Odgovori 12 postova Stranica 1 od 1
OBELIXOVA VEZBAONICA - ili kako izgraditi "zmijsko telo"
  • OBELIX
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 5
    Pridružio se: pre 14 godine

    OBELIXOVA VEZBAONICA - ili kako izgraditi "zmijsko telo"

    od OBELIX » pre 14 godine

    Po uputstvima @lasata, pitanja i odgovore sto se tiche vezbanja mozemo nastaviti ovde, a ja cu u mom dnevniku da pisem uspehe i neuspehe lichne.

    Evo tu smo.
    Pa da prenesem i prvi post, da ne bude "prazno".

    I da ne zaboravim da kazem :

    kako sam danas obecao u dnevniku, vezbao sam onako kako sam rekao.

    45 minuta sam vozio kucno biciklo. Potrosio sam 292 kcal.
    Na veslima sam podbacio. Jos nisam u dobroj kondiciji a i necu da se preopterecujem odmah na pocetku. Vezbao sam laganim ritmom po 15 minuta i potrosio josh 100 kcal, znachi oko 400kcal, ne racunam zagrevanje i istezanje. Stavio sam malo vece opterecenje, radi dobijanja snage.
    Kad sam stao na vagu izgubio sam 1kg.
    Nista posebno, to se brzo nadoknadi jer treba piti puno technosti.

    Polako, tek je drugi dan, tek sam se probudio iz stanja hibernacije.

    Ovako vezbamo svaki drugi dan, do kraja nedelje, a onda pojacavamo treninge.

    U pocetku ide malo sporije, ali kad krene :). Salim se, treba samo steci kondiciju da bi se moglo potrositi vishe.

    I sad ako pogledate, ja danas nisam uneo vishe od 1500 kcal, potrosio sam 400kcal, mozda i vishe, a po ovoj racunici, BMR = 2055kcal, a TDEE = 2826, stim sto sam stavio da su vezbe lake, a moglo bi se staviti slobodno da su umerene. U tom sluchaju bi bilo oko 3000kcal.

    E sad vidite, zahvaljujuci vezbanju koliko imam josh prostora da konzumiram hrane, ali necu, prvih dana treba smanjiti sto vishe, na osnovu lichne procene, dok krene, i da naviknemo tj. nateramo zeludac na nov rezim ishrane.

    Racunica je jednostavna.
  • OBELIX
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 5
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: OBELIXOVA VEZBAONICA - ili kako izgraditi "zmijsko telo"

    od OBELIX » pre 14 godine

    Naja napisao:Dobrodošao Obeliks!Nadam se da će tvoj pozitivizam o vežbanju malo da pređe i na mene-jer sam tako umorna od pokušaja da vežbam :cry: Srećno :mahalo:


    Ma kakav umor, nista nema lepse od vezbanja, a sta mislish kako cesh biti srecna kad postignesh svoj cilj. Obrati paznju kad setash gradom, koliko ljudi nosi torbu preko ramena iduci ili vracajuci se sa treninga, i sa koliko entuzijazma to rade :), pridruzi se, vrati se vezbanju, nista lakse od toga, u pocetku lagano a onda idemo sve jace, bolje, brze... Kako je lep osecaj, vezbash, napravila si dobar korak za sebe, istushirash se pa kulirash. Nista to ne moze zameniti.

    Posto je @ lastavica prebacila vezbanje ovde, evo da te podrzim, pridji vezbanju kao zabavi i pridruzi se meni. Pa evo da ponovim i post koji sam napisao o tome kako prevariti mozak i zelju tela da lenchari:

