Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1
Vremeplov: tamo - amo po Starom Zavetu
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin
    Postovi: 611
    Pridružio se: pre 16 godine
    Gender:

    Vremeplov: tamo - amo po Starom Zavetu

    od Moderator » pre 16 godine

    Donji tekst sam napisao i objavio pre nekih desetak godina. Tražeći neke recepte po disku, sasvim slučajno, "natrčao" sam na njega. Mislim da će biti zanimljiv za čitanje, a recepte ipak čuvajte za svečane prilike :) mada su... prste da poližeš (probao sve do jednoga!)

    Vremeplov: tamo - amo po Starom Zavetu

    Šta mislite, šta bi Pravedni Noe pripremio za svečani ručak? Noe verovatno nije imao vremena da razmišlja o prazničnom ili bilo kakvom komplikovanijem obroku za vreme boravka u Arci, ali kada se iskrcao na Ararat...

    Ali, idemo redom. Noe je, pretpostavlja se, živeo 4000. godine pre nove ere. U to vreme čovek je živeo nomadskim životom, selio kuću i okućnicu, goneći životinje pred sobom. Boraveći izvesno vreme na jednoj teritoriji, počeo je da uzgaja žitarice, od kojih je pravio hleb od krupnog zrna. Zato je izvesno da se za svoj boravak u Arci, Noe se snabdeo zeljastim biljkama, žitom, voćem i orasima, pa je sve to, da bi izbegao jednoličnu ishranu, kombinovao sa jajima i mlekom. Tako kažu arheolozi. A mi kažemo da su dole ispisani recepti prilagođeni savremenoj kuhinji, jer Noe, ipak, ne može da se zamisli sa mikserom za majonez!

    Kupus salata (ali ne tako obična)

    Vreme pripreme: 20 minuta
    Težina posla: 1

    4 šolje iseckanog kupusa
    1 šolja cvetića karfiola šolja iseckanih jabuka
    1 / 2 šolje majoneza
    1 / 2 šolje kisele pavlake
    2 kašike soka od limuna
    2 kašike mente (sveže)
    kašičica šećera
    kašičica soli

    U dubokoj činiji pomešati kupus, karfiol i jabuke. Pomešati majonez i pavlaku, pa umešati ostale sastojke. Smesu dodati pripremljenom kupusu i karfiolu sa jabukama i blago promešati. Dodati još začina, po ukusu. Ukrasiti listićima karfiola.


    Pilav sa ječmom

    Vreme pripreme: 1 sat i 30 minuta
    Težina posla: 2

    125 g putera
    1 glavica crnog luka
    1 šolja ječma
    3 šolje pileće supe
    1 šolja belog sira
    1 šolja kisele pavlake
    1 manji paradajz
    100 g šampinjona
    so
    biber
    iseckan peršun

    U dubljem tiganju istopiti puter, dodati iseckan luk i mešati dok ne omekša, ali ne potamni. Dodati ječam. Kuvati, na vodi, na srednjoj temperaturi, dok ječam ne počne da menja boju. Sada dodati celu količinu pileće supe i ostaviti da vri dok ječam ne omekša (oko 35 minuta). Jelo prebaciti u veći sud i dodati sir, pavlaku, na kockice sečen paradajz i na listiće isečene pečurke. Začiniti. Pokriti i peći na 180 stepeni, oko 45 minuta, ili dok sva tečnost ne ispari, a ječam ostane ceo, ali mekan. Posuti iseckanim peršunom i služiti.

    ...idemo dalje...

    Eto, otplovi Noe u istoriju, a sa obale maše Mojsije, koji je nešto mlađe godište, naime živeo je oko 1225. godine pre naše ere. Rođen u Hebreji, odgajan kao egipatski princ, prvih četrdesetak godina svoga života proveo je veoma lagodno na dvoru svoga oca. Ali zasićen luksuzom izađe među svet i vide Egipćanina kako tuče brata njegovog, Hebrejca, i postade svestan muka naroda svojega. Tada on ubi Egipćanina, i otisnu se u beli svet, da narednih četrdesetak godina luta po pustinji tražeći Obećanu zemlju za svoj narod. Kako tokom drugih četrdeset godina Mojsije, pretpostavljamo, nije imao zavidan jelovnik, probaćemo sa receptima dvorskim.


    Piletina sa karijem

    Vreme pripreme: 1 sat
    Težina posla: 1

    3 supene kašike maslinovog ulja
    1 velika glavica crnog luka
    2 kašike karija
    soli po ukusu
    2 supene kašike brašna
    1 očišćena i iseckana jabuka
    1 1 / 2 šolje pileće supe
    3 šolje skuvane i isečene piletine
    3 kašike seckane sveže nane

    U dubljoj posudi zagrejati ulje. Dodati iseckan luk i kuvati da omekša. Pomešati kari sa solju i brašnom, pa posuti preko luka. Dobro izmešati, dodati jabuku pa supu i kuvati dok sve ne omekša. Servirati uz pirinač i lako bareno povrće.


