Odgovori 5 postova Stranica 1 od 1
Recepti s tikvicama i od tikvica
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Postovi: 3713
    Pridružio se: pre 15 godine

    Recepti s tikvicama i od tikvica

    od dudank » pre 7 godine

    Pošto nas je Mrša sve zarazila tikvicama, svečano otvaram tred posvećen jelima od njih i sa njima! :013:

    Pošto je ovaj podforum posvećen zdravim receptima, molim samo da ne bude pohovanih tikvica i sličnog (ne mora sve da bude 100% dijet, ali recimo da izbegnemo brašneno-masne kombinacije).

    Ove recepte sam povadila iz svog dnevnika i dodala još jedan koji sam otkrila pre neki dan. Nadam se da će što više nas da se nadoveže sa idejama. :)


    Grilovane tikvice

    Tikvice iseći na tanke režnjeve (s korom dokle god nije pretvrda). Uvaljati u mešavinu belog luka i prirodnih začina (preporuka za origano i druge mediteranske biljke), i malo maslinovog ulja. Bacati pojedinačno na vruć suv tiganj ili roštilj, sa obe strane. Posoliti, nacediti limun i po želji dodati svež peršun ili neku drugu zelenu biljku (rukola, vlašac, list korijandera...)


    Tikvica-pica

    Iseći na malo deblje režnjeve, posoliti da tikvice puste višak vode, oprati, osušiti. Poređati na papir za pečenje i posuti nadevom za picu; peći samo dok se sir u nadevu ne rastopi. (Tip – tikvice ostanu manje mokre kada se papir za pečenje stavi na rešetku umesto u pleh.)


    Zapečene tikvice

    Tikvice iseckane na kockice (ili krupno rendane) blago ocediti od vode, pomešati s mrvljenim sirom i jajima (uz soljenje po potrebi). Sipati u podmazanu vruću tepsiju i ispeći. Preporuka začina – čubar. Mogu da se kombinuju i sa dodatkom zelja ili spanaća (seckanog). Takođe, mogu da se zapeku i samo sa sirom.

    Druga verzija zapečenih tikvica može da bude s proprženim lukom i jajima, bez sira, a od začina malo bibera.

    U oba slučaja je preporuka da se tikvice rasporede u veći pleh, da bi bile zapečene, a ne kao kuvane.


    Malo drugačije zapečene tikvice

    Tikvice rendane, pomešane s kozjim sirom i najsitnije seckanim paradajzom, pa odozgore dodatno poređani tanki kolutići paradajza koji su opet malo posuti sirom... i sve to prožeto mešavinom origana, belog luka i trunke maslinovog ulja, ispečeno onako tanko da ima što više korice. Prošli put su bile sa običnim kravljim sirom i isto su bile sjajne.


    Musaka od tikvica

    Isto kao i svaka musaka, samo što umesto krompira koristimo oceđene kolutove ili kockice tikvica. Ostali nadev – meso dinstano s lukom (+biber, so, po želji aleva paprika, takođe opciono kašika-dve paradajz-pirea), preliv od jaja i pavlake. (Jaja mogu i da se izostave.)

    Evo, našla sam i drugu varijantu u svom dnevniku:

    Mera za musaku - koga mrzi da sam računa kalorije: 3 kašike ulja, 300 g crnog luka, 2 kg tikvica, pola kašičice bibera, 1/2 kg skroz mladog i nemasnog sira, za preliv 2 kisela mleka i 6 jaja, pred kraj pečenja odozgo posuto sa malo gustog soka od paradajza i seckanog belog luka i origana - tepsija od oko 40-42 santima u prečniku, ukupno 2400 kcal, količina za 8 dobrih porcija.


    Medaljoni s tikvicama

    Potrebna je veća tanko sečena svinjska šnicla po osobi. Umesto lupanja, napraviti nožem plitke zareze u šreh sa obe strane, pa utrljati so i biber i ostaviti da odstoje u frižideru. Iseći tikvicu na polumesečiće (deo na rendetu sa velikim kosim otvorima).

    Dobro zagrejati tiganj namazan sa pola kašičice masti. Šniclu ispeći vrlo kratko sa obe strane (da ne bi puštala vodu), pa kratko dopeći ponovo sa obe strane, samo da porumeni. Izvaditi je na stranu (i poklopiti da ostane meka), a u talog od mesa koji se napravio na dnu tiganja sipati malo-pomalo mleka da se dobije sos. Dodati malo rendanog morskog oraščića i eventualno malo nekog začina a la biozačin natur (bez aditiva). Pobacati listiće tikvice oko šnicle, sve preliti ovim sosom.

    Odozgo posuti seckanom rukolom (ili nečim drugim po želji).