    Svaka vezba je bolja od nikakve. Ja ovde uglavnom pricham o vezbama koje ne mogu da nanesu stetu ljudima koji nisu vezbali a koji hoce da skinu kila. Skidanje kila samo gladovanjem je tesko i mukotrpno. Skidanje kila gladovanjem i vezbanjem je josh teze, posebno za ljude koji se ranije nisu bavili sportom. Ali eto i prilike da se pokrenete, skinete kila i znatno poboljsate svoje zdravlje i uopste kvalitet zivota. Ne treba da postanete vrhunski sportisti, ne vezbate za rezultate, ali vezbate za bolji i kvalitetniji zivot. Za razliku od gladovanja, jednolichnih dijeta, maltretiranja organizma, ovde se trudite da postrosite ono sto ste uneli. Naravno, to u pochetku ide malo sporije, ali kasnije, kad steknete odredjenu formu - kondiciju i snagu, i skidanje kila ide mnogo brze, jer vezbate sa vishe snage i vishe troshite. Na kraju dijete imate sportsko telo za razliku od dijete koja se bazira samo na hrani, i tada imate problem da povratite kozu u prvobitni polozaj, tj. da je zategnete. O tome se u "klasichnim" dijetama uglavnom ne govori. Nije cilj samo skinuti kila, nego i dobiti konachni cilj, lep izgled sa kojim cete na prvom mestu vi biti zadovoljni. Cilj - ponosno prosetati po plazi i da svi gledaju u vashe "zmijsko telo" :) . To se ne postize samo gladovanjem.

    I dok vezbate, stanje svesti je najveca prepreka. Vashe telo je nauchilo na hedonizam, uzivanje hrane itd., zapostavilo se mnogo cega zbog kilograma, ali opet trpi organizam, jer sva izgubljena zadovoljstva nadoknadjujete hranom. Nekom ko se bavio sportom to je lakse, on je naucio na napore, naucio da prebrodi krize u toku vezbanja, povremena razocharenja jer ne ide kako je on zamisljao i sl. Sve te krize imaju i vrhunski sportisti, ali oni su naucili da ih prebrode, da idu prema cilju. Tu se svi oni i njihovi treneri koriste razlichitim trikovima da bi pobedili mozak koji ih nagovara da odustanu i da uzivaju u hladovini uz lepo pice.

    Trikovi su jednostavni. Dok vezbate, nikad ne razmisljajte o tome koliko jos imam da vezbam. Razmisljajte o vezbama, da ih uradite pravilno, ako koristite neku spravu, gledajte kako se gube kalorije. Razmisljajte o nekoj lepoj garderobi u koju cete moci da uskocite po postizanju cilja. Razmisljajte o tome da cete izgledati onako kako VI SAMI ZELITE. Jednostavni trikovi. O tome razmisljajte i kada imate krizu i pozelite da nesto pojedete "sto ne bi smeli". Tu mozete da uvedete "monaski" princip za gresne misli - samokaznjavanje. Za svaku pogresku, pojedeno ne znam sta sto nije na listi dijete PET MINUTA DUZE VEZBANJE.
    Ili, ja sam prosli put dolazio u kruzu, pa onda odluchim da se jedan dan dobro najedem, ali sledeceg dana, dan na vodi. Nista ne jedem, samo pijeme vodu. To cu i sad da radim. Ma ima tu raznih trikova da covek izdrzi, sve se svodi na autosugestiju, to koriste kako sam i pre napisao i vrhunski sportisti. I oni cesto drze dijete, ali kako rekoh, s obzirom da su utrenirani brze potrose kalorije. Tu sam, sluchajno sam navratio i evo, ako mogu nekom da pomognem, posebno sto se tiche ovog sportskog dela.

    OSNOVNI PRINCIP OVE DIJETE - NAZVAO BIH JE SPORTSKOM - JE POTROSITI VISE OD ONOG STO SMO UNELI U SEBE.

    Mnogo se sprava razvilo, i to je postala citava industrija, zarade su ogromne, i to sve iskorishcavanjem nas sa vishkom kilograma. Na odredjenim spravama je lakse vezbati, manje su dosadne i naporne, ali nista sto je lako ne donosi korist kao "pravo" vezbanje. Nema boljeg vezbanja od vezbanja samo sa telom - to su vezbe oblikovanja, trbusnjaci samo sa telom, cucnjevi, sklekovi itd. To je najzdraviji nachin vezbanja za nas rekreativce. Vrhunski sportisti nadilaze nase mogucnosti pa se oni dodatno opterecuju da bi postigli bolje rezultate ( sto i nije najzdravije- imate gomile knjiga koje pisu o stetnosti vrhunskog sporta)

    Video sam na tv-u tu platformu, ne znam koliko koristi, ali veruj mi od toga da te neko "drmusa" ne vidim da cesh moci da smrshash, da ne kazem dok ti ne pokrenesh guzu :), nema leba. Nisam mislio da te uvredim ali to je istina. Prevara ima na svakom cosku, ali niko nije smrsao bez muke.
    Ova dijeta o kojoj ja pisem i nije dijeta, to je skidanje kila vezbom uz kontrolisani unos kalorija, i to po principu:

    POTROSITI VISE OD ONOG STO SMO UNELI U SEBE, a to se zna kako ide, samo vezbom.

