Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1
Tabata metoda vežbanja - 20 sek vežbaj 10 sek odmaraj
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Postovi: 642
    Pridružio se: pre 8 godine

    Tabata metoda vežbanja - 20 sek vežbaj 10 sek odmaraj

    od Luna85 » pre 8 godine

    Naravno da moderno doba donosi i novu tehnologiju ali pored toga i novije metode vežbanja. Ova metoda je metoda promena, kao što je povremeno unošenje većeg broja kalorija koje šokira organizam i ne da mu da se "uspava". O ovome je bilo reči u Debelickinoj temi.

    Ovde se radi o tome da se vežba 20 sekundi a odmara 10 sekundi, ponovo vežbanje 20 sek a odmor 10 sek i tako 4 minuta ili 8 serija.
    Za ovu metodu možete izabrati bilo koju vežbu koja je malo jačeg intenziteta.

    Može se kombinovati sa čučnjevima, sklekovima, preskakanjem konopca...

    Recimo ja je koristim na traci - nakon trčanja od 5 min na 8km/h, pojačam od 11 - 13 km/h i trčim po 20 sekundi tim tempom, 10 sekundi pauze i tako 4 min.
    Takođe je koristim u izazovu sa čučnjevima, pošto sam imala veću pauzu nevežbanja krenula sam od 20 čučnjeva i povećavam svaki dan po 10. Trenutno sam na 100 dnevno i onda praktikujem ovaj način - 20 sek čučnjevi 10 sek pauza pa sam tako spojila 2 u 1.

    Pošto na forumu koliko ja vidim nema bodibildera i fitnesovaca, ovo se može prilagoditi i na normalne vežbe i nas obične smrtnike 8) . Pa tako ko vozi bicikl u teretani ili i klasičan može uzeti tempo od 20 sekundi jačeg intenziteta i onda 10 sek pauze i tako 4 min. Ili recimo kardio vežbe - 20 sekundi skakanja, 10 sek pauze. Kažu da ovim načinom postižemo koliko bismo postigli za ukoliko vežbamo jednolično mnogo duže. Izgleda su ti "šokovi" ono što nam treba i u ishrani i u vežbanju :)

    Malo sa neta:
    "Kratke pauze i konstantno opterećenje (uz zadržavanje približno istog broja ponavljanja u svakoj seriji) su odlične za gubljenje potkožnog masnog tkiva.
    Tabata način treninga je dobio naziv po čoveku koji ga je osmislio – dr. Izumi Tabata. On je trenirao japanske brze klizače i tražio metodu treninga koja će im pomoći da povećaju svoje sposobnosti treningom u teretani i to prenesu na led. Otkrio je da kada njegovi klizači provode visoko – intenzivan rad u trajanju 20 sekundi koji se smenjuje sa pauzama od 10 sekundi dolazi do povećanja njihovih aerobnih (izdržljivost) i anaerobnih (jačina) sposobnosti. To su dve najvažnije sposobnosti za brze klizače. Naravno da se to ne odnosi na samo na brze klizače nego i na sportiste iz ostalih sportova kao i rekreativce koji mogu imati velike koristi od ovakvog načina treniranja.
    Najveća prednost je što istovremeno utiče na oba metabolička sistema – onog koji je odgovoran za izdržljivost i onog za proizvodnju eksplozivne energije.
    Zbog relativno velikog broja ponavljanja i kratkih pauza dolazi do povećanja broja krvnih žila koje snabdevaju mišiće što znači da će dovesti veći broj nutrijenata, kiseonika i anaboličkih hormona do mišića što odmah rezultira većom količinom energije tokom treninga i boljim oporavkom nakon treninga. Osim toga pruža iste efekte kao i kardio trening, što znači da ste istovremeno uticali na veći broj stvari"
    Početak 9.1.2016 - 74 kg 17.4.2016 - 61.3 kg drugi novi početak 17.9.2017 - 66 kg
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 7047
    Pridružio se: pre 15 godine
    Gender:

    Re: Tabata metoda vežbanja - 20 sek vežbaj 10 sek odmaraj

    od 314pezos » pre 8 godine

    Mala ispravka tvog odličnog teksta.

    U kardio treningu na trenažerima (a i u pojedinim kardio vežbama) nema pauze već se nastavlja trening ali slabijim intenzitetom i to se kod kardio treninga zove HIIT (High-Intensity Interval Training) ... Na pojedinim kardio trenažerima u definicijama opterećenja ako ne piše HIIT onda piše Fat Burning program.
    O HIIT treningu više na forumu u temi viewtopic.php?f=10&t=69
    Slika
    Slika
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Postovi: 642
    Pridružio se: pre 8 godine

    Re: Tabata metoda vežbanja - 20 sek vežbaj 10 sek odmaraj

    od Luna85 » pre 8 godine

    Da, to znam ali sam videla da ovu metodu baš sprovode recimo i za kardio vežbe i kažu da je vrlo efikasno. I to kardio tipa "jamping jack" ili ona vežba ne znam sada kako je nazivaju gde se skoči pa se uđe u čučanj. Viđala sam da je primenjuju i na brze čučnjeve, na preskakanje konopca i sve sa 10 sek pauze. Ali opet to se malo kosi sa HIT programom a ja nisam toliko upućena u sve to pa neću mnogo da pametujem :)
    To bio onda značilo da na traci ja ipak vežbam recim 20 sek 11 km/h a 10 sek na 8 km/h dok mi traka ne pobrljavi :D
    Početak 9.1.2016 - 74 kg 17.4.2016 - 61.3 kg drugi novi početak 17.9.2017 - 66 kg
Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 15 gostiju