Odgovori 12 postova Stranica 1 od 1
Trčanje u mestu
  • Loptica90
    Amater
    Amater
    Postovi: 166
    Pridružio se: pre 13 godine

    Trčanje u mestu

    od Loptica90 » pre 11 godine

    Da li neko može da kaže nešto više na ovu temu?

    Šta mislite, da li je moguće i na ovaj način skinuti koji kg?

    Meni lično je mnogo jednostavnije da trčim u mestu, u stanu, nego da idem do nekog najbližeg mesta koje je pogodno za trčanje. Pritom, moram da dodam da apsolutno nemam kondicije, ne znam da li bih mogla da istrčim negde 500m :nasilan:

    Maločas sam razmišljala, i palo mi je na pamet da bi možda i moglo da ima neki efekat...
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Postovi: 3713
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: Trčanje u mestu

    od dudank » pre 11 godine

    Pogledaj ovde http://www.livestrong.com/article/27914 ... treadmill/ (upravo sam virnula i oduševila se ovim da je dobro za kukove i trbušne mišiće :) ).
  • Loptica90
    Amater
    Amater
    Postovi: 166
    Pridružio se: pre 13 godine

    Re: Trčanje u mestu

    od Loptica90 » pre 11 godine

    Sasvim je sigurno i logično da se ne aktiviraju iste grupe mišića kao kod redovnog trčanja, ali kapiram da bi trebalo da ima nekog efekta....

    S tim da ja pod trčanjem u mestu podrazumevam bukvalno trčanje u mestu, ne trčanje na traci :) Ali, ima smisla ovo što piše ovde svakako. Hvala za tekst, Dudo! :009:

    Btw, ako želiš da se nasmeješ, prekopiraj ova tekst u google translate, hahahahahha :D Znam engleski prilično dobro, i nije mi potreban prevodilac, ali znam koliko je ovaj google-ov sjajan, pa uvek to uradim, ismejem se pošteno :D
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Postovi: 3713
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: Trčanje u mestu

    od dudank » pre 11 godine

    Nemoj da me zbunjuješ, ovde su i date prednosti trčanja na traci i prednosti trčanja u mestu. :D

    Evo, da ne koristiš Google:

    "Korisni efekti trčanja u mestu

    Trčanje u mestu je energičan pliometrijski trening koji povećava snagu i pokretnost donje polovine tela. Pliometrija, koju Life Time Endurance (ovo je njihov program vežbi) primenjuje za treniranje mišića da bi se spojile maksimalna brzina i snaga, uključuje pokrete odskakanje, kao što su veći i manji skokovi, a trčanje u mestu se u osnovi svodi na niz smenjivanja skokova jednom nogom. Ono naročito zahteva ravnotežu, kontrolu udarnih sila prednjim delom stopala, te jak gležanj i određenu snagu lista. Fiziolog Oven Anderson (ovo Spring Track je opet neki program) opisuje koliko snažni i gipki gležnjevi i listovi obezbeđuju jak odraz prednjim delom stopala, ravnomerne korake i mek doskok, što umanjuje rizik od povrede kostiju i ligamenata. Fleksibilni gležnjevi takođe omogućuju puno korišćenje mišića u donjoj polovini nogu i stopala, što za ishod ima snažne i elastične korake, te umor koji nastupa tek naknadno.

    Tehnika trčanja u mestu

    Počnite lagano skakućući s noge na nogu pet minuta, pri čemu se usredsredite na to da de dočekujete "jastučićima" prednjeg dela stopala, te zabacivanjem peta ka tavanici. Postepeno povećavajte tempo i visinu, te pokušajte da petama udarate u zadnjicu. Ovi eksplozivni pokreti koji aktiviraju čitavu nogu proizvode brze kontrakcije i opuštanja mišića, čime treniraju vašu neuromuskulaturu za brz pokret i trku. U Exercise Goals (opet njihov program) daje se i varijacija: vežba s dizanjem kolena. Umesto da se udarate petama po gluteusu, kolena ćete dizati visoko ispred sebe. Ova vežba ojačava bokove i trbušne mišiće."
  • Mohita
    Amater
    Amater
    Postovi: 154
    Pridružio se: pre 12 godine

