trbuh
  • jaga
    Amater
    Amater
    Postovi: 360
    Pridružio se: pre 16 godine

    od jaga » pre 16 godine

    Vitki sa 40 godina

    Uobičajena predstava 40-godišnjakinje je, osim ako ne razmišljate o nekoj poznatoj glumici koja zbog posla nije smela da se ugoji, ona o zdepastoj ženi. Nije ni čudo, jer se nakon četrdesete smanjuje elastičnost tkiva i svako "ludovanje" u ishrani, svako uživanje u gurmanskim obrocima smesta se primeti. Šta da rade dame u četrdesetim koje žele da i dalje imaju ravan stomak, a nemaju čitav tim stručnjaka koji će ih terati da vežbaju i da se pridržavaju posebnog ritma ishrane kako bi što duže održale liniju? Evo šta.

    Posle četrdesete kilogrami se skidaju teže nego ranije, ali to ne znači da ih je nemoguće skinuti, daleko od toga. Evo jedne korisne vežbe za stomak: lezite na leđa, ispružite noge, uvucite stomak i zadnjicu polako podižite s poda. Vežbu ponovite osam puta i radite je svaki dan. Ne oduzima mnogo vremena, nije preterano naporno, a stomak će vam ostati ravan.

    Sa 40 je masaža, radi očuvanja cirkulacije, još i potrebnija nego sa 30, jer vezivno tkivo popušta. Na stomak možete naneti ulje protiv celulita, na ruku staviti rukavicu i kružnim pokretima masirati stomak pet minuta - i tako svaki dan.

    Još jedan problem nakon četrdesete je što se voda više nego ranije zadržava u organizmu. Zato je korisno izbaciti so iz ishrane i umesto nje koristiti začinsko bilje ili makar količinu unete soli svesti na mininmum. U peršunu se nalaze materije koje obnavljaju vezivno tkivo, pa je korisno piti tri šolje čaja od peršuna dnevno (kašiku peršuna prelijte sa dva decilitra ključale vode i ostavite da odstoji deset minuta).

    Dakle, malo intenzivnije vežbe za stomak od onih koje su vam bile neophodne sa 30 godina, malo jača masaža stomaka, smanjenje unosa soli i čaj od peršuna, i vaš stomak će i posle četrdesete ostati ravan.


    Vitki sa 50 godina

    Sa 50 godina postaje muka živa održati liniju, naročito ravan stomak; čak i mršave pedesetogodišnjakinje često imaju stomačić i ne mogu, pa ne mogu, da ga se otarase. U pedesetim je veliki problem opuštenost mišića i vezivnog tkiva, a problemi s varenjem lakše nego ikad dovode do nadimanja stomaka. Da li to znači da je bitka za ravan stomak nakon pedesete izgubljena? Ne - nije lako, ali je daleko od neizvodljivog.

    Zbog prirodne sklonosti mišića da se u ovim godinama opuste, potrebno ih je vrlo redovno trenirati. Ne brinite, to ne znači da morate tri sata dnevno da provodite znojeći se u teretani. Potrebno je da šetate pre doručka makar 30 minuta, i to svakog dana. Posle toga, uradite sledeću vežbu za zatezanje bokova: lezite na leđa, savijte noge, leva ruka i desna noga neka se dodiruju, ruku pomerajte ka spoljnom delu butine. Vežbu ponovite 15 puta, pa promenite ruku i nogu.

    U pedesetim cirkulacija postaje sve lošija - zbog usporenog stvaranja hormona, i prokrvljenost postaje sve slabija. Nabavite specijalnu masku za stomak, nanesite je, stomak obavijte folijom i ostavite da stoji 30 minuta. Posle toga stomak isperite toplom vodom.

    Lako se može desiti da vam stres pojačava stvaranje masnih naslaga, a ako još i brzo jedete, varenje će vam biti otežano, što dovodi do nadimanja stomaka. Ukoliko niste preosetljivi na kofein, varenje možete pospešiti kafom, mada ne bi trebalo da uzimate više od četiri šoljice dnevno. Koliko god je moguće, izbegavajte sve proizvode od belog brašna, jer ono usporava varenje (da i ne spominjemo haos koji napravi sa šećerom u krvi).

