Kardio trening
  • dada
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 47
    Pridružio se: pre 16 godine

    od dada » pre 16 godine

    Mozda lagana setnja nece nista da mi pomogne ali mislim da je bolje lagano i setati nego svaliti se ispred TV i cekati vrijeme vecere. Pa odoh ja mozda svratim i na neku limunadu bez secera naravno!!! :) :)
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 386
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Praslin » pre 16 godine

    Lagana šetnja pomaže i te kako. A ti još probaj da ne bude mnogo lagana, nego samo malo ubrzaj hod, i eto ti učinka odličnog. :wink:
  • dada
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 47
    Pridružio se: pre 16 godine

    od dada » pre 16 godine

    Setala sam pravo i zadihala sam se dobro, nije bila znaci samo lagana setnja vec malo brzog hodanja!!!
  • tigrica
    Amater
    Amater
    Postovi: 107
    Pridružio se: pre 16 godine

    od tigrica » pre 16 godine

    Mozda je ovo pravo mesto.
    @praslin krenula sam na vezbe, pisala u mom dnevniku, ali valjda je ovde pravo mesto.

    To su one vezbe posle posla. Ovako to zapravo i nije prava teretana, nego jedna dugacka sala sa par spravica i 3 bicikla.
    Prvo sam vozila bajs 4min, dok sam cekala, onda smo radili vezbe oko 20-30 min, vezbe su za gorni deo tela, ruke i ramena i obavezno stomak i ledja na strunjaci. Svo vreme dok se vezbe za ramena i ruke, nogama se marsira i pomera mo se iz struka, nebih umela da objasnim. To je grupni trening nakon cega ide pojedinacne vezbe. Jos malo ruke na moju kuknjavu da cemi otpasti ramena, trener nista. Posle malo trbusnjaka i ledja i finito.
    Drugi put se radi druga grupa misica.

    Dogovor je 7 dana treba da ujutru i navece da merim puls i kg, pored toga idem kod njih da uradim test opterecenja. Posle toga ce odrediti tezinu treninga.
    Morala sam odmah da napisem da ne bude samo pricam a nista ne radim.
    Napisacu kad budem znala vise jos malo, pa di mi kazes svoje misljenje.
    :)
    Pocetak-04.05.12 -protekal
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 386
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Praslin » pre 16 godine

    Super Tigrice, mnogo mi je drago da si počela sa vežbicama. U početku će biti teško, ali ćeš se navići, ući u kondiciju i osećaćeš se odlično.
    Rekla bih da ti ljudi u teretani znaju svoj posao. Samo napred!
  • OLIVA
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 5
    Pridružio se: pre 15 godine

    od OLIVA » pre 15 godine

    Mene zanima jedna stvar koju ovde nisam videla, kada treniram kada upadam u kardio fazu? Zapravo, koliko puls treba da mi je povišen od vrednosti u stanju mirovanja?
  • Norma J.M
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 223
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Norma J.M » pre 15 godine

    Evo ovde imas odgovor na tvoje pitanjce! :wink:
    https://www.dijeta.net/forum/viewtopic.php?t=229
  • OLIVA
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 5
    Pridružio se: pre 15 godine

    od OLIVA » pre 15 godine

    Sa'ću to da proučim :)

    Hvala :)
  • Norma J.M
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 223
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Norma J.M » pre 15 godine

    Nema na cemu i drugi put! :wink:
  • Gynger
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 59
    Pridružio se: pre 15 godine

    od Gynger » pre 15 godine

    a jel neko od vas ovde profesionalni trener?
    meni je npr max puls 158 a najmanji 124 jel to znaci da trebam da odrzavam nesto izmedju??
    jer kad radim te kardio vezbe ja crknem bre :D
    "Ljubav je jedina stvar na svetu kojoj ne treba traziti razloga i objasnjavati je..."
  • melevv
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 9
    Pridružio se: pre 15 godine

    od melevv » pre 15 godine

    znas kako meni trener kad mi je puls ispod 115 pojacava opterecenje i ne dozvoljava da mi puls predje 140, tada smanji opterecenje, drugo on meni menja brzine po programu nekad na minut, nekad na 2 nekad na 5 minuta i to koriguje sa 3 brzine na traci i 2 na skijaskom trcanju.

    Kako je on meni objasnio kad udjem u kondiciju, i srce se navikne na treninge i ono se smiruje i ne ubrzava, jedino sto me je upozorio da dok ne udjem u kondiciju i dok ne skinem bar 10-tak kg, vezbe za ruke radim minimalno, kako bi smanjio opterecenje na srce, kako to sad ide, nekako mi je logicno, al da objasnim nemam pojma, ja sam ipak samo gradjevinac :)
  • Gynger
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 59
    Pridružio se: pre 15 godine

    od Gynger » pre 15 godine

    aaahaa,pa zanimljivo :D i ja dosta radim vezbe za ruke ,sa tegicima ok malo cu da se opustim :)
    "Ljubav je jedina stvar na svetu kojoj ne treba traziti razloga i objasnjavati je..."
  • Jellyfish
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 5
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Kardio trening

