Odgovori 4 postova Stranica 1 od 1
Zdrava zimnica
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Postovi: 3713
    Pridružio se: pre 15 godine

    Zdrava zimnica

    od dudank » pre 11 godine

    Otvaram temu ovde pošto je posredi zdrava zimnica, pa čak i ako nije uvek 100% niskokalorična, svakako ne ide u one grešne recepte. :)

    Osnovna ideja je da ovde stavljamo recepte koji su bez konzervansa, salicila, vinobrana i sličnog (predlažem da to bude i uslov) i sa smanjenim ili potpuno izbačenim sastojcima koji goje (šećer, gustin, ulje). Isto bi bilo lepo da napišemo ponešto o korisnim sastojcima koji su možda manje u upotrebi, pa tako i manje poznati.

    Dakle, prvi recept. :)

    Čili

    Mali uvod - obavila sam računanje i došla do sledećeg:

    - ovaj domaći čili košta 6-7 puta manje nego u prodavnici
    - sadrži tri puta manje UH
    - veći deo UH (oko dve trećine) čine zdravi UH, to jest pektin

    Pektin je heteropolisaharid koji se, prilikom varenja, u gastrointestinalnom traktu vezuje za holesterol i usporava apsorpciju glukoze tako što "zarobljava" ugljene hidrate. Pektin zato spada u rastvorljiva dijetalna vlakna. Utvrđeno je da konzumacija pektina snižava nivo holesterola u krvi. Posredi je mehanizam povećanja viskoznosti u probavnim organima, zbog čega se u manjoj meri apsorbuje holesterol iz žučne tečnosti i same hrane. U tankom i debelom crevu, mikroorganizmi razlažu pektin i oslobađaju masne kiseline u kratkim lancima, koje imaju probiotičko dejstvo.

    Sastojci:

    - 10 kg mesnatih crvenih paprika
    - 700-800 g paradajza (ili pola litra gustog kupovnog paradajza bez dodatog šećera i konzervansa - preporuka je Vegetina pasata)
    - 4-5 kiselih jabuka
    - ljute papričice po želji (birati mesnate, po mogućstvu crvene i narandžaste, mogu i žute; zelene izbeći)
    - 2-3 lista lovora
    - 1/3 litra vinskog sirćeta (od 4%)
    - oko 15 g limuntusa (limuntus je limunska kiselina i ne spada u štetne konzervanse)
    - oko 10 kašika soli
    - 14 kašika šećera
    - 80-100 grama pektina (nešećerenog, u prahu; može da ga zameni i agar-agar, koji se kod nas najčešće prodaje kao "biljni želatin" ili "posni želatin")
    - 2 kašičice belog luka u prahu
    - mogu se dodati i drugi začini po želji

    Od ove količine dobija se 18 teglica od 360 g.


    Ispeći mesnate crvene paprike. Ne treba mnogo da pocrne, pa je bolje prvo ih potpariti u rerni, a onda propeći na plotni. Još bolje je ako se ispeku u pekaču s poklopcem, tad će biti taman kako treba.

    Poklopljene ih ostaviti u plastičnoj posudi da omekšaju i puste višak vode. Zatim pažljivo očistiti od drške i semena, skinuti ljuske koliko se može. Poželjno je da se na brzinu i properu toplom vodom kako bi se skinule zaostale crne ljuščice i seme. Od date mere dobija se oko 4 kg očišćenih paprika.

    Spremiti ljute papričice: oprati i iseći im makazama drške (tj. čitav deo oko drške). Količina se mora odrediti prema ljutini papričica, a lakše se određuje ako se računa npr. broj papričica po teglici (npr. od navedene količine izlazi 18 teglica, a stavljeno je 4 po teglici).

    Jabuke oprati i iseći na manje kriške (sredinu odbaciti). Očistiti i iseći paradajz (ukoliko se koristi gotov paradajz, sipa se tek pred kraj kuvanja). Sve zajedno s paprikom i papričicama staviti u veću duboku šerpu ili širi lonac. Naliti sa 2,5 l vode, poklopiti, ostaviti da se krčka dok sve ne odmekne. Pri polovini kuvanja ubaciti lovor.

    Kada se sve raskuvalo, izvaditi lovor, a masu proterati kroz mašinu za odvajanje ljusaka i semena paradajza. Ostatke po potrebi proterati još neki put (uz dodavanje pomalo kuvane mase); po pravilu bi otpada trebalo da bude minimalno.

    Masu sipati u šerpu (u međuvremenu opranu), sada bi trebalo da je ima blizu 7 litara. Dodati vinsko sirće, so (birati čistu, proverenu so za zimnicu), šećer, limuntus. Nakon desetak minuta ključanja dodati dve kašičice belog luka u prahu (može i svež, ali je zbog konzerviranja i trajnosti bolje da bude u prahu).

    U malo hladne vode (oko 200-300 g, najviše pola litra) razmutiti 80 g pektina (može i malo manje ili više, već prema pakovanjima), pa to umešati u ključalu masu. Ostaviti da vri na tihoj vatri uz povremeno mešanje dok se pektin ne rastopi (u početku će se pojaviti grudvice, obično treba desetak minuta da se rastope).