    Zadržati ravan stomak i nakon pedesete nije nimalo lak zadatak, ali ako vam je dovoljno stalo i dovoljno ste uporni, i to možete izvesti. Uz dovoljno truda, čak i bez skupih preparata i/ili stručnjaka koji se brinu o vama, ravan stomak nije privilegija devojčica i devojaka - možete ga imati i vi.

    izvor:zdravlje

    Za sva dodatna pitanja u vezi vezbi, Praslin uvek ima odlican savet.
    Zdravlje i volja ce pokazati rezultate
  • Tinkerbell
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 5
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Tinkerbell » pre 16 godine

    Praslin draga, treba mi tvoj savet. Zelela bih da pojacam svoje fizicke aktivnosti koje su trnutno sledece: Tri puta nedeljno pilates i svakodnevna setnja od oko sat do dva, a jedno dva puta nedeljno i po 3-4-5 sati. Da li da predjem na aerobik ili da radim neke vezbice kuci, i koje, malo za stomak, i donji deo tela?
  • dada
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 47
    Pridružio se: pre 16 godine

    od dada » pre 16 godine

    Posto i ja imam masne naslage na stomaku mene interesuje koliko trbusnjaka dnevno treba da radim i za koliko vremena se vide prvi rezultati? Pokusavala sam sa tim trbusnjacima al nije bilo nekih rezultata pa sam cesto odustajala!Ima li neko ko je uredio stomak zahvaljujuci tim vjezbama za stomak???
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 386
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Praslin » pre 16 godine

    Tinkerbell napisao:Praslin draga, treba mi tvoj savet. Zelela bih da pojacam svoje fizicke aktivnosti koje su trnutno sledece: Tri puta nedeljno pilates i svakodnevna setnja od oko sat do dva, a jedno dva puta nedeljno i po 3-4-5 sati. Da li da predjem na aerobik ili da radim neke vezbice kuci, i koje, malo za stomak, i donji deo tela?


    Tinkerbell, draga, prvo da kažem da se radujem mnogo što si sa nama, da ti čestitam na postignutom uspehu i da ti poželim da ti ide ovako glatko sve do divnih 63kg (što je moj krajnji cilj)! :009:

    Pročitala sam delove tvog dnevnika i imam par saveta za tebe za vežbanje.

    1. Pilates 3 puta nedeljno je super. Ako ti prija, mislim da možeš da nastaviš. Nikako, ali NIKAKO nemoj na aerobik. Znam da se osećaš dobro, skinula si dosta kilograma, pravilnije se hraniš pa se osećaš kao da bi mogla da poletiš.
    Nažalost, još uvek imaš dosta kilica i ne možeš da letiš :wink:, teška si svojim zglobovima i bilo kakve skakutave vežbe bi skoro sigurno dovele do povreda.

    2. Šetnje su OK. AKo šetaš sat vremena ili više na dan, to je sasvim dovoljno. Produženjem šetnje na 3-4-5 sati ne dobijaš skoro ništa u smislu trošenja kalorija i bržeg mršavljenja. Posle oko sat vremena kardio treninga organizam počne da se brani i da čuva ono što ima, a mogućnost preopterećenja zglobova, ligamenata se povećava.

    Ako se osećaš spremnom za neki intenzivniji trening, pogledaj temu Tae Bo. Tamo ćeš naći link na youtube gde možeš na nađeš kratak 8-minutni trening koji možeš kod kuće da uradiš. Taj klip sam skinula i okačila na rapidshare, pa možeš da skineš i da imaš u kompu za stalno vežbanje.
    Tae Bo je po meni mnogo bolji od aerobika, jer je opterećenje za različite delove tela pravilnije, a nema skakutanja, što je za nas, malo teže buce veoma opasno.

    Možda bi trebalo da razmisliš o nabavci neke sprave za kućno vežbanje. ILi možda već imaš neku spravu koja ti skuplja prašinu?
    Javljaj mi kako ti ide.
    :009:
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 386
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Praslin » pre 16 godine

    dada napisao:Posto i ja imam masne naslage na stomaku mene interesuje koliko trbusnjaka dnevno treba da radim i za koliko vremena se vide prvi rezultati? Pokusavala sam sa tim trbusnjacima al nije bilo nekih rezultata pa sam cesto odustajala!Ima li neko ko je uredio stomak zahvaljujuci tim vjezbama za stomak???


    Dado, odgovorno tvrdim da niko ne može da sredi stomak vežbama za stomak. Stomak se dobija i gubi i kuhinji!
    Znam da te nisam obradovala, ali tako je. Sve druge delove tela možemo više ili manje vežbama da doterujemo, a stomak jedini zavisi od ishrane. Na stomaku se talože nasti najopasnije po naše zdravlje. Moja dijetetičarka mi recimo nikad nije merila obim zadnjice, za nju je to čista estetika i to je ne interesuje. Ali obim struka je nešto što joj najviše govori koliko se (ne)pravilno hranim i koliko mi je zdravlje u opasnosti.

    Vežbama za stomak jačaš trbušnu muskulaturu, to je dobro i važno pre svega zbog tvog ukupnog držanja. Ali masne naslage koje se nalaze preko tih mišića nećeš skinuti tim vežbama. Masne naslage na stomaku su posledica nepravilne ishrane i samo pravilnom, balansiranom ishranom se mogu otkloniti.

    Ne znam koliko imaš kila i godina, pa ne mogu dublje da ulazim u neke preporuke, ali najbitnije je da ti stomak pre svega zavisi od ishrane.