    Re: Trčanje u mestu

    od Mohita » pre 11 godine

    Ja sam uvek za vežbanje u kome ćeš aktivirati sve grupe mišića ili veći deo. Zato sam uvek ranije dok sam vozila bicikl, odrađivala i vežbe sa tegićima, za taj gornji deo, plus neke dodatne vežbice. Tae Bo je meni odličan i iz tog razloga jer sam prvi put osetila bolove u nekim delovima tela, što je bilo znak da mi se dosta toga uspavanog aktiviralo. Zašto ne bi sa tim probala?
    Slika
  • Loptica90
    Amater
    Amater
    Postovi: 166
    Pridružio se: pre 13 godine

    Re: Trčanje u mestu

    od Loptica90 » pre 11 godine

    Pa znam, ukapirala sam, ali se verovatno ne ''odrazih'' dobro :D

    Inače, za ovu vežbu sa dizanjem kolena visoko znam iz perioda treniranja košarke,i sećam se da je trener baš pričao da je dobro za bokove.. za trbušne mišiće ne mogu da garantujem, jer sam uvek imala šlauf :D

    Sve u svemu, planiram da počnem sa ovim.. Biću pokusni kunić, pa ću vam javljati rezultate i redovno vas izveštavati :)

    Naravno, ukoliko ostali imaju neki predlog/sugestiju/kometar, slobodno neka se jave :)

    Ovo sa podizanjem peta ka guzi još ne mogu da zamislim, a da ne deluje trapavo, moraću praktično da isprobam kasnije :D

    Mohita, iz prostog razloga što smatram da kada nekim ozbiljnijim vidom rekreacije ili sporta počinješ da se baviš, onda treba da dobiješ instrukcije od nekog ko je stručan i razume se u to. Smatram da ne mogu da dobijem dovoljno informacija sa interneta o tome, a i ne bih imala nikoga da mi ukaže na greške. A trenutno nisam u finansijskoj mogućnosti da uplatim negde u nekom fitnes centru članarinu i krenem na Tae Bo/Zumbu/aerobik... :)

    Da dodam još- imam u planu da radim neke propratne vežbice uz to- trbušnjaci, sklekovi, tegići (improvizovani doduše), čučnjevi itd.
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 386
    Pridružio se: pre 16 godine

    Re: Trčanje u mestu

    od Praslin » pre 11 godine

    Evo, ja se ne slažem :D
    Najozbiljnije.

    Što se mene tiče, trčanjem u mestu dobiješ većinu negativnih efekata trčanja (opterećenje za zglobove, "nabijanje"), a ne dobiješ mnoge dobre efekte trčanja.

    To skakutanje u mestu može da bude delić treninga, ali nikako čitav trening i ja ga ne bih radila dugo.

    Što se Tae Bo i sličnih simatičnih treninga koje možeš takođe da radiš kod kuće - nije to uopšte toliko komplikovano da ne možeš da naučiš uz video snimak, niti si toliko teška (a nisi ni stara i bolesna) da je to opasno za tebe da radiš samostalno. OK, bolja je atmosfera ako odeš da radiš u fitnes centru, pa je tamo glasna muzika, svi oko tebe skaču - odmah ti skoči i motivacija.
    Kod kuće moraš malo da se potrudiš za motivaciju, ali zamisli koliko tek treba mentalne snage da se nateraš da trčiš u mestu sama sa sobom...

    Tae Bo nije komplikovan niti se tamo rade nekakvi opasni pokreti. UZ to, instruktor na video snimku lepo objašnjava pokrete, a ti si dovoljno odrasla i svesna da možeš i sama sebe da kontrolišeš i koriguješ. Na primer, ako on kaže da čučanj radiš tako što gurneš zadnjicu unazad i paziš da kolena ne prelaze nivo prstiju na nogama, to ti stvarno možeš da iskontrolišeš i sama. Ni na treningu u fitnes centru gde vežba vas 20 neće trener baš od vežbe do vežbe da koriguje svakoga ko vežba.

    Izvini što ti rušim Sneška, ali ja zaista mislim da je trčanje u mestu bezvezan terning, a pogotovo je bezvezan kao jedini trening. Radije vežbaj malo Tae Bo, zumbu ili nešto slično, i radi malo trbušnjake, vežbe za leđa, vežbe za ruke, noge...
    I dosta istezanja!!!