    Krem supa od tikvica

    Sastojci: tikvice, crni luk (najbolje mlad), maslac, mleko, malo limuna, začini (suvo bilje kiselkastog ukusa – npr. celer, selen, matičnjak, limun-trava).

    Mlade neoljuštene tikvice oprati, odseći im krajeve, prepoloviti ih ako su veće, prokuvati u vodi tako cele da malo odmeknu. Dobro ocediti (najbolje je stiskati ih šakama), staviti u blender i samleti u kašu. Na malo maslaca prodinstati polovinu seckanog luka (ako je mlad, onda samo pera, a beli deo ostaviti za posle), dodati tikvice, malo mleka, so, začine; prokuvati još malo. Pred kraj dodati najsitnije seckanu drugu polovinu luka, pustiti da probiju 2-3 ključa, skloniti s ringle. Začiniti sa malo soka od limuna.

    Za ukućane se može dodati malo slatke pavlake.


    Krem supa od pečuraka i tikvica

    Sastojci: pečurke (šampinjoni ili vrganji ili kombinacija), tikvice, mleko, kašičica šećera, šaka crnog luka, opciono kocka za supu (po izboru), opciono malčice maslaca.

    Tikvice oprati, odseći im krajeve, prokuvati da odmeknu. Ocediti (stiskati rukama), samleti u blenderu. Pečurke naseckati na najsitnije (takođe može u blenderu), polovinu staviti sa trunkom soli u suvu teflon šerpu ili dublji tiganj. Mešati povremeno drvenom varjačom. Voda treba da ispari i da se pečurke propeku, tj. da dobiju miris dobro sušenih pečuraka. Naliti vodu (manje nego što se želi za konačnu količinu), ubaciti pečene i sveže pečurke, dodati kocku, dosoliti, ostaviti da se malo kuva. Dodati tikvice i malo mleka, po želji malo maslaca. Dok se to i dalje krčka, ispeći kašičicu šećera i napraviti šerbet (šećer pečenjem gubi kalorije, tako da ovo služi samo kao začin). Sipati šerbet u čorbicu. Na kraju dodati manju šaku najsitnije seckanog crnog luka, pustiti da probiju 2-3 ključa i skloniti s ringle. Od začina morski oraščić, može i šafran.


    Čorbica od tikvica, šargarepe i paprike

    Tikvice oprati, odseći im krajeve, probariti u vodi da odmeknu, ocediti rukama. Samleti u blenderu. Zasebno narendati dosta šargarepe i spremiti sveže paprike (mogu i crvene i zelene) naseckane na sitne rezance. Na malo butera prodinstati šargarepu; naliti sa malo vode, dodati paprike. Kad odmeknu, dodati tikvice, još vode i mleka po želji. Opciono se može dodati povrćna kocka za supu. Na kraju dodati manju šaku najsitnije seckanog crnog luka (samo da ga probije nekoliko ključeva) i skloniti s ringle.

    Za ukućane – razmutiti jedno-dva žumanceta i u njih polako sipati vrelu supu da se ugusti.


    Čorbica od prosa i tikvica

    - 200 g prosa propeći na suvom tiganju dok ne zamiriše na kokice, vrelo sipati u šerpu s hladnom vodom, ostaviti neki minut, procediti
    - nekoliko šargarepa i strukova mladog crnog luka prodinstati na malo maslinovog ulja, uz postepeno dodavanje vode, dodati začine (đumbir, neka lepa mediteranska mešavina, malo bibera, so) i neku kocku za supu, kad je skoro kuvano, dodati seckane peruške od mladog belog luka ili seckan čen-dva starog
    - dodati proso i kuvati uz postepeno dodavanje vode
    - odvojeno obariti 2-3 glavice mladog belog luka (ili nekoliko čenova starog) sa 3 mlade tikvice ili dve tikvice i manjom glavicom brokolija (danas sam probala samo od tikvica), ocediti, umutiti u pire, spojiti s prosom
    - nastrugati malo muskatnog oraščića i (za sladokusce) dodati kašičicu masla ili kockicu butera, posuti svežim lišćem peršuna

    količina - 4-5 litara, kalorijska vrednost oko 1200 kcal za celu količinu


    Povrćno-mesni gulaš s tikvicama (može i bez mesa ;) )

