Odgovori 15 postova Stranica 1 od 1
Sportske povrede
  • Lana
    Amater
    Amater
    Postovi: 128
    Pridružio se: pre 16 godine

    Sportske povrede

    od Lana » pre 16 godine

    Od samog naslova se diže kosa na glavi. Ko je ikad doživeo bilo kakvu povredu, zna da nije ni najmanje prijatna. Ipak, najveći broj povreda koje mogu nastati pri kardio treningu i drugim amaterskim sportovima ne zahtevaju čak ni lekarsku intervenciju.

    Povrede se mogu kategorizovati na različite načine, što prema izvoru povrede (pokret - istegnuće, uganuće... ili kontakt - uboji, nagnječenja, prelomi...), tipu povređenog tkiva (povreda mišića, kože i potkožnog tkiva, zglobova, kostiju, ligamenata, ...), ozbiljnosti povrede (da li zahteva lekarsku intervenciju).

    Prvo što morate naučiti jeste da razlikujete napor od bola. Percepcija bola je krajnje individualna i nešto što nekoga "malo žiga" drugog tera da zove hitnu pomoć. I ne, to nema veze sa kondicijom ili fizičkom snagom.

    Pravilno vežbanje (ravnomerni, pravilni pokreti, odgovarajuće opterećenje, odgovarajući stav tela, prethodno zagrevanje, spremnost na taj nivo vežbanja, prilagođenost vežbi zdravstvenom stanju i kondiciji vežbača) retko donosi povrede.

    Upala mišića nije povreda. To je stanje mišićnih grupa koje su dugo bile u relativnom mirovanju, posle intenzivnog aktiviranja. Upala mišića nije opasna niti potencijalno štetna. Svodi se na nakupljanje mlečne kiseline u mišićnim vlaknima. U zavisnosti od jačine upale, bol se može javljati samo pri pokretu datog mišića, ili može biti konstantan, pa čak mišić može biti i bolan na dodir. Može trajati od 24h pa čak do 10 dana, u zavisnosti od odnosa prethodna kondicija - nivo opterećenja prvim treningom.

    Glavni lek, koji mnogi treneri savetuju za upalu mišića jeste ponavljanje blagog treninga. Ovim se postiže pojačavanje cirkulacije u grupi mišića pod upalom, kojom se mlečna kiselina odvodi. Neki savetuju i uzimanje acetilsalicilne kiseline (andola, acetisala, aspirina) odmah posle treninga. Razlog za ovo je što ova supstanca ubrzava cirkulaciju, pa takođe potpomaže bržem izbacivanju štetnih materija iz mišića.

    Grčevi u mišićima mogu takođe pratiti pojavu upale. Iako neprijatni i često priličnno bolni, oni retko mogu imati ozbiljnije posledice. Kad nastane grč, mišić treba istegnuti (da, to jako boli, ali i veoma brzo rešava problem) maksimalno. Grčevi se najčešće javljaju u listovima, zatim u mišiću primicaču (unutrašnja butina), eventualno kvadricepsu (gornji deo butine), a veoma retko i u drugim grupama mišića.

    Veoma česta povreda je istegnuće mišića. Može nastati zbog nepravilnog izvođenja vežbe. Dovoljno je napraviti i najmanji nepravilan (neprirodan) pokret da bi došlo do istegnuća. Može biti veoma bolna, a u ekstremnim slučajevima može doći i do pucanja mišićnih vlakana, za šta je neophodno obratiti se lekaru hitno. Pucanje mišića se prepoznaje po ekstremno jakom bolu, neprirodnom položaju dela tela koji mišić podržava i nemogućnosti pokretanja tog dela tela.

    Istegnuće se najčešće oseti tek 30 min do 2h posle treninga. U tom slučaju, potrebno je istegnuti mišić grejati (zagrejte peglom ili na radijatoru veći peškir, pa umotajte) i mirovati u prvih 12-24h. Potom mišić treba postepeno razmrdavati, laganim pokretima bez opterećenja. Gelovi za sportske povrede (npr. Sinedol) su dostupni u svim apotekama, nisu skupi a dosta pomažu! Analgetike zaboravite - samo se džabe trujete, a zagrevanje definitivno pomaže.

    To je to za sad, u narednim postovima će biti opisane i druge tipične sportske povrede.