    Sve najbolje ti želim :009:
  • Loptica90
    Amater
    Amater
    Postovi: 166
    Pridružio se: pre 13 godine

    Re: Krajnje je vreme da se na dijetu krene (ponovo) :)

    od Loptica90 » pre 11 godine

    Raspredah sa Mohitom preko pp, ali moram i ovde da objasnim :)

    Naime, nije baš sve tako ružičasto.
    1. Već 3 godine nisam imala nikakvu fizičku aktivnost, i za bilo kakav intenzivniji trening nemam snage, ali da je samo to, to praktično i ne bi bio problem
    2. Pre 3 godine sam imala problema- brzo umaranje, preznojavanje, skakanje pulsa, probaradnje u grudima, te me majka nagovori da dođem kod nje na posao, radi u kardiološkom. Pregledom je ustanovljeno da imam neku blažu varijantu prolapsa mitralne valvue, ne primam nikakvu terapiju za to, a imam redovne šestomesečne kontrole. Sve u svemu, tada mi je savetovano da smanjim fizičku aktivnost, a bila sam aktivan sportista u kondiciji, 5 puta nedeljno u treningu, 6. dana utakmica. Obzirom na sadašnju kondiciju, mislim da neki visoko intenzivan trening ne bi bi najsrećnije rešenje, bar dok opet malo ne Uđem u kondiciju. :)

    Eto, sad znate i nešto što i niste morali da znate :) Između ostalog, to je i jedan od glavnih razloga zbog kojih moram da se rešim ovih kg, jer mi je priprećeno da ću dobiti terapiju ako u septembru ne budem imala najviše 70....
  • Mohita
    Amater
    Amater
    Postovi: 154
    Pridružio se: pre 12 godine

    Re: Trčanje u mestu

    od Mohita » pre 11 godine

    Prošle godine, negde u ovo vreme, sam pokušala da uvedem i trčanje u mestu. Mene su zglobovi užasno boleli, imala sam osećaj da nešto gadno izvilo u stopalima. Rekla sam da mi se neće ponoviti da počnem opet tako nešto. A kilaža mi je bila za jedan kilogram više nego sad (znači nije neko opterećenje u pitanju). Zato sam malo i uskočila sa ovim jer mislim da ti oni nisu neko idealno rešenje. Ali da ne pametujemo više, verujem da ćeš sama već naći način da preispitaš šta ti najviše prija. :)
    Slika
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 386
    Pridružio se: pre 16 godine

    Re: Trčanje u mestu

    od Praslin » pre 11 godine

    Baš mi je žao zbog tvojih problema. Ali mi je drago što si to podelila sa nama. Tu smo da se nađemo jedni drugima :009:
    Ali tim pre ne bih savetovala trčanje u mestu! To je vrlo naporno! Ozbiljno, nemoj da se zezaš. Baš se brinem.
    Za tebe bi najbolja bila neka joga ili tai či. Ne znam da li bi imala sada živaca time da se baviš?

    Ja redovno radim tai či i garantujem da je to idealan način za nekoga ko ima zdravstvene probleme da održava tonus mišića i formu bez opasnosti po zdravlje. Savršeno se zagrejem, čak se i oznojim, a ni u kom trenutku se ne zaduvam, niti mi puls skače.
  • Mohita
    Amater
    Amater
    Postovi: 154
    Pridružio se: pre 12 godine

    Re: Trčanje u mestu

    od Mohita » pre 11 godine

    Praslin, videla sam kod tebe u dnevniku, i još ranije čula za Tai Či, ali nigde nisam našla kompletan program. :005: Ne znam da li uopšte postoji neka puna verzija na netu? :005:
    Slika
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 386
    Pridružio se: pre 16 godine

    Re: Trčanje u mestu

    od Praslin » pre 11 godine

    Na netu postoji SVE :D
    Moram da priznam da je tai či malo težak za samostalno savladavanje u početku, potrebno je dosta da se čita i istražuje, da se gledaju instrukcijski video fajlovi, i sve to ume da postane malo dosadno. Vežbe su spore, instrukcije još sporije, potrebno je dosta strpljenja.
    Ali isplati se onoliko!

    Imamo ovde temu i o Tai Čiju koliko se sećam, ček da proverim...

    EDIT: evo teme viewtopic.php?f=10&t=82&start=0
    trebalo bi malo obnoviti informacije, ali je najbolje da nastavimo priču tamo
Odgovori 12 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gosta