    Napiši mi nešto više o sebi, pa da probamo da rešavamo problem efikasnije.

    Veliki pozdrav!
  • dada
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 47
    Pridružio se: pre 16 godine

    od dada » pre 16 godine

    Imam 65 kg a visoka sam 164cm. Nastojim da smrsam 6-7 kg. Uvijek kad se udebljam sve mi se vidi na stomaku. Cini mi se da svaki visak kilograma se spakuje u taj trbusni dio. Po tvojim rijecima, ako sam dobro shvatila, kad smrsam nestace i moje masne naslage na stomaku??? Inace imam 24 godine.
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 386
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Praslin » pre 16 godine

    dada napisao:Po tvojim rijecima, ako sam dobro shvatila, kad smrsam nestace i moje masne naslage na stomaku???


    Donekle, da.
    Naime, stomak će ti se svakako smanjivati što više mršaviš. Međutim, ako se nepravilno hraniš u dijeti smršaćeš, ali će otići i masne naslage iz grudi, lica i ruku više nego što želiš, a deo masti na stomaku će ostati.

    Po svemu bih rekla da ti i ne jedeš mnogo, ali da se ne baviš nekim sportom i da uglavnom jedeš mnogo koncentrovanih ugljenih hidrata (grickalica, slatkiša, peciva) i da ne jedeš redovno. Nije potrebna neka mudrost da se to zaključi.

    Ako hoćeš stvarno stomak da skineš moraš trajno da izbaciš te koncentrovane UH. Sada, dok si mlada to će još nekako da drži, ali posle prvog porođaja situacija sa stomakom će postati još kritičnija.

    Za stomak je najvažnije da jedeš više malih obroka u toku dana i da ne jedeš koncentrovane UH, nego da jedeš povrće, meso, voće.

    Videla sam da si na UN dijeti pa neću da ti predlažem nikakav jelovnik. Možda kada završiš sa dijetom, ako ne budeš uspela da postigneš ravan stomak, možemo da poradimo na ishrani da doradimo ono što eventualno ostane posle dijete.

    A kako stojiš sa fizičkim aktivnostima? Možda možemo malo nekim kardio treningom da potpomognemo dijetu.
  • dada
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 47
    Pridružio se: pre 16 godine

    od dada » pre 16 godine

    Pa poslednjih godina nisam imala vremena da se bavim nekim fizickim aktivnostima. Uglavnom zbog fakulteta i stalnog sjedenja za knjigom. Nekad prije sam trenirala odbojku i nisam imala problema sa kilazom a ni sa ovim masnim naslagama. Ja uglavnom izbjegavam grickalice u poslednje vrijeme ali posto je vec problem napravljen. Pokusacu da smrsam koliko sam planirala pa cemo posle vidjeti sta ce da bude.
    U slucaju da stomak ostane onda svakako da cu nesto preduzeti!!!
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 386
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Praslin » pre 16 godine

    Trenirala si, još uvek si rasla, naravo da nije moglo ništa da se zalepi.

    Nadam se da ćeš uspeti sve da središ ovom dijetom. Ipak, dijeta ili ne, neka fizička aktivnost bi ti dobro došla, makar zbog razgibavanja i bolje cirkulacije, za bolje raspoloženje i za bolje učenje.

    Srećno!
  • Lana
    Amater
    Amater
    Postovi: 128
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Lana » pre 16 godine

    Evo par saveta i od mene:

    1. Izbegavati sve što nadima, a naročito gazirane sokove.
    2. Negovati kožu. Nekada koža opuštena koža čini da izgledamo lošije nego što bi trebalo.
    3. Trbušnjaci 3x nedeljno. Češće od toga dovodi do "šlajfovanja" - mišići ne stižu da se odmore i nahrane između treninga. Naročito imajući u vidu da trbušnjaci praktično non-stop rade.

    Ipak, po rečima lekara, trbušnjaci su idealna vežba za žene. Naime, kad radite bilo koju vrstu trbušnjaka, ne aktivirate samo trbušni zid, već i "pantljike" - unutrašnje mišiće i ligamente koji drže unutrašnje organe i, naravno, matericu. Snažne pantljike samim tim znače i lakše podnošenje trudnoće, a potom i porođaj. Mojoj drugarici, koja je veoma teško podnela i trudnoću i porođaj, lekar je rekao: Da si radila 3x nedeljno po 10 običnih trbušnjaka, sad ne bi imala ovih muka.
    Boze, molim te, daj mi strpljenja - i to odmah
  • Blesava
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 9
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Blesava » pre 16 godine

    Evo neshto o ravnom stomaku...

