Kardio trening
  • Ella
    Amater
    Amater
    Postovi: 400
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Ella » pre 16 godine

    Ja inače imam nizak puls. To je normalno kod aktivnih sportista. E sada pošto ja to više nisam verovatno bi trebalo da je viši. A u pravu si za pedalanje nizak je jer je slabo operećenje. Ovako duže vozim, a kada se zaduvam i počnem sa preznojavanjem pre odustanem :roll: tako da više volim da laganim tempom duže vozim i da se lagano znojim i zamaram. Čim ugrabim vremena bacam se na dr Kupera pa će biti informacija
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 386
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Praslin » pre 16 godine

    Ti onda vozikaj makar uživancije radi, opet je korisno i troši kalorijice.

    Super za Kupera. :pozdrav:
  • machkica
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 14
    Pridružio se: pre 16 godine

    od machkica » pre 16 godine

    Praslin, trebao bi mi jedan savet.. :14:

    Danas mi je treci dan UN dijete, takodje i treci dan od kad idem u teretanu.. Imam program, 4 puta nedeljno, i tri ista treninga vrtim u krug ( za gornji deo, kondicioni i za donji deo)...
    lilit me je uputila na tebe ( hvala joj :D ), da li je to sve pametno s obzirom na moju pochetnu kilazhu i na oterecenje zglobova? :(
    Danas mi je prvi kondicioni trening, i trebala bi da imam 3 puta po 15 min, da li se to rachuna kao napomenutih 45 ? (na pochetku teme)
    Obichno idem na steper ili na traku za trchanje(gde hodam).. Na biciklu ne mogu da se umorim... :/
    Slika
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 386
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Praslin » pre 16 godine

    Ćao Machkice!
    Moram da priznam da nisam baš najbolje razumela kakav ti je program vežbanja prepisan. Razumela sam da ideš u teretanu 4 puta nedeljno. Ne znam koliko si se kretala ranije i u kakvoj si kondiciji, ali svakako ne bi smela da ideš u teretanu više od 4 puta nedeljno, čak i u slučaju da si pre dijete bila u dobroj kondiciji.

    Pošto sumnjam da si bila u dobroj kondiciji pre ova 3-4 dana od kako si počela sa režimom, mislim da ti je 4 puta malo mnogo, ali ako program vežbanja nije previše zahtevan u jednom treningu, onda može i 4 puta nedeljno.

    E, sad. Kako tebi izgleda trening? I kako su raspoređeni u jednoj nedelji? Jedan dan ti je kondicioni, drugi dan za gornji, treći za donji deo tela, a četvrti...? Ili svaki trening po 15 minuta od svega?
    Bojim se da se nismo razumele.

    Inače 3x15min. nije isto što i 45 minuta u cugu, posebno ako praviš pauzu dužu od 3 minuta.

    Ali da ja ne bih dalje nagađala, napiši mi, molim te, kako ti izgleda jedan trening i kako je raspoređeno, pa da razmotrimo situaciju.

    I da. Opterećenje za zglobove je veliko. Nikako, ali NIKAKO nemoj da radiš nikakve vežbe sa poskakivanjem. Dakle, 0 bodova na aerobik, trčanje i slično. Od sprava za aerobno vežbanje bi ti najkorisniji bio bicikl, može i hodanje na traci (nikako trčanje) ili najbolje bi bilo da koristiš eliptični trenažer (orbitek) - to ti je ona sprava koja ima pedale na kojima stojiš, pokret nogama je kao kod vožnje bicikla, ali ne sediš nego stojiš i ima ručke za ruke.

    pozzzz
  • machkica
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 14
    Pridružio se: pre 16 godine

    od machkica » pre 16 godine

    Hvala Praslin :)
    npr, trening za donji deo tela je...
    1. 10min zagrevanje ( biram, obichno je to orbitek )
    2. nekih 5-6 sprava, ne znam im tacno imena :(
    3. 15 min opet ( i tu opet biram orbitek)
    4. trbushnjaci i ledjnjaci
    5. 10min traka za trchanje, na kojoj hodam

    trening za gornji deo tela je sve isto sem tih sprava (2.)

    a kondicioni je... (kardio)
    1. 15min orbitek
    2. trbushnjaci i ledjnjaci
    3. 15min traka za trchanje ( brzo hodanje)
    4. trbushnjaci i ledjnjaci
    5. 15min orbitek

    Nema chetvrtog, tj samo se ova 3 vrte u krug, a raspored kad idem pravim sama... Htela sam i tu da se posavetujem mada, milsim da je najbolje da idem kada imam skrobni, ugljeno hidratni i proteinski dan.. Znam da nije dobro da spojim 4 dana pa 3 da nishta ne radim.. :/ zato sam danas ipak napravila pauzu..
    Nisam imala nikakvu posebnu kondiciju pre teretane, tachnije 4,4 ( puls do 150 ) ... Meni ovo ne znachi mnogo, mozhda ce tebi ..
    :010:
    Slika
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 386
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Praslin » pre 16 godine

    Meni ovi treninzi izgledaju lepo raspoređeni - svega ima do neke mere.
    Što se tiče kardio treninga, mislim da ne treba da praviš te pauze i da radiš vežbe za stomak i leđa između. To ima smisla samo ako se baš previše umoriš na orbiteku, ali pre bih ti savetovala da smanjiš tempo na orbiteku, pa da izdržiš više od pola sata, nego da prekidaš.