    od Jellyfish » pre 14 godine

    Ja imam jedno pitanje.. Krenula sam sa UN dijetom pre 10a ak dana, a hocu polako da krenem sa nekom fizickom aktivnoscu. Imam 20 godina, treba da smrsam jos 15 kg.. U teretani u kojoj nameravam da krenem, od programa koji mi se dopadaju imaju mix aerobik(3x nedeljno po sat vremena, to je ustvari mix kalsicnog aerobika, tae boa, step aerobika, pilatesa, itd..) i imaju neku sobu gde su im postavljeni sobni bicikli, trake za trcanje i steperi(cardio soba).. E sad, u obzir mi dolazi i plivanje , s tim sto jos uvek ne znam kada su termni(zvala sam bazen par puta ali oni nista jos ne znaju).. Ako neko moze da mi kaze sta bi za mene bilo najbolje da izaberem(i da, da napomenem- TOTALNO sam van kondicije :oops: ). Da li bih mozda prvo morala neke setnje da uvedem, lagano trcanje ili sta vec? Ne znam da li je ovom mom smaranju mesto ovde, ali bih vam bila jako zahvalna kada bi mi odgovorili!
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 7047
    Pridružio se: pre 15 godine
    Gender:

    Re: Kardio trening

    od 314pezos » pre 14 godine

    Moj najiskreniji savet ja da odeš do neke ozbiljnje teretane i da ti stručno osoblje uradi test izdržljivosti (ako to rade, zato sam i rekao do ozbiljne teretane) i nakon testa će ti odrediti program za tvoj fizički razvoj ... prvo će ti ići teretana sa kardio treninzima pa tek kad stekneš dovoljno kondicije se može ići na aerobik, tae boo ili nešto drugo slično.
    Slika
    Slika
  • lucy
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 17
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Kardio trening

    od lucy » pre 14 godine

    Sjajno obradjena tema - hvala Praslin! Našla sam dosta odgovora ali ostala sam u po nečemu zbunjena pa da pitam.

    Meet a Newbie (Lucy):
    - imam 42 godine, BMI 19, salo na tipičnim mestima (fizičkom aktivnošću počela da se bavim tek u svojim 30tim!)
    - već 3-4 meseca idem na pilates 3x sedmično sat vremena (raznovrstan: radi se i klasični pilates i sa raznim rekvizitima, i snaga i kardio)
    - kod kuće svako jutro odradim bar malo jogu (nemam vremena za više nažalost), vikendom ujutru radim ozbiljniju jogu bar 1h
    - svakodnevno hodam dobrim tempom (merila 6km/h), do posla bar delimično ili potpuno pešice (5km), povratak uglavnom pešice ali sa prekidima
    - svakodnevno se istežem kad god imam priliku

    Imam potrebu za još nekom fizičkom aktivnošću (postajem ovisnik pod stare dane :wink: ) a imam teretanu pored kuće pa ću ukoro sigurno uplatiti termine.

    Pitanju su:

    1. Da li da za početak uzmem samo kardio (aerobno) ili da doplatim i za sprave? Želim da skinem 2-3kg sala i da se zategnem pa mi je kardio neophodan ali bih i da izgradim mišiće. Možda bi za mene kardio-trening bio sasvim dovoljan? A opet, možda svakodnevnih aerobnih aktivnosti već imam dovoljno? Privlači me da se isprobam na spravama a opet ne bih da gubim vreme i pare. Kao početniku mi se čini komplikovano uklapanje kardio i snage (vidim da ima raznih škola mišljenja kako ih kombinovati) a tih sprava ima zbunjujuće mnogo. Ne bih da nešto izgrešim i povredim se - znam da oni imaju nekog trenera ali ne očekujem da se mnogo bavi sa mnom.

    2. Pomenuto je opasno kataboličko stanje posle neki 45+ min vežbanja (razumem bez prekida istih vežbi). Možda bi se meni to desilo pod drugim okolnostima. Kako mogu da osetim da ulazim u to stanje? Koje signale telo šalje? Šta tad preduzeti? Kako razlikovati koristan napor od opasnog umora? Ne bih da iz teretane izadjem sa minusom u mišićima!?

    3. Na šta da obratim pažnju pri kupovini patika? Da li postoje neke vrste za preporuku? Reklame primam na pp. Pretpostavljam da bi trebale biti za trčanje zbog trake. Trčanje mi je bilo trauma u školi, posle sam jogom dosta ojačala skočne zglobove ali nisam nikako trčala - malo strepim ali me jako zanima kako će ispasti.

    4. Brinu me te minutaže od po 20tak minuta (orbitek, traka, steper) - kod kuće imam steper ali mi brzo dosadi jednolično ponavljanje istog, prestanem najpre od dosade a ne toliko od umora. Da li da steper u teretani preskočim, kad već imam kućnu varijantu - koju posle početnog oduševljenja sada ignorišem :oops: Kako se borite protiv monotonije?

    5. Koliko bi ukupno jedan kardio-trening u mom slučaju trebalo da traje? Imate li predloge dobrih kombinacija?

    6. Da li je dobro ako ni satima posle vežbanja ne osećam glad? To mi je dosadašnje iskustvo sa jogom i pilatesom. Da li je dobro ako ne dobijem upalu mišića? Posle pilatesa mi se to samo jednom desilo sa zadrškom (ostale se redovno žale) iako sledim instrukcije i ne zabušavam. Posle treninga osećam se lako i poletno(osećam da su mišići radili ali me ne bole, samo zatežu) - da li je to znak da ne vežbam pravilno? Šta treba da očekujem posle teretane kao poželjno stanje?

    Hvala na pažnji! Ako se neko upeca da odgovara, biće još pitanja :020:

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 9 gostiju