Odgovori 9 postova Stranica 1 od 1
Kako se snaći u fitness klubu / teretani
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 7047
    Pridružio se: pre 15 godine
    Gender:

    Kako se snaći u fitness klubu / teretani

    od 314pezos » pre 13 godine

    Kako se snaći u fitness klubu / teretani

    Želite da krenete u teretanu? Čestitamo! Napravili ste prvi korak ka zdravijem životu. Do sada ste verovatno imali malu turneju obilazeći sve teretane u potrazi za onom pravom, i sigurno je da ste primetili sve one znojave ljude što vežbaju. Primetili ste i stotine mašina, sprava i naprava koje su dizajnirane da vas dovedu u savršenu formu. Videli ste raspored sa toliko mnogo različitih fitnes časova za koje će vam trebati meseci da ih sve isprobate. Platili ste, dobili člansku kartu i sada ste spremni. Možda čak i uzbuđeni, zar ne?

    Ali, šta se desi kada prvi put odete u teretanu? Osećate se zbunjeno i upadljivo. Verovatno se nećete sećati čak ni kako se bilo koja sprava koristi ili, još gore, ne znate odakle da počnete. Ovaj pregled različitih oblasti, od kardio treninga do treninga snage, će vam pomoći da shvatite odakle da počnete.

    Čas orijentacije
    Nakon učlanjenja u teretanu, može vam biti ponuđen čas orijentacije. Možda ćete biti u iskušenju da ga preskočite, ali za vaše dobro - nemojte, možete naučiti neke vredne i korisne informacije. U tom zakazanom terminu, lični trener će vas sprovesti kroz teretanu i objasniti vam kako stvari funkcionišu. Stvari koje takođe mogu biti uključene su:

    - Procena zdravstvenog stanja
    - Analiza masti u telu
    - Uputstvo o tome kako da se koriste osnovne sprave treninga snage
    - Pomoć pri izboru vežbi, ponavljanja i serija
    - Kako se koriste kardio sprave
    - Rad srca i intenzitet formacija
    - Opšta uputstva treninga

    Ovo nisu sesije ličnog trenera i najverovatnije nećete dobiti pun trening kreiran specijalno za vas. Ali ovo je sjajan način da nučite kako osnovne stvari funkcionišu.

    Najčešće je slučaj da novi članovi preskaču orijentaciju zbog ubeđenja da oni već znaju šta rade, ali čak i ako ste ranije vežbali, orijentacija će vam ukazati na to gde su stvari, kako da podesite mašine, a pored toga - eto već jednog poznatog lica u teretani. Lepo je imati nekoga kome možete da se obratite za pomoć kad god vam je ona potrebna.

    KARDIO SEKCIJA
    Veliki broj teretana je podeljen u dve različite oblasti, kardio sa jedne, a trening snage sa druge strane. Kardio odeljak vam može izgledati kao beskrajno more džinovskih mašina koje zuje, bruje i rade na čudne načine. Evo nešto što možemo da učinimo da se osećate bolje. Većina mašina na sebi ima zalepljena, odštampana uputstva koja vam nude objašnjenja kako početi. Da bismo vam mi još više pomogli, sledi pregled najčešćih kardio sprava kao i onih koje su odlične za početnike.

    Pokretna traka
    Ovo je jedna od najpopularnijih mašina u teretani zato što se na njoj vežbaju aktivnosti sa kojima smo već upoznati - hodanje i trčanje. Novi članovi vole da počnu sa pokretnom trakom jer je jednostavna za korišćenje. Možete da hodate ili trčite, i možete da podesite brzinu i nagib. Ništa lakše.

    Uspravni bicikl - Orbitrek
    Ovo je još jedna popularna mašina. Radi na sličan način kao i bicikl, jedina razlika je u tome što stojite dok okrećete pedale. Takođe, uvek možete podesiti intezitet otpora.

