Odgovori 284 postova
Danas mi je proteinski dan!
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik
    Pridružio se: pre 16 godine
    Re: Danas mi je proteinski dan!

od 314pezos » pre 15 godine

Uf, kajmak Slika neka ti ipak izbor bude neki mladi sir i uz neku lepu salatu je pravi izbor
    Slika
    Slika
  • Kitty
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 15 godine

od Kitty » pre 15 godine

Da li smem da za proteine jedem proju? Ja sam juce imala proteinski dan i jela sam je za rucak(pored mesa). Takodje, uvece sam preterala sa kolicinom mesa tako da sam pojela oko 300g belog mesa i malo lignji. Jel se na to gleda kao da sam prekrsila dijetu ili...?
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

od 314pezos » pre 15 godine

Proju zaboravi na proteinski dan ... onako čistu t.j. klot proju možeš samo na UH dan.
    Proteini se po pravilima UN dele na više vrsta a to su:
    meso
    riba
    jaja
    mlečni proizvodi
    sojino meso
    i ni jedna vrsta se ne meša u jednom obroku a ni u jednom danu sa nekom drugom ... tako da ta kombinacija meso + lignje nije dozvoljena, pa čak nije dozvoljena ni kombinacija recimo junetina za ručak a piletina za večeru ... uvek mora šta je za ručak to i za večeru, ovo pravilo jedino ne važi za ribu i mlečne proizvode i tu možeš da praviš različito u obrocima ručak/večera mada je najbolje pravilo šta za ručak to i za večeru.
    Po priručniku predložena količina je do 250 gr, ali i nije to toliko strogo definisano. Najvažnija je ispravna kombinacija. Količine će naravno u početku dijete i biti veće ali će se vremenom smanjivati sigurno što je i jedan od ciljeva dijete.
    Slika
    Slika
  • Ivanna
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 14 godine

od Ivanna » pre 14 godine

Mene zanima šta podrazumjeva "pizza samo sa kečapom"??? To se misli samo tijesto za pizzu sa kečapom, to onda nije pizza...??? :005:
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

od 314pezos » pre 14 godine

Ko kaže da pizza mora da bude sa sirom, sa šunkaricom ili nekim mrskim kulenom kad ima i veliki izbor povrća koji se može lepo uklopiti na pizzi a da je sve dozvoljeno pravilima UN načina ishrane.

Evo moja dve omiljene pizze:

Pizza povrtara ili baštanara :D

V1: testo, pelat, origano, na tanke kolutove paradajza, pečurke, paprike babure (zelena ili žuta pa isečeš na dugačke trakice) 2-3 maslinke i na sve to lepo pospeš susamom ... neki put mesto paprike isečem luk na kolutove pa ih razdvojim i tako ih pobacam po pizzi.

V2: testo, pelat, origano, plavi patlidžan i tikvice (prvo napola propržene na teflonu) može malo luka na kolutove i malko barene šargarepe na isečene na trakice ili ako su one jako mlade i tanke možeš i par komada ucelo 2-3 maslinke i na sve to lepo pospeš susamom.

Tips & Tricks:
    Podlogu od testa po obodu koji nije pokriven pelatom premazati četkicom (ili kako su to naše bake radile sa guščijim perom) sa maslinovim uljem tako da se ivica ne prepeče nego dobije fini hrskavi ton dok se gricka.

Mesto kečapa napravite svoj: Uzmite konzervu paradajz pelata, iseckajte 2-3 čena belog luka, dodajte origana, svežeg (ili sušenog bosiljka) dodajte 1 kašiku maslinovog ulja i sve to sameljite u blenderu ... ukuvajte na laganoj vatri da se zgusne i ohladite u frižideru.
    Slika
    Slika
  • Ivanna
    Početnik
    Početnik

od Ivanna » pre 14 godine

To je super kada obožavaš povrće...problem je sto ga ja baš i ne volim, pa je sve na moranje....A riba jeli ide samo na proteinski dan?
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

Štošta što smo jeli nas je i dovelo do situacije u kojoj i jesmo sada, vreme je da se okrene novo poglavlje u ishrani i malo po malo stekne se i navika da se hranimo zdravije i pravilnije i sa onim namirnicama koje nekad nismo baš ni voleli da vidimo a ne da probamo.