    Koga šta zanima, samo izvol'te :D
    Boze, molim te, daj mi strpljenja - i to odmah
  • vezbacica
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 18
    Pridružio se: pre 16 godine

    od vezbacica » pre 16 godine

    Lana, ja bih dodala da grcevi mogu da se javljaju i u stopalima.
  • Norma J.M
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 223
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Norma J.M » pre 16 godine

    Slazem se sa vezbacicom! :-P Meni se pre dve nedelje desilo na bazenu,da me je uhavtio grc u stopalu,i pored istezanja trebalo mu je dugo da prodje! :x
    Ustvari prodje on vrlo brzo,ali cim pomerim malo stopalo,zgrce mi se celi prsti i ponovo me sastavi(i tako mnogo puta za redom)! :shock: Trajalo je to dobri 15-tak min,a do tada su mi grcevi obicno vrlo brzo prolazili!
  • Lana
    Amater
    Amater
    Postovi: 128
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Lana » pre 16 godine

    Ih, al' ste me preduhitrile - ja htela da grč u stopalu izdvojim u posebnu poruku, jer je specifičan po nekim stvarima, ali ajd' da krenem odmah :D

    Grč u stopalu nastaje usled prekida (makar na kratko) dovoda krvi u mišićnu strukturu tabana. Razlozi mogu biti razni, od "nezgodnog" pokreta, do neadekvatne obuće i čarapa.
    Čim se grč javi, istegnite (vucite na suprotnu stranu od one na koju grč "vuče"). Čim popusti malo, oslobodite bolno stopalo obuće i čarapa, zadržite ga u tako istegnutom položaju i masirajte potkolenicu i naročito skočni zglob, što će pomoći da cirkulacija brže "proradi" i u potpunosti ukloni bol.

    Grčevi koji nastaju tokom vežbanja mogu biti i opasni, jer u trenutku javljanja blokiraju pokret, pa mogu dovesti do ozbiljnije povrede. Iz tog razloga, ako se grč javi na ovaj način, treba napraviti pauzu kao što je opisano za grč u stopalu ili čak završiti trening za taj dan.

    Možete negde čuti priču da vaterpolisti koriste zihernadlu (zakačenu za kapu ili gaćice) kojom se ubodu u mišić koji je u grču. To je čisto urbana legenda i može doneti više štete nego koristi.
    Boze, molim te, daj mi strpljenja - i to odmah
  • Norma J.M
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 223
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Norma J.M » pre 16 godine

    Hvala Lana puno!! :009:
    Meni nikada ne bi palo na pamet da masiram potkolenicu i zglob?! :shock:
    Ja masirala stopalo,ali mi nije puno pomoglo! :x
    Nadam se da me nece skoro uhvatiti takav grc,ali ako me uhvati znacu kako da se ponasam! :wink: Svaka cast na temi!!! :009:
  • Lana
    Amater
    Amater
    Postovi: 128
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Lana » pre 16 godine

    Normić, mišić u grču ili neposredno posle grča se ne sme masirati, iz prostog razloga što mogu nastati oštećenja mišićnog vlakna. Masaža obližnjeg dela, kroz koji taj mišić dobija krv će svakako dati dobre efekte.
    Boze, molim te, daj mi strpljenja - i to odmah
  • Norma J.M
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 223
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Norma J.M » pre 16 godine

    Ovo nisam imala pojma! :o Ja sam stalno masirala taj misic koji je u grcu! :010:
    Necu vise,obecavam! :wink:
  • vezbacica
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 18
    Pridružio se: pre 16 godine

    od vezbacica » pre 16 godine

    Ja praktikujem istezanje misica na suprotnu stranu od koje grc deluje. Grcevi u stopalima mi se javljaju tokom plivanja ili voznje bicikla, a ako preteram sa voznjom bajsa napolju, onda mi se grcevi javljaju i tokom ostatka dana i grozni su :x.

    Lana, tema ti je super :009: (kao i tema teretana ;))
  • Lana
    Amater
    Amater
    Postovi: 128
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Lana » pre 16 godine

    Hvala svima na pohvalama - rešila sam da pišem o ovome jer neka relativno sitna sportska povreda može da uplaši početnika i odvrati ga od vežbanja.

    Idemo dalje, na uganuća.

    Uganuće je povreda zgloba, privremenog karaktera bez trajnih posledica. Najčešće se dešava na skočnom zglobu - retke su srećnice koje u visokim potpeticama barem jednom nisu "iskrenule" zglob. Ipak, može se desiti i na drugim zglobovima i u najudobnijoj obući.

    Neprirodan raspored težine koji u trenutku "napada" zglob izbacuje zglob iz ravnoteže i dovodi do povrede. Može nastati kod gubitka ravnoteže u izvođenju neke vežbe, pogrešnog hvata tega, itd.