    ALi ako tebi prija, ti možeš i ovako da nastaviš, jer će ti i ovakav trening doneti boljitak.

    Ako me pitaš za učestalost odlazaka u teretanu - mislim da je tebi 4 odlaska nedeljno previše. Bolje bi bilo da ideš 3 puta nedeljno, to ti je dovoljno, pa kad siđeš ispod 80kg možeš da pojačaš.

    Inače ne mislim da je UN dijeta najbolji izbor za ljude koji dosta vežbaju pre svega zato što se jede vrlo malo proteina, a mnogo UH. Bilo bi dobro da vežbaš na proteinski dan, a za druga dva dana vidi kako ti bude zgodno. Obavezno pravi pauze među danima, to je veoma važno!
    Ne bi bilo loše da u voćni dan ubaciš malo mesa, barenog ili na žaru. To neće da smeta tvojoj dijeti, a pomoći će tvojim mišićima. Dakle, na voćni dan jedi zapravi više povrća nego voća, ali ubaci bar jedan komad barenog pilećeg belog, ili teleću/juneću šniclu (barenu ili na žaru), a najbolje bi bilo da ubaciš malo ribe.

    I još nešto. Kupi neke šumeće tablete magnezijuma, pa uzmi po jednu kad se setiš, ne moraš svaki dan. Može da ti se desi da, pošto si naglo pojačala fizičku aktivnost, počneš da dobijaš grčeve u mišićima noću, pa će ti magnezijum pomoći da izbegneš te neprijatne situacije.

    :009:
  • machkica
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 14
    Pridružio se: pre 16 godine

    od machkica » pre 16 godine

    Jao da, skroz sam zaboravila da kazhem da sam kupila centravit tablete i pijem svaki dan po jednu... http://www.dietpharm.hr/?ItemSubID=21&PiID=191

    Poslushacu te, pa cu probati da spojim bar pola sata i to po dolasku, znachi ovo sto spada pod "zagrejanje"... Evo sutra cu da se tako testiram, i sutra mi je vocni dan, tako da cu ubaciti meso.. Da li mogu tunjevinu iz konzerve da ubacim? Izvini ako je pitanje glupo, al stvarno se dvoumim da li je ispravno :/

    tnx :) :009:
    Slika
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 386
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Praslin » pre 16 godine

    OK za Centravit, to će pomoći tvom telu da se izbori sa ovom naglom promenom.

    Može tunjevina iz konzerve, samo iscedi ulje pre jela. Malo ulja će ostati, ali ako je to prirodna masnoća ribe, onda su to takozvane dobre masti i korisne su za razbijanje masnih naslaga. Ipak, ni sa dobrim mastima ne treba preterivati.

    SREĆNO! I javljaj kako ti ide.
    :009:
  • Gvozdena
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 12
    Pridružio se: pre 16 godine

    Prvi korak

    od Gvozdena » pre 16 godine

    Draga Praslin, posto si ti prava osoba za vezbanje, zelela bih da te pitam kako da pocnem da vezbam, Od 01.02. krecem u teretanu, mislim da sam vec odlucila koju. Kad odem sta treba da kazem: Dobar dan, ja bih dolazila 3 puta nedeljno, znam da su za mene kardio vezbe, pomozite sta vaka gica moze da radi a da ima efekta i da nema povreda ili nesto drugo( nikad ranije nisam nista vezbala). Za sada setam skoro svaki dan po sat, satipo i to prilicno brzim korakom. Ako imas neki predlog molim te odgovori. Pogledaj u mom dnevniku jelovnike, pa preporuci nesto. Hvala unapred.
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 386
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Praslin » pre 16 godine

    Zdravo Gvozdena :mahac:

    Pročitala sam i dnevnik i ovo što si mi napisala i preporučila bih ti da ne ideš na neke kardio treninge u teretani.
    To što hodaš svaki dan sat vremena energičnim hodom - to ti je sasvim dovoljan kardio trening. Na tvoju kilažu, to je ozbiljan napor za organizam. Kad siđeš ispod 80kg, onda možemo da razmišljamo o jačim kardio treninzima.

    Ako hoćeš u teretanu, izaberi Pilates, većina teretana to ima. Najradije bih ti preporučila Tai Či, ali to retko gde ima.