    I na kraju evo slike jedne jednostavne sprave za trbusnjake, sa kojom vezbaju i vrhunski sportisti i nista je ne moze zameniti. Ja dok sam trenirao, ovakve stvari nije bilo pa smo je pravili koristeci velike kuglagere, gurajuci oblo drvo kroz sredinu. Upotreba je jednostavna, klekne se na kolena i rola se napred do daljine koju mogu da podnesu vasi misici. U pocetku je to kratko, na kraju stignete do lezeceg polozaja i vratite se nazad. Ja sam nekad :) ali nekad, moga iz stojeceg stava da se spustim sa ovim "rolerom" i vratim se nazad u stojeci. Vezbom se sve moze :).

    Slika
    Poslednja izmena od OBELIX u 21 Feb 2010, 23:52, izmenjeno 1 put ukupno.
  • Ruzica
    Amater
    Amater
    Postovi: 234
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: OBELIXOVA VEZBAONICA - ili kako izgraditi "zmijsko telo"

    od Ruzica » pre 14 godine

    Drage moje forumasice evo Obelix otvorio svoju vezbaonicu, hocemo li da budemo lepe do leta? hocemo :wink: zato krecemo sa prijavama..... sretno :D
  • Naja
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 71
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: OBELIXOVA VEZBAONICA - ili kako izgraditi "zmijsko telo"

    od Naja » pre 14 godine

    Evo da te pozdravim i na ovim stranicama .Pa da nemisliš da sam baš takva lenjivica :oops: pomalko vežbam-ali MALKO :D Nabavila sam CD Sindi K. pa uz nju kad stignem(to je obično ujutru kad odpakujem klince)odradim nekih 15-tak minutica.Veruj mi možda bi i više ali salce ne dozvoljava.Ne mogu još ni da se sagnem kako treba a uz to zbog velikog viška kg imam problema sa krstima-često se budim ukočena pa onda četvoronoške sa kreveta.Ali dao si mi dobru ideju-mogu ja one vežbe zagrevanja da odradim više puta-A? :roll: a baš imam volje za fa-ali nikako da je uskladim sa svim ostalim stvarima koje je prate :neznalica:
  • OBELIX
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 5
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: OBELIXOVA VEZBAONICA - ili kako izgraditi "zmijsko telo"

    od OBELIX » pre 14 godine

    Iskreno da ti kazem ne znam sta znachi skracenica fa. Jesu li to fizicke aktivnosti?

    Ja da sam na tvom mestu prvo bih se konsultovao sa lekarom, neka ti on preporuci neke vezbe sa svog stanovista zbog problema sa kicmom.

    Sto se tiche vezbanja, za tebe je sobni trenazer idelana sprava. Tezina ti ne bi opterecivala zglobove sto se desava i kod obichne setnje, trebala bi da izrachunash vrednosti za najveci i najnizi puls ( o tome sam pisao u dnevnicima) , pa lagano, naravno uz korigovanu ishranu, nista dok se "ne smanji porcija". Imaj na umu, da je za skidanje kilograma bitnija duzina vezbanja od snaznog i brzog vezbanja. Pa onda srachunash malo ove indexe i vidish koliko kalorija smesh da unesesh odnosno da pojedesh hrane.