    Steper
    Ova mašina je jača od drugih i zahteva bolju kondiciju kako nogu, tako i srca, s toga nije najpogodnija za početnike. Princip rada je taj da stojite na pedalama koje potiskujete gore - dole dok se pridržavate za ručke.

    Bicikl
    Ovo je još jedna odlična opcija za početnike i verovatno jedna od najjednostavnijih aktivnosti na raspolaganju. U boljim teretanama imate i „ležeću" i uspravnu verziju koju smo prethodno pomenuli.

    Ovo ne pokriva sve mašine na raspolaganju, pa pogledajte oko sebe u potrazi za novim opcijama. Izaberite mašinu koja će vam najviše odgovarati i ostaviti dovoljno vremena da naučite kako da je pravilno koristite.

    SPRAVE ZA TRENING SNAGE
    Oblast gde vežbate snagu može vas najviše zbuniti, jer je puna čudnih naprava sa drškama, kaiševima, kablovima... Ali, dobra stvar je da većina teretana lepo organizuje prostor radi lakšeg kretanja. Na primer, možete naići na sprave razvrstane po grupi mišića.

    Verovatno ćete primetiti da postoje različite mašine za svaku mišićnu grupu. Najbolje je da izaberete jednu vežbu ili spravu po mišićnoj grupi. Kada ste na prvom času orijentacije (eto zašto je bitan!), trener će vam pokazati sprave na kojima možete početi sa osnovnim treningom.

    Ako ste početnik, počinjanje sa spravama je dobar izbor jer vam pružaju podršku dok učite kako da izvedete vežbu u dobroj formi. One takođe ne zahtevaju koordinaciju kao tegovi. Jednom kad dobijete snagu i samopuzdanje, želećete sve više i više.

    GRUPNI ČASOVI FITNESA
    Još jedan deo koji može da uplaši novog člana su grupne oblasti. Većina teretana ima bar jedan deo za ovakve časove i najčešće taj prostor je u staklu, tako da svi mogu da vas vide. To je za neke ljude samo po sebi zastrašujuće, ali nemojte odmah pobeći. Ako isprobate sve časove koje teretana nudi, možda pronađete nešto što ste oduvek želeli da probate, a sada imate šansu.

    Ovo su neki od programa koje teretane nude:

    - Step aerobik
    - Kikboks
    - Grupni treninzi snage
    - Časovi plesa (poput hip-hopa. salse)
    - Joga
    - Pilates
    - Spining (vožnja bicikla)

    Vaša teretana može imati i neke specijalne časove kao što su posebni programi za mršavljenje. I ne zaboravite, ukoliko vaša teretana poseduje bazen, obavezno ga koristite i raspitajte se o aktivnostima u vodi.

    Ne plašite se da probate nešto novo, samo pročitajte opis časa i odaberite trening koji se uklapa u vaš nivo i cilj.

    Izvor: sportal.rs
    Slika
    Slika
  • jagodica
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 4
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: Kako se snaći u fitness klubu / teretani

    od jagodica » pre 13 godine

    Ja svaki dan treniram po 1h tae bow, nakon toga po 15min na skije, ili na traku, a zatim malo vjezbica za noge... Vase miljenje me interesuje, da li jesti nakon ili prije treninga? Odnosno vecerati? Trening mi je obicno od 18-20h
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 7047
    Pridružio se: pre 15 godine
    Gender:

    Re: Kako se snaći u fitness klubu / teretani

    od 314pezos » pre 13 godine

    jagodica napisao:Ja svaki dan treniram po 1h tae bow

    Puno ... ni mister olimpija ne trenira svaki dan ... telu treba odmora 2-3 dana treninga pa dan odmora.
    jagodica napisao:treniram po 1h tae bow, nakon toga po 15min na skije, ili na traku, a zatim malo vjezbica za noge

    Pošto tae-bow spada u kardio sportove i najbolje je kad si zagrejan pa bi bilo bolje da traku, skije ili neki drugu kardio spravu prebaciš pre tae-bo a posle ili na sprave snage ili na tegove ili na vežbe istezanja ili opuštanja.
    jagodica napisao:da li jesti nakon ili prije treninga? Odnosno vecerati? Trening mi je obicno od 18-20h