    Koje su zablude vezane za fitnes i vezbanje

    Ako vežbe radite kod kuće, ili redovno posećujete teretane, pored osnovnih pravila s kojima su vas upoznali vaši treneri, treba da obratiti pažnju i na česte zablude vezane za vežbanje i učinke koji se vežbama postižu. Takve zablude usmenom predajom kruže među posetiocima teretana i fitnes centara, pa zato stručnjaci ukazuju na pet najvećih zabluda.

    Poznata je ona da bez muke nama nauke, isto tako bez truda i znoja nema vidljivih rezultata vežbanja. Zato nemojte odustajati od programa vežbi čim osetite i najmanji bol u mišićima. Lagane vežbe s tegovima koje vam preporučuju u teretani zaista vas neće umoriti, ali neće uroditi ni željenim rezultatima. Isto tako, jelovnik krcat belančevinama neće preko noći stvoriti mišiće kakve ste videli na nabildanim idolima. Vrlo je važno da uviek imate na umu i to da, ma koliko ste se dobro zagrejali, nikad niste u potpunosti sigurni od povreda, zato budite oprezni.

    Takođe, posle treninga popijte napitak čiji su sastojci u srazmeri dve trećine ugljenohidrata i jedna trećina belančevina. Nekoliko sati kasnije pojedite obrok, zatim za užinu obrnite srazmeru belančevina i ugljenohidrata. Redovno vežbanje i bavljenje telesnim aktivnostima vrlo je važno za očuvanje zdravlja, elastičnosti i održavanje telesne kondicije.





    Belančevine povećavaju mišićeBelančevine zaista podstiču proteinsku sintezu, odnosno proces stvaranja mišića, no neumerene količine belančevina za taj vam proces nisu potrebne. Stručnjaci tvrde da je mnogo važnije uz belančevine paralelno jesti i hranu bogatu ugljenohidratima.

    Brzo dizanje tegova

    Doktor nauka Geri Hanter, autor studije o osnovnim principima treninga i sticanja kondicije, tvrdi da se najveće povećanje snage postiže upravo suprotnim principom, dakle, tako da tegove dižete što je brže moguće.

    Istezanje je zdravlje

    Istraživanja su pokazala da su vežbe koje aktiviraju samo jedan zglob, takozvane vežbe otvorenog lanca, u koje se ubraja i istezanje nogu, potencijalno opasnije od takozvanih vežbi zatvorenog lanca, kojima istovremeno aktiviramo mnogo više zglobova, kao što je slučaj pri čučnjevima i klupici za noge.

    Istezanje bez povreda

    Ne povređujemo se najčešće pri sportskim aktivnostima nego upravo izvodeći sasvim normalne svakodnevne pokrete. Zato - istezanje nas ne štiti sto posto od povreda.

    Forsiranje bolnog mišića

    Preskakanje vežbe zbog bola u mišićima samo je put manjeg otpora. Najprije ustanovite koji vas mišić boli i u kojoj meri osećate bol. Ako vas mišić ne boli na dodir i možete normalno raditi sve pokrete, slobodno radite i svoj kućni program vežbi




    Ravan stomak

    Ove dve vezbe su osnova. Mogu da rade samo te dve a mogu i da ubace jos dve. Onda treba da rade 4 vezbe.

    Ako zele da rade samo dve onda neka rade ovako:

    donji trbusni potisak
    odmor 10 - 20 sekundi
    zablje zgrcke
    Istegljivanje + odmor 1 minut

    I to je prva serija.

    Ako zele napredniji program, tj da rade 4 vezbe onda rade ovako:

    donji trbusni potisak
    odmor 10 - 20 sekundi
    (druga vezba za donje) skocis i uhvatis se za sipku (sipku za zgibove) i podizes butine do grudi. Teska vezba ali radi cele donje trbusnjake.
    odmor 10 - 20 sekundi
    Zablje zgrcke
    odmor 10 - 20 sekundi
    trbusnjaci na skotovoj klupi.
    istegljivanje

    to je prva serija sa 4 vezbe.
    Kao sto vidis dodao sam dve vezbe uz te 2 osnovne.

    Treca varijanta se moze raditi sa tezinama

    Uzmes teg od 10 kg postavis ga na stomak i drzis ga rukama i podizes karlicu.
    Znaci isto kao "donji trbusni potisak" samo radis sa tezinama. To ce bas isforsirati donje trbusnjake da porastu.

    Odmor 10 - 20 sekundi

    onda uzmes zablje zgrcke i posle toga radis pregibavanje na skotovoj klupi sa 10 kg na glavi.





    SAVETI ZA RAVAN STOMAK

    Nemam nameru da pametujem i da se pravim da sve znam, da se razumemo odmah. Citao sam dosta toga, sportom se bavim rekreativno ceo život a teretanom oko 6 godina sa prekidima tako da nisam laik. Pošto sam se malo opustio zimus zbog ispita, posle prvog maja sam krenuo da skidam salo i spustio sam se sa 76 na 70 kg, visok sam 175 pa ti vidi koliko ćeš da koriguješ program (napominjem da sam srednje iskusan vežbač, tako da ne krećem od nule).