    U svakom sluchaju, sobno biciklo i malo vezbica. Evo linkova

    http://www.youtube.com/watch?v=-LD8lEJJ ... re=related

    http://www.youtube.com/watch?v=olVpBP5SUZw

    a onda kad malo smanjish tezinu idesh na teze vezbe i napore. I sve radi lagano bez naglih pokreta,

    Ne znam koliko su ti cd-ovi dobri za tebe s obzirom na probleme koje imash.
    Ja bih se ipak prvo konsultovao sa lekarom pa onda krenuo na malo ozbiljnije vezbanje.

    pozdrav i srecno
  • Hat
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 62
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: OBELIXOVA VEZBAONICA - ili kako izgraditi "zmijsko telo"

    od Hat » pre 14 godine

    Pozdrav.
    Zanima me kako bi mogle da izgledaju pripreme za kros (skolski) u kucnoj varijanti. Kako da pocnem, koliko ponavljanja, koje vezbe?
    Imam najmanje 5 sedmica za pripremu, od sprava tegovi od 1 kg, vijaca, obruc, pilates lopta. Ne treniram. Imam 16 godina i 70 kg.
    17. 12. 12. ~67 kg
    26. 12. 12. ~64 kg
  • OBELIX
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 5
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: OBELIXOVA VEZBAONICA - ili kako izgraditi "zmijsko telo"

    od OBELIX » pre 14 godine

    Hat napisao:Pozdrav.
    Zanima me kako bi mogle da izgledaju pripreme za kros (skolski) u kucnoj varijanti. Kako da pocnem, koliko ponavljanja, koje vezbe?
    Imam najmanje 5 sedmica za pripremu, od sprava tegovi od 1 kg, vijaca, obruc, pilates lopta. Ne treniram. Imam 16 godina i 70 kg.



    Atletika nije bash moj fah, ali tesko da ce to moci u kucnoj varijanti :D
  • Hat
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 62
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: OBELIXOVA VEZBAONICA - ili kako izgraditi "zmijsko telo"

    od Hat » pre 14 godine

    Mislila sam da akcenat stavim na vijacu.
    Prostor u qci nije problem.
    17. 12. 12. ~67 kg
    26. 12. 12. ~64 kg
  • makalena
    Amater
    Amater
    Postovi: 103
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: OBELIXOVA VEZBAONICA - ili kako izgraditi "zmijsko telo"

    od makalena » pre 14 godine

    Obelix, imam dva pitanja!

    1. Da li da zavijam butine u celofan prilikom vezbanja na Orbiteku?
    2. Da li da stavljam tegove na ruke ili noge dok vezbam na Orbiteku?

    Npr. znam da mi je trener stavljao tegove na noge dok sam udarala dzak.

    Hvala
  • vijolina
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 28
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: OBELIXOVA VEZBAONICA - ili kako izgraditi "zmijsko telo"

    od vijolina » pre 14 godine

    Ti se bas zavezbao............... :zelenko: :zelenko:

    Bas steta za tebe ,toliko huke i buke oko niokocega ubacijo covek u petu i nestao u punoj brzini,zelim ti puno srece. :10:
    4 nedelje=-6.5kg
    samo  upornost dovodi do rezultata
  • nada-cokolada
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 10
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: OBELIXOVA VEZBAONICA - ili kako izgraditi "zmijsko telo"

    od nada-cokolada » pre 13 godine

    Dakle dragi urednici,forumasi,administratori ....
    Ovde danima iscitavam i ne komentarisem nista ili vrlo malo.Da znate da sam zadivljena forumom,nacinima koje poseduje ....tako da ....nisam ni mula ni nepismena?!
    Volim da vas citam a ako ikada zbog loseg rada stitaste zlezde i napada na moje vitalne organe,liniju,emociju ...sve i slovima sve,uspem da ostvarim izvesni rezultat,rado cu to podeliti svama.
    Na vasoj strani je mladost na mojoj samo jos malo snage i dobre volje.
    Toliko,pozdrav i poljubac nepoznati ali meni dragi svete.
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 7047
    Pridružio se: pre 15 godine
    Gender:

    Re: OBELIXOVA VEZBAONICA - ili kako izgraditi "zmijsko telo"

    od 314pezos » pre 13 godine

    Samo napred Nado jer je nama drago i kad nas čitaju a tu smo i da odgovorimo i na pitanje naravno ako znamo odgovor 8)
    Slika
    Slika
Odgovori 12 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 37 gostiju