    Dakle, ti kardo trening imaš u tom hodanju i nije ti potrebno više. Međutim, baš zato što nikada nisi vežbala i što više nisi klinka, treba da radiš neke vežbe na kojima ćeš se istezati, ojačati ligamente i tetive, razgibati se, a bez skakutanja. Zbog toga je Pilates za tebe idealan. Nipošto nemoj da ideš na neki aerobik dok ne skineš bar još 15kg, zbog zglobova (mada ja mislim da je aerobik generalno loš trening za sve težine).

    Čestitam za skinute kilice, nadam se da će ti do kraja ići lako i bez velikih iskušenja. :wink:
  • Gvozdena
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 12
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Gvozdena » pre 16 godine

    Na aerobik nisam ni pomislila, pa ja i ne mogu da skacem, kad potrcim za autobusom srce hoce da mi iskoci.
    Za sad cu da setam, pa kad vidim prvu brojcicu 7....................., odlucicu. naravno Tai Ci bih mozda mogla da probam u nasem parku.
  • Lana
    Amater
    Amater
    Postovi: 128
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Lana » pre 16 godine

    Sva u svetu pripreme za dijetu (al' rimujem :007: ), pa razmišljam i o kardio-treningu. I tako mi je palo na pamet par pitanja:

    1. Da li organizam sagoreva kalorije i kad puls skoči iz drugih razloga, a ne zbog vežbanja? (npr. jak stres, strah...)
    2. Kako osoba razvija kondiciju vežbanjem, tako joj i puls pri datom konstantnom naporu pada iz treninga u trening. Da li postoji granica ove tendencije?

    Hvala unapred :)
    Boze, molim te, daj mi strpljenja - i to odmah
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 386
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Praslin » pre 16 godine

    1. Da li organizam sagoreva kalorije i kad puls skoči iz drugih razloga, a ne zbog vežbanja? (npr. jak stres, strah...)


    Sagoreva više nego u opuštenom mirovanju, mada ne bih to preporučila kao dobar način za mršavljenje. :wink:
    Međutim, ne sagoreva isto kao kod vežbanja koje izazove istu promenu pulsa jer se pri vežbanju više aktiviraju mišići koji i za vreme, ali i kasnije, posle treninga troše kalorije.
    Dakle, nerviranje troši kalorije, ali ne isto kao vežbanje.

    2. Kako osoba razvija kondiciju vežbanjem, tako joj i puls pri datom konstantnom naporu pada iz treninga u trening. Da li postoji granica ove tendencije?


    Naravno da postoji, ali je vrlo rastegljiva. Zavisi od dužine i vrste vežbanja, godina vežbača, pa i njegovih genetskih predispozicija.
    Kod aktivnih sportista se recimo puls u mirovanju spušta na 50 ili čak niže, ali ne može potpuno da stane. Isto tako, i u vežbanju postoje neke donje granice kada se, uprkos silnom vežbanju malo zamaramo, ali to važi samo za aktivne vrhunske sportiste koji su u piku forme.

    Ne znam da li ti treba nekakvo pojašnjenje u odnosu na tvoje vežbanje?
    pozzz
  • Lana
    Amater
    Amater
    Postovi: 128
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Lana » pre 16 godine

    Hvala puno!

    Ne, nemam nameru da se nerviram i prepadam da bih smršala - bolje da mi steper (i šetnja) posluži za to. A ono za "donju granicu" - kontam ja da ne može puls da stane (u stvari može, ali jednom ili svega par puta), nego me je zanimalo da ne dođem do nekog maksimuma. Međutim, pošto nisam vrhunski sportista - nema brige 8) . To sam ja inače nešto kontala danas dok sam u supermarketu punila kolica svim živim zelenim i šarenim :D

    Moj program je:

    1. Pilates 3-4x nedeljno, tj. svaki drugi dan.
    Odabrala sam pilates iz prostog razloga što imam već priličnu mišićnu masu (bejah freak za teretanu), pa da to malo "razvučem". Teretanama neću ni da prilazim, jer me pre ili kasnije privuku vežbe sa velikim opterećenjima (šta ću, uživam u njima), a onda se pumpam :x

    2. Steper verovatno svaki dan, krećem od 30 min čim ga popravim (pukla sajla, išla danas da kupim novu, rekoše da dođem u ponedeljak) prvo neki srednji tempo, a posle jedno 3-4x nedeljno ubacujem HIIT. Računam da mi je bolje, kad već gledam TV, da to radim dok skakućem po steperu, a ne iz fotelje.

    3. Šetnja - sad se prolepšava vreme, pa ostavljam kola ispred kuće. Na posao prevozom, kući peške (6,5 km većinom uzbrdica).

    Valja li? :D
    Boze, molim te, daj mi strpljenja - i to odmah
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 386
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Praslin » pre 16 godine

    Valja sve!
    Odličan ti je plan!
    SREĆNO!

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost