Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1
Mršavljenje kroz kućne poslove
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Postovi: 642
    Pridružio se: pre 8 godine

    Mršavljenje kroz kućne poslove

    od Luna85 » pre 8 godine

    Sve je ovo već provučeno kroz razne teme ali se nigde ne nalazi istaknuto, tako da bude uočljivo, već se pročita negde pa se zaboravi. Tako da ću pokušati da motivišem sve one koje NE idu u teratanu, ne vežbaju i ne kreću se dovoljno i da im pokažem koliko se ustvari one kreću, pošto smatram da je svest o bilo kojoj informaciji pola puta do uspeha. Jer kada se postane svestan da se kroz dosadne kućne svakodnevne poslove ipak može doprineti trošenju kalorija, onda je to jedna afirmacija koja sigurno pomaže mršavljenju u fazonu "hej, pa danas sam kuvanjem, spremanjem i čišćenjem potrošila kao da sam trčala na traci ili radila trbušnjake". Sve je u oku posmatrača.

    Ovo sam pisala negde u svom dnevniku ali će ovde biti preglednije.

    Telo samo po sebi troši kalorije i kada radimo i kada ne radimo baš ništa razlika je u tome što kada nešto radimo - mrdamo nogom, krećemo se, taj prosces trošenja kalorija se odvija malo brže. Žene koje nose bebe u rukama, doje, guraju kolica potroše koliko bi recimo za jedan manji trening. Trošimo kalorije dok sedimo, gledamo u plafon, jedemo pa čak i kada spavamo, da nije tako svi bismo se kotrljali do sada. Dojenjem se potroši od 300 - 500 kalorija dnevno dodatno u toku dana!

    Neki grubi podaci su da trošimo oko 1 kaloriju u minuti ako ne radimo ništa samo dišemo, ako trčimo onda se ta kalorija pojačava za recimo 5 - 8 puta pa trošimo 5 ili 8 kalorija u minuti.

    To bi značilo da telo čak i u potpunom mirovanju - 1h = 60 min * 24 = 1440 min = telo potroši oko 1400 kalorija.
    Ovo praktično znači da vi koji ste na brojanju kalorija do 1300 i ako ne radite ništa pa samo presedite 24h potrošićete te kalorije a svaka dodatna aktivnost to pojačava. Pa ako dodamo recimo čišćenje kuće koje ubrzava kaloriju za 4, pa hodanje za 2, pa kuvanje za oko 3 mi sagorimo još 500 kalorija otprilike.

    Ovde neću postavljati kalorije ni za kakve vežbe već samo za svakodnevne kućne poslove i to slobodno možete dodati na onih 1400 koje se potroše disanjem.

    Aktivnost - potrošnja kalorija u minuti za osobu težine 70kg - otrošnja kalorija u minuti za osobu težine 90kg

    *brisanje prašine - 3kcal (70kg) - 3.8 kcal (90k)
    *čišćenje (metla i lopata) - 4 kcal - 5.4 kcal
    *čišćenje snega - 7 kcal -9.8 kcal
    *igranje sa decom, dečije igre - 5.8 kcal - 7.7 kcal
    *guranje dečijih kolica, šetnja sa decom - 3 kcal - 3.8 kcal
    *sporo hodanje, mic po mic - 3 kcal - 4 kcal
    *izbacivanje đubreta - 3.5 kcal - 4.6 kcal
    *igranje sa kućnim ljubimcima - 2.9 kcal - 3.5 kcal
    *nošenje bebe po ravnom - 4.1 kcal - 5.4 kcal
    *nošenje bebe uz stepenice - 5.8 kcal - 7.7 kcal
    *nošenje tereta uz stepenice (oko 8 kg) - 7 kcal - 9 kcal
    *nošenje tereta uz stepenice (oko 12 kg)
    *spavanje oko 25 kalorija za pola sata pa ako spavamo 7 sati to je 350 kalorija samo dok spavamo.
    *kuvanje - 2.8 kcal - 3.5 kcal
    *pranje poda - 3.2 kcal - 4.6 kcal
    *peglanje - 1.8 kcal - 2.4 kcal
    *usisavanje 3.2 kcal - 4.6 kcal
    *nameštanje kreveta 4 kcal - 4.8 kcal
    *kupanje dece - 4 kcal - 4.8 kcal

    Ako se samo malo nešto pokrene, uradi par čučnjeva ili ide uz stepenice, zateže zadnjica dok se peru sudovi ili se dižete na prstima dok perete sudove trošite minimum dve kalorije više nego da samo stojite.

