Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1
Recepti i saveti za ukusniju pripremu povrca
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater
    Postovi: 291
    Pridružio se: pre 7 godine

    Recepti i saveti za ukusniju pripremu povrca

    od Yo-Yo » pre 7 godine

    Evo mog prvog doprinosa ovoj zajednici. Mnogi su ovo vec apsolvirali, ali ne skodi da se nadje za nove clanove i za roditelje malih izbiraca.

    Gledala sam neki dokumentarac o skolskom rucku u SAD i zapanjila se: pizza se racuna kao 1 porcija povrca zbog paradajz-sosa! Cini mi se da je i pomfrit/pire krompir na tom spisku.

    U nasim krajevima (exYu) tradicionalna kuhinja nalaze da se sve kuva do iznemoglosti, pa tako mnogi dobiju "kamen u stomaku" cim omirisu kuvani sladak kupus, kelj, boraniju... I ja sam od tih, mada je meni kupus narocito ogadila cuvena kupus-corba iz kupus dijete.

    U prvoj epizodi, krecem od saveta za ekstremne mrzitelje povrca. Najjednostavniji savet je: sakrijte povrce!

    Pire krompir - ali ne 100%
    Odlicno mesto za sakriti razno belo povrce. U serpu u kojoj kuvate krompir dodajte po malo celera, kelerabe, paskanata, korena persuna/paskanata, koji cvetic karfiola... Dobro ispasirajte sve sastojke tako da "izbirac" ne moze da otkrije teksturu. Pocnite sa manjim kolicinama povrca koje ima blazi ukus (da se ne oseti), pa u svakoj sledecoj pripremi povecavajte.

    Paradajz sos - uz jos kojesta
    Naribajte ili izblendirajte razno povrce (sem zelenog), prodinstajte na malo ulja, pa ukuvajte sa sokom od paradajza. Paradajz sos mozete koristiti za uobicajene namene, a mozete ga i duze ukuvati, propasirati i podmetnuti u flasicu kecapa. Ako imate ekstremnog izbiraca, idite postupno: 1/3 sadrzaja flasice kecapa zamenite domacom verzijom, pa kad se potrosi zamenite jos 1/3 i tako dok sadrzaj ne bude skoro 100% domaci.

    Dinstano mleveno meso plus
    Dinstano mleveno meso je odlicno mesto za "ususkati" naribano/izblendirano korenasto povrce. U luk koji dinstate dodajte usitnjeno povrce pre dodavanja mesa. Ovo je narocito dobar trik ako koristite meso za punjenje necega - recimo pita, ili ako ga koristite kao preliv za testeninu uz paradajz sos. U mleveno meso za punjenje sarme/paprika/tikvica u koje se dodaje pirinac mozete dodati nesto izblendiranog karfiola (blendirati sirov, do konzistencije zrnaca) umesto dela pirinca.

    Karfiolisani pirinac
    U bledneru usitnite sirov karfiol do zrnaste konzistencije, pa dodajte u pirinac koji se kuva pred kraj. "Zrna" karfiola ce biti dovoljno sitna da se brzo skuvaju, a lepo ce se uklopiti.

    Besamel plus
    Smanjite kolicinu brasna i masnoce za pripremu besamela, pa ga dodatno zgusnite dodavanjem skuvanog i ispasiranog belog povrca.

    Nadevi za pite
    Ako izbirac voli krompirusu, zamenite deo kockica krompira kockicama belog povrca. Dobro dodju stabljikice od cvetova karfiola, celer i ostalo korenasto povrce. Ako rendate krompir, isto uradite i sa povrcem.
    U zeljanici mozete sakriti sitno naseckan ili malo blendiran brokoli.
    Bundevara moze da prihvati koju sargarepu - naribanu, ili pripremljenu kao i bundeva. Isto vazi i za pire od bundeve.