    šerpa 1 - na vrlo malo ulja (računam otprilike kašiku po članu porodice, znači tri kašike) prodinstati gomilu starog crnog luka (bio je skoro kilogram, samleven u blenderu), u to dodati mladu zelenu boraniju (pakovanje 450 g), mlad luk (3 struka) i krupnije seckane tikvice (kilo i po, oprane, neljuštene), malo soli, sve dobro izdinstati uz dodavanje pomalo vode. (Ja bih dodala u to i malo seckanih pečuraka, ali mm ne jede ove "veštačke", boli ga tiba od njih.)
    šerpa 2: na suvom teflonu propržiti sitno seckanu junetinu (sama će da pusti malo masnoće i safta) - ja sam metnula 850 g, dodati alevu papriku (dobre 3 kašičice), posle minut-dva dodati malo paradajza (svežeg ili gust sok, ja dodala 300 g), prodinstati još malo
    dodatni fazon: narendati ili najsitnije naseckati komadić nemasnog suvog mesa (možda je bilo 20-30 g), samo kao začin, pa to dodati u sledećem koraku.
    Spojiti sve u jedno, krčkati, po potrebi dodavati pomalo vode da se dobije saftano ali ne čorbasto... od začina morska so, biber, beli luk i verovatno ću ubaciti cimet i možda još nešto zeleno od začina, prema raspoloženju... i trunku vina, nema dobrog gulaša bez vinca. Dosad sam ovo pravila bez tikvica, ali me je Slonche inspirisala, ukus neće da promene, a taman će da daju gustinu i masu.

    Edit* - umesto vina dodala malo soja sosa - fenomenalno. Kcal - čitava šerpenja ima max. 3600 (sve sam zaokruživala na najviše vrednosti), a količina je za 12 veoma velikih porcija.


    Paprikaš s tikvicama

    - Skuvati 4 srednje tikvice (oljuštene, krupno isečene), blago ocediti, izblendirati.
    - Odvojeno skuvati malo suvih rebara, očistiti od kostiju.
    - Na vodi bez masnoće dobtp izdinstati 400 g mesa isececkanog na komadiće (bilo je krto svinjsko, ali može i piletina). Kad odmekne, dodati 4 paradajza, oko 600 g seckane šargarepe + malo peršuna (i koren i list), 2 sveže babure (seckane), biber u zrnu, ljutu papriku, nekoliko čenova belog luka (samo iseći), postepeno dodati vode, ostaviti da mu se ukrčka duša.
    - Odvojeno propržiti (samo kratko) 3 srednje glavice luka (sitno iseckane) na vrlo malo butera, dodati 2 kašičice aleve paprike, skloniti s vatre.
    - Spojiti, dodati tikvice, 0,5 l pasate, meso od rebara, dodati još malo vode da ne bi prskalo, dočiniti po želji (so, biber), ostaviti da se samo još malo ukrčka.

    U suštini skroz prosta varijacija na temu, ali odnekud ima miris i ukus krompira, a i deluje kao da je masno, to je ono što me je skroz oduševilo.
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Postovi: 1914
    Pridružio se: pre 11 godine

    Re: Recepti s tikvicama i od tikvica

    od Debeliccka » pre 7 godine

    Zasad dodajem ONAJ link https://www.dijeta.net/forum/viewtopic.php?f=28&t=4468
    a kasnije ću neke recepte.
    :mahalo:
    Slika

    5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...
  • Luna85
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Postovi: 642
    Pridružio se: pre 8 godine

    Re: Recepti s tikvicama i od tikvica

    od Luna85 » pre 7 godine

    Ovo je nešto što ja često spremam sebi za večeru

    Izrendati tikvice, pečurke i neki sir koji se topi. Dodati po želji šunku, pečenicu ili šta već volite, ovo može a i ne mora. Sve pomešati i rastanjiti na papiru za pečenje u što tanjem sloju, peći u zagrejanoj rerni. Pošto i pečurke i tikvice puštaju vodu, ja ih u pola pečenja izvadim i odlijem vodu koja se nakupila i nastavim sa pečenjem dok ne uhvati lepu boju od gore. Ova "pita" odlično ide uz paradajz i krastavce.
    Početak 9.1.2016 - 74 kg 17.4.2016 - 61.3 kg drugi novi početak 17.9.2017 - 66 kg
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Postovi: 1461
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Recepti s tikvicama i od tikvica

    od leonida » pre 7 godine

    Oduševljena receptom koji sam upravo probala, dodajem ga na spisak (navodno staro tursko jelo koje sam ja naravno modifikovala po svom ukusu)

    Musaka od plavog patlidžana i tikvica

    1 kg tikvica
    1 kg plavog patlidžana
    1 kg luka
    500 grama mlevenog mesa (ja koristim ćuretinu)
    500-600 gr paradajza
    so, biber, aleva paprike (slatka i malo ljute po ukusu)

    Tikvice i plavi patlidžan narezati na kolutove, posoliti i ostaviti da odstoje pola sata da puste vodu. Nakon toga kolutove izgrilovati na suvom tiganju (najbolje keramičkom) ili još bolje na roštilju ako vam je pri ruci :)
    Crni luk naseckati,posoliti i dinstati na kašiki putera uz dodatak malo vode dok se ne raspadne. Dosati mleveno meso, biber, slatku i ljutu alevu papriku po ukusu i još malo propržiti.