    Najbitnije je da nema lakog načina i nema prečica, a moraš početi postepeno (nagle extremne dijete su kratkog daha a posle njih još gore izgledaš). Dakle:

    1. Unosi dosta hladne vode u organizam, napominjem VODE, sokovi se ne važe i gledaj da ih izbegavaš. Pošto je leto, optimum bi bio bar 4 litra dnevno, ako mora i silom. Pazi da ne piješ pola sata pre obroka kao i sat vremena posle da ne bi ometao varenje. Ovo sam stavio kao prvu tačku jer je najbitnija - voda je najbolji sagorevač masti!

    2. Postepeno izbacuj hleb i industrijski prerađenu hranu, drži se osnova - belanca, nemasni mlečni proizvodi, meso,... Pošto je leto nije teško da se (što bi Sanja Marinković rekla ) hraniš lako, dakle krastavci, paradajz, salate (ali ne i lubenica) u što većoj količini.

    3. jedi češće, ali male količine hrane. Pošto hoćeš da smršaš, obroci neka budu na 4 sata, a prekidaš daleko pre nego što se zasitiš (telu je potrebno oko 25-30 min da oseti sitost)

    4. Ovo svi znaju, ali važno je - IZBACI POTPUNO SLATKIŠE, PIVO I GRICKALICE. Ne mogu ti reći koliko mi je ovo teško palo, a extra je teško tokom Mondijala! Ako sam mogao ja možeš i ti, pitanje motivacije

    5. Treniraj svaki dan - lično imam dosta obaveza dnevno pa treniram samo jednom (2 dana sa tegovima pa jedan trčanje) ako možeš korisno je da dodaš i laganih 30-45 min bicikle/plivanja svaki dan. Trajanje glavnog treninga od 60-75 min, intenzitet odrediš na sledeći način: Ako ne dišeš teško, ne radiš dovoljno dobro, ako se boriš za dah smanji intenzitet. Nemoj da radiš tipa danas samo ruke, sutra samo grudi,... već spoji po 2-3 partije u treningu. Trbušnjaci 2-3 puta nedeljno, ne više. Trčanje pod obavezno, isti princip za intenzitet

    6. Uzmi neki sagorevač ako možeš (nije presudno) ako si slab sa kintom uzmi Biotechov PowerForce (ima kofein), ja trenutno uzimam Universal Unidine, a svi naravno hvale onaj najskuplji - Animal Cuts. Uskoro ću uzeti Biotechov Whey Protein od 500gr za najextremnijih 15 dana, visokoproteinska dijeta je po meni ono čemu svako ko ide u teretanu treba da teži. Nemoj da misliš da sam stalno pod suplementima, retko kad nešto uzmem, ali je to uvek dobro utrošen novac

    7. Vrlo bitno IMAJ POZITIVAN STAV! Ako kreneš sa *ovo je teško, pa ko će da ovo izdrži* ništa od trbušnjaka, samo ćeš da se izbedačiš džabe. Ne shvataj ove stvari kao obavezu i teret, to radiš zbog sebe ne zbog drugih.
    Svoj uspeh meri po tome CHEGA SI SE SVE TREBAO ODRECI DA BI GA OSTVARIO....
  • Blesava
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 9
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Blesava » pre 16 godine

    FITNES: Tajne do ravnog stomaka i snažnih trbušnih mišica



    Da li želite ravan stomak? Ja ne poznajem osobu koja ne želi!

    Ljudi troše milione, ako ne i milijarde evra svake godine u potrazi za ravnim stomakom. Trenutno postoji preko 200 razlicitih naprava za vežbanje, sa vrlo zvucnim nazivima, koje obecavaju trbušnjake kao stena za manje od 8 minuta dnevno.

    Covek bi pomislio da uz postojanje svih tih zadivljujucih proizvoda vecina ljudi šeta unaokolo pokazujuci lep i vitak središnji deo tela, kakav su oduvek želeli. Nažalost to nije slucaj! Vecina, ako ne i svi ovi proizvodi kompletno, ucinice malo ili nimalo da izravnaju vaš stomak, i to zbog toga što oni ne mogu da eliminišu sloja sala, koje prekriva vaše trbušnjake.

    Kako biste bili uspešni u stanjivanju struka, morate posedovati osnovno razumevanje o tome kako trbušni mišici funkcionišu i kako vaše telo sagoreva masnoce. Prva stvar koja treba da se razume je razlika izmedu mišica i masnoca. Masnoce predstavljaju višak unetih kalorija putem hrane, koje organizam cuva nataložene preko mišicnog tkiva. Mišici, sa druge strane, se sastoje iz vlakana, koja se kontrahuju kako bi proizvela pokret. Masnoca ne može da se pretvori u mišic, a takode ni mišic ne može da se pretvori u mast! Medutim, ono što se vecini dešava je da izgube mišicnu masu, a da natalože masnoce.