    Uganuće najčešće prati bol pri pokretu, retko statični bol i skoro uvek otok. Otok je u stvari odbrambeni mehanizam našeg tela: kada je neki deo povređen, telo oko njega formira "omotač" od limfe štiteći ga i dajući mu mogućnost da se u izolaciji oporavi.

    Kod uganuća, trening je neophodno odmah prekinuti i započeti mirovanje što je pre moguće. Gelovi za sportske povrede su i ovde preporučljivi jer, između ostalog, imaju analgetsko dejstvo. Burova obloga (može se naći u apotekama) pomaže kod oslobađanja od otoka.

    Trudite se da barem 24h od povrede zglob što manje opterećujete, da ga lepo utoplite. Nemojte masirati dubinski, ali nežna površinska masaža (blago trljanje kože oko obolelog mesta) će pomoći ubrzavanju cirkulacije i donošenju potrebnih hranljivih materija za oporavak.

    Iščašenja su takođe povrede zglobova, ali mnogo ozbiljnije prirode i zahtevaju lekarsku intervenciju. Iščašenje podrazumeva da jabučica zgloba delimično ili u potpunosti ispadne iz čašice, uz oštećenje zglobne čaure (omotača jabučice i čašice) i oštećenja ligamenata. Zglob je potrebno što pre namestiti (vratiti u prirodan položaj), ali to mora da uradi stručno lice, jer u protivnom postoji opasnost od daljih oštećenja. Što se zglob brže namesti, nameštanje je manje bolno, a oporavak kraći.

    Iščašenja prati značajan limfni, ali i krvni podliv. Period oporavka zavisi od mnogo faktora (koliko je brzo zglob namešten, kako je do iščašenja došlo, prethodnog stanja zgloba, itd.), ali je u prvih 10ak dana (ili duže, ako lekar odluči da je potrebna imobilizacija tj. gips) neophodno strogo mirovanje.

    Neki lekari kod ovakvih povreda brzopleto šalju pacijenta na operaciju koja može biti veoma uspešna, ali i ekstremno rizična - a garancija nema. Potrebno je zatražiti mišljenje više stručnjaka.

    Kasnije će biti više reči o iščašenjima i programima oporavka. U globalu, kada se završi osnovni oporavak (vrati 80% pokretljivosti bez bola), prelazi se na jačanje mišića koji podržažvaju zglob, što smanjuje mogućnost ponovnog nastanka povrede.
    Boze, molim te, daj mi strpljenja - i to odmah
  • astarta
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 20
    Pridružio se: pre 16 godine

    od astarta » pre 16 godine

    e ja imam jedan problem jer sam izgleda malo preterala sa vežbanjem... radila sam pilates svaki dan 4 nedelje naravno u početku malo lakše vežbe i prijale su mi :D
    medjutim već nekoliko dana imam problema sa donjim trbušnim mišićima koji su dosta aktivni tokom svih vežbi....počeli su da vibriraju sami od sebi.. osećaj je krajnje čudan ne boli ali ne znam kako da se otarasim tog vibriranja :evil:
    ako neko ima savet nek napiše :wink:
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 386
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Praslin » pre 16 godine

    astarta,
    tvoj problem je malo neobičan
    gotovo sam sigurna da nema nikakve veze sa pilatesom
    neke žene imaju sličan osećaj, ali se to povezuje sa nekim ginekološkim problemima (ništa opasno svakako)

    da li piješ neke lekove?
  • astarta
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 20
    Pridružio se: pre 16 godine

    od astarta » pre 16 godine

    pa bila sam zapravo kod ginekologa i reče mi da je sve u redu da mora da su mišići :?
    ne pijem lekove
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 386
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Praslin » pre 16 godine

    Onda je dobro. AKo nema ginekoloških problema, onda verovatno ne unosiš dovoljno minerala, pre svega magnezijuma i kalcijuma.

    Uzmi neke šumeće tablete magnezijuma pa uzmi po jednu svaki drugi dan.

    Koliko sam videla, ti si na brojanju kalorija. Pazi šta unosiš u okviru tog kalorijskog unosa, možda ti nešto nedostaje. Magnezijum ti najverovatnije nedostaje, po onome što sam pročitala. Srećno.
  • astarta
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 20
    Pridružio se: pre 16 godine

    od astarta » pre 16 godine

    e hvala puno :pozdrav:
    probaću
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 386
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Praslin » pre 16 godine

    Nema na čemu. Javljaj nam obavezno kako ide.
Odgovori 15 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 16 gostiju