    Potaz
    Kremasto i toplo - savrseno za zimu. A moze i hladno za letnju varijantu. Ako vec ne spremate potaze, krenite od jednostavnijih varijanti sa povrcem (po americkom principu sa pocetka - dakle moze i krompir), naviknite izbiraca, a posle krenite da dodajete kojesta. Tajna je upravo u kremastoj strukturi i neutralnoj boji, koja moze da prihvati kojesta. Potreban je samo stapni mikser ili blender, da dobro ispasira sve sastojke i da ih ucini nevidljivim. Potaz moze biti i mesni, od ostataka, a krem-corbu od paradajza mozete obogatiti i zgusnuti raznim povrcem umesto zaprske.

    Polpete
    Ako ih vec ne pravite, pocnite! Za ultra-izbirace, krenite sa nosecim povrcem koje prihvataju - pa makar i krompirom. Kad to usvoje, krenite da dodajete po malo drugog povrca, dok krompira ne ostane samo u tragovima. Polpete od tikvica su fenomenalne, a ako izbirac jede zeleno lisnato povrce, za kombinacije vam je nebo granica! Usput, ako izbirac jede persunov list, mozete da malo lagite, pa da kazete da je to zeleno unutra persun. Plus, polpete ne morate prziti na masnoci, vec ih oblikovati i peci u rerni na papiru za pecenje.

    Toliko za ovu emisiju :mahalo:
    Slika
  • Yo-Yo
    Amater
    Amater
    Postovi: 291
    Pridružio se: pre 7 godine

    Re: Recepti i saveti za ukusniju pripremu povrca

    od Yo-Yo » pre 7 godine

    U drugoj epizodi o povrcu: par reci o pravilnoj termickoj obradi povrca.

    Imam jednu drugaricu koja svoju klinacku izbirljivost ne da nije prevazisla, vec ju je podigla na mnogo visi nivo. Povrce jede samo, jedino i iskljucivo ako je pohovano (dupli poh sa prezlama) i/ili udavljeno u barem jednaku kolicinu majoneza, pavlake ili krem-sira. Naravno, i to je jedan nacin da se poveca unos povrca, ali vise spada u onu kategoriju kontra-recepti.

    Povrce ne voli predugu termicku obradu. Narocito lepo, sveze (ili smrznuto), sareno i jedro povrce!

    Brzinsko gril-przenje
    Jedan restoran u kome rado jedem je svojevremeno imao kuvaricu koja je spremala bozanstveno lazno grilovano povrce. Dok nije utekla preko grane da zdravo hrani one koji hoce to lepo da plate, uspela sam da je preslisam za recept. Pred guzvu, nasece povrce na odgovarajuce komade jednake debljine, pomesa, posoli i ocedi malo, pa spremi ulje sa zacinima. Stavi na vatru veliki gril-tiganj (velicine kamperskog rostilja) da se usija. Kad neko naruci grilovano povrce, zahvati povrce dozer-cinijom, umoci saku u ulje sa zacinima i "izmasira" povrce, a potom ga baci na gril-tiganj. Grilovanje traje 5 minuta ukupno, na pola okrece. Kolicina ulja bude za kasicicu, a bitan trik je birati povrce kome je potrebno isto vreme termicke obrade za konkretan miks i voditi racuna da sve bude iste debljine. U kucnim uslovima isto mozete postici uz pomoc dobro ugrejanog teflonskog tiganja, mada nece biti onih lepih "crtica". Bitno je da povrce bude u jednom sloju, da se ne bi medjusobno potparivalo i "gusilo"

    Dinstanje
    Kazu, jedan od najboljih nacina pripreme za dijetu. Medjutim, ume da upropasti teksturu povrca ako se ne odradi kako treba. Pripremiti povrce (oprati, po potrebi oljustiti, naseci na jednake komade), zagrejati posudu, dodati malo ulja i ubaciti povrce, pa po potrebi podlivati vodom. E, ovde je trik: podlivati vrelom (kipucom) vodom! I to taman toliko da ne zagori. Hladnija voda ce smanjiti temperaturu povrsine posude i povrca, a samo povrce ce unutra nastaviti da se kuva i postajace gnjecavo. Dodavanje vece kolicine vode odjednom (makar i vrele) ce imati isti efekat. Naravno, ne morate se ograniciti na obicnu vodu! Mozete koristiti bistru supu (bujon), pa cak i "caj od zacina". Caj od zacina pripremite tako sto cete u kolicini vode koja vam treba za dinstanje povrca (1dl za mekse, do 2dl za korenasto povrce po ozbiljnoj porciji) oko 5 minuta kuvati zeljene zacine, a zatim procediti tecnost i ostaviti je da blago vri tako da bude pri ruci za podlivanje povrca. Drugi nacin da u dinstano povrce dodate malo ukusa je da u vrelu posudu sa uljem spustite recimo ceo cen belog luka, cisto da obogati ulje aromom, pa da ga izvadite kad krene da tamni.