Inače Riba samo na proteinski dan.
    Slika
    Slika
  • ljiksi
    Početnik
    Početnik

od ljiksi » pre 14 godine

Cao ja bih nesto da pitam!Da li se za proteinski dan moze jesti tunjevina iz konzerve?Cini mi se da sam negde ovde to procitala!!!!!Sutra bi je priustila sebi samo ako moze????!!!! :)
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

Naravno da se može jesti tunjevina ali i bilo koja druga konzervirana riba.
    Pažnju treba obratiti u kom rastvoru je riba, ako je u ulju onda bi trebalo ulje što više ocediti mada je najbolje ako se nađe riba u rastvoru bez ulja.
    Kad se izabere riba da bude nisoic proteinskog dana imaš mogućnost alternative koja važi samo za uvu vrstu proteina a to je da možeš jednu vrstu ribe za ručak a drugu vrstu za večeru ili pak različite pripreme hrane na primer.
    R: Tunjevina
    V: Sardina

R: Pečena riba
    V: Neka konzervirana riba
    ili obratno

I naravno najvažnije, obavezno da se popije i 3 dl bistre supice na kraju ručka (mada ona ne mora ako je za ručak bila riblja čorba).
    Slika
    Slika
  • ljiksi
    Početnik
    Početnik

od ljiksi » pre 14 godine

Mmmmm jedva cekam!!!!!! :skakutalo:
  • Ljubo
    Početnik
    Početnik

od Ljubo » pre 14 godine

Nov sam na forumu ali drzim UN vec 34 dana. Do sada sam izgubio 10,5 kg.
    Jedno pitanje.
    Danas sam pojeo peceno telece meso (oko 250 gr) sa svezom salatom (cvekla, sargarepa, krastavac i kupus).
    Za veceru nisam mogao da jeden 1/2 mesa (nisam mogao), ali sam pojeo svezo voce (3 mandarine) i 1/2 l vode zato sto mi je organizam to trazio.
    Dali je to dozvoleno?
    Hvala puno
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

Nije ti organizam to tražio, tražila su tvoja usta umesto toga si moga popiti vode sa par kapi limunovog soka i stavr bi bila zadovoljena. Da si bar malo pojeo od ručka jer je maksimalno dozvoljena količina polovina od ručka a ne ništa od ručka i uz salatu bi učinio ispravnu stvar ... zašto ... iz prostog razloga što su sistemi varenja u želucu (enzimi) za ručak sebe prilagodili varenju jedne vrste hrane a za vačeru si uneo drugu vrstu (pa i prirodne šećere i ugljene hidrate koji se sadrže u voću) naterao si sistem varenja da povuče prvobitnu postavu i da napravi novu postavku za novo pridošlu hranu i samim tim usporio metabolizam. Da si uneo pa i polovinu od predložene količine a vrste od ručka metabolizam bi bio na maskimali i bez zastoja bi se nastavilo varenje. A ono što je još bitnije je da si još smanjio količinu proteina koji su ti bitni za očuvanje mišićne mase i sad mišići moraju da čakaju nova 3 dana da dobiju svoje sledovanje.
    Zbog očuvanja mišićne mase u drugom delu t.j. održavanju proteinski dan je svaki treći dan sti da na skrobne dane imaš i mogućnost alternative t.j. zamene obroka skrobni za proteinski a sve to isključivo zbog prehrane mišićne mase.

Jel jasnije i nadam se da to više nećeš sebi učiniti 8)
    Slika
    Slika
  • Marijana02
    Početnik
    Početnik

od Marijana02 » pre 14 godine

Jel smem karfiol i piletinu na teflonu isprzenu? U kojoj kolicini :)?
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik

Piletina ili bilo koji druga proteinska hrana ti je predložena količina 250 gr spremljene hrane t.j. to je osnovni obrok a što se tiče karfiola da l i je baren ili pečen (samo da nije pohovan) on spada u neutralne namirnice ili što mi kažemo prilog i nema ograničenja što se tiče količine al da ne bude količina neprimerena.
    Slika
    Slika
  • Marijana02
    Početnik
    Početnik

od Marijana02 » pre 14 godine

Hvalaaaaa :)
Odgovori 284 postova