Vežbe u skladu sa hormonima
  • Stasa
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 18
    Pridružio se: pre 15 godine

    Vežbe u skladu sa hormonima

    od Stasa » pre 15 godine

    Vežbe u skladu sa hormonima

    Postoje dani kada ste prepuni energije, dok se u drugim periodima osećate potpuno iscrpljeno. To je sasvim prirodna pojava, a razlog se krije u ženskim hormonima. Možda to i nije novina za vas, ali u vezi s tim ima i jedna dobra vest.

    Svaka žena može da iskoristi promene u nivou hormona na najbolji mogući način i da učini nešto da bi se osećala bolje. Reč je o fizičkim vežbama, koje su prilagođene ritmu ciklusa. Bez obzira na to kakvi su vam ciljevi (npr. da li želite da sagorite više masti ili da oblikujete figuru), imajte na umu da će vam vaš organizam pomoći da te ciljeve lako ostvarite ako u određenim fazama ciklusa radite određene vežbe.
    Primera radi, viška kilograma ćete se lakše osloboditi ako vežbe za mršavljenje radite onih dana kada metabolizam najbolje funkcioniše, a reč je o trećoj fazi ciklusa. Na tome se zasniva novi venus fitnes trening minhenskog stručnjaka za sport Suzan Cirold. Ova metoda koristi snagu ženskih hormona, pa je, kao i ciklus, podeljena na četiri faze. U svakoj fazi rade se vežbe za određene oblasti. Prema tome, bez obzira na to u kojoj se fazi ciklusa trenutno nalazite, možete da počnete da vežbate i rekreirate telo i dušu.


    1. Faza - od 1. do 4. dana ciklusa
    Blage vežbe za jačanje tela i duše
    Prve dane menstruacije često prate jaki bolovi u stomaku. Zbog toga je to idealno vreme za umirujuće joga vežbe.

    1. Za usklađenost duše i tela
    Kleknite na pod, a zatim lagano spustite zadnjicu na stopala. Ispravite trup i isprepletite prste u visini grudi, a zatim prislonite kažiprst uz kažiprst. Sada ispružite ruke iznad glave i zatvorite oči. Ostanite u ovom položaju pet udaha i izdaha, a zatim vratite šake u početni položaj. Uradite vežbu 10 puta.

    2. Za opuštanje i ublažavanje mišićne napetosti
    Kleknite na pod, naslonite trup na butine, a ruke ispružite unazad pored tela tako da dlanovi budu okrenuti prema gore. Naslonite čelo na pod i istegnite vrat. U ovom položaju ostanite pet udaha i pet izdaha. Uradite vežbu 10 puta.


    2. Faza - od 5. do 11. dana ciklusa
    Aktivne vežbe obnavljaju mišiće
    Sada je nivo estrogena na vrhuncu. Iskoristite ove dane da uradite vežbe za jačanje mišića, jer vam hormoni značajno olakšavaju posao.

    1. Za zatezanje stomaka i jače ruke
    Stanite pravo, ispružite ruke u stranu tako da dlanovi budu okrenuti napred. Prenesite težinu na desnu stranu, blago savijte levu nogu u kolenu. Koleno okrenite u desnu stranu pa ga vratite nazad. Ispružite levu nogu u stranu. Vežbu uradite po 5 sa obe noge.

    2. Protiv celulita, za jačanje trbušnih mišića
    Lezite na leđa, savijte noge u kolenima i podignite ih tako da potkolenice budu pod pravim uglom u odnosu na telo. Ruke su sa strane. Gurnite pupak prema kičmi, držeći mišiće u zategnutom položaju. Spustite desnu nogu i kratko se oslonite na petu. Zatim ponovo podignite nogu, pa isto uradite s levom nogom. Ponovite 20 puta.


    3. Faza - od 12. do 22. dana ciklusa
    Vežbe za vitku liniju skidaju kilograme
    Mešavina progesterona i još uvek visokog nivoa estrogena u telu ubrzava metabolizam. Idealna prilika da se rešite omraženih masnih naslaga.

    1. Za učvršćivanje tela
    Stanite pravo, prebacite težinu u levu stranu, a desno koleno podignite. Ruke ispružite napred sa šakama stisnutim u pesnice, pri čemu palac treba da bude dole. Sada savijte ruke u laktovima, povucite laktove unazad što više možete sa palcem okrenutim gore. Istovremeno, ispružite desnu nogu napred, kao da šutirate loptu. Vratite se u početni položaj. 10 puta leva i 10 puta desna noga.

    2. Za oblikovanje struka i ruku
    Stanite u raskoračni stav tako da desna noga bude napred. Šake namestite u položaj za boksovanje u visini brade. Noge blago savijte u kolenima. Sada boksujte levom pesnicom, prateći pokret čitavim telom. Vratite se u početni položaj. Vežbu uradite 20 puta, a zatim promenite stranu.


    4. Faza - Nekoliko dana pre menstruacije
    Tipični simptomi su glavobolja, razdražljivost, mišićna i nervna napetost. Sada je idealno vreme za vežbe disanja, po mogućstvu na svežem vazduhu.

    1. Za brz priliv energije
    Stanite u raskoračni stav tako da leva noga bude napred i blago savijena u kolenu. Prekrstite ruke u zglobu šake i ispružite ih napred. Prenesite težinu na prednju nogu. Sada prebacite težinu nazad i savijte trup unazad. Udahnite i ispružite ruke sa strane. Vratite se u početni položaj. Uradite vežbu osam puta.

    2. Za brz priliv kiseonika
    Stanite pravo, stavite levu ruku na grudni koš, a desnu na stomak. Udahnite duboko, osetite kako vam se grudni koš širi, a stomak podiže. Izdahnite potrošeni kiseonik i pri tom osetite kako vam se stomak i grudni koš vraćaju u prvobitni položaj. Vežbu uradite pet puta.


    Izvor: (gle cuda) "Blic"

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 57 gostiju