    Dodatno hrana povećava potrošnju pa tako i pola grejpa crvenog uz obrok ili posle obroka ubrzava varenje i doprinosi da se kalorije više sagorevaju pritom i skuplja masti iz hrane. Onda začini isto ubrzavaju metabolizam i podstiču kalorije. Senf vezuje masti takođe, jabuka, ananas...

    Eto pa sledeći put dok sedite mrdajte nogama, dok kucate na forumu držite zategnut stomak i stežite i opuštajte mišiće i stomaka i zadnjice jer 1 po 1 i eto skupi se 600 kalorija na onih redovnih 1440 što MORA svako telo da potroši samo po sebi. Kada se smanje kalorije unete hranom to je i mršavljenje.

    Jedna mama sigurno nosi bebu više od 3 sata dnevno na ovaj ili onaj način i potroši od 700 - 1000 kalorija! Ako smanjite dnevni unos neke kalorične namirnice to je i mršavljenje. Jer kada tih 1000 dodate na onih 1400 to je dnevno 2400 kalorija samo disanjem i nošenjem bebe 3h. Ako vam je recimo dnevni unos kalorija i 2000, već ste u prednosti sa 400 sagorenih kalorija, a kada dodate kupanje deteta, kuvanje, čišćenje to se popne i do 1500 - 2000 kalorija koje trošite preko! To znači da možete očekivati 1 kg manje za oko 5 dana. Naravno uz napomenu da u ovom primeru ne uzimate više od 2000 kalorija dnevno. Ovo je banalan primer koji sam uzela nasumice, ne ulazim u to kome je koliko potrebno ali je ovo suština.
    Početak 9.1.2016 - 74 kg 17.4.2016 - 61.3 kg drugi novi početak 17.9.2017 - 66 kg
  • pink rose
    Amater
    Amater
    Postovi: 119
    Pridružio se: pre 11 godine

    Re: Mršavljenje kroz kućne poslove

    od pink rose » pre 8 godine

    Fine brojke za nas koji se bas i nismo jos aktivirali povodom konkretnijih treninga, a pri tom smo sveze majke. Sigurno je da se znacajno trosimo u aktivnostima oko dece i sigurno da nosanje deteta doprinosi trosenju kalorija, e sad zamislite da ja svog bebana od 10 kg non stop nosam, ma idi... na srecu on je dobrica i zaista nije zahtevan, mislim jos uvek, dok ne prohoda. Ali nosanje uz stepenice kod mojih na 4. sa sve onim jajetom sedistem, znaci uzas. Tako da ...mame ne brinite se , deca ce vam sigurno pomoci pa jos i ako dojite, kao ja :wink:
    A ovako to rade neke bebe, doduse snimak je sa jako malom bebom ( ja bih crkla valjda posle 2 ponavljanja ) :020:

    https://www.youtube.com/watch?v=GfQRD8O_Uo4
  • strelica0
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 30
    Pridružio se: pre 8 godine

    Re: Mršavljenje kroz kućne poslove

    od strelica0 » pre 8 godine

    Meni je ovo mučno i da gledam.Izgubiš ravnotežu kod čučnjeva i ode i ti i beba na pod :shock:
    Pošto ne mogu da se bavim nekim ozbiljnijim vežbanjem ili trčanjem, zacrtala sam sebi 1h dnevno pešačenja brzim hodom.Kad neki dan ne bude sat vremena okruglo tešim se da sam taj dan bar čistila kuću i potrošila neke kalorije...Moram nekako da se motivišem :D
    početak:11.04.2016.-65kg
    25.04.2016.-61.4kg
Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost