro svih vežbi su osnovni koraci nekih igara (ne samo latinoameričkih), naravno da se može i bez njih, ali ako već unapred znaš npr. kakav se raspored pokreta otprilike očekuje recimo kod sambe, rumbe, kumbije itd., mnogo lakše se usvaja svaka nova koreografija, a time se i mišići mnogo bolje aktiviraju, tj. ne gubi se vreme na hvatanje ritma i sa mnogo više efikasnosti se izvodi svaki pokret. Zato bih svakom preporučila da malo prouči i korake i ritmove - muzika u koreografijama se menja, ali određeni ritmovi manje-više stalno su zastupljeni. Ponavljam, nije neophodno, ali uživanje je neuporedivo veće, a i efekat. :) A kad se koraci savladaju, onda možeš mnoge od njih primenjuješ i u svakoj drugoj prilici - sam kod kuće, na žurci ili u diskoteci. :headbang:

    Sa ostalim se slažem, upravo je to prednost zumbe, što su raspon pokreta i uložena energija isključivo stvar lične mogućnosti. Generalno je igranje (mislim na igranje kao hobi, ne na profesionalno) jedina vežba gde ne možeš dobiti upalu mišića koliko god se znojio, zato što telo samo oseća koliko može i postepeno povećava svoje mogućnosti. Mana mnogih programa je što zadaju tačno određenu vežbu koja se nikako ne može uraditi sa pola snage - npr. "Haj'mo sad svi po 40 trbušnjaka!" - takve vežbe ili možeš da uradiš, ili ne možeš, a u ovom drugom slučaju velika je šansa da ćeš odustati (plus bolne upale mišića). Meni se desilo da mi je od aerobika pukao mišić unutrašnje lože (ili je naprsla tetiva, ne znam ni ja, jer zaboli me i dan-danas u određenom položaju :( ), a od zumbe i uopšteno od igranja to se ne može desiti.
  • Vega
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 49
    Pridružio se: pre 13 godine

    Re: ZUMBA FITNESS

    od Vega » pre 11 godine

    Duda, htela bih nešto da razjasnim o "osnovnim koracima" i zašto je "priprema kod kuće" po meni loša ideja. Ima više razloga.

    Prvo, zato jer time samo odlažemo pravi kontakt sa zumbom. Još gore, može se navući kompleks "au, što je ovo teško/kompikovano, moram mnogo da vežbam ove korake pre nego što krenem na zumbu, neću da se ne sramotim na času..." i slične besmislice. :D Čisto gubljenje vremena i promašaj osnovne ideje koju Beto stalno ponavlja: zumba je za svakoga! Evo, da podjemo od onog snimka od pre par godina koji je Praslin okačila. Sećam se da sam ga videla u to doba i već početni merenge koraci su mogli da me trajno liše zumbe. Ništa nisam kapirala, kako to sad levo noge, gde su mi ruke!? Pokušavala da ponovim uz njih, vraćala snimak... Ali kako ja nisam "stidljiva" nije me frustriralo ni sprečilo da se i pored te "neuspešne pripreme" krenem na zumbu - i ubrzo shvatim da su to laki koraci i da se lako "uče" u letu, uz grupu. Baš danas na zumbi ih je bilo u jednoj koreografiji. Opet, ima nekih koraka koje mi ne idu, ali nema to veze - ne sprečava me da uživam u zumbi. Čak suprotno, posebno mi je to zabavno.

    Drugo, zumba nije kao ples odnosno ne postoje osnovni koraci koje konkretni ples ima i koji su praktično nepromenljivi. Naprotiv, zumba se stalno menja i ono što je možda preovladjivalo u koreografijama pre par godina, pa bi se podvelo pod "osnovne korake" sada više nije u prvom planu, već preovladjuje sasvim nešto drugačije. Zumba se prilično odlepila od latino početaka i sada je ludi belosvetski miks svačega od indijsko, arapskog do irskog i kaubojskog.

    Treće, za zumbu je najnormalnije da ne znaš koreografiju. Na svakoj zumba zabavi nastupiće instruktori sa svako svojim novitetima i tu su svi početnici. I možeš lepo videti kako se drugi instruktori snalaze i "greše". A tek na velikim okupljanjima kao sada u Riminiju gde je bio Beto i ekipa - niko tu "ne zna" koreografiju, čak i neki koji su im se pridruživali na bini. Ok, pošto je moj instruktor posvećen zumbi, meni je bilo poznatih pesama i elemenata, pa i čitavih koreografije - ali naglasak je uvek na novom. U tome je čar zumbe!