    Tučeni biskvit

    Vreme pripreme: 40 minuta
    Težina posla: 1

    3 šolje brašna
    1 kašičica soli
    1 kašičica šećera
    5 velikih kašika putera
    šolja hladne vode

    Pomešati suve sastojke sa puterom i dobro izmešati. Dodati dovoljno vode da se napravi čvrsto testo. Mešati dok testo ne postane elastično i veoma glatko (oko 5 minuta). Sada ga razvući na dasci posutoj brašnom, debljine 1 cm, i modlicom vaditi vaditi komade. Gornje strane kolača probosti viljuškom. Peći oko 30 minuta na temperaturi od 180 stepeni. Služiti vruće.

    ...i dalje

    Baš mu je neki dezert, rekao bi neko. Nema brige, jer evo nas za trpezom Solomona (965 - 926. godina pre nove ere), za trpezom kralja "koji nadmaši sve kraljeve na zemlji po bogatstvu i po mudrosti". Tokom njegove vladavine Izrael je postao veliki centar kulture i trgovine. Njegovi brodovi su putovali za Fenikiju, Egipat i Sardiniju (možda i Španiju), a karavani kamila za Arabiju. Sa ovih putovanja na bogataške trpeze došle su mnoge nove biljne kulture i naročito egzotični začini. Dakle, da vidimo čime se Solomon sladio između dve "pesme nad pesmama".


    Supa sa orasima i spanaćem

    Vreme pripreme: 20 minuta
    Težina posla: 1

    350 g spanaća
    2 - 3 kašike putera
    3 kašike seckanih oraha
    1 / 2 glavice seckanog crnog luka
    1 / 2 šolje mladog graška
    2 kašike brašna
    4 šolje pileće supe
    1 1 / 2 šolje mleka
    so
    biber
    morski oraščić

    U dubljoj posudi istopiti puter i dodati orahe. Kuvati, uz mešanje, dok orasi ne potamne. Dodati luk i kuvati još 2 minuta. Posuti brašnom i dobro promešati. Dodati pileću supu, očišćen spanać, prethodno obareni mladi grašak i mleko. Pustiti da provri, pa začiniti po ukusu.


    Dinstana patka

    Vreme pripreme: 1 sat i 30 minuta
    Težina posla: 3

    1 patka 2 - 2,5 kg
    2 glavice seckanog crnog luka
    1 samleven češanj belog luka
    2 šolje jake pileće supe
    brašno za posipanje
    so
    biber
    morski oraščić
    2 kašike putera

    Sa patke odstraniti kožu i svu masnoću, iseći je na komade. Sada napraviti marinadu od crnog i belog luka i supe. U ovoj marinadi ostaviti patku najmanje 2 sata. Ocediti komade mesa, staviti u dublju posudu i preliti marinadom. Pokriti i pustiti da vri jedan sat, na tihoj vatri. Začiniti po ukusu. Kuvane komade uvaljati ih u brašno i peći na jakoj temperaturi. Kao prilog služiti bareno povrće preliveno sokom od marinade u kome se kuvala patka.


    Puding "Urmina palma"

    Vreme pripreme: 10 minuta
    Težina posla: 1

    4 šolje hladnog mleka
    1 / 2 šolje brašna
    6 velikih kašika meda
    1 šipka vanile
    1 kašičica cimeta
    1 / 2 šolje iseckanih urmi
    1 / 2 šolje iseckanih oraha
    mrvica soli

    Pomešati malu količinu mleka sa brašnom, napraviti glatko testo. Dodati i ostalo mleko pa kuvati na tihoj vatri, neprestano mešajući, dok se masa ne zgusne. Dodati med, vanilu i cimet i ponovo dobro izmešati. Ako je suviše gusto, naknadno dodati još mleka, do željene gustine. Dodati urme, orahe i so. Vruće sipati u činijice, ostaviti na hladnom mestu.


    Eto, ovako nekako bi Starozavetni preci spremili svečani ručak. A za nas, Novozavtne – pa ni mi se nismo mnogo udaljili od jelovnika iz davnih vremena. Zar ne?
  • melisa
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 149
    Pridružio se: pre 16 godine

    od melisa » pre 16 godine

    :24: Odlični recepti i tekst. Nadam se da nemaš ništa protiv da kada budem imala vremena izračunam kcal vrednosti :?:
    Slika
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin
    Postovi: 611
    Pridružio se: pre 16 godine
    Gender:

    od Moderator » pre 16 godine

    melisa napisao::24: Odlični recepti i tekst. Nadam se da nemaš ništa protiv da kada budem imala vremena izračunam kcal vrednosti :?:


    e... vi iz računovodstva... :) ... Naravno da nemam ništa protiv... čak što više... da vidim sa koliko sam se kalorija "zatrpavao"...
Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 47 gostiju