    Tako da ukoliko je vaš cilj to suzite struk i imate lep i ravan stomak, prva stvar koju morate da uradite je da smanjite, odnosno da eliminišete u potpunosti slojeve masnoce koji skrivaju vaše trbušnjake. Svi mi imamo ravan stomak; jedini je problem što je nekima prekriven viškom masnoca.

    Najefikasniji nacin da izravnate stomak je kombinacija treninga sa opterecenjem (sa fokusiranjem na središnji deo tela), kardiovaskularno vežbanje (kratki, naporni treninzi) i stabilizacija šecera u krvi (cuva vas od dodavanja novih slojeva masnoce i olakšava vašem telu da postojecu masnocu koristi kao gorivo).

    Ono što takode treba da spomenem je da, ravan stomak ne samo da izgleda dobro, vec i sprecava mišicnu neuravnoteženost izmedu kukova i stomaka što u više od 80% slucajeva prouzrokuje bolove u donjem delu leda! Zato zapamtite, jaki trbušnjaci znace i snažna i zdrava leda!

    1. Morate da radite neku vrstu progresivnog treninga sa opterecenjem

    Osnovna funkcija mišica abdomena je da savijaju vaš torzo napred. Ali takode postoje mišici središnjeg dela, koji savijaju torzo u stranu i mišici koji ga rotiraju. Cesto vidamo ljude koji rade stotine trbušnjaka na svojim spravama iz tele šopa, medutim ako želite zaista efikasno da ojacate stomacne mišice u svoj program vežbanja treba da uvrstite sledece tipove vežbi:

    • 1-2 vežbe sa savijanjem trupa unapred (obrnuti trbušnjak, podizanje kolena, klasican trbušnjak, itd.)
    • 1-2 vežbe sa savijanjem trupa u stranu ( bocni pregibi, bocni trbušnjaci, itd.)
    • 1-2 vežbe sa rotacijom (rotacija trupa, stojece okretanje trupa, itd.)

    Izaberite najmanje 1-2 vežbe koje pogadaju donje trbušnjake, 1-2 za oblikuse (bocne trbušnjake) i 1-2 za gornje trbušne mišice. Postoji jako mnogo raznolikih vežbi, od kojih neke možete pronaci i na našem sajtu, a spomenucu samo neke za koje mislim da su bolje od drugih.

    Super vežbe za zategnute trbušnjake:

    • obrnuti trbušnjak
    • podizanje nogu iz upora ili visa
    • spuštanje nogu
    • bocni pregibi
    • klasican trbušnjak
    • trbušnjaci na lopti

    I opet ponavljam, zaista postoji mogucnost izbora, ali vodite racuna da ih trenirate u pravilnoj formi i progresivno povecavajuci opterecenje, odnosno broj ponavljanja. Trbušnjaci su mišici kao i bilo koji drugi i treba ih stoga trenirati najviše tri puta nedeljno.

    2. Koristite kratak i intenzivan kardio trening kako biste ubrzali metabolizam
    Kardio trening je važan, jer vam on, ukoliko se radi pravilno, može ubrzati metabolizam i u narednih 4-24 casa nakon treninga! To znaci da je manja verovatnoca da cete višak kalorija uskladištiti kao telesnu masnocu, vec ce one pre biti iskorišcene od strane vašeg ubrzanog metabolizma. A povrh toga, verovatno cete skinuti i nešto od postojecih masnih naslaga.

    Sledeci primer intervalnog treninga možete da sledite prilikom bilo koje aerobne aktivnosti (šetanje, vožnja bicikla, plivanje, penjanje uz stepenice, itd.).

    Zagrejte se laganim tempom u trajanju od 2-5 minuta. Izvodite 30 sekundi izabranu aktivnost skoro maksimalnim tempom, a zatim umereno 1 minut (vreme oporavka i hvatanja daha). Ovaj proces je jedan interval, koji cete ponavljati 6-10 puta. Trening završite hladenjem laganim tempom 2-5 minuta.

    3. Stabilan šecer u krvi je kljuc uspeha

    Najvažnije, morate stabilizovati šecer u krvi!!! Ovo je najvažniji faktor u topljenju suvišnih masnih naslaga, kao i u održavanju vitke linije. Da biste stabilizovali vrednosti šecera u krvi morate hraniti vaše telo cesto, najbolje na svaka 2 do 3 sata. Kljuce uspeha leži u tome da vašem telu obezbedite samo ono što mu je u datom trenutku potrebno. Vaše telo sagoreva kalorije 24 casa dnevno, i zato zaista nema razloga da ga hranite samo jednom ili dva puta dnevno. Dajte vašem telu gorivo koje mu je potrebno: povrce, voce, koštunjavo voce, integralno pecivo i nemasne izvore proteina (piletina, riba, nemasna teletina, jaja, itd.)