    Rerniranje
    Efekat grilovanog povrca mozete postici i u rerni. Ocistite povrce i nasecite na jednake komade, premazite ga tankim slojem ulja i zacinite. Pleh postavite na najvisi nivo (uz gornji grejac), zagrejte rernu, naredjajte povrce na pleh, prebacite samo na gornji grejac (ili grill opciju ako imate) i pecite 7-10 minuta uz 1 okretanje. Papir za pecenje moze biti od koristi radi kasnijeg ciscenja, a moze i alu-folija. Za ekstra uzitak, posle okretanja povrce pospite kasicicom parmezana.

    Kuvanje na pari
    Skoro svaka prodavnica posudja i kuhinjskih aparata danas ima u ponudi barem jedan aparat za kuvanje na pari. Povrce se ne skvasi, ne raskasi, ne razmulja, a ipak je termicki obradjeno. Cene se krecu od veoma jeftinih do basnosnovno skupih, a ako niste sigurni da li vam se ovaj stil pripreme svidja, probajte prvo nesto iz azijskog restorana kuvano na pari ili pozajmite uredjaj od nekoga. Ili se samopozovite na rucak :) Imajuci u vidu da povrce zadrzava hranljive sastojke, pozeljno je malkice ga zamastiti pred posluzivanje (ne mora masnoca u smislu ulja ili maslaca - moze i malo suvo preprzenog susama, semenki...) ili jednostavno ga posluziti uz namirnicu koja sadrzi masnoce (meso, sir, jaja...)

    Blansiranje plus
    Povrce se uobicajeno blansira radi zamrzavanja, a paradajz radi ljustenja korice; kao i radi ublazavanja teksture pre upotrebe u nekom jelu. U serpi vri voda, u ciniji ceka ledena voda. Povrce se ubaci u vrelu vodu na 1-3 minuta, pa se prebaci u ledenu da bi se proces termicke obrade zaustavio. Za blansiranje plus vam ne treba ledena cinija, a neka povrce u vreloj vodi provede barem 5 minuta, ali ne duze od 15 u zavisnosti od velicine komada i vaseg ukusa. A onda - pravo na tanjir. Ne morate se ogranicavati na vodu - mozete koristiti i neki bujon/bistru supu. Ne zaboravite da zamastite pre jela - kao kod kuvanja na pari.

    Sirovo
    Retke su povrcke koje se ne mogu jesti sirove. Mozda nisu bas ono na sta smo navikli, ali valja probati. Mene je odusevio sirovi karfiol, kao i brokoli na salatu. Svez kupus jedem skoro iskljucivo kao salatu, ako preskocimo brzinski dinstan sa lukom i crvenom paprikom. Mlad spanac je poslastica za sebe, kao salata. Sargarepa na stapice je fenomenalna uzina. Uobicajene salatne osumnjicene necu ni da pominjem.

    Uzivajte u povrcu!
    Slika
  • narcisa
    Profesionalac
    Profesionalac
    Postovi: 1702
    Pridružio se: pre 10 godine

    Re: Recepti i saveti za ukusniju pripremu povrca

    od narcisa » pre 7 godine

    Naklon do poda za ovu temu!
    Jedino mislim da bi se tikvica bolje snasla u ulozi krompira za krompirusu od karfiola, celera i sl. To iz mene progovara iskusni "izbirac".
    Nadam se da ce i ostali clanovi da ti ukradu koji termin :wink: , znam da ja hocu i to koliko sutra kad budem uz komp.
Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 14 gostiju