Odgovori 8 postova Stranica 1 od 1
Magnezijum
  • Sunset

    Magnezijum

    od Sunset » pre 16 godine

    Praslin, htela sam da te pitam oko magnezijuma. Ti si m na pocetku preporucila da ga pijem povremeno da bih prevenirala pojavu grceva. Ja sam kupila sumece tablete koje imaju najvise Mg ali i druge supstance potrebne za ljude koji su fizicki aktivni i to pijem svaki put kad vezbam, a to je negde 4-5 puta nedeljno. Pa me interesuje sta mislis da li je to mnogo? I kako je najbolje da pijem? Hvala :)
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 386
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Praslin » pre 16 godine

    Osoba sa tvojom kilažom i fizičkm aktivnostima bi trebalo da unosi od 350-700mg magnezijuma na dan.
    Ponešto magnezijuma unesemo mi i sa hranom, ali nedovoljno jer materije kojima se biljke prskaju sprečavaju da biljka crpi magnezijum iz zemljišta, takođe termičkom obradom namirnica uništavamo magnezijum i slično.

    Naravno, predoziranje magnezijumom je moguće ali veoma retko, pre svega zato što ne uspevamo da ga unesemo dovoljno sa hranom. Istraživanja pokazuju da je po zdravlje štetniji premali nego preveliki unos.

    Ne znam koliko magnezijuma ima taj tvoj preparat, ali mislim da čak ni ako ga uzimaš jednom dnevno to ne može biti štetno. Ne valja uzeti više komada na dan (ima šašavog sveta koji i to radi), ali jedan dnevno je sigurno potpuno bezbedan. Ipak, rekla sam ti da uzimaš ponekad, ne svaki dan jer generalno ne volim pilulice bilo kakve vrste pa i te suplemente uzimam samo ukoliko mislim da baš moram.

    Sve u svemu, mislim da je OK da ih uzimaš na dan treninga jer su tvoji treninzi prilično intenzivni, a magnezijum ti čuva srce.

    Šta piše na kutiji, koliko miligrama ima u jednoj tabletici?
  • mica
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 13
    Pridružio se: pre 16 godine

    od mica » pre 16 godine

    Ja pijem DONATmg vodu po 2 case dnevno a cak moze i da se pije do 1l dnevno.

    Sta milslite o DONATmg?
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 386
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Praslin » pre 16 godine

    Donat Mg je dobra, ali veoma jaka voda. Mnogi je piju i za rešavanje problema sa probavom.

    Magnezijuma u njoj ima mnogo i ne bi trebalo da piješ više od te 2 čaše dnevno nikako, posebno ako redovno piješ, jer ipak uneseš ti neki magnezijum i preko hrane.

    Meni se čini da je jedna čaša dnevno dovoljna, ali ne verujem da će sve čaše dnevno da škode.

    Gledaj da uz nju piješ i dosta drugih tečnosti, pre svega vode sa slabim mineralnim sastavom i čaja.
  • Sunset

    od Sunset » pre 16 godine

    Hvala ti draga na brzom odgovoru. Jedna tableta koju pijem ima 400 miligrama Mg. Kad se rastvori (ja ga rastvaram u pola litre vode nakon vezbanja) bude jako ukusan napitak, pa mi je drago sto mogu da ga pijem..Inace i ja ne volim mnogo pilulice i posebno ove na rastvaranje jer sam negde citala da prah od kojeg su sacinjenje moze zapusi resice creva pa da im smanji resporpciju.Jel si ti cula za takvo nesto ili je bez veze informacija?
  • beatris
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 31
    Pridružio se: pre 16 godine

    od beatris » pre 16 godine

    Draga moja, veoma je bitno da magnezijum, kao i drugi vitamini, bude prirodan na bazi organskih soli jer ih onda organizam maksimalno iskoristi. U apoteci mozes tako da trazis i svaki ce te farmaceut razumeti sta zelis. Ja koristim vitamine iz italijanske firme ESI Donna (za zene) vec godinama i zaista mi pomazu. Oni su prirodni na bazi organskih soli ali se ne piju stalno. Preporucljivo je da se piju na prolece 3 meseca pa se 3 meseca pravi pauza pa se opet piju 3 meseca, pa se 3 meseca pravi pauza. To vazi i za druge vitamine jer nije preporucljivo da se stalno piju vec organizam treba i sam da se bori.
    Magnezijum je neophodan kod osoba koje uzimaju dosta tecnosti i bave se fizickim aktivnostima jer znojenjem i izlucivanjem tecnosti magnezijum se gubi iz organizma pa ga je potrebno i nadoknaditi. Takodje je poznat i po tome da ublazava sve tegobe koje donosi PMS. Lekari preporucuju da se uzima zajedno sa kalcijumom.
  • Sunset

    od Sunset » pre 16 godine

    Hvala Beatris. Mislim da sam videla te vitamine i kod nas. Samo moram da tii kazem da sam bas citala u Ellinom dnevniku da Mg i Ca ne smeju da s epiju zajedno..nego jedan ujutro a jedan popodne ili uvece..Ja mislim da ovo sto pijem sada nije lose (nemacki preparat za sportiste) mada ga pijem samo posle intenzivnog vezbanja/znojenja. Ipak ovi tvoji vitamini su sledeci na redu za probanje :wink:
  • beatris
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 31
    Pridružio se: pre 16 godine

    od beatris » pre 16 godine

    Drago mi je da ces me poslusati jer sam se na osnovu licnog iskustva uverila da su korisni za zdravlje. Poznajem puno lekara i farmaceuta koji iskljucivo piju bas te vitamine jer su prirodni.
    Hvala na poverenju, mila moja!
    Poljubac! :009:
Odgovori 8 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 25 gostiju