    Mnogi ljudi su previše zaokupljeni masnocama sadržanim u hrani, ili koliko je masnoca dobar izbor. Kalorije su kalorije i uopšte nije važno odakle poticu. Ukoliko ih unosite previše... gde završavaju? Da, pogodili ste... nagomilane oko struka, kao telesne masti.

    Da ne bude zabune, ja ne kažem da nije važno šta jedete, vec naprotiv, medutim to nije osnovno i najvažnije kada je u pitanju gubitak telesne masnoce. Pokušajte da pravite zdrave i pametne izbore, kada god je to moguce, ali nemojte se osecati toliko krivim ako s vremena na vreme svratite do Meka ili pojedete parce torte, jer ne mora da znaci da ce se to odmah nataložiti i pretvoriti u mast.

    4. Potražite pomoc profesionalaca

    Nažalost, vecina ljudi ne poseduje dovoljna znanja o ljudskom telu, ishrani, ili efektivnim nacinima vežbanja, da bi postigli svoje zdravstvene i fitnes ciljeve. Postavite sebi jedno pitanje: « Da li sam zadovoljan svojim trenutnim stanjem ili napretkom?» Ukoliko niste, treba da razmotrite mogucnost dobijanja strucne pomoci od strane kvalifikovanih fitnes profesionalaca. Nemojte se uzdati iskljucivo u informacije, koje dobijate iz magazina, ili lokalnog fitnes kluba. Kvalifikovani fitnes profesionalci vam mogu pomoci u postizanju vaših ciljeva, za mnogo manje vremena nego što mislite.

    Ukoliko ste ozbiljni u vezi vašeg zdravlja i fitnes ciljeva, i ukoliko ste spremni za ravan stomak, preporucujem vam da pocnete sa primenom 4 strategije navedene u clanku. Ove 4 strategije vam mogu pomoci da kontrolišete metabolizam i sagorevate suvišnu telesnu masnocu, kao i da se osecate i izgledate sjajno!
    Svoj uspeh meri po tome CHEGA SI SE SVE TREBAO ODRECI DA BI GA OSTVARIO....
  • Blesava
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 9
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Blesava » pre 16 godine

    Jos malo o ravnom stomaku....

    Glavni zadatak trbušnjaka je da drže telo uspravno, a istraživanja pokazuju da loše držanje uspavljuje mišiće i pravi prepoznatljivu i ne baš privlačnu “kegla” figuru. Zato:

    SEDITE PRAVO - dok god se budete grbili nad kompjuterom ili za stolom, vaši stomačni mišići će izgledati i biti opušteni i kada ustanete. Kada konačno odlučite da držite kičmu pravo kao što su nas učile mame, odmah ćete izgledati bolje, mršavije i zategnutije.
    HODAJTE USPRAVNO - Prava leđa, stomak uvučen, glava uzdignuta - to je pravi način da hodate kroz život. Balerine to rade tako lako, ali pravilno držanje može zadati muke nama običnim ženama jer zbog čestog naginjanja bočni trbušni i mišići donjeg dela leđa su opušteni.
    PILATES - Da vratite struk i ravan stomak pomažu lake pilates vežbe koje za samo mesec dana mogu da vrate stas u sasvim pristojnu kondiciju.

    Napisala sam ovo u vishe postova da bi se lakshe snashli. Nadam se da sam pomogla.... :-P
    Svoj uspeh meri po tome CHEGA SI SE SVE TREBAO ODRECI DA BI GA OSTVARIO....
  • Blesava
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 9
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Blesava » pre 16 godine

    Kako da "uradite" trbusnjake?!
    Zelite plocice?!



    Do njih mozete doci vrlo lako! Skoknite do prve prodavnice keremike!!!
    Salu na stranu, 98% ljudi nije zadovoljno izgledom svog stomaka.
    Ovo neka nastave da citaju oni za koje ima nade, ostali slobodno neka se demoralisu!

    Mislim da je vreme da vam neko kaze u lice, ovako preko monitora, da je put do misicavog stomaka jako dug i naporan. Strasno je glupo verovati raznim casopisima u kojima pise da cete za mesec dana uz blago leskarenje na patosu i uz neke vezbice doci do "savrsenog stomaka" kako cesto vole da napisu.
    Pazite: Ko hoce trbusnjake, mora dobro da se oznoji ! Sta mozemo kada je tako?!

    Carobne formule (na zalost) nema, stvar je u par stvari, i to ovih:

    1. Cvrsta volja - bez ovoga nema nista. Morate cvrsto da odlucite da cete se truditi i proliti litre znoja dok ne uspete da "uradite" trbusnjake tako da ce vam se i ispod majice nazirtati famozne plocice.