    Pošto su se u procesu grilovanja tikvice daleko više istopile nego plavi patlidžan, ja sam ređala u đuvečaru na sledeći način:

    red plavog patlidžana
    red prodinstanog mesa sa lukom
    red tikvica
    red prodinstanog mesa sa lukom
    red kolutova svežeg paradajza
    red prodinstanog mesa sa lukom
    red plavog patlidžana

    Naliti vodom da ogrezne i peći u pećnici na maksimalnoj temperaturu u poklopljenoj đuvečari (pred kraj skinuti poklopac da porumeni).

    Ukus je neverovatan, jelo se služi uz kiselo mleko.


    Evo ga i jedan recept od ranije, bez mesa

    Vegetarijanska musaka od tikvica i plavog patlidžana

    1 kg plavog patlidžana
    1 kg tikvica
    1 kg praziluka
    šoljica pirinča
    2 kašike pavlake (može i bez pavlake za prave vegeterijance, ali je meni ovako ukusnije)
    so, biber

    Prodinstati praziluk, tikvice i patlidžan izgrilovati kao u prethodnom receptu, slagati redove po želji, na kraju naliti vodom u kojoj su razmućene 2 kašike pavlake i peći na isti način kao prethodno jelo.

    Varivo od tikvica (dobro za prilog uz bilo koje meso ili krompir).

    Ovo je modifikovana, dijetalnija varijanta, bez brašna, a sa više luka.
    1/2 kg posoljenog luka dinstati na kašičici putera i sa malo vode dok se ne raspadne, dodati 1 kg tikvica rendanih ili isečenih na kockice i začiniti mirođijom. Kad je gotovo i dovoljno gusto, začiniti sa 2 kašike pavlake.

    Grašak sa tikvicama

    Ovo sam jelo pokupila od Kineza, oni koriste tikvice ili krastavac da ublaže jak ukus variva od graška - jelo nekako postane lakše i ukusnije.

    1/2 kg graška
    1 oveća tikvica (može i krastavac kao zamena)
    1 kg luka
    so, biber, mirođija

    Luk posoliti i izdinstati na kašičici putera ili zdravog ulja sa malo vode, dodati grašak, mirođiju, biber i dinstati dok grašak ne omekša. Kad je jelo skoro gotovo dodati na kockice isečenu tikvicu i dinstani još 10-ak minuta, dok tikvica ne omekša.

    Čorbica sa tikvicama (i raznim drugim povrćem)

    Naseckati raznu zelen koju imate pri ruci - šargarepu, peršun, paštrnak, celer ...
    Prodinstani posoljene 3-4 glavice crnog luka, kad malo omekša dodati zelen i cvetiće karfiola (umesto ovoga može se upotrebiti neka od gotovih mešavina, ja često koristim onu brokoli/karfiol/šargarepa ... sve u svemu crni luk i mešavina nekog povrća za čorbu - ako koristim kupovne mešavine to bude 2 kesice mešavine), 100 gr na sitne kockice isečenog belog mesa ili mlevenog mesa ili bilo kog sitno iseckanog mesa koje vam se nađe pri ruci i dinstati još malo da zelen omekša.
    Naliti vodom (kuvam u loncu zapremine 5 l) i kuvati, pred sam kraj kuvanja dodati 2 tikvice isečene na kockice, mirođiju, biber, dosoliti po potrebi, dodati peršunov list, celerov list ili već neke druge začinske trave koje vi volite). Kuvati dok tikvica ne omekša. Odvojeno umešati 2 kašike pavlake sa 2 kašike brašna i malo vode i naliti u čorbu kad je gotova, da samo još jednom proključa - ova zaprška bi se možda i mogla izbeći, ali ja jako volim taj ukus, a zanemariva je kalorijski na tu količinu čorbe.
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

    Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
  • leonida
    Profesionalac
    Profesionalac
    Postovi: 1461
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Recepti s tikvicama i od tikvica

    od leonida » pre 7 godine

    Dodajem link sa interesantnim receptima sa tikvicama.

    http://branka-mirkovic-kuvar.blogspot.r ... w=magazine
    Početna kilaža 99 kg, krajnja 67 (oko godinu dana dijete).

    Nov početak 03.09.2018.početna 79, trenutna 76, cilj 67.
Odgovori 5 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 10 gostiju