    Jesti, minimalno sat vremena pre i minimalno sat posle treninga (optimalno je dva sata pre/posle treninga).
    Ako si na režimu mršavljenja i određenoj vrsti ishrane gde te režim ograničava sa vremenom večere ovo ti je vrlo nezgodan termin za vežbanje jer za trening od 18-20 večera bi bila ili oko 16h ili oko 22h što je prerano ili prekasno, a ako nisi na režimu ishrane i sa tim se baviš radi svog tela onda vreme večere i nije toliko bitno (možeš jesti i u ponoć) koliko je bitno šta se jede i koliko.
    Ako gradiš mišićnu masu onda ti je moj savet da u klubu odmah nakon treninga popiješ "whey" (proteine) koje se nadam da ima u tvom klubu gde vežbaš, da ti mišići što pre dobiju energiju i da umesto u katabolizam (razgradnju mišića - koja nastaje ako mišići u što kraće vreme ne dobiju energiju jer mora proteći optimalnih 2 sata do narednog obroka a to je najčešća posledica dijeta) pređu u anabolizam (izgradnju).
    Slika
    Slika
  • jagodica
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 4
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: Kako se snaći u fitness klubu / teretani

    od jagodica » pre 13 godine

    Hvala puno...

    Da vjezbam svaki dan... Sada zavrsavam oko 19h, pa vec u 20h veceram, i nakon toga nista... A ukoliko trening imam oko 19h, onda veceram u 18h i nakon toga nista. Jer moj radni dan,studentski, pocinje u 7h, a vikendom u 11h...Tako da se prilagodjavam. Trudim se da nikakve tablete ne koristim, jer nemam dobro iskustvo sa njima.
    Sto se tice misicne mase, voljela bih da je dobijem, nakon skidanja suvisnih kilograma. Ali do tada ne... Najvaznije mi je da se znojim trenutno, da to pomogne dijeti,... Jer smatram da je dijeta nista bez svakodnevnih treninga .
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 7047
    Pridružio se: pre 15 godine
    Gender:

    Re: Kako se snaći u fitness klubu / teretani

    od 314pezos » pre 13 godine

    Proteini u prahu nisu nikakve tablete nego čisti izolovani protein i smatra se dodatkom u ishrani tako bez bojazni možeš da konzumiraš ... jer mišići t.j. mišićna masa ne raste od vežbanja nego od proteina, a vežbanjem ih samo oblikuješ.
    Slika
    Slika
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 16 godine

    Re: Kako se snaći u fitness klubu / teretani

    od lasata » pre 13 godine

    Po toj logici niko ne bi vezbao nego bi samo uzimao izolovane proteine i imao misicnu masu... Proteini samo pomazu u celom procesu (mada se dovodi u pitanje koliko su neophodni) a misicnu masu stvaramo vezbanjem... :)
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 7047
    Pridružio se: pre 15 godine
    Gender:

    Re: Kako se snaći u fitness klubu / teretani

    od 314pezos » pre 13 godine

    Izolovane proteine ne piju oni kojima je sport šah, kartanje i drljanje miša po stolu 8)
    Slika
    Slika
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 16 godine

    Re: Kako se snaći u fitness klubu / teretani

    od lasata » pre 13 godine

    To ne menja konstataciju da proteini ne mogu sami po sebi da izgrde misicnu masu... :)
    A sto, ako neko dobro zamahuje misem moze i da mu ojaca desnica... :D
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • jagodica
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 4
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: Kako se snaći u fitness klubu / teretani

    od jagodica » pre 13 godine

    Ja sam onda prvi primjer da se misici mogu dobiti i bez proteina :skakutalo:

    Sve se moze prirodni putem i trudom. Osim toga ,moze se masazicama, malo pokrenuti djelovi tijela koji se inace teze pokrecu,kod mene npr su to butine... :shock:
Odgovori 9 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 22 gosta