    2. Ishrana - Ovome retko ko pridaje znacaj. Dzabe vam je da uradite hiljade trbusnjaka dnevno, ako posle toga pojedete tri vola, ispraznite sedam pekara i opljackate fabriku sladoleda. Stomak je omiljeno mesto na kojem masti (lipidi) prave svoje zurke. Naravno, ne treba da gladujete, ali treba da pazite na ishranu. Pozeljno je unositi sto manje masti. I slatkise slobodno prepolovite, ako bas ne mozete da ih eliminisete. Coveku je dnevno potrebno oko 1200 - 1300 kalorija. Mi unosimo oko 3000 hiljade! Duplo vise!
    A oni jadni crnci iz Afrike ne unesu dnevno ni 1000, pa sada vidite...

    3. Trcanje - Izuzetno bitan momenat u celoj prici. Shvatite da morate sto vise biti fizicki aktivni. Krenite na trcanje, fudbal, basket, kriket, otkud znam, bilo koji sport . Gledajte da trcite 5 dana u nedelji, 2 dana odmarajte. Kada bi svaki dan pretrcali 5 km, to bi bilo dovljno. Pomocu trcanja skidate salo sa stomaka koje zaklanja pogled na vase impozantne misice!

    4. Trbusnjaci - Mnogo ljudi misli da je dovoljno raditi samo trbusnjake. Ne. Prvo cvrsto resite da cete redovno trenirati. Potom, smanjenite unos masti - tako vam stomak vise nece rasti. Zatim trcanjem skinite postojece naslage sala, i najzad trbusnjacima ojacajte misice stomaka koji ce tada sevnuti na vasem stomaku koji vise ne prekriva to salo.
    Trbusnjake je moguce izvoditi i u kuci. Stavite jastuk na pod sednite-lezite, noge zaglavite pod trosed i pumpajte. Zahvalni su, te je lako povecavati njihov broj iz dana u dan.
    Danas uradite 50 komada, sutra 100. Tu ce vas uhvatiti upala, koja je znak da se nesto progresivno dogadja u zoni vaseg tela koju ste zapostavili. Idealno bi bilo kada bi svakog dana broj trbusnjaka povecavali za 50. I onda dodjete do cifre od 1000 na dan! Tu se zadrzite. 1000 trbusnjaka, trcanje, kulturna ishrana - i eto vama resenja! Vremenom vam vezbanje udje u krv, tako da vam ne predstavlja problem da radite na sebi. Ide, nekako, samo od sebe.


    Kako se grciti po patosu? (ili kakve trbusnjake raditi?)

    Postoje klasicni trbusnjaci:
    Sedeci stav na patosu, noge blago povijene u kolenima i zaglavljene za neki komad namestaja. Radite u serijama od 50 komada. Posle par minuta pauze, pa opet 50 komada. Ovakvo vezbanje najvise utice na gornje i srednje trbusnjake.

    Za donje trbusnjake:
    Lezite na patos, pruzite noge i slepite ih jednu uz drugu. Dignite ih nekih 30 cm od patosa. Zatim ih dizite polako gore, dole. Mozete nogama i da pisete azbuku, brojeve. Radite dok mozete. Kad vam noge tresnu od patos, malo odmorite, pa opet! I to, uporno!
    Za donje trbusnjake je dobro i raditi klasicne trbusnjake, samo sa razmaknutim nogama koje treba slobodno da leprsaju, tj. ne kacite ih ni za sta.

    Mozete i ovo:
    ...legnite na ledja, a zatim dizite trup i savijene noge tako da bradom dodirnete kolena. Samo, pazljivo, nemojte zube sebi izbiti! Ponavljajte ovo u serijama od 50 komada.

    A mozda je ovo i najbolje: Popularne zgrcke.
    Legnes na patos (najbolje na travu, ako je moguce) i noge odignes 20 - 30 cm od poda. Naravno, ne savijas ih u kolenima. Zatim dizes trup kao da ces da zauzmes sedeci polozaj i noge privlacis k grudima. Onda ledja lagano vracas na patos, a noge u pocetni polozaj. Ponavljati ovo trideset, do pedeset puta u seriji, raditi 5 serija.

    by: http://www.exyu-fitness.com
    moram dodati - odlichan sajt!
    Svoj uspeh meri po tome CHEGA SI SE SVE TREBAO ODRECI DA BI GA OSTVARIO....
  • Dolly
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 6
    Pridružio se: pre 16 godine

    eeejjj

    od Dolly » pre 16 godine

    eeejjj blesava/sorry tako pise...nemam rijeci na ove tvoje postove...puni su inf. kao da si ih bas za mene pisala,a nadam se da i ostalima pomazu tj. uvjerena sam...znaci moram trcati...brzo ili lagano...ili naizmjence....e da jos nesto...salo sa strane i na ledima...pomaze ovo isto ili...

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 21 gost