    Vrelo sipati u sterilisane teglice ili flašice s poklopcima koji su pogodni za hermetičko zatvaranje pasterizacijom. Pasterizovati u rerni.
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Postovi: 3713
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: Zdrava zimnica

    od dudank » pre 11 godine

    Domaći tabasko


    Pošto je posredi vrlo ljut proizvod, možda je nezahvalno davati mere za veću količinu, ali može da bude vrlo simpatično ako prijateljima ponesete na poklon simpatično uvezanu flašicu domaćeg tabaska, naročito s obzirom na njegovu cenu u prodavnicama. :)


    Uzeti crvene, što ljuće i što sočnije papričice (može i poneka narandžasta i žuta, samo nikako zelena). Za jednu veliku turu potrebno je:

    - oko 2 kg papričica
    - 120 g soli
    - 1 l belog sirćeta
    - velika tegla od 2,5 ili 3 l

    Papričicama odseći drške i čitav tvrdi deo (neke vrste mogu da se odrade običnim makazama, ali ako su posredi one jagodaste, mora i da im se useca deo gde su drške). Samleti što sitnije (najbolje u blenderu). Pomešati sa solju i sipati u teglu (treba da bude oko 1,5 kg mase). Ukoliko za nekoliko dana ne puste dovoljno soka da prekrije masu, skuvati malo vode sa solju (ista razmera, 8% soli) i preliti ih da se dobije jedan tanak vodnjikav sloj.

    Tegla treba da stoji povezana tkaninom i da se ne pomera, zato što će papričice po vrhu razviti gljivice, a taj sloj ne treba da se pomeša sa ostatkom mase. Ukoliko se pojavi prava buđ, može se pažljivo odstraniti kašikom, ali verovatnije je da će s vremenom uginuti sama od sebe jer će preovladati gljivice koje nastaju usled fermentacije (eksperimentisala sam sa dve tegle). Papričice tako treba da stoje (ne direktno obasjane suncem) najmanje mesec dana, ali najbolji reper je boja papričica - kad potamne i dobiju zagasitocrvenu boju, znači da su dovoljno fermentirale. Meni su stajale mesec i po dana; druga tegla nije dovoljno potamnela i nju ću ostaviti da stoji još.

    Pažljivo odstraniti sloj sa gljivicama, a zidove tegle obrisati vlažnim pa suvim papirnim salvetama. Izručiti u veću posudu i pomešati sa 1 l belog sirćeta.

    U opranu i osušenu teglu vratiti masu. Povezati novom, čistom tkaninom i ostaviti još nedelju do dve dana, ali sada je poželjno da se masa što češće promeša.

    Procediti (uz gnječenje), najpre kroz krupniju plastičnu cediljku, zatim kroz sitniju. Ko voli bistriji tabasko, može na kraju da procedi kroz tkaninu. Sipati u male bočice i dobro zatvoriti. Može da se pasterizuje da bi poklopci bolje uhvatili, ali teoretski bi trebalo da je ovakav tabasko nekvarljiv. (Kod mene opet eksperiment, deo ture pasterizovan, deo nije, pa ćemo videti kako će se održati.)

    Ukus je odličan, najmanje 90% isti kao kod pravog tabaska. Kod pravog tabaska proces fermentacije traje 3 godine (u buradima) i koriste se veće količine sirćeta, ali je ono blaže.
  • Rammstein
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 1
    Pridružio se: pre 11 godine

    Re: Zdrava zimnica

    od Rammstein » pre 11 godine

    Registrovao sam se na ovaj sajt samo da bi poslao ovu poruku :)
    Pre svega ne mogu da kazem da sam ljubitelj ljutog, vec sam zavisnik...
    Kad imam chilli sos ili tabasco, ne postoji jelo koje mi se u toj kombinaciji nece svideti.
    Odusevilo me da je neko okacio recept koji je najslicniji originalnom, jos nisam pokusao da napravim domaci tabasco, ali juce mi je stiglo seme tabasco paprike pa cu experimentisati.
    Jos jednom veliko hvala na receptu...
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Postovi: 3713
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: Zdrava zimnica

    od dudank » pre 7 godine

    Ljutanik

    Divna zdrava zimnica za zimske dane. :)

    Tačne razmere nema. Osnova su šargarepa i zrela crvena paprika, približno u jednakim količinama. U njih se dodaju ren i beli luk, takođe u pozamašnoj količini (po ukusu), kao i zrele ljute papričice. Sve se iseče na komade pa se samelje (nisam probala u blenderu, dosad je rađeno na mašini za meso). Dodati esencije po ukusu (bolje nego sirće, da ne bi bilo previše soka), so. Ulje je opciono - s njim ljutanik bude manje jak i glatkiji, a bez ulja je sličniji turšiji. Kada se napune tegle, nije loše odozgo (na samu masu) staviti po jedan kružno isečen listić celofana umočen u esenciju, da se masa ne bi osušila po površini.
Odgovori 4 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 10 gostiju