    Naravno, potpuno se slažem da svako iskustvo znači - tako da oni koji imaju iskustva u plesu verovatno će u startu brže hvatati zumbu, ali to zaista nije neophodno - i bez ikakvog iskustva brzo se svi uklope. Zato bih da ohrabrim ljude da što pre krenu na zumbu, da se ne koče home-alone pripremama... Da ne misle kako moraju najpre da smršaju, pa da nauče "osnovne korake", pa tek onda...

    Okačiću uskoro neke linkove da ovo što sam objašnjavala ilustrujem, moram uskoro da idem.

    edit: E da, može i uz zumbu da se dobije upala mišića - ali neće nama koji idemo na časove par puta sedmično. Medjutim, mogu je zaraditi potpuno fit instruktori ako rade mnogo časova, imaju teške koreografije, nastupaju svuda i ne čuvaju se...
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 386
    Pridružio se: pre 16 godine

    Re: ZUMBA FITNESS

    od Praslin » pre 11 godine

    Draga moja vitka Vega, uvek si se bavila nekim skakanjcima i ti kanda ne razumeš koliko ljudi mogu da postanu neaktivni i koliko težina može da smeta.
    Poneki ljudi zarade upalu mišića od šetnje! I to ozbiljnu!
    Godine nekretanja (kancelariski posao + automobil) nam ozbiljno oštećuju kardio sistem, ali ostavljaju posledice po kompletnu muskulaturu, tetive, ligamente, skelet - sve redom. U takvom stanju, čovek ne može da se osloni na osećaj, nego mora pažljivo da počne sa rekreacijom. Uostalom, Vega zamisli sebe, koliko bi se lako povređivala na zumbi ako bih ti ja nakačila džakove od 35kg na tebe pre treninga - a toliko jedna ozbiljna buca nosi viška.

    Da li biste stvarno mogli da preporučite nekome ko ima 30-40kg viška, nije izašao čestito da prošeta poslednjih 5 godina, ima bolove u leđima, kolenima, da naprasno krene sa zumbom? Ja ne bih.

    U takvom stanju čovek prvo treba da krene sa šetnjom i eventualno plivanjem (ako je sreće da je dostupno), pa posle nekog vremena, kada se mišići malo probude, može da se krene sa zumbom i ostalim zezancijama.
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Postovi: 3713
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: ZUMBA FITNESS

    od dudank » pre 11 godine

    Kuku, Praslin, kako da ne znam, pa ja nisam mogla 5 minuta da igram kad sam imala 18 kila više. :010: Nema ništa od igranja dok ne osetiš da telo može da izdrži sopstvenu težinu. Konkretno sam mislila samo na uležane mišiće - te fizikalije a la igranje naprežu ih postepenije nego bacanje na ne znam kakve serije od toliko i toliko trbušnjaka, leđnjaka i ostalog. Bar moj utisak je takav. :005: U stvari se igre svode na prirodne pokrete s kojima se maltene rađamo, znaš kako bebe igraju iako ih niko nije učio. :) Mislim da su zato manje naporne. (Znači, ne računam fazu u kojoj si posle 5 minuta mrtav, a onda presediš žurku. :bas_tuzan: )
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 386
    Pridružio se: pre 16 godine

    Re: ZUMBA FITNESS

    od Praslin » pre 11 godine

    Nesporno draga, ali sam samo stvarno htela da pozovem na oprez. Tvoj najveći višak je smešan za neke ovde, a Vegu i da ne spominjem. Da tek vidite kako je to kad imate 35-40kg viška... :(
    Zumba je SJAJNA, ali postoje realna ograničenja za prave buce. Ovaj forum čitaju mnoge žene koje imaju veliki višak kilograma, koje se uopšte ne kreću, a koje vole muziku i nekada su volele da đuskaju. I njima će se zumba svakako učiniti kao sjajna vrsta rekreacije, jer to realno jeste, samo bih ja pozvala na strpljenje i malo opreza.

    Ako je višak veliki i kondicije (gotovo po pravilu u tom slučaju) nema, onda prvi mesec dijete treba da prođe sa hodanjem i istezanjem, a najbolje bi bilo da se i poneki put ode na bazen. Posle mesec-dva dana takvih aktivnosti, kad ode malo kilica, kad se mišići malo probude, treba krenuti na ozbiljnije vežbanje i onda je zumba stvarno super.

    Ljudi su u dijeti uglavnom nestrpljivi, voleli bi da što pre stignu do rezultata, a to je potpuno pogrešan pristup. Lagano dijeta, pa vežbuckanje, pa vežbanje, pa će i linija da postane onakva kakvu želimo